Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική ήπιας οικονομικής προσαρμογής
  • [02] Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη
  • [03] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κέρκυρα

  • [01] Στρατηγική ήπιας οικονομικής προσαρμογής

    Της πολιτικής της ήπιας οικονομικής προσαρμογής υπεραμύνεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη που παραχωρεί στο "'Εθνος της Κυριακής". Ο κ. Αλογοσκούφης εξηγεί ακόμη την πολιτική περιορισμού της αύξησης των δαπανών και εκφράζει την διάθεσή του να συζητήσει την οικονομική πολιτική και με στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Η εξοικονόμηση 1,7 - 1,9 δισ. ευρώ το 2007 αποτελεί βασικό στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ο Γιώργος Αλογοσκούφης εξηγεί ότι θα συνεχιστεί η πολιτική του περιορισμού της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, η οποία άρχισε το 2004. "Ήδη έχουμε απτά αποτελέσματα. Το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ του 2005 και φέτος θα πέσει κάτω από το 3%. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτά τα ποσοστά και αυτό θα κάνουμε μέσα σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης αλλά και προώθησης κοινωνικών προτεραιοτήτων, όπως είναι η αύξηση του ΕΚΑΣ του ΟΓΑ. Η στρατηγική της ήπιας προσαρμογής, η οποία αμφισβητήθηκε από πολλούς αλλά τα αποτελέσματα την δικαίωσαν πλήρως, θα συνεχιστεί. Στόχος είναι να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την αύξηση των δαπανών και αυτό σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης της υπόλοιπης οικονομίας. Δεν περικόπτεις δαπάνες, αλλά δεν αυξάνεις τις δαπάνες".

    Ερωτώμενος σχετικά με την λογιστική μέθοδο που εφαρμόζει η κυβέρνηση για κάποιες δαπάνες στο ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ταμείο της ΔΕΗ, ο υπουργός εξηγεί ότι "υπάρχει μεγάλη διαφορά της πολιτικής που ακολουθούμε εμείς από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει: "Εμείς αυτά τα θέματα τα συζητούμε ανοιχτά με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της".

    Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι "εάν υπάρξει νέα αύξηση θα είναι μικρή διότι θέλουμε να συντηρήσουμε την οικονομική και την οικοδομική δραστηριότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που θα θίξει τον συγκεκριμένο τομέα". Ο υπουργός Οικονομίας ακόμη τάσσεται υπέρ της χρήσης των πετρελαιοκινητήρων για τα ΙΧ αυτοκίνητα και δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκπονηθεί έρευνα από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να είμαστε βεβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις κάποιων υπουργών ότι αδυνατούν να δώσουν παροχές λόγω της αυστηρής πολιτικής του υπουργείου του, ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει την ανάγκη κάθε πολιτικός να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και προσθέτει ότι "δεν μπορεί η δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων να αποτελεί άλλοθι για πολιτική απραξία".

    Υπέρ του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών χώρων, προκειμένου να υλοποιούνται πολιτικές που είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, τάσσεται επίσης ο κ. Αλογοσκούφης και επισημαίνει ότι έχει σκοπό να καλέσει το αμέσως προσεχές διάστημα κάποιους από τους προκατόχους του, όπως τους κκ. Μάνο, Χριστοδουλάκη και Παπαντωνίου για να συζητήσει μαζί τους τις δικές τους ιδέες και απόψεις. Προσθέτει μάλιστα ότι βρίσκει ενδιαφέρουσες τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αποκαλύπτει ότι συζητεί συχνά με τον Κώστα Μητσοτάκη.

    [02] Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη, στον τάφο του, στην τοποθεσία του Αϊ Λια στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, παρουσία της γενικής γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και πλήθους κόσμου, που είχε φθάσει από νωρίς το πρωί από διάφορες περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας, με λεωφορεία.

    Η γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην ομιλία της ανέφερε πως "βρισκόμαστε εδώ, που ο Χαρίλαος Φλωράκης επέλεξε ως τόπο για την τελευταία κατοικία του". "Τον τόπο του, εδώ που γεννήθηκε και ένιωσε τα πρώτα σκιρτήματα συγκίνησης και αγανάκτησης για τα ανθρώπινα βάσανα, την αδικία σε βάρος του λαού μας".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμα:

    «Λίγα τετραγωνικά πιάνει η τελευταία του κατοικία, θυμίζοντάς μας ότι η σωματική υπόσταση του ανθρώπου είναι πολύ μικρή, όπως σύντομη είναι και η ζωή του. Όμως, η δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, η απήχηση και η σημασία της ήταν πολύ πλατιά, πιάνει τόπο και χώρο και σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν κομμουνιστής και αναπόφευκτα συνειδητός διεθνιστής. Ορμώμενος από αυτόν τον μικρότοπό του, έδρασε για τη λαϊκή ευημερία όλων των εργαζόμενων ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος. Καθώς ανεβαίναμε την ανηφόρα που το τέλος της είναι αυτός ο λιτός τάφος, σκέφθηκα ότι ίσως ο σύντροφός μας επέλεξε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία και όχι το ίδιο το αγαπημένο του χωριό, για να συμβολίσει κάτι παραπάνω: Το δύσκολο δρόμο του αγώνα και της θυσίας που καλούνται να διανύσουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, συνεχίζοντας τις μεγάλες παραδόσεις του κινήματός μας, το παράδειγμα χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων ηρώων μας. Και ξαφνικά, στο τέλος αυτού του δρόμου, προβάλλει η άκρη του βουνού, ένα πελώριο ξέφωτο που δεν χορταίνεις να αγναντεύεις. Είναι σημαδιακό τούτο το πανέμορφο μέρος».

