Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας ο πρωθυπουργός
  • [02] Σκληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [03] «Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»
  • [04] Με εργαζόμενους των ΕΛΤΑ ο Αλ.Αλαβάνος
  • [05] Σχέδιο απόφασης από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

  • [01] Στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρέθεσε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεξίωση για τους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρόεδρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Σ. Τίχιτς και τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

    Στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός ήταν παρόντες και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τίχιτς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη χρηματοδότηση του κτιρίου Φιλίας στο Σεράγεβο, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Από κτίριο που συμβόλιζε τον πόλεμο, θα μεταβληθεί σε κτίριο που συμβολίζει τη φιλία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Επίσης, συμφώνησαν να δημιουργηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, καθώς τον Ιούνιο θα υπογραφεί και το σύμφωνο σταθεροποίησης και σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ.

    Σήμερα, στο περιθώριο των εργασίων της συνόδου, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Οι εργασίες της συνόδου άρχισαν χθες το πρωί με τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας η κ.Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την ομόλογό της της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα. Αναγνωρίστηκε η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στο έδαφος της ΠΓΔΜ και επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή πρόοδος στη Διαδικασία Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP) και πως η Σύνοδος αποτελεί ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας στη Διαδικασία Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης και παραδίδοντας την στην Κροατία είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο εξάμηνο της προεδρίας της κινήθηκε σε δύο αλληλοεξαρτώμενους άξονες, που είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία θα αφορά τις χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αντικαταστήσει ένα περίπλοκο δίκτυο 31 διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

    Εγινε αποτίμηση της προοπτικής της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, που είχε υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003 στη Χαλκιδική και αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να είναι πιο αποδοτική η εφαρμογή της.

    Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι αναγκαία η θεσμική αναβάθμιση της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα αυτής της θεσμικής αναβάθμισης. Οι επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη νοτιανατολική Ευρώπη επιβάλουν να αποκτήσει και η SEECP μια θεσμική βάση για να παίξει κεντρικό ρόλο στην πορεία αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας. Σήμερα η Διαδικασία Συνεργασίας στερείται αυτής της θεσμικής βάσης που θα της έδινε τη δυνατότητα να παίξει τον προαναφερόμενο ρόλο.

    «Εμείς προσβλέπουμε στους εταίρους μας έστω και την ύστατη ώρα να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να παίξουμε κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις και να επιβεβαιώσουμε την αρχή της περιφερειακής κυριότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να είναι κύριες των τυχών τους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Στο πλαίσιο της αναβάθμισης δρομολογείται και η λειτουργία Γραμματείας της SEECP.

    Στη Διακήρυξη που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών σημειώνεται ότι ορίζεται επίσημος σύνδεσμος ανάμεσα στη SEECP και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ορισμός αυτού του συνδέσμου είναι έργο της κροατικής προεδρίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ανάπτυξη των ενεργειακών και οδικών δικτύων στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης. Σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών θα υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη συμφωνία με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων με σκοπό τη μείωση του χρόνου κάλυψης των αποστάσεων.

    Για τους οδικούς άξονες, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν όλοι ταυτόχρονα και πρέπει να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

    Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο η κ Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Καταδικάσαμε την τρομοκρατία, τη βία και τον εξτρεμισμό, είτε τα κίνητρά τους είναι εθνικά, πολιτικά, ή απλώς εγκληματικά. Προσβλέπουμε σε ανοιχτές κοινωνίες στη νοτιανατολική Ευρώπη. Θέλουμε να κυριαρχούν οι δημοκρατικές αρχές, επιθυμούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών και η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα να μην έχουν καμία θέση».

