Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Παπούλιας για την Παιδεία

  • [01] Ο Παπούλιας για την Παιδεία

    "Σήμερα, τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Καλούνται να επανακαθορίσουν τους στόχους τους για να ανταποκριθούν στα δεδομένα της νέας εποχής και στις ανάγκες μίας κοινωνίας σύγχρονης που θέλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία".

    Την επισήμανση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του σήμερα το απόγευμα στη Μυτιλήνη κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 52ης Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων διοικουσών επιτροπών των ΑΕΙ.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος τόνισε πως "είναι δυστυχώς κοινή διαπίστωση ότι έχουν συσσωρευθεί πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στα Πανεπιστήμια".

    Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε επίσης πως τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, βρίσκονται μπροστά σε μία σύνθετη πραγματικότητα και εξήγησε:

    "Στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και του έντονου ανταγωνισμού, η Ανώτατη Εκπαίδευση καλείται, από τη μια πλευρά, να εναρμονισθεί στο αίτημα της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την παραγωγή και της εξυπηρέτησης των αναγκών της οικονομίας, με την εξειδίκευση της γνώσης.

    "Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του Καθολικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο της, που είναι η παραγωγή και η διάδοση της γνώσης, η διαμόρφωση ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη, σφαιρικές γνώσεις, που εμφορούνται από δημοκρατικά ιδεώδη και κοινωνικές ευαισθησίες.

    "Σε αυτό το περιβάλλον όπου οι γνώσεις εξειδικεύονται όλο και περισσότερο, όπου η ανταγωνιστικότητα γίνεται πιεστική ανάγκη, όπου η προώθηση της γενικής παιδείας περιθωριοποιείται, τίθεται και πάλι με νέους όρους η ισορροπία ανάμεσα στους στόχους του πανεπιστημίου και τις κοινωνικές απαιτήσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στην γνώση και την κουλτούρα".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι "το Πανεπιστήμιο σήμερα αντιμετωπίζει πράγματι τον κίνδυνο μιας συνολικής αποδόμησης ακόμα και ως προς τις βασικές του αρχές. Η πορεία όμως αυτή δεν είναι μονόδρομος".

    Τόνισε δε ότι "η σωστή διάγνωση των προβλημάτων, το όραμα και η εμπνευσμένη στρατηγική δράσης είναι το ζητούμενο, έτσι ώστε να έχουμε Πανεπιστήμια χτισμένα πάνω στην απαραίτητη υποδομή και με προσανατολισμό στην ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας".

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως "η ποιοτική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας στον τόπο μας είναι θεμελιώδες υπόβαθρο για την μετάβαση της στη νέα εποχή. Στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας, του διαδικτύου, της βιοτεχνολογίας, των διεργασιών και της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο- των μεγάλων δυνατοτήτων και μεγάλων προκλήσεων αλλά και των αντιφάσεων του σύγχρονου κόσμου, αυτό το όραμα πρέπει να γίνει πράξη. Χρειάζεται συλλογική συμμετοχή και στήριξη όλων".

    Καταλήγοντας ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε:

    "Ο στόχος είναι δύσκολος. Όχι όμως ανέφικτος. Απαιτούνται τομές. Καμιά αποσπασματική πρόταση δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν δεν συνδυασθεί με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα επιδιώξεων. Για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμιά μας να παρέχουν εκπαίδευση υψηλής εξειδίκευσης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Να είναι ανοικτά σε όλους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πολλαπλές όψεις της δια βίου μάθησης. Να συμβάλουν στη διεθνή συνεργασία. Να έχουν πλήρη αυτονομία ως προς την έκφρασή τους, καθώς και τη δυνατότητα να διατυπώνουν με πλήρη ευθύνη τις θέσεις τους επί ηθικών και κοινωνικών προβλημάτων, ως πνευματική αυθεντία, η οποία είναι αναγκαία για την κοινωνία, για να την βοηθά να στοχάζεται, να κατανοεί και να ανατάσσεται".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 16:30:14 UTC