Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην κυβερνητική επιτροπή
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο
  • [03] Ισχυρή έκρηξη στο Λυκαβηττό

  • [01] Θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην κυβερνητική επιτροπή

    Θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αναλυτική συζήτηση με βάση την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, την πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων και τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ανώτατη Παιδεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα γίνουν ομαλά οι εξετάσεις, η κα Γιαννάκου απάντησε: "Νομίζω ναι. Όλοι θέλουν να έχουν εξετάσεις και οι μαθητές και οι φοιτητές. Άλλωστε οι εξετάσεις και η προσπάθεια των φοιτητών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων μας και του Υπουργείου Παιδείας και του εκπαιδευτικού προσωπικού".

    Συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε νωρίτερα σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ.Μεϊμάράκης είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του για το θέμα του Δικαστηρίου της Χάγης με εκείνες που διετύπωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ανέφερε ακόμη ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής, αλλά πρόσθεσε πως διεφώνησε με την πρόταση που αφορούσε στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

    Τέλος ανέφερε ότι έληξε το συμβάν με τουρκική ακταιωρό που είχε νωρίτερα σήμερα προσεγγίσει την περιοχή των Ιμίων.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

    Τις προτάσεις του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσίασε σήμερα η κα Άννα Διαμαντοπούλου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου

    Στις προτάσεις του τομέα αναφέρονται τα 8 κύρια προβλήματα που, όπως σημειώθηκε, προκαλεί η πολιτική της ΝΔ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής, οι δυσμενείς φορολογικές ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους, ο κίνδυνος απώλειας πόρων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, η διεύρυνση της γραφειοκρατίας, η στήριξη της θέσης των "ισχυρών" με νομοθετικές παρεμβάσεις σε βάρος των μικρομεσαίων, η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων στο τραπεζικό σύστημα και η πολιτική περιορισμού των εισοδημάτων που οδηγεί σε ασφυξία την αγορά.

    Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να χτιστεί το νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο και έθεσε ως αρχές πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα εξής:

    1. "Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα", το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό σύνθημα για όλες τις πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων, ενώ το νομοθετικό έργο, τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι χωροταξικές ρυθμίσεις και η απλοποίηση των διαδικασιών πρέπει να εξετάζονται ως προς τις επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    2. Ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην "κοινωνία της γνώσης".

    3.Προώθηση της δικτύωσης των επιχειρήσεων, της εξωστρέφειας και των επιχειρηματικών συνεργασιών.

    4. Αμοιβαία εμπιστοσύνη ως βασικό συστατικό του κοινωνικού κεφαλαίου, έτσι ώστε σε συνδυασμό με ελέγχους και αυστηρές ποινές για ψευδή στοιχεία, το μήνυμα να είναι ότι το κράτος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πορεύονται μαζί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Στο πλαίσιο πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κα Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε τη δημιουργία καλύτερου και αποτελεσματικότερου επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών και δομών υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη φορολογία και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων για την αναπτυξιακή πολιτική και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος χρηματοοικονομικών δομών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Επίσης, η κα Διαμαντοπούλου πρότεινε την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνία της γνώσης και τέλος υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της οικονομίας και της κοινωνίας της γνώσης.

    Στη συνέχεια πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα και κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους:

    Ο κ. Κώστας Καϊσερλής επισήμανε ότι από την εισήγηση απουσιάζει το κεφάλαιο επιβίωσης των νησιωτικών περιοχών, ο κ. Βασίλης Κεκερογλου είπε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση συνθλίβεται σήμερα, ενώ η κ. Σούλα Μερεντίτη πρότεινε την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την ένταξη στο αναπτυξιακό πλαίσιο των γυναικείων συνεταιρισμών.

    Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να μην αφορά μόνο τη φορολογία αλλά και την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, πρότεινε η κ. Θεοδώρα Σάγκρη, ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνή πρόσβαση και φθηνή στέγη, ενώ ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το τραπεζικό σύστημα, καθώς στην Ελλάδα η ιδιοκτησία συνεχώς υποθηκεύεται στις τράπεζες.

    Για διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις, δημιουργία του θεσμού του συνηγόρου του επιχειρηματία και συμψηφισμό χρεών και απαιτήσεων έκανε λόγο ο κ. Σάββας Αιμιλίδης, ενώ ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτον να διαχωρίσει την πολιτική του απέναντι στις παραγωγικές και τις εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και πρότεινε να βοηθηθούν οι παραγωγικές ώστε να εισέλθουν καλύτερα στον ανταγωνισμό, ενώ οι εμπορικές να δημιουργήσουν δίκτυα πωλήσεων.

    Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε την επαναφορά των 40 περίπου φορολογικών κινήτρων και μέτρων που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ και τα οποία, όπως είπε, κατάργησε σταδιακά η Νέα Δημοκρατία.

    Να πάψουμε να μιλάμε για πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα, να δημιουργήσουμε συνθήκες κερδοφορίας και να προωθήσουμε τις καινοτομίες και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης καθώς και να μετράμε τις επιπτώσεις των ρυθμιστικών πράξεων της διοίκησης στην ανταγωνιστικότητα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πρότεινε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι πρέπει να μπούμε σε νέες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα σκέψης και νέα σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αλλιώς θα ανακουφίζουμε προσωρινά τα προβλήματα αλλά δεν θα προωθούμε την ανταγωνιστικότητα.

    Τέλος, η κ. Ροδούλα Ζήση, πρότεινε κίνητρα εναντίον του αθέμιτου ανταγωνισμού και υπέρ της ανάπτυξης και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τις εργασίες της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα κλείσει με ομιλία του ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Χθές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μετέβη στη Σόφια όπου, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνισεφ, παρακάθισε και μίλησε στο δείπνο των ηγετών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέμα τα Βαλκάνια. Αμέσως μετά, ο κ.Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Εδώ στη Σόφια βρισκόμαστε όλοι οι σοσιαλιστές ηγέτες των Βαλκανίων. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και δηλώνουμε όλοι μαζί, την προσήλωσή μας στο στόχο της ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων, για να δημιουργήσουμε μια βαλκανική χερσόνησο ειρήνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης. Μια βαλκανική χερσόνησο στην οποία θα επενδύουμε στον άνθρωπο, θα επενδύουμε στον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, και από την πλευρά της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, οργανώνουμε πρωτοβουλίες και δουλεύουμε συστηματικά για αυτήν την προοπτική. Την προοπτική της ένταξης των βαλκανικών χωρών σε μια κοινή οικογένεια αξιών".

    [03] Ισχυρή έκρηξη στο Λυκαβηττό

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 7.42 το πρωί στη διασταύρωση Δοξαπατρή και Σαρανταπήχου στο Λυκαβηττό, περίπου 200 μέτρα από την κατοικία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.

    Οπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακ βουαγιάζ, το οποίοι οι δράστες είχαν κρεμάσει σε ποδήλατο και το είχαν τοποθετήσει ανάμεσα σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου ήταν σταθμευμένο αυτοκίνητο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και οι δύο αστυνομικοί με εκπαιδευμένο σκύλο είχαν αρχίσει να ερευνούν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την περιοχή, όπως γίνεται κάθε πρωί, γιατί σε λίγα λεπτά επρόκειτο να περάσει από το σημείο ο υπουργός, ο οποίος διαμένει σε απόσταση 200 μέτρων.

    Ο τρόπος πυροδότησης της βόμβας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, γιατί από την έκρηξη διαλύθηκε όλος ο μηχανισμός και δεν έχουν βρεθεί ακόμα υπολείμματα.

    Πάντως, οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν πως η ισχύς της εκρηκτικής ύλης ισοδυναμεί με περίπου 2 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

    Την ώρα της έκρηξης έφτανε στο σημείο, που βρισκόταν η βόμβα, ένα ΙΧ αυτοκίνητο, κάτι που οι αστυνομικοί πιστεύουν πως μπορεί να παραπλάνησε τους δράστες, οι οποίοι - ενδεχομένως- θεώρησαν ότι ήταν το συνοδευτικό-προπομπός του υπουργού και πυροδότησαν το μηχανισμό νωρίτερα.

    Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα δύο αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία ήταν το ποδήλατο με τη βόμβα, στο αυτοκίνητο του ΤΕΕΜ και σε άλλα σταθμευμένα οχήματα, ενώ λαμαρίνες πετάχτηκαν σε απόσταση πάνω από δέκα μέτρα και έσπασαν τζάμια σε σχολείο, όπου ευτυχώς, δεν είχαν φτάσει ακόμα οι μαθητές.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, δήλωσε τα εξής:

    «Κάθε βόμβα σε περίοδο δημοκρατίας, στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας και όχι κατά συγκεκριμένων προσώπων. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αστυνομίας. Εχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Υπήρξε ένα μπαράζ απειλών σε βάρος μου, όλη αυτή την περίοδο, το οποίο κορυφώθηκε. Εχω στοχοποιηθεί».

    Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συμπαρίσταται στην οικογένεια του κ. Βουλγαράκη, που για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια αποτελεί στόχο τέτοιων επιθέσεων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες και τόνισε πως η επίθεση στοχεύει στην ίδια τη δημοκρατία. Όμως, υπογράμμισε, η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και δεν κινδυνεύει από τέτοιες δοκιμασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 May 2006 - 12:30:19 UTC