Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη για την Πνευματική Ιδιοκτησία
  • [02] Τσερνόμπιλ: Είκοσι χρόνια μετά...

  • [01] Συνέντευξη για την Πνευματική Ιδιοκτησία

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου θα είναι μεταξύ των ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

    Στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα πραγματοποιείται έκθεση που θα διαρκέσει μία ημέρα και θα είναι ανοικτή για το κοινό από 09.00 έως τις 20.00.

    Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα περίπτερα του ΟΒΙ και του ΟΠΙ και να συζητήσει με εκπροσώπους των Οργανισμών αυτών, αλλά και να προμηθευτεί έντυπο ενημερωτικό υλικό στο περίπτερο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όπου θα υπάρχουν εγκατεστημένα ένα γραφείο πληροφόρησης (μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για το ρόλο και τις υπηρεσίες του ΟΒΙ), καθώς και ένας σταθμός εργασίας για την ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Τσερνόμπιλ: Είκοσι χρόνια μετά...

    Εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας κεριά και γαρύφαλλα συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης Σλαβούτιτς, κοντά στο Τσερνόμπιλ με αφορμή την 20η επέτειο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στην ιστορία.

    Θλιμμένοι, σιωπηλοί και πολλοί από αυτούς με δάκρυα στα μάτια, σταμάτησαν μπροστά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των 30 ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν τη χρονιά μετά την καταστροφή.

    Οι σειρήνες ήχησαν την ώρα ακριβώς που 20 χρόνια νωρίτερα ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη, στις 26 Απριλίου 1986 ακριβώς στις 01:23 τοπική ώρα, προκαλώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό σύννεφο πάνω από την Ευρώπη.

    Οι εκδηλώσεις για την 20η επέτειο άρχισαν το βράδυ της Τρίτης στο εργοστάσιο με ένα θέαμα που παρουσίασαν γάλλοι ηθοποιοί σε δημοσιογράφους. Με τίτλο "Η προσευχή του Τσερνόμπιλ", η παράσταση αυτή βασίζεται στο βιβλίο "Η Δέηση" της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Λευκορωσία και αναφέρεται σε όλους εκείνους που είδαν τις ζωές του να ανατρέπονται μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

    Στο Κίεβο, περίπου 300 άνθρωποι ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο παραβρέθηκαν σε δέηση στην εκκλησία που βρίσκεται κοντά στο μνημείο του Τσερνόμπιλ.

    Είκοσι χρόνια μετά, το δυστύχημα εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. "Το σοκ του Τσερνόμπιλ θα διαρκέσει ακόμα πολύ και θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για όλον τον κόσμο", δήλωσε ο Γιούσενκο την παραμονή της επετείου.

    Ο ίδιος κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του δυστυχήματος.

    Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν παρασημοφόρησε όσους Ρώσους έσπευσαν στο Τσερνόμπιλ για να βοηθήσουν -πυροσβέστες, στρατιώτες και πολίτες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα με το οποίο αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του Τσερνόμπιλ.

    Στη Λευκορωσία, που επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, η αντιπολίτευση οργανώνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο, διαδήλωση εναντίον της πολιτικής των αρχών που θέλουν να κατοικηθεί και πάλι την ζώνη της καταστροφής.

    Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η τραγωδία επηρέασε πέντε εκατομμύρια συμπατριώτες τους. Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του το 2005 εκτιμά πως 4.000 άνθρωποι έχασαν ή θα χάσουν τη ζωή τους στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία εξαιτίας των διάφορων μορφών καρκίνου που προκλήθηκαν από το δυστύχημα, όμως ο αριθμός αυτός αμφισβητείται από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Η Γκρινπις κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης που προσβάλει τα θύματα. Σε έκθεση της οργάνωσης που στηρίζεται σε έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας, αναφέρεται ότι από τα περίπου 2 εκατομμύρια άτομα που υπέστησαν τις συνέπειες από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, περίπου 270.000 θα αναπτύξουν καρκινογενέσεις από τις οποίες περίπου 93.000 θα είναι θανατηφόρες.

