Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για την "ποιότητα της Δημοκρατίας"

  • [01] Συζήτηση για την "ποιότητα της Δημοκρατίας"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε, με επιστολή του προς την πρόεδρο του κοινοβουλίου ¶. Μπενάκη-Ψαρούδα, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την «ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ισονομία, ισοπολιτεία, αναβάθμιση των δημοκρατικών μας θεσμών, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια για τον κάθε πολίτη, σήμερα «παρατηρείται μια πλήρης ανακολουθία λόγων και έργων, με τη διαμόρφωση ενός πελατειακού κράτους με στόχο το μεγαλύτερο έλεγχο και τη συγκέντρωση εξουσίας».

    Σημαντικότερο όμως είναι ότι παρατηρείται υποβάθμιση των δημοκρατικών μας θεσμών και αποδυνάμωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου και καταλήγει: «Είναι φανερό ότι, λόγω της πολιτικής και των πρακτικών της Κυβέρνησης, τίθεται θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θέμα λειτουργίας του κράτους και των θεσμών, όπως ανάγλυφα φαίνεται και στην υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, με τις πρωτοβουλίες και τη στάση της Κυβέρνησης».

    Ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λωζάνη, στον χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την αίθουσα «Κουμπερτέν», η ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και των δύο αντιπροέδρων του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, και των μελών του Ιδρύματος, συζητήθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΟΕ και την ελληνική κυβέρνηση, για τη διενέργεια του μεγάλου συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2007 για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην αρχαία Ολυμπία.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνεδρίαση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, επιτύχαμε πολλά τα δύο τελευταία χρόνια σε θέματα πραγμάτωσης και δράσης και όχι μόνο λόγων. Η ιδέα της Εκεχειρίας προωθήθηκε πολύ και έγινε ευρέως αποδεκτή ανά τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση που μας βοηθά τόσο πολύ και, όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, εννοώ το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ζωής».

    Ακολούθως, το Διοικητικό Συμβούλιο μετέβη στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, όπου και έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του Ιδρύματος. Το γλυπτό είναι δωρεά του Ιρβιν Μπελκ και σε αυτό αναγράφεται ότι «ένας ειρηνικός και καλύτερος κόσμος οικοδομείται μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους».

    Στις δηλώσεις της μετά τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, η κυρία Πετραλιά επεσήμανε:

    «Η σημερινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Ιδρύματος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, κ. Ζακ Ρογκ, για τη διενέργεια του μεγάλου Συνεδρίου το 2007 για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην αρχαία Ολυμπία. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η διοργάνωση, διότι θα φέρει κοντά τους λαούς και, πάνω από όλα, στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής ζωής από όλο τον κόσμο, όπως επίσης και προσωπικότητες από τον αθλητικό χώρο, από τα Πανεπιστήμια και, γενικότερα, από την κοινωνική και πολιτική ζωή όλου του κόσμου.

    Με το Συνέδριο αυτό η Ολυμπία καθίσταται, για άλλη μια φορά, κέντρο, αυτή τη στιγμή, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Είναι η μεγάλη στιγμή, που μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε τα ιδανικά και τις αξίες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, οι οποίες αδελφώνουν τους λαούς μέσα και από τον αθλητισμό. Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, οι δύο αντιπρόεδροι, γιατί το Παγκόσμιο Ίδρυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας έχει πρόεδρο τον κ. Ρογκ και αντιπροέδρους τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Παπανδρέου, και εμένα, να συζητήσουμε και, κυρίως, να κάνουμε τις προτάσεις μας και να παρουσιάσουμε θεματικούς άξονες πολύ σημαντικούς, για το πως στην πράξη θα υλοποιηθεί αυτό το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.Οι περισσότερες από τις προτάσεις που το Κέντρο της Εκεχειρίας, που εδρεύει στην Ελλάδα, έκανε, έγιναν αποδεκτές από τους συνέδρους και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος της Εκεχειρίας. Ετοιμαζόμαστε για μεγάλες κινήσεις, και ιδιαίτερα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε με κέντρο την αρχαία Ολυμπία, με κέντρο την Ελλάδα, εμείς ως κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην Ελλάδα».

