Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη οι προτάσεις για την αναθεώρηση απο τον πρωθυπουργό
  • [02] Νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

  • [01] Την Πέμπτη οι προτάσεις για την αναθεώρηση απο τον πρωθυπουργό

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για το θέμα επί δύο ώρες.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε "συνεχίσαμε τη συζήτηση για την οριστικοποίηση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς επίκειται η κατάθεσή της. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν απο τον πρόεδρο στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    O πρωθυπουργός παρέστη το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου "Εθνική Αντίσταση 1940-1945" που έγινε στο ίδρυμα Ευγενίδου

    Αύριο το πρωί στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και στις 11.00 θα προεδρεύσει συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στις 7 μμ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα.

    Μήνυμα Καραμανλή για την Ημέρα της Ευρώπης

    "Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία, παίζει ρόλο, έχει λόγο για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και πρωταγωνιστούμε στις εξελίξεις με επίκεντρο την περιοχή μας. Μέσα από τις συστηματικές της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και ανοίγει το δρόμο για τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής".

    Αυτά αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την αυριανή ημέρα της Ευρώπης.

    Η 9η Μαΐου, η Ημέρα της Ευρώπης, μας υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιλέξει, εδώ και μισό περίπου αιώνα, να αφήσουν πίσω τους τα λάθη του παρελθόντος, τις συγκρούσεις και τους πολέμους και να κοιτάξουν μπροστά προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας, αναφέρει ο Κ. Καραμανλής.

    Και προσθέτει:

    "Η πρόσφατη διεύρυνση πέτυχε την ιστορική επανένωση της Ηπείρου μας και ισχυροποίησε καθοριστικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί περίπου 450 εκ. πολίτες και ένα μοναδικό μωσαϊκό λαών. Αυτή ακριβώς είναι και η δύναμή της. Και αυτή η δύναμη ισχυροποιεί τη φωνή της στο διεθνές προσκήνιο.

    Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο περισυλλογής και αναζήτησης ενός νέου οράματος. Μέσα από παρόμοιες διεργασίες και δοκιμασίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε στο παρελθόν να προχωρήσει μπροστά και να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

    Το βασικό ερώτημα είναι Ποια Ευρώπη Θέλουμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι φανερό ότι πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανησυχίες και τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Να εργαστούμε μαζί με τους πολίτες για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που αυτοί οραματίζονται. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

    Σε αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση στοχεύει το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω-κάτω, αναβαθμίζοντας τις σπουδές, ανοίγοντας τις πόρτες των ΑΕΙ -μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και χωρίς ποσοστώσεις- διευρύνοντας τους ορίζοντες και βάζοντας τέλος στις κάθε είδους παρενέργειες του παλαιού συστήματος.

    Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) που αντικαθιστούν, από τον Σεπτέμβριο, σταδιακά τα ΤΕΕ, θα είναι απολύτως ισότιμα με τα Ενιαία Λύκεια -τα οποία μετονομάζονται σε Γενικά Λύκεια- και από πλευράς τίτλων και από πλευράς ουσίας. Τα απολυτήρια που θα χορηγούν τα ΕΠΑ.Λ. θα είναι καθ΄ όλα ισότιμα με αυτά των Γενικών Λυκείων και θα εξασφαλίζουν στους κατόχους τους τη δυνατότητα εισαγωγής, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα ΑΕΙ, σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γενικά και επαγγελματικά μαθήματα, σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου, δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, σε 6 μαθήματα. Στα μαθήματα γενικής παιδείας θα διαγωνίζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

    Το σχέδιο νόμου για την ?οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης? παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, μαζί με τον υφυπουργό Γιώργο Καλό, ο οποίος και έκανε επί διετία τη βασική δουλειά στην εκπόνηση του εν λόγω νομοσχεδίου, τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Καραμάνο και τον ειδικό γραμματέα Κώστα Ράμμα.

    ?Αν κάποιος ο οποίος τελειώνει το Επαγγελματικό Λύκειο θελήσει να μπει στη Φιλολογία, μπορεί. Εάν είναι, επί παραδείγματι, πτυχιούχος με ειδικότητα Μηχανολόγου και θέλει να δώσει για φιλόλογος, τότε θα εξεταστεί σε όλα τα αντίστοιχα μαθήματα που θα δώσει και ο αποφοιτών προς αυτή την κατεύθυνση από το Γενικό Λύκειο. Επομένως, το πρώτο μήνυμα είναι η απελευθέρωση του συστήματος από τα δεινά των ποσοστώσεων και τον εγκλωβισμό των νέων σε κατευθύνσεις που έχουν επιλέξει πολύ νωρίτερα?, τόνισε η υπουργός, για να προσθέσει: ?Είμαστε σε μια εποχή που μπορεί ν΄ αλλάξει κανείς πολλές φορές δουλειά και θέλουμε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες πολύ νωρίτερα αλλά και ταυτόχρονα την ευκαιρία στους νέους να μην αποφασίζουν οριστικά για όλη τους τη ζωή σε πάρα πολύ μικρή ηλικία?.

    Τα Επαγγελματικά Λύκεια θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και μόνον και δεν θα υπάρχουν ΕΠΑ.Λ. αρμοδιότητας άλλων υπουργείων όπως συμβαίνει σήμερα με τα ΤΕΕ.

    Η λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. θα ξεκινήσει από την προσεχή σχολική χρονιά 2006-07, οπότε και θα δεχθεί μαθητές η α΄ τάξη. Την μεθεπόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει και η β΄ τάξη και το 2008-09 και η τρίτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί το οικοδόμημα, θα καταργηθούν τα ΤΕΕ και θα εισαχθούν οι πρώτοι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Στην πρώτη τάξη θα είναι ενισχυμένη η γενική παιδεία, στη δεύτερη τάξη θα γίνεται επιλογή τομέα και στην τρίτη τάξη επιλογή ειδικότητας. ?Εκείνο που θα προσπαθήσουμε στην α΄ τάξη ανεβάζοντας την αναλογία των μαθημάτων γενικής παιδείας -δεν υπήρχε αυτό στα ΤΕΕ σε σχέση με τα μαθήματα του επαγγελματικού προσανατολισμού- πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει γρήγορα σε ορθότερη επιλογή τομέα και ειδικότητας για τη β΄ και γ΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ. και, ταυτόχρονα, θα βάλει στέρεες βάσεις για τα παιδιά που θέλουν λυκειακές σπουδές και όχι κατάρτιση?, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός.

    Η φοίτηση στα Επαγγελματικά Λύκεια θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, τριετής. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) , στις οποίες η φοίτηση θα είναι διετής. Οι ΕΠΑ.Σ. απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε ειδικότητες που δεν απαιτούν ισχυρή θεωρητική υποστήριξη αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοι να εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι τεχνίτες. Σε αυτές εγγράφονται μαθητές οι οποίοι κρίνονται προακτέοι από την α΄ τάξη του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου. Η φοίτηση είναι οργανωμένη σε ειδικότητες. Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων υπουργείων πλην του Παιδείας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 May 2006 - 18:30:17 UTC