Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό

  • [01] Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό

    Ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 και ένα τουρκικό, συγκρούστηκαν, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, στη διάρκεια ελιγμών αναγνώρισης, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών. Αμέσως ενημερώθηκε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επρόκειτο να μεταβεί από το Ελσίνκι στο Παρίσι, επέστρεψε στην Αθήνα.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Γκιουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το σημερινό συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους.

    Στην Τουρκία, ο κ. Γκιουλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «το επεισόδιο έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο», σημείωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ελληνίδα ομόλογό του και τόνισε ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να εμποδίζονται ακριβώς τέτοια πράγματα».

    Στο μεταξύ, σε διαρκή σύσκεψη βρίσκεται, μετά το περιστατικό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης με την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

    Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι στις 12.45 σημειώθηκε αεροπορικό ατύχημα, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών, κατά το οποίο συγκρούστηκαν στον αέρα ένα ελληνικό και ένα τουρκικό αεροσκάφος.

    Τον τουρκικό σχηματισμό, ο οποίος εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης (καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας) αποτελούσαν ένα φωτογραφικό "φάντομ" και δύο F-16.

    Ο τουρκικός σχηματισμός κινήθηκε βορείως της Κρήτης.

    Σύμφωνα με τους κανόνες του ICΑO, ελληνικός σχηματισμός αποτελούμενος από δύο αεροσκάφη F-16 εκινήθη προς την περιοχή με σκοπό την αναγνώριση των αγνώστων ιχνών, ώστε να εγγυηθεί τη διασφάλιση της διεθνούς αεροπλοΐας.

    Ωστόσο, κατά τους ελιγμούς της διαδικασίας αναγνώρισης, επήλθε σύγκρουση σε ύψος 27 χιλιάδων ποδών του ενός ελληνικού και ενός τουρκικού F-16, τα οποία κατέπεσαν στην περιοχή.

    Άμεσα κινητοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με πολλαπλά μέσα (αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλωτά μέσα του ΠΝ και του ΛΣ) τα οποία κατέφθασαν στην περιοχή εντός του FIR Αθηνών και άρχισαν την έρευνα και διάσωση των πιλότων των δύο αεροσκαφών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ICAO.

    Τον Τούρκο πιλότο περισυνέλεξε στα διεθνή ύδατα, νοτίως της Καρπάθου το παραπλέον εμπορικό πλοίο «Gas Century», με σημαία Παναμά, ιαπωνικών συμφερόντων (εταιρεία Yamamaru), ενώ ταυτόχρονα κατέφθασε και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι Έλληνες διασώστες, μαζί με τον κυβερνήτη του πλωτού του Λιμενικού Σώματος, που κατέφθασε στην περιοχή, ανέβηκαν στο παναμαϊικό πλοίο για παροχή βοήθειας στον Τούρκο πιλότο, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια, επικαλούμενος την άρτια φυσική του κατάσταση. Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, επετράπη η παραλαβή του Τούρκου χειριστού, από τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο κατέφθασε μετέπειτα στην περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, για τον εντοπισμό και του Έλληνα χειριστή.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    Μήνυμα "προς κάθε πλευρά" ότι "τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα", έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην σύγκρουση και πτώση των δύο αεροσκαφών.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις χαμένες, όπως είπε, ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο ζήτημα των δύο πολεμικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στην αντίδραση της κυβέρνησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να λειτουργεί στο πλαίσιο της καλής γειτονίας ως γείτονας και ως υποψήφια χώρα-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με τις αρχές και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση είχε σχέδιο για την αποκλιμάκωση της έντασης και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε ως δυνατότητες, ενώ έχασε και άλλες ευκαιρίες.

    Εξέφρασε φόβους ότι η κυβέρνηση "με την πολιτική της θα μας πάει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια που θα μεγαλώσουν την ένταση στην περιοχή".

    Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και των ελληνικών συμφερόντων.

    Ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει γρήγορα τα διεθνή φόρα, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να υπερασπιστεί άμεσα τα ελληνικά δίκαια καθώς, όπως ανέφερε, παρατηρείται μια καθυστέρηση στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

    Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει, όπως ανέφερε, την αδράνεια και να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί αδράνεια, όπως σημείωσε, σημαίνει υποβάθμιση των συμφερόντων μας.

    Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον υπουργό Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ελληνας πιλότος θα βρεθεί σώος και διετύπωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του πιλότου, στην Πολεμική Αεροπορία και τους πιλότους που καθημερινά δίνουν τον αγώνα για την προάσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

    «Από τον κ. Παπανδρέου, που θήτευσε περί τα 10 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται».

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σύγκρουση των δύο F-16 στο Αιγαίο αναφέρει ότι αυτή η σύγκρουση "καταδεικνύει πως είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να αντιμετωπίσουν από κοινού την ένταση που δημιουργούν οι αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ -ΕΕ, καθώς και οι ανταγωνισμοί της Ελληνικής και της Τουρκικής πλουτοκρατίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχει προετοιμασία του εδάφους για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, για επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ,"το γεγονός έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις θέσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της σταθερότητας, της ειρηνικής και δίκαιης επίλυσης προβλημάτων, αλλά αποτελούν παράγοντες όξυνσης, στήριξης και ενθάρρυνσης της Τουρκικής επιθετικότητας".

    Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης ότι "τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αμφισβητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση των αξιώσεων της τουρκικής ηγεσίας. Οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δημιουργούνται και με τη στήριξη των ΗΠΑ, ενώ το περιβόητο «κοινοτικό κεκτημένο» της ΕΕ που διαρκώς επικαλούνται τα κόμματα του «Ευρωμονόδρομου», διαρκώς αποκαλύπτεται πως είναι κενό περιεχομένου και όσο αφορά τις απειλές πολέμου, τις παραβιάσεις, τις προκλητικές διεκδικήσεις για αλλαγή των συνόρων".

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ τονίζει:

    "Οι λαοί των δυο χωρών έχουν έναν κοινό δρόμο για να κατακτήσουν την ειρήνη, το σεβασμό και τη σταθερότητα των συνόρων, την ισότιμη και επωφελή για τους λαούς συνεργασία και για να τα διαφυλάξουν: Την κοινή τους πάλη κατά των κοινών εχθρών τους, των πλουτοκρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών".

    Δήλωση Αλ. Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι «η σύγκρουση ήταν προαναγγελθείσα και από τύχη δεν έχουμε περισσότερα θύματα», ενώ απέδωσε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την Τουρκία εξαιτίας της εσωτερικής κρίσης, στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται και της προσπάθειάς της να την εξάγει. «Πρέπει να αποφύγουμε κάθε κλιμάκωση της κρίσης. Ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρόταση του για μεγάλη μείωση των εξοπλισμών και να γίνουν δεκτές οι ζώνες ευθύνης για τα FIR. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για επίλυση των διαφορών», πρόσθεσε ο κ Αλαβάνος, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο ο κ Αλαβάνος απάντησε: «Η στοιχειώδης σύνεση αλλά και όλες οι εκκρεμότητες που έχει η Τουρκία ελπίζω ότι δεν θα την οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο. Εμείς ελπίζουμε σε γρήγορη και ειρηνική λύση».

    Aνακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έγινε στον εναέριο χώρο τριάντα πέντε μίλια νότια της Ρόδου, ενώ σημειώνεται ότι είναι σώος ο τούρκος πιλότος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν στις 12.48, τουρκικά αεροσκάφη «που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου». Υπογραμμίζεται επίσης ότι σώθηκε ο τούρκος πιλότος υποσμηναγός Χαλί Ιμπραχίμ Όζντεμιρ, χωρίς να γίνεται αναφορά στον Ελληνα πιλότο.

    Παράλληλα, το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Βετζντί Γκιονούλ, δήλωσε πως το Τουρκικό υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε επαφή με το Ελληνικό υπουργείο Αμυνας. "Περιμένουμε την πλήρη ενημέρωση", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, ο πιλότος του τουρκικού μαχητικού ανευρέθη και διεσώθη από τουρκικό εμπορικό πλοίο σε απόσταση 100 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Τρία τουρκικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης πετούσαν στην περιοχή, μεταδίδει το NTV. Το τουρκικό αεροσκάφος που συγκρούστηκε ήταν τύπου F-16c και ανήκε στο 192ο σμήνος του Μπαλίκεσιρ. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας, λέει το NTV.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 May 2006 - 16:30:43 UTC