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμα, πως «αν θέλουμε να συνεχίσουμε, με σεβασμό στην ιστορία του Κόμματος μας, και πάνω απ' όλα με βάση την υποχρέωσή μας να φέρουμε όλο και πιο κοντά, όσο τουλάχιστον από εμάς εξαρτάται, την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε μορφής εκμετάλλευση και καταπίεση, οφείλουμε να μη χάνουμε το νήμα του ίσιου δρόμου», για να εξηγήσει:

    «Να αντιμετωπίζουμε με ικανότητα, αποφασιστικότητα και με σωστές κάθε φορά επιλογές τα σκαμπανεβάσματα, τις ανηφόρες και τις στροφές, τα επικίνδυνα μονοπάτια, κάθε λογής παγίδες. Όλοι και όλες μας, μπροστά σε τούτο τον τάφο που περικλείει ένα παραδειγματικό αγώνα αφοσίωσης στην υπόθεση του σοσιαλισμού, στην υπόθεση της ευημερίας και της ελευθερίας του λαού από κάθε μορφής εκμετάλλευση και καταπίεση, ξενική κατοχή, μια φιλοδοξία έχουμε: Να περπατάμε ίσια προς τα εμπρός, πάντα με κριτήριο αυτό που συμφέρει τον εργάτη και την εργάτρια, τον φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, και πάνω απ' όλα να μην ξεχνάμε το μεγάλο χρέος μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο στη νέα γενιά. Σύντροφε Χαρίλαε, πολλές φορές μιλούσες για το θάνατο που θα έρθει. Δεν φοβόσουνα, άλλωστε ήξερες ότι αυτό το γεγονός δεν μπορούσες να το αποφύγεις, δεν εξαρτιόταν από σένα, από την παλικαριά, την αφοσίωσή σου.

    Δεν ξεχνώ αυτό που τις περισσότερες φορές έλεγες. Ότι ήθελες να ζήσεις μερικά ακόμα χρόνια, ώστε να δεις με τα ίδια σου τα μάτια την αναγέννηση και ανασύνταξη του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος, να ζήσεις τις χαρές κατακτήσεων που θα έρθουν. Ούτε ένα λεπτό δεν έπαψες να είσαι αισιόδοξος και μαχητής. Αυτά σου τα λόγια τα σκέφθηκα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των εργασιών του 9ου συνεδρίου της ΚΝΕ. Αν ήσουν αυτές τις μέρες στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό θα ένιωθες μεγάλη χαρά».

    Για τα οράματα του Χαρίλαου Φλωράκη, τα οποία όπως είπε «συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη», μίλησε ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, ενώ μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.

    Αύριο στις 7 το απόγευμα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα υποδεχθεί στο σπίτι όπου ζούσε -το οποίο αποτελεί προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στο κόμμα- αντιπροσωπείες μελών και φίλων της ΚΝΕ, νέων εργατών και εργατριών, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και σπουδαστριών σε έναν χώρο όπου θα λειτουργήσει «βιβλιοθήκη-αρχείο ``Χαρίλαος Φλωράκης`` επιμορφωτικό κέντρο ΚΚΕ».

    [03] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κέρκυρα

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν σήμερα στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για τα 142 χρόνια της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    Ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε το πρωί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και προσκύνησε στο σεπτό σκήνωμα του Αγίου.

    Ακολούθως, στην ίδια αίθουσα όπου στις 21 Μαΐου του 1864 υπεγράφη επισήμως η πράξη της Ενωσης, στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας που κινήθηκε γύρω από τον άξονα "πολιτικά διλήμματα και κοινοβουλευτικοί αγώνες για την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα".

    Ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο οποίος έτυχε ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ενωσης και αμέσως μετά παρακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, με τα παιδιά που φορούσαν τις τοπικές ενδυμασίες να κλέβουν την παράσταση.

    Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι σχηματισμοί των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το σεβασμό του σε όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα, ενώ κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής, τόνισε πως η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή ώστε "να αναλογιστούμε ότι η εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια απαιτεί από όλους μας διαρκή εγρήγορση. Είναι χρέος, προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την επίτευξή της, αλλά κυρίως προς τις μελλοντικές γενιές, ο συνεχής μας αγώνας για τη διατήρησή της".

    Ο κ. Παπούλιας άκουσε και το αίτημα που ήδη έχει θέσει ο δήμος Κερκυραίων ώστε να ενταχθεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας και το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας -με τον αρχηγό της Αεροπορίας Γιώργο Αυλωνίτη- οι βουλευτές και οι αρχές του νησιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 May 2006 - 14:30:16 UTC