    Για το ζήτημα του Κοσόβου είπε πως η τρόικα (Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία) επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ η Ελλάδα φιλοξένησε συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Βουλιαγμένη. Οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν εξαιρετικά χρήσιμες και υπάρχουν αιτήματα να επαναληφθούν. «Είμαι βεβαία ότι το προσεχές διάστημα στην προεδρία της Κροατίας θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειές μας, ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να καταγράψει τις θέσεις και τις απόψεις των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό το θεωρούμε απαραίτητο όρο στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το Κόσοβο. Θέλουμε μία λύση όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και λύση, η οποία θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση για τα ανοιχτά προβλήματα με το όνομα της ΠΓΔΜ και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η αλβανία τα σύνορά της με το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη είπε: "Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη νοτιανατολική Ευρώπη, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και καλή συνεργασία". Στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και σχετικά με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών είπε ότι στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της SEECP η τοποθέτηση του κ. Μουσταφάι ήταν υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Τη θετική συνεισφορά της ελληνικής προεδρίας εξήραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και της Ρουμανίας Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας δεσμεύθηκε ότι η χώρα της θα συνεχίσει τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, στην πολιτική υποστήριξη για ένταξη των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές, στην οικονομική συνεργασία, στη λειτουργία θεματικών ομάδων δράσης και στην ενίσχυση της διακοιβουλευτικής συνεργασίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας είπε ότι η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης πρέπει να τεθεί επί τάπητος, να πάρει σάρκα και οστά. Οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης να έρθουν στην Ε.Ε. όχι ως χώρες δορυφόροι, αλλά ως χώρες για να ενταχθούν κανονικά. Καλωσόρισε τη συμμετοχή της Μολδαβίας στη SEECP και είπε ότι χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να επιτευχθεί.

    Για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Βουλγαρίας

    Το θέμα της απόσυρσης της συμμετοχής του βουλγάρικου κράτους από την κοινοπραξία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης συζήτησαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Ιβάιλο Κάλφιν.

    Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη μόλις της γνωστοποιήθηκε η ενέργεια του βουλγαρικού κράτους.

    Ο κ. Κάλφιν διαβεβαίωσε την κ. Μπακογιάννη ότι το ενδιαφέρον της βουλγαρικής πλευράς για το έργο του πετρελαιαγωγού παραμένει σταθερό και αμείωτο.

    Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη είχε διμερείς συναντήσεις και με τους ομολόγους της, της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι, Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς και την υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας κα Ακίκο Γιαμανάκα. Όπως έγινε γνωστό οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

    Δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    «Αυτά που μεταδίδονται από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμία βάση», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόσυρση της βουλγαρικής κυβέρνησης από την κοινοπραξία που εκπροσωπεί τη χώρα στην κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    «Η βουλγαρική κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μας διαβεβαίωσε ότι άλλαξε απλώς η μετοχική σύνθεση της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό και ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την κατασκευή του όπως και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

    Τα παραπάνω τόνισε η κ. Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλία της χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν της ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    Ευρ. Στυλιανίδης για πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η πορεία του έργου της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, δήλωσε στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Σόφια, γύρω από αυτό το θέμα.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, που παίρνει μέρος στις εργασίες της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, τον διαβεβαίωσε για τη βούληση της χώρας του να παραμείνει στο έργο και ότι η κίνηση που έγινε αφορά μόνο στην αναδιαμόρφωση του τρόπου συμμετοχής του Δημοσίου στη κοινοπραξία.

    Συνέντευξη Βουκ Ντράσκοβιτς

    "Η Σερβία δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ούτε με τιμωρίες, ούτε με εκβιασμούς να αναγνωρίσει αλβανικό κράτος στο έδαφός της", διακήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ.Βουκ Ντράσκοβιτς και προειδοποίησε πως η αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων της χώρας του θα αποτελούσε προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης κορυφής στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ντράσκοβιτς σχολίασε τις δηλώσεις του Ολι Ρεν για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μη σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως η αδυυναμία να συλληφθεί ο καταζητούμενος στρατηγός έχει οδηγήσει σε ομηρία ολόκληρο το σερβικό έθνος και απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

    Οσον αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση του Μαυροβουνίου ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε υπέρμαχος της παραμονής του, αλλά εξήγησε πως ακόμα και στην περίπτωση διαζυγίου Σέρβοι και Μαυροβούνιοι θα παραμείνουν φίλοι.

    Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

    Ερώτηση: Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για στενότερες σχέσεις με τη Σερβία - Μαυροβούνιο επικαλούμενος αποτυχία της να συλλάβει τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς όπως δεσμεύθηκε. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

    Απάντηση: Το γεγονός ότι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς δεν έχει συλληφθεί παράγει ένα άλλο γεγονός, κατά περίεργο τρόπο έχει συλληφθεί όλο το σερβικό έθνος και απειλείται το ευρωπαϊκό μέλλον του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκπληρώσουμε αυτή την υποχρέωση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και αυτή η υποχρέωση είναι πρώτα απ΄ όλα ηθικής φύσης.

    Ερώτηση: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας πόσο κοντά είναι η σερβική κυβέρνηση στη σύλληψη του Μλάντιτς; Εχει η σερβική κυβέρνηση κάνει αρκετά για να τον συλλάβει, ή μήπως όχι όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι αξιοματούχοι της διεθνούς κοινότητας;

    Απάντηση: Δεν γνωρίζω. Γνωρίζω μόνο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στο μέγιστο βαθμό να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση. Το μόνο θύμα από τη μη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης είναι το κράτος και ο λαός μας. Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, καθώς από τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που είναι ελεύθεροι εξαρτάται η τύχη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα χέρια τους είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο και με συγκεκριμένο τρόπο και η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

    Δεν καταλαβαίνω. Αν είναι αθώοι, αν δεν διέπραξαν τα εγκλήματα, για τα οποία τους κατηγορεί η Κάρλα ντελ Πόντε, γιατί τότε φοβούνται την αθωότητα; Αλλά αν διέπραξαν τα εγκλήματα, γιατί τότε το σερβικό έθνος να γίνεται όμηρος, γιατί κρατούν όλο το έθνος όμηρο;

    Ερώτηση: Η σερβική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και αν ναι ποια είναι αυτή; Πως σχολιάζεται την πιθανότητα διχοτόμησης του Κοσόβου;

    Απάντηση: Η πρότασή μας είναι συμβιβαστική στο μέγιστο βαθμό. Πρώτον όλα τα νόμιμα δικαιώματα της αλβανικής πλειοψηφίας στο Κόσοβο πρέπει να εκπληρωθούν. Δεύτερον, τα δικαιώματα των Σέρβων και των άλλων λαών πρέπει να προστατευθούν στο μέγιστο βαθμό. Τρίτον, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνει σεβαστός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Σερβία ζητεί μόνο δύο πράγματα: οι Σέρβοι στο Κόσοβο να μην αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι και να προστατεύονται οι σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια και δεύτερον να μην αλλάξουν ή να μην μετονομαστούν τα τωρινά κρατικά σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου, τα διεθνή σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ακριβώς γι αυτό προειδοποίησα, ότι αυτό θα αποτελούσε προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει σίγουρα στα Βαλκάνια είναι η αλλαγή κρατικών συνόρων. Τον περασμένο αιώνα τα σύνορα στα Βαλκάνια άλλαξαν τουλάχιστον τέσσερις φορές. Αυτό αποτέλεσε κάθε φορά αιτία πολέμου. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί ούτε με τιμωρίες ούτε με εκβιασμούς να εξαναγκαστεί να αναγνωρίσει τη δημιουργία ενός ακόμη αλβανικού κράτους στο έδαφός της. Η Σερβία δεν θα το δεχθεί ποτέ αυτό. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή Σερβία και δεν υπάρξει ευρωπαϊκό Κόσοβο, τότε δεν θα υπάρξει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω στο τέλος η Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να το κατανοήσουν.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αρχές της Ομάδας Επαφής δεν προβλέπεται διχοτόμηση του Κοσόβου. Εμείς δεν ζητάμε τη διχοτόμηση του Κοσόβου. Ζητάμε μόνο όσα ήδη είπα.

