Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Κ.Παπούλια κατά της βαρβαρότητας

  • [01] Μήνυμα Κ.Παπούλια κατά της βαρβαρότητας

    Μήνυμα κατά του πολέμου και της βαρβαρότητας έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τον Δήμο Βερμίου Κοζάνης, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 318 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στο χωριό Πύργοι, το 1944.

    Την ειρήνη δεν μπορούν να την επιβάλουν με πολεμικά μέσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως όλοι έχουμε χρέος να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, στη σχολή εκείνη που υποστηρίζει ότι μονάχα με τη βία μπορεί να υπάρξει πρόοδος και δημοκρατία.

    Η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Είναι για μένα χρέος, ως άνθρωπος που έζησε 15 χρόνια στη Γερμανία και βέβαια δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα και σήμερα γιατί αυτή η βαρβαρότητα γιατί αυτή η απανθρωπιά; Βέβαια παρηγοριά είναι η νέα γενιά των Γερμανών. Η πολιτική τάξη των Γερμανών έρχεται να ξεπεράσει αυτό το βαρύ παρελθόν της. Νομίζω ότι το ξεπέρασε.

    Η Γερμανία είναι μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα που παλεύει για το μέλλον της. Νομίζω όμως ότι έχουμε αυτό το χρέος να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα. Να αντισταθούμε στη σκέψη, στη σχολή εκείνη που υποστηρίζει ότι μονάχα με τη βία μπορεί να υπάρξει πρόοδος και δημοκρατία. Πρόοδος και δημοκρατία προϋποθέτει ειρήνη και την ειρήνη δεν μπορούν να την επιβάλουν με πολεμικά μέσα. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι οι λαοί και στην πρωτοπορία να είναι η πολιτική τάξη, σε παγκόσμια κλίμακα. Να παλεύει για την ειρήνη το υπέρτατο αγαθό του τόπου και μέσα από την ειρήνη θα αναδειχθούν όλες οι αρετές ενός ανθρωπιστικού πολιτισμού».

    Λίγο αργότερα, σε σύντομη ομιλία που έκανε στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, ο κ. Παπούλιας κάλεσε σε εγρήγορση κατά της βαρβαρότητας και υπογράμμισε πως η γνώση της ιστορίας αποτελεί ασφαλή δρόμο για την πολιτική ωριμότητα.

    Μεταξύ άλλων στην ομιλία του επισήμανε: «Τα φρικιαστικά και στυγνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της χιτλερικής αρχής της ``αλληλέγγυας ευθύνης`` αποτελούν μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας του 20ού αιώνα στην οποία έχουμε χρέος να επιστρέφουμε, στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ.

    Εκφράζουμε σήμερα το σεβασμό μας στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκείνο το πρωινό της 24ης Απριλίου του 1944 έγιναν μάρτυρες του αγώνα για την ελευθερία.

    Το συλλογικό βίωμα της φρίκης της κατοχής είναι η άλλη όψη της συλλογικής ευθύνης: να μην αφήσουμε ποτέ τον χρόνο να σκεπάσει αυτά τα εγκλήματα και να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να μην ξαναπέσει ο κόσμος μας στη βαρβαρότητα.

    Για μένα προσωπικά είναι μεγάλη τιμή και χρέος η παρουσία μου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που δοκιμάστηκε από την κατοχή και την εκδικητικότητα των κατακτητών. Και για τη νέα γενιά της πατρίδας μας η γνώση της ιστορίας είναι, πιστεύω, ένας ασφαλής δρόμος προς την πολιτική ωριμότητα».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων και στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των πεσόντων όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του πρώην κοινοτικού καταστήματος του δημοτικού διαμερίσματος Πύργων.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, βουλευτές, ο δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2006 - 16:30:24 UTC