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε:

    «Μετά από τους πραγματικά καταπληκτικούς Αγώνες της Αθήνας, για τους οποίους ακόμα η Ελλάδα παίρνει τα συγχαρητήρια από όλες τις διεθνείς προσωπικότητες, συνεχίζεται η προσπάθεια που κορυφώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τον ΟΗΕ, για τη διάδοση της έννοιας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Όπως ίσως ξέρετε, δημιουργήθηκε φορέας, ο οποίος είναι ένας διεθνής φορέας με έδρα την Αθήνα, την Ολυμπία και τη Λωζάνη, το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το οποίο δίνει στην Ελλάδα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένα ρόλο που δεν τελειώνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά συνεχίζεται και συνεχίστηκε στο Τορίνο, και τώρα πια και στο Πεκίνο και στις υπόλοιπες πόλεις, όπου θα τελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύουμε την ανάγκη μιας κουλτούρας, ενός πολιτισμού ειρήνης παγκοσμίως, και πως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός αν θέλετε, μπορούν να συμβάλλουν προς την εμπέδωση αυτών των αρχών και αξιών, εμπνεόμενοι βέβαια πάντα από τους αρχαίους Έλληνες και την Εκεχειρία της τότε εποχής. Μια Εκεχειρία που είχε πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 χρόνια και ήταν ένα υπαρκτό γεγονός, που ήταν, αν θέλετε, η ιδέα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει ενθουσιασμός από όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Εκεχειρίας για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τις ιδέες που υπάρχουν από εδώ και πέρα. Μία πρώτη ιδέα που αποφασίστηκε, και νομίζω είναι πολύ σημαντική, είναι ότι όλες οι πόλεις που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα πια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να έχουν στην πρότασή τους επεξεργαστεί το πως θα συνεισφέρουν αυτοί στην ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Έμπρακτα, αυτό σημαίνει ότι θα επενδύσουν όλες οι μελλοντικές πόλεις στην ιδέα αυτή.

    Δεύτερον, συζητήσαμε για το Πεκίνο και τις δυνατότητες να συνδυαστεί η λαμπαδηδρομία, αλλά και οι υπογραφές, τις οποίες έχουμε αρχίσει και συλλέγουμε εδώ και πολλά χρόνια, για την Εκεχειρία. Αυτά τα δύο να είναι βασικά στοιχεία στο Πεκίνο, που θα επιτρέψουν σε πολλούς αθλητές, προσωπικότητες, αλλά και απλούς θεατές να υπογράψουν και να στηρίξουν αυτή την ιδέα. Είχαμε και μια πολύ καλή εικόνα από το τι έκανε το Τορίνο, εμπνεόμενο από τις προσπάθειές μας, που πράγματι συνέβαλε τοπικά στην εκπαίδευση των σχολείων γύρω από το θέμα της Ολυμπιακής Ιδέας και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Δική μου άποψη είναι ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία παραμένει πάντα επίκαιρη και πάντα ουσιαστική, σε σχέση με τις ανάγκες να αντιμετωπίσουμε μεγάλες συγκρούσεις. Στην εποχή μας υπάρχει μια αναδυόμενη σύγκρουση, που είναι γύρω από το ζήτημα του Ιράν, και νομίζω κι εδώ, από το Ολυμπιακό Κέντρο, πρέπει να πούμε ότι η έννοια της Εκεχειρίας θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, έτσι ώστε να υπάρξει ένας χρόνος στοχασμού και ηρεμίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, για να βρεθεί διπλωματική λύση για το Ιράν».

    Περιφερειακές Συνδιασκέψεις ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου, οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, σε πέντε Περιφέρειες της χώρας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, είναι η προβολή και η συζήτηση των θέσεων του Κινήματος για την Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση και τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και η συζήτηση θεμάτων που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

    Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι, οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις να αποτελέσουν ευρύτερο χώρο διαλόγου και διαβούλευσης. Για τον σκοπό αυτό, η συμμετοχή πέραν των στελεχών του Κινήματος, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υποψηφίων Δημάρχων και Νομαρχών, περιλαμβάνει και τη θεσμική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της κάθε Περιφέρειας.

    Την Κυριακή 14 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, και συγκεκριμένα:

    Στερεάς Ελλάδας, στην Λαμία. Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

    Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Νοτίου Αιγαίου, στην Αθήνα. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Το Σάββατο 13 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Βορείου Αιγαίου, στην Μυτιλήνη, όπου θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Μαρία Δαμανάκη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 May 2006 - 18:30:12 UTC