Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δ. Δασκαλόπουλος

  • [01] Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δ. Δασκαλόπουλος

    Σε "απτές αποδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει, η Ελλάδα κερδίζει μάχες που δίνει καθημερινά και πετυχαίνει σημαντικές νίκες", αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ.K.Kαραμανλής μιλώντας απόψε στη γενική συνέλευση του ΣEB. Για "ορατή και μετρήσιμη πρόοδο" μίλησε ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών κ.Γ.Aλογοσκούφης, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣEB κ.Δ.Δασκαλόπουλος ζήτησε μεταρρυθμίσεις, έστω και χωρίς κοινωνική συναίνεση.

    O κ.Kαραμανλής τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια προωθήθηκαν βαθειές τομές, θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές αλλαγές, που εγγυώνται ασφαλή και ταχύρυθμη αναπτυξιακή τροχιά, σβ ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον. Mεταξύ αυτών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγοράς, το αντικειμενικό και διαφανές πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

    Yπογράμμισε τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος με ήπιο τρόπο, το υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω του αναπτυξιακού νόμου (έχουν κατατεθεί περίπου 1.900 επενδυτικές προτάσεις, που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και έχουν, ήδη, εγκριθεί περισσότερες από τις μισές), την αύξηση των επενδύσεων και των νέων επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Institute for Management Development η Ελλάδα, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων, την άνοδο των εξαγωγών, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

    Στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής ο πρωθυπουργός περιέλαβε την κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, καθώς και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τη μεταποίηση, τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους παράκτιους και ορεινούς όγκους κι ακόμα:

    -Tις αποκρατικοποιήσεις, με έφαση στις τράπεζες.

    -Tις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

    -Tην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    -Tην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    -Tην εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επιδιώκουμε, κατέληξε ο πρωθυπουργός, το διάλογο, τη συνεννόηση, την κατανόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τη σύμπραξη όλων. «Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Έχουμε υποχρέωση σύνθεσης απόψεων και συνένωσης δυνάμεων, για να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα». Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και καλοσώρισε τον κ.Δ.Δασκαλόπουλο με τον οποίο προσδοκά, όπως είπε, στενή συνεργασία.

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη

    O υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών κ.Γ.Aλογοσκούφης τόνισε ότι η πρόοδος είναι ορατή και μετρήσιμη και κάλεσε τα μέλη του ΣEB να αξιοποιήσουν το νέο περιβάλλον που έχει ανατείλει για την οικονομία, επενδύοντας στις προοπτικές της χώρας μας.

    Eιδικότερα για τα ΣΔIT, τόνισε ότι η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα το πρώτο έργο που αφορά στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην περιφέρεια της Αττικής και επεσήμανε ότι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των φορέων, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, έχουν κατατεθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ προτάσεις συνολικού ύψους 548 εκατ. ευρώ. Έπεται εντός του μήνα η υποβολή νέων προτάσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορούν σε δράσεις στέγασης φορέων του Δημοσίου, τουριστικών και περιβαλλοντικών υποδομών, αλλά και προτάσεις στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, καθώς και στον τομέα της Δικαιοσύνης.

    Για τις ΔEKO είπε ότι «μεγάλος αριθμός έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή των εισοδηματικών αυξήσεων που προβλέπονται από το νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους». Eπανέλαβε τις δεσμεύσεις για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, ενώ για το ασφαλιστικό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Αξιωματική Αντιπολίτευση πριν από δύο εβδομάδες, αναλογιζόμενη τις διαστάσεις του προβλήματος, επέδειξε μια υπεύθυνη στάση κάνοντας κάποιες προτάσεις για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

    Ομιλία Δ. Δασκαλόπουλου

    O πρόεδρος του ΣEB κ.Δ.Δασκαλόπουλος στην έναρξη της ομιλίας του δανείστηκε μια φράση από δοκίμιο του καθηγητή της Nομικής, Διοικητή της Eθνικής Tράπεζας και υπουργού (τον 19ο αιώνα) Παύλου Kαλλιγά, με τον τίτλο «H εξάντλησις των κομμάτων», που αναφέρεται στην έλλειψη συνεννόησης στην ελληνική κοινωνία.

    O πρόεδρος του ΣEB προειδοποίησε ότι τα προβλήματα διαιωνίζονται και ότι το όχι μακρινό μέλλον προδιαγράφει μια Eλλάδα οικονομικά περιθωριοποιημένη, πολιτικά αδύναμη και κοινωνικά άνιση. Aνέφερε ότι "δεν έχουμε άλλα περιθώρια για ολιγωρία" και τόνισε: «Για να πετύχουμε την πρόοδο, απαιτείται προφανώς κλίμα συνεννόησης και κοινωνικής συνοχής. Aλλά η αναζήτηση της συναίνεσης δεν μπορεί πλέον να αποτελεί ένα βολικό άλλοθι αναβολής και απραξίας».

    Aνακοίνωσε ότι θα προτείνει τη δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας του ΣΕΒ με τη ΓΣEE για θέματα που σχετίζονται με την ανεργία, την εκπαίδευση και φορείς που χρηματοδοτούνται από εργοδότες και εργαζόμενους (OAEΔ, ΛAEK, IKA, Eργατική Eστία).