    Στην ίδια έκθεση η Γκριπίς εκτιμά επίσης ότι περί τα 200.000 άτομα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει από επιπλοκές καρδιολογικών νοσημάτων που προκλήθηκαν από το πυρηνικό δυστύχημα.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα κρούσματα καρκίνου σημείωσαν αύξηση 40% στο διάστημα μεταξύ των ετών 1990 και 2000, ενώ σε παιδιά που δεν είχαν τότε ακόμη γεννηθεί, σήμερα παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται ακόμη στα κρούσματα λευχαιμίας καθώς και στους καρκίνους των εντέρων, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και των πνευμόνων, προστίθεται στην έκθεση της Γκρινπίς.

    Εξάλλου, μελέτη Βρετανών επιστημόνων, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα στο Κίεβο, εκτιμά ότι περίπου 30-60 χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο λόγω της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ, δηλαδή περίπου δέκα φορές περισσότεροι από αυτούς που αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα.

    Η μελέτη με τίτλο "Η άλλη έκθεση για το Τσέρνομπιλ" παρουσιάστηκε από τη Ρεμπέκα Χαρμς μια ευρωβουλευτή από τη Γερμανία που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, με αφορμή την 20η επέτειο.

    Τα "μαθήματα" από το Τσερνομπίλ

    Τους κινδύνους που ελλοχεύουν η σαρκοφάγος του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαστεφάνου, σημειώνοντας πως είκοσι χρόνια μετά, η σαρκοφάγος έχει προβλήματα διάρρηξης του μπετόν αρμέ, με το οποίο σκεπάστηκε ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας μετά το ατύχημα.

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεφάνου, η «καρδιά» του αντιδραστήρα σιγοκαίει, καθώς το πυρηνικό καύσιμο δεν έχει ακόμη εξαντληθεί -μόλις το 2%-3% έφυγε έξω, το άλλο έμεινε μέσα- και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι υψηλές. «Όλο αυτό δρα διαβρωτικά και προς τα πάνω, προς τη σαρκοφάγο, και προς τα κάτω. Η ραδιενέργεια δηλαδή μπορεί να φύγει υπογείως και να έχουμε νέο Σύνδρομο της Κίνας. Να φύγει και να μην ξέρουμε πού θα εμφανιστεί. Δεν μπορείς να το προβλέψεις», εξηγεί.

    Αποκαλύπτει δε ότι για τη σαρκοφάγο υπήρχε λύση να γίνει ένα κέλυφος, μια λύση που είχε προταθεί το 1996, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, καθώς το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό -περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια- και δεν μπορούσε να καλυφθεί.

    Το κέλυφος, για την κατασκευή του οποίου η διεθνής κοινότητα θα έδινε τα πρώτα 200.000 δολάρια, θα μπορούσε να περιορίσει τη διαρροή και σε περίπτωση διάρρηξης του μπετόν αρμέ θα τη συγκρατούσε.

    Στην ερώτηση εάν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα, ο κ. Παπαστεφάνου απαντά: «Ό,τι πληρώσαμε, πληρώσαμε από το Τσερνομπίλ. Αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός, αφού υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες σε μικρή απόσταση».

    Το πρώτο από τα «μαθήματα» που πήραμε από το Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεφάνου, είναι ότι, εφόσον υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στον κόσμο, ένα ατύχημα ανάλογο με αυτό του Τσερνομπίλ είναι δυνατό να συμβεί. «Το απεύχεται κάποιος μεν, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να το αποφύγει. Κάθε πυρηνικός σταθμός που λειτουργεί εν δυνάμει μπορεί να είναι και υποψήφιο νέο Τσερνομπίλ, κατά την άποψή μου», σημειώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι ακόμη και στον πιο σύγχρονο αντιδραστήρα του πλανήτη μπορεί να γίνει ατύχημα, εφόσον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ανθρώπινο λάθος.

