Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές προβλέψεις ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα

  • [01] Θετικές προβλέψεις ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα

    Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και οι οποίες αναμένεται να αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2006, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, αφού εκτιμούν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα πέσει στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2006 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2007 στο 3,4% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι περίπου οι ίδιες με αυτές της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά το 2007, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για τη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων κάτω από το 3%, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2007.

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα σημειώσει αύξηση στο 3,7% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή είναι εξηγήσιμη και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη πλήρη γνώση του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για το 2007, όπως αυτός θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των τιμών του πετρελαίου, ο υπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και ότι η ζώνη του ευρώ είναι σε θέση να απορροφά τους τριγμούς που δημιουργούνται συνεπεία της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Αναφερόμενος επίσης στη συζήτηση που έγινε χθες στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, σχετικά με τα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που παρατηρούνται στα κράτη που μετέχουν στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι το Eurogroup (δηλαδή οι υπουργοί των 12 χωρών που μετέχουν στο ευρώ) θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ότι μεταξύ 2000 και 2004 η Ελλάδα είχε απώλειες στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, ότι το 2005 σημείωσε μικρή πρόοδο και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχιστεί η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και τον αναγκαίο όρο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ειδικά για την Ελλάδα η διεύρυνση της ΕΕ προς τις Βαλκανικές χώρες θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός.

    Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στους ομολόγους του μία οικονομική ανάλυση σχετική με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Τέλος, κληθείς ο υπουργός να σχολιάσει την εξαγορά του "Γερμανού" από την Cosmote, σημείωσε ότι το ελληνικό Dημόσιο είχε ενημερωθεί και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Cosmote. Παράλληλα ανέφερε ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά οι προσαρμογές και οι εξαγορές επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μιας εθνικής οικονομίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 12:30:12 UTC