Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές προοπτικές σε επενδύσεις και εμπόριο με την Κίνα
  • [02] Αλογοσκούφης για επενδύσεις Ταμείων
  • [03] Νέα αναπτυξιακή πολιτική

  • [01] Θετικές προοπτικές σε επενδύσεις και εμπόριο με την Κίνα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Κίνας Βου Μπανγκούο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε και τον πρίγκιπα Χένρικ, και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Στη συνάντηση με τον κινέζο αξιωματούχο επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα, μετά το ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και η βούληση για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου.

    Ο Κινέζος πρόεδρος της Βουλής μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κινέζου πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τις ιστορικές σχέσεις και του δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ.Καραμανλής, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον κ.Μπανγκούο για το συμβάν της περασμένης Τρίτης στο Αιγαίο, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακό.

    Ο πρωθυπουργός σε συνέχεια των κατευθύνσεων που είχαν δοθεί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κίνα, ζήτησε απο τους αρμόδιους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη απο την ελληνοκινεζική συνεργασία.

    Ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε ενδιαφέρον για την κατασκευή προβλητών και αποθηκών στα ελληνικά λιμάνια, δεδομένου ότι η Κίνα επιθυμεί να καταστεί η Ελλάδα "κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή μας. Τον Ιούνιο αναμένεται να φθάσει στον Πειραιά το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο του κόσμου που θα μπορεί να μεταφέρει 9,5 χιλιάδες κοντέϊνερς. Το πλοίο ανήκει σε ελληνικών συμφερόντων εταιρία και θα'' βαφτιστεί ''στον Πειραιά.

    Επίσης, ενδιαφέρον εξέφρασε για τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχουν υψηλού επιπέδου ανάλογες υποδομές στην Ελλάδα, καθώς και στους τομείς της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

    Ο πρόεδρος της Κινεζικής Βουλής εξέφρασε ενδιαφέρον για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, την παρουσία ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στην Κίνα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οδοποΐας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σε άλλα κατασκευαστικά προγράμματα, καθώς και για ευρύτερη συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κινεζικής Βουλής, το Πεκίνο καλοσωρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και πρόσθεσε ότι ήδη λειτουργεί ειδική υπηρεσία για την προώθηση της διακίνησής τους στη χώρα του. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να απευθύνονται απευθείας οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγικοί φορείς.

    Ήδη, οι εξαγωγές λαδιού προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 30% μετά την προώθηση του ελληνικού προϊόντος και απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του, ενώ εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις για απευθείας αεροπορική γραμμή Αθήνας-Πεκίνου.

    Ο κ. Μπαν Γκούο, που είναι τρίτος στην κινεζική ιεραρχία και υπεύθυνος για θέματα οικονομίας και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετική την εξέλιξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η παρουσία του κ. Καραμανλή στο Πεκίνο τον περασμένο Ιανουάριο, σημείωσε ο κ. Βου Μπαν Γκούο βοήθησε στην εδραίωση μίας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες και η δική του παρουσία στην Ελλάδα έχει ως στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή της.

    Σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε σκόπιμο να συνεχιστεί η ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

    [02] Αλογοσκούφης για επενδύσεις Ταμείων

    Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί περιθώριο μεγαλύτερων τοποθετήσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ. Το περιθώριο αυτό είναι τώρα 23% του αποθεματικού κάθε ασφαλιστικού ταμείου και το όριο αυτό δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, όπως είπε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική, είπε ότι οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν και ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν πολιτικές παράμετροι, ασφαλώς και υπάρχει επαφή με μέλη της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η επέκταση δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή είναι προς όφελος όλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας κατέκρινε και τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια μια πολιτική που έχει διάφορα στάδια προς όφελος της πλειοψηφίας, εφαρμόζει το σχέδιό της με αποφασιστικότητα και τα οφέλη θα τα καρπωθεί όλος ο ελληνικός λαός.

    Σε ό,τι αφορά την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 23-24 Μαΐου, υπό την προεδρία της Ελλάδας, ο υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως τα προβλήματα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι πρωτοβουλίες του ΟΟΣΑ για επενδύσεις, η σημασία των ανοιχτών αγορών και η επιτακτική ανάγκη για μια ταχεία ολοκλήρωση του γύρου της Ντόχα (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου-Απελευθέρωση αγορών).