    Ερώτηση: Ποια είναι η θέση σας για το επικείμενο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο. Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου θα έχει επίδραση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή;

    Απάντηση: Οχι. Επιθυμώ να διατηρηθεί το κοινό κράτος Σερβίας - Μαυροβουνίου. Ομως, αν οι Μαυροβούνιοι με την πλειοψηφία ψήφων αποφασίσουν την ανεξαρτησία, τότε η απόφαση θα γίνει σεβαστή. Και τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Μαυροβούνιων, τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, καθώς εμείς είμασταν πάντα, είμαστε και θα είμαστε μία οικογένεια.

    Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για τη συνεργασία στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης;

    Απάντηση: Είμαι πολύ αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση ότι το πρόβλημα του Κοσόβου επιλυθεί με συμβιβασμό. Υπό την προϋπόθεση ότι η λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου είναι λύση με την οποία κανείς δεν θα είναι ταπεινωμένος, ηττημένος, αλλά θα είναι νικητές όλοι, και οι Αλβανοί και οι Σέρβοι και η περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης και η Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση οι θαυμάσιες ευρωπαϊκές προοπτικές ολόκληρης της περιοχής μπορούν να τεθούν σε μεγάλο κίνδυνο. Η βίαιη ανακήρυξη αλβανικού κράτους στο έδαφος της Σερβίας θα προκαλούσε το αίσθημα της ταπείνωσης, στους Σέρβους στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ, στην Βοσνία, στην Κροατία, στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο. Το αίσθημα ταπείνωσης ενός παλιού ευρωπαϊκού έθνους, θα περιορίσει τον ενθουσιασμό για την ένταξη στην Ε.Ε. Χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική για τη Σερβία, δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Σκληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    "Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις κρίσιμες εξελίξεις εντός της χώρας, αλλά και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    "Αύριο θα συναντηθεί ο κ. Καραμανλής με τον κ. Ερντογάν. Παρότι ευχόμαστε πάντα σε αυτές τις συναντήσεις το καλύτερο, η εμπειρία μας των τελευταίων δύο ετών μας έχει κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Έχουμε γίνει μάρτυρες της όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής έχασαν δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες για να θέσουν γερά τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να έχουμε θέσει και θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και οι διμερείς μας σχέσεις με τρόπο και σωστό και δεσμευτικό".

    "Περιμέναμε από την κυβέρνηση αυτή και τον κ. Καραμανλή προσωπικά να δώσει συνέχεια στην πετυχημένη πολιτική μας του Ελσίνκι. Εμείς είχαμε καταφέρει να μετατρέψουμε τα θέματα αυτά σε ευρωπαϊκά. Σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής κατάφεραν να μετατρέψουν τα θέματα αυτά σε διμερή και πρόσφατα επανέφεραν τις ΗΠΑ ως βασικό διαμεσολαβητή των σχέσεών μας με την Τουρκία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα είχε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπέρ του περιορισμού των υπαρχόντων πυρηνικών οπλοστασίων και χαρακτήρισε την εξάπλωση των μαζικών όπλων καταστροφής ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για κράτη και λαούς.

    "Εμείς στηρίζουμε τη διπλωματική και ειρηνική επίλυση του προβλήματος μέσα από πολυμερή διαβούλευση, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το θέμα εντάσσεται και σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

    "Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτή την αναδυόμενη σύγκρουση, γιατί έχει παραδοσιακές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας, συνεννόησης και δημιουργίας γέφυρας κατανόησης μεταξύ Ευρώπης, Δύσης και Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών. Αρκεί να μην είναι απούσα, και σήμερα είναι απούσα. Είμαστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα διεθνή γεγονότα επηρεάζουν και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία ο αγρότης, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο ελεύθερος επαγγελματίας βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς και την αθέμιτη κερδοσκοπία των μεσαζόντων χωρίς την παραμικρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