    Το δεύτερο «μάθημα» ήταν ότι η απόσταση δεν είναι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος. «Η Ελλάδα απέχει αρκετές χιλιάδες χλμ, αλλά στιγματίστηκε για τα καλά», σημειώνει ο καθηγητής και παρατηρεί πως, εάν γίνει ένα ατύχημα στο γειτονικό μας Κοζλοντούι (Βουλγαρία), η ραδιενέργεια δεν θα χρειαστεί πέντε ή έξι ημέρες για να φτάσει στη χώρα μας, όπως στην περίπτωση του Τσερνομπίλ, αλλά μερικές μόλις ώρες.

    Το Τσερνομπίλ μας «δίδαξε» επίσης τι μετρήσεις πρέπει να κάνουμε και πού, πώς να κινηθούμε, πώς να συμβουλεύσουμε την Πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να ενημερωθεί ο λαός, προσθέτει ο κ. Παπαστεφάνου.

    Υπογραμμίζει δε ότι, σήμερα, είμαστε τεχνολογικά πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη κατάσταση, να μελετήσουμε τη ρύπανση σε όλη τη χώρα και να προτείνουμε τα κατάλληλα μέτρα, κάτι που το β86 ήταν αδύνατο, επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη εμπειρία. «Τότε δεν υπήρχε σαφή εικόνα. Δεν έχουμε σαφή εικόνα από τις συνέπειες εκείνης της εποχής. Τώρα ξέρουμε», λέει.

    Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

    Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ δεν επηρέασε μόνο το περιβάλλον των τριών κυρίως χωρών -Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας- που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενέργειας, αλλά και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία.

    Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το ατύχημα στο Τσερνομπίλ είχε ως αποτέλεσμα τη ραδιενεργό ρύπανση 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργήσιμης γης, εκ των οποίων τα 2.640 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν. Το μεγαλύτερο «τίμημα» πλήρωσε η Ουκρανία, το 40% της δασικής έκτασης της οποίας (ήτοι 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) υπέστη εκτεταμένη ρύπανση. Στα δάση, τα κωνοφόρα δέντρα και τα πλατύφυλλα φυτά απορρόφησαν τη ραδιενέργεια σαν σφουγγάρια και τα νεκρά φύλλα και οι βελόνες μετέφεραν τη ρύπανση στο έδαφος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, η ραδιενέργεια θα συσσωρευτεί στο ξύλο των δέντρων.

    Προς το παρόν, το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης συγκεντρώνεται σε τυπικά φυτά και φρούτα του δάσους, όπως τα μούρα, τα μανιτάρια, τα ρείκια, τις λειχήνες και τις φτέρες. Αυτά, ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά είδη που επηρεάστηκαν από τη ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ. Πολλά ακόμη είδη μολύνθηκαν, ανάλογα με το είδος, τον τύπο της ρίζας του και τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Όσο μικρότερη η ρίζα των φυτών, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος μόλυνσής τους.

    Μεγάλο ρόλο στο ποσοστό ρύπανσης του εδάφους έπαιξε και ο βαθμός καλλιέργειάς του. Για παράδειγμα, τα λιβάδια και τα βοσκοτόπια μολύνθηκαν τρεις έως πέντε φορές περισσότερο από ό,τι οι καλλιέργειες καλαμποκιού, πατάτας κλπ, που καλλιεργούνται σε ετήσια βάση.

    Σε ό,τι αφορά το βαθμό επηρεασμού του DNA των φυτών, οι απόψεις των επιστημών διαφέρουν. Η Επιτροπή Τσερνομπίλ της κυβέρνησης της Λευκορωσίας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από τα φυτά στις περιοχές που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η περίπτωση να έχει αλλάξει η «γεωγραφία των φυτών» των συγκεκριμένων περιοχών, υπό την έννοια της επικράτησης της καλλιέργειας φυτών ανθεκτικών στη ραδιενέργεια. Υπάρχουν αναφορές για φτωχότερη βλάστηση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και για μειωμένη δυνατότητα φωτοσύνθεσης.

    Τη 14η επέτειο της τραγωδίας, επιστήμονες από το γερμανικό Ινστιτούτο Friedrich Miescher φύτεψαν σιτάρι σε έκταση δίπλα στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ και σε ένα αγρόκτημα σε απόσταση 30 χλμ από αυτόν. Δέκα μήνες μετά