    Για ελληνο-τουρκικά

    Ατυχές συμβάν χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης τη σύγκρουση των δύο αεροπλάνων στο Αιγαίο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο υπουργός είπε ότι "ήταν ένα ατυχές συμβάν. Αγνοείται ένα νέο παιδί. Είναι ανάγκη να υπάρξει και ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση".

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε πως είναι σαφές ότι προς το συμφέρον της χώρας πρέπει να συμμετέχει στα δρώμενα στην περιοχή.

    [03] Νέα αναπτυξιακή πολιτική

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά εν όψει της τουριστικής περιόδου, καθώς και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, ζήτησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και Τ. Νεράντζης και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θ.Νάκος και Απ. Ανδρεουλάκος και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας. Ανάλογη συνάντηση θα γίνει αύριο με τους νομάρχες της χώρας. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση του διαλόγου με τους φορείς της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής πολιτικής και την ευρύτερη ενημέρωση όλων εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του νέου θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου που προβλέπει ο νέος Νόμος 3325/2005 για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, οι έλεγχοι στην περιφέρεια θα πρέπει να γίνουν εντατικοί εν όψει της τουριστικής περιόδου και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν με τις νομαρχίες σε αυτό το θέμα. Αναφερόμενος στη σημασία της Περιφέρειας για την κυβέρνηση, είπε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα έχουν ενταχθεί 2.000 επιχειρησιακά προγράμματα στην περίοδο ευθύνης αυτής της Κυβέρνησης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά έχουν εγκριθεί και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν μπει στο δρόμο της υλοποίησης.

    Ο κ.Σιούφας τόνισε ότι από το Δ' ΚΠΣ το 80% των προβλεπόμενων πόρων θα αξιοποιηθούν από την περιφέρεια, με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και την καινοτομία, ενώ σε ό,τι αφορά τους στόχους της γενικής γραμματείας Εμπορίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την περίοδο 2007-2013, έμφαση θα δοθεί στην αναπτυξη της περιφέρειας και της εξοικείωσης με την πληροφορική, καθώς και με την υιοθέτηση και εφαρμογή υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου επεσήμανε τη σημασία των εντατικών ελέγχων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διότι, όπως είπε, "οι τουρίστες είναι οι πρεσβευτές μας. Οι λίγες κακές περιπτώσεις πρέπει να εντοπίζονται και να απομονώνονται". Επίσης, στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "δεν είναι δυνατόν να αναφέρουν οι νομαρχίες εκατοντάδες ελέγχους σε όλο το εύρος της αγοράς και να μην γίνεται γνωστό αν υπάρχει κάποια παράβαση. Θα πρέπει οι νομαρχίες να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων".

    Στο μεταξύ, οι κκ Σιούφας και Παπαθανασίου απέστειλαν σήμερα σε όλους τους φορείς της αγοράς το Κείμενο Εθνικής Διαβούλευσης για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013.

    Το κείμενο, που αποτελεί μια πρώτη καταγραφή των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και στόχων του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, συνέταξε αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Εμπορίου Μανούσου Βολουδάκη.

    Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν την ενίσχυση των τομέων του εμπορίου και των υπηρεσιών, αρμοδιότητος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Ως βασικές προτεραιότητες αναγνωρίζονται:

  • Η εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

  • Η καλλιέργεια ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος μέσω της απλοποίησης διαδικασιών, περιορισμού της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας.

  • Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει τις κρατικές προμήθειες, η καθιέρωση ηλεκτρονικών προμηθειών, η ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αυτό.

  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

  • Η υποστήριξη της χρήσης καινοτομιών (τεχνολογικών και μη-τεχνολογικών) από τις επιχειρήσεις του εμπορίου και των υπηρεσιών.

  • Η ανάληψη δράσεων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών και η δημιουργία μιας ισχυρής εικόνας για τα επώνυμα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  • Η ανάληψη δράσεων που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και παροχής υπηρεσιών των επιχειρήσεων.

  • Η δημιουργία νέων και ευέλικτων εργαλείων χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

  • Η ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Οι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους σε ημερίδα που θα γίνει στο ΕΒΕΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στις 7 Ιουνίου 2005.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 May 2006 - 14:30:24 UTC