    "Η Νέα Δημοκρατία ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις προσπαθεί επίμονα να προωθήσει την δική της ατζέντα που είναι κομματική και ρουσφετολογική και κρύβεται πίσω από τη μάσκα της συναίνεσης και της μεταρρύθμισης, αλλά ούτε συναίνεση επιθυμεί ούτε μεταρρύθμιση μπορεί να φέρει και ενώ η πολιτική συγκυρία τρέχει η Νέα Δημοκρατία έχει καθηλωθεί σε βαθιά πολιτική πελατειακή σήψη", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει κάθε μέρα να αντιπαραθέτει τη δική του υπεύθυνη πολιτική και τις προτάσεις του, θα αναδεικνύει τις πολιτικές του διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και να δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι σ' αυτή τη συγκυρία το χρέος μας στον τόπο είναι να αναδεικνύουμε την πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας από τη μία και να ενισχύουμε από την άλλη την εμπιστοσύνη που ήδη μας δείχνει ο ελληνικός λαός με τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να δείξουν προσήλωση απέναντι στα προβλήματα του τόπου, στους στόχους του ΠΑΣΟΚ και στη δράση του και όπως χαρακτηριστικά τόνισε "σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση".

  • * Σήμερα, στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

  • * Την Παρασκευή (5 Μαΐου), στις 10.30 π.μ., συνέρχεται, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματός του ανέφερε πως "ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε σήμερα να δηλώσει «παρών», καταφεύγοντας και πάλι στη διαστρέβλωση, στην άρνηση, στην κινδυνολογία, στο λαϊκισμό".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "για μια ακόμη φορά, επιχείρησε να αποδώσει σε άλλους προβλήματα που είναι ταυτισμένα με το ΠΑΣΟΚ: Οι χαμένες για τον Τόπο ευκαιρίες, φέρουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, η απουσία υπεύθυνου πολιτικού λόγου, καθαρών θέσεων, ρεαλιστικών προτάσεων, φέρει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, οι κρυφές ατζέντες, όπως καθημερινά αποκαλύπτεται, φέρουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] «Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

    "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις" σε νομούς που πλήττονται από την αποβιομηχανοποίηση, προωθεί η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη για την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, με συγκεκριμένα κριτήρια για τις παρεμβάσεις που θα γίνονται σε νομούς που πλήττονται από την αποβιομηχανοποίηση.

    Οι παρεμβάσεις στον νομό Ημαθίας (όπου η ανεργία ξεπερνά το 20%), πρόσθεσε ο υπουργός, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό και σε άλλους νομούς με βάση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είπε πως δεν θεωρεί ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μπορούν να αποτελέσουν τον κανόνα. Πρόκειται για περιπτώσεις ύστατης ανάγκης και η μέθοδος αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη φειδώ, τόνισε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε αυτές θετικές. Μεταξύ άλλων είπε ότι τα δυο τελευταία χρόνια, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου και τις εξελίξεις στα επιτόκια. Η ανάπτυξη θα παραμείνει δυναμική και θα αυξηθεί κατά 3,8% του ΑΕΠ το 2006. Η ανεργία μειώθηκε κάτω του 10%, αν και παραμένει υψηλή, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση της. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3%.

    Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε με ρυθμό 4% την τελευταία διετία, όπως αυξήσεις υπήρξαν και στους μισθούς των εργαζομένων. Η αναδιανομή γίνεται υπέρ των μισθών, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2005 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ήταν 77,1% και το 2007 θα φτάσει το 80%. Το 1981 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στο 79% του μέσου όρου της Ε.Ε.

    Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται και το ένα πέμπτο της ανάπτυξης οφείλεται στις εξαγωγές. Για τις ιδιωτικές επενδύσεις είπε ότι το 2005 αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι, αν και αυξήθηκε στο 3,5%, ο δομικός πληθωρισμός έχει μειωθεί και πρόσθεσε ότι το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο απ' ό,τι στην Ευρωζώνη.

    Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% είναι εφικτός χωρίς την λήψη νέων μέτρων και η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συνεχιστεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν προκύπτει κανένα ζήτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού και ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης προχωρούν κανονικά και κατά συνέπεια οι αυξήσεις του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ θα χορηγηθούν. Για την φορολογική μεταχείριση των εργαζομένων, είπε ότι θα επισπευσθεί, ενώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε πως προωθείται κανονικά.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 21 Μαΐου, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις εθνικές μεταρρυθμίσεις, την προώθηση των καινοτομίας και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την προεδρία της διυπουργικής Συνόδου κατέχει η Ελλάδα.

    Χθες το πρωί, ο κ. Αλογοσκούφης είχε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, με το οποίο συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ για το 2006, με στόχο να εξελιχθούν αποτελεσματικά οι δραστηριότητες του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε ότι θα συνεδριάσουν οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων την επόμενη εβδομάδα, ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει για τη στήριξή του. Στη συνέχεια ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πετραλιά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Με εργαζόμενους των ΕΛΤΑ ο Αλ.Αλαβάνος

    Το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος μαζί με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Παναγιώτη Λαφαζάνη και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το θέμα της αναγγελθείσας ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για "μια προαναγγελθείσα ληστεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ, δύο δημοσίων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες, που έχουν συμβάλει πάρα πολύ σε αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες και οι οποίες δεν έχουν κανένα λόγο μέσα από τη μετοχοποίηση να περάσουν στην ιδιωτική κερδοσκοπία". Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε την συγχώνευση-ενοποίηση των ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ένα μεγάλο δημόσιο φορέα με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό και ανάπτυξή τους.

    Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ εξέφρασε και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ, την περιφρούρηση της παροχής καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών σ΄όλη τη χώρα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ευρωαριστεράς και του Συνασπισμού, η "Κοινοβουλευτική συνάντηση των Αθηνών", με θέμα " Η Οδηγία Μπολκενστάιν και το μέλλον της Ευρώπης". Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Imperial Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα), από τις 10:00 πμ έως την 1 μ.μ.

    Στη συνάντηση, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή έντεκα ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και συγκεκριμένα: Ο Πρόεδρος της ευρωομάδας της αριστεράς Francis Wurtz (Γαλλία), καθώς και οι Helmuth Markov, Tobias Pfl?ger (Γερμανία), Vittorio Agnoletto, Giusto Catania, Roberto Musacchio (Ιταλία), Miguel Portas (Πορτογαλία) Eva Britt Svensson (Σουηδία), Jiri Mastalka, Miloslav Ransdorf (Τσεχία) και Δημήτρης Παπαδημούλης από το Συνασπισμό. Έχουν επίσης δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κοινοβουλίων και κοινωνικών οργανώσεων από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Τσεχία οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Επίσης έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ευρωβουλευτές από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές καθώς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων συνταγών όπως η Οδηγία Μπολκεστάιν και οι πρωτοβουλίες της ευρωαριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης. Στόχος της συνάντησης είναι ο πανευρωπαϊκός συντονισμός των αντιστάσεων και η διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους, των δικαιωμάτων και της συνοχής, που απειλούνται με αποδόμηση στο όνομα της νεοφιλελεύθερης εκδοχής περί ανταγωνιστικότητας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Σχέδιο απόφασης από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που ζητά από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά στο σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη για κυρώσεις. Διατυπώνεται μόνο η απειλή ότι θα εξετασθούν "περαιτέρω μέτρα" ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν θα συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Την αντίθεσή τους στο κείμενο αυτό έχουν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα. Πάντως Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ζητούν από όλα τα κράτη να επιδείξουν ετοιμότητα ώστε να αποτραπεί η μεταφορά υλικών και τεχνολογίας "που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα προγράμματα του Ιράν για τον εμπλουτισμό" ουρανίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 May 2006 - 22:30:25 UTC