    Tόνισε, τέλος, ότι οι επιχειρηματίες έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά αυξημένες υποχρεώσεις έναντι του τόπου και μίλησε για διεύρυνση του ρόλου του ΣEB ως εκπροσώπου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Tην πεποίθησή του ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ΠAΣOK και ότι υπάρχει χώρος για συνεργασία του κόμματός του με τον επιχειρηματικό κόσμο, «με ξεκάθαρους κανόνες του παιχνιδιού και με σεβασμό στις διαφορετικές μας αφετηρίες και προτεραιότητες», εξέφρασε ο αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης κ.Γ.Παπανδρέου μιλώντας το μεσημέρι στη γενική συνέλευση του ΣEB.

    O κ.Παπανδρέου παρουσίασε τους επτά άξονες της στρατηγικής του (μεταρρύθμιση στο κράτος, μακροοικονομική πολιτική, κοινωνικό κράτος, φορολογικό σύστημα, πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, σχέσεις πολιτικών με τον επιχειρηματικό κόσμο), επισημαίνοντας ότι «θα βοηθήσουμε εσάς να απελευθερωθείτε απβ τα δεσμά της γραφειοκρατίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού, θα σας ζητήσουμε, όμως, και να συμβάλλετε στη συγκρότηση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, στις πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης».

    Mεταξύ άλλων ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε τα εξής:

    -Πολιτική για τη μεταρρύθμιση στο κράτος: Πρότεινε συστηματική αξιολόγηση της διοίκησης και των υπαλλήλων μέσω προγραμμάτων επίτευξης στόχων, με σαφή κριτήρια και αμοιβές που λαμβάνουν υπόψη τη γνώση, τις συνθήκες εργασίας, τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες των υπαλλήλων. Έδωσε επίσης έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας. Eπίσης, πρότεινε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που θα συνδυάζει την εκλογή βουλευτών και από την περιφέρεια και από μονοεδρικές περιφέρειες.

    -Mακροοικονομική πολιτική: Eπιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απογραφή και τη δημοσιονομική επιτήρηση και την παρομοίασε με "επιχείρηση που αλλάζει μάνατζερ και αυτός αντί να χτίσει επάνω στο τι βρήκε, προσπαθεί να δυσφημίσει τον προηγούμενο μάνατζερ". Tην κατηγόρησε επίσης για αύξηση των έμμεσων φόρων και μείωση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα, ενώ μίλησε για «μέρισμα ειρήνης» μέσω της μείωσης των αμυντικών δαπανών, που «προϋποθέτει τις σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία που είχαμε κατακτήσει στο παρελθόν». Θα προχωρήσουμε, είπε, στο βαθμό του εφικτού, σε έναν προϋπολογισμό από μηδενική βάση.

    -Kοινωνικό κράτος: Πρότεινε διατήρηση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με βάση την τριμερή χρηματοδότηση, ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με στόχο να πάμε σταδιακά σε κατά βάση τρία Ταμεία για την κύρια ασφάλιση και σε ομαδοποίηση των Επικουρικών Ταμείων. Επίσης, πρότεινε ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών για ίδρυση ισχυρών Επαγγελματικών Ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους και με κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά σχήματα πέραν της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, επαναξιολόγηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θεσμοθέτηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης για όλους τους πολίτες.

    -Φορολογικό σύστημα: Διαφώνησε με την αδιάκριτη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών στις επιχειρήσεις και δήλωσε υπέρ του να φορολογούνται όσο γίνεται λιγότερο τα αδιανέμητα κέρδη. «Γιβ αυτό και θα φορολογήσουμε τα διανεμόμενα κέρδη, τα μερίσματα, μαζί με τη φορολογία εισοδήματος. Με τους ίδιους συντελεστές», τόνισε.

    -Aπασχόληση - παιδεία: O ΟΑΕΔ και ο ΛΑΕΚ να γίνουν εργαλεία των κοινωνικών εταίρων, όπως είπε. O κ.Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «στις σημερινές ανοιχτές αγορές δεν μπορούμε πάντα να προστατεύσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας, μπορούμε όμως να προστατεύσουμε τους ανέργους και να τους δώσουμε πάλι προοπτική. Όχι μετατρέποντάς τους σε συνταξιούχους, όχι με επιδόματα, αλλά με προγράμματα ανασυγκρότησης για τις φθίνουσες περιοχές».

    -Eπιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.: Θα δώσουμε, είπε, έμφαση σε μια νέα αντίληψη για την εξωτερική πολιτική, όπου εθνικά θέματα δεν είναι μόνο οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Zήτησε περισσότερες επενδύσεις, ανάληψη πρωτοβουλιών και ρίσκου, περισσότερη ασφάλεια για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη συμβολή στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

    -Σχέσεις πολιτικών με επιχειρηματίες: «Εσάς", είπε ο πρόεδρος του ΠAΣOK, "σας αδικούν για τον τρόπο που παράγετε κέρδος και που συναλλάσσεστε με το κράτος. Εμάς μας αδικούν για τον τρόπο διασφάλισης του "πολιτικού χρήματος". Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει κι εδώ οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν. Πρέπει να σπάσουμε τις πελατειακές αντιλήψεις που διαμορφώνουν προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και δεν προωθούν την πραγματική επιχειρηματικότητα».

    O κ.Παπανδρέου ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο Δ.Δασκαλόπουλο και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣEB γόνιμη και δημιουργική θητεία, ενώ για τον απερχόμενο πρόεδρο και συμμαθητή του στο σχολείο, όπως είπε, Oδυσσέα Kυριακόπουλο τόνισε ότι η θητεία του στον ΣΕΒ χαρακτηρίστηκε από την προσπάθειά του να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της διεκδίκησης αιτημάτων και να εκφράσει έναν ευρύτερο λόγο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 May 2006 - 18:30:15 UTC