Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές
  • [02] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στο Ελσίνκι η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Αλαβάνος με συμβασιούχους γιατρούς
  • [05] Πρεμιέρα Πανελλαδικών εξετάσεων

  • [01] Καραμανλής: Επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές

    Στις εργασίες της Ολομέλειας της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, θα παρέμβει σήμερα με ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ θα προεδρεύσει στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Φόρουμ του Οργανισμού. Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες υπουργούς.

    Αύριο (Τετάρτη) θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης επισήμανε ο κ. Καραμανλής, σε ομιλία του χθες στο Φόρουμ του Οργανισμού με θέμα "Εξισορροπώντας την παγκοσμιοποίηση" .

    «Κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο,να γεφυρώνεται και όχι να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία και η κοινωνική προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε πως «πολλές χώρες οφείλουν να επιταχύνουν (και εμείς, στην Ελλάδα, αυτό κάνουμε) το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Για να είναι, όμως, η ανάπτυξη βιώσιμη, η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει, πρώτα απβ όλα, να σεβαστεί το περιβάλλον».

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι αναφέρθηκε και πάλι στις μεταρρυθμίσεις. Σε ερώτηση ειδικότερα για τις σχέσεις των μικρών και φτωχών χωρών με τις μεγάλες χώρες έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα . "Αν δεν προχωρούσαμε δεν θα πετυχαίναμε τίποτα και αν θέλετε και μια κριτική μου στην ιστορία μας θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει πολύ νωρίτερα".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για την φτώχεια και τις ανισότητες υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με ρεαλισμό και πολιτική υπευθυνότητα. Σημείωσε ακόμη για τις μεταρρυθμίσεις πως οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα και ιδίως αν μοιράζεσαι μαζί τους την πραγματικότητα τότε υπάρχει μικρός χώρος για αντιδράσεις.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ του ΟΑΣΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων και των συνεργασιών του Οργανισμού, προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία.

    Σε συζήτηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους ο υπουργός ανέφερε ότι η ετήσια έκθεση στο ΟΟΣΑ, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι συμβατή με την έκθεση της Ε.Ε. που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, καθώς δεν τίθεται θέμα υπέρβασης του 3% του ελλείμματος για το 2006, ενώ για το 2007 είπε ότι οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι πολύ πιο μετριοπαθείς από τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Ε.Ε.

    [02] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζουν στις 11.00 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Το απόγευμα (17μμ), η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στελεχών από τις Οργανώσεις της Αττικής, με θέμα «Ανασυγκρότηση των οργανώσεων εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ».

    "Καμιά μειονότητα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι περιθωριοποιείται, απομονώνεται ή βρίσκεται στο στόχαστρο των ψευδεπίγραφων πατριωτών, οποιασδήποτε χώρας. Κάνουν κακό στη χώρα μας εκείνοι που με εθνικιστικό παραλήρημα δεν διστάζουν να κάνουν ξένες δυνάμεις επιδιαιτητές. Ξένες δυνάμεις που ή προσπαθούν να εξάγουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα ή θέλουν να γίνουν ρυθμιστές της περιοχής. Πολλοί μέσα από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης, μέσα από τους κόλπους της δεξιάς, απέδειξαν αυτές τις τελευταίες μέρες ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη λογική, τη δύναμη της συντήρησης, του διχασμού, της οπισθοδρόμησης" , τόνισε ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια του Πολυχώρου Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, στα Καμίνια.

    [03] Στο Ελσίνκι η Ντόρα Μπακογιάννη

    Το Ελσίνκι επισκέπτεται σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία θα έχει συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό της κ. Erkki Tuomioja, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Φινλανδία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στη συνάντησή τους αναμένεται να συζητηθούν οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας, το Μέλλον της Ευρώπης με αναφορά στη Συνταγματική Συνθήκη, η διεύρυνση της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξωτερικές σχέσεις, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στο κυπριακό.

    Τέλος θα τεθούν και άλλα διεθνή ζητήματα όπως το θέμα του Ιράν και η διαδικασία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

    Αύριο (Τετάρτη) η κ.Μπακογιάννη θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου πρόκειται να βραβευτεί απβ την Ακαδημία του Αθλητισμού (Academie des Sports) σε αναγνώριση της συμβολής της στη διάδοση της Γαλλοφωνίας και στη στήριξη του αθλητικού πνεύματος.

    Η πρόταση για τη βράβευση έγινε απβ τον Πρόεδρο της Ακαδημίας του Αθλητισμού κατά τη θητεία της υπουργού ως Δημάρχου στην πόλη των Αθηνών. Η βράβευση θα γίνει στην Εθνική Συνέλευση.

    [04] Αλαβάνος με συμβασιούχους γιατρούς

    Με συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ συναντάται το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Χθες, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, ο κ.Π.Λαφαζάνης και ο κ. Γ.Δραγασάκης, συναντήθηκαν με το Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι του εξέθεσαν τις απόψεις και τους φόβους των εκπροσώπων των εργαζόμενων στην ΕΤΕ, σε σχέση με το μέλλον και την προοπτική της Εθνικής Τράπεζας.

    Η Εθνική Τράπεζα η οποία παρουσιάζεται ότι θα εξαγοράσει Τράπεζα της Τουρκίας, κινδυνεύει να προχωρήσει σε πλήρη αφελληνισμό και ουσιαστικά στην υποταγή της σε διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια,δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να αποφευχθεί αυτή η αλλοίωση του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Τ.Ε., να υπάρξει στήριξη στα Ταμεία προκειμένου να κρατήσουν τα ποσοστά που έχουν, κι αν κάποια δεν θέλουν ή δεν μπορούν, τις αδιάθετες μετοχές να τις αναλάβει το δημόσιο, προκειμένου να υπάρχει αυτός ο στοιχειώδης έλεγχος που υπάρχει σήμερα στην Εθνική Τράπεζα.

    [05] Πρεμιέρα Πανελλαδικών εξετάσεων

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας αρχίζουν σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους 98.000 υποψηφίους-αποφοίτους ενιαίου Λυκείου για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Για τους τελειόφοιτους των εσπερινών ενιαίων Λυκείων οι εξετάσεις άρχισαν χθες.

    Οι περίπου 98.000 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των ενιαίων λυκείων θα διεκδικήσουν τις 67.700 θέσεις που τους αναλογούν φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ άλλες 850 θέσεις θα διεκδικήσουν οι μαθητές των εσπερινών λυκείων.

    Σημειώνεται ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που τίθεται το πλαφόν του βαθμού 10 ως κατώτατου ορίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απο φέτος, όμως, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι μαθήματα, λιγότερα δηλαδή απο τα προηγούμενα χρόνια.

    «Ολος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμος για τις εξετάσεις που αρχίζουν σήμερα το βράδυ στις επτά με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας για τα εσπερινά λύκεια και θα συνεχισθούν αύριο με το ίδιο μάθημα για τα ημερήσια λύκεια», επισήμανε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, σε συνέντευξη Τύπου,.

    Η υπουργός παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, με την ευκαιρία της έναρξης των Γενικών Εξετάσεων απευθυνόμενη προς τους υποψηφίους ευχήθηκε καλή επιτυχία και κάλεσε τους μαθητές «να έχουν συνείδηση οτι η είσοδος στα ΑΕΙ είναι κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι τελείως διαφορετικό απο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας αλλά και έρευνας. Θα βοηθήσουν τα παιδιά, να ανοίξουν τα μάτια τους στον κόσμο και να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες».

    Oι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου για τους μαθητές των εσπερινών ενιαίων λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους τελειοφοίτους του ενιαίου λυκείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 May 2006 - 6:30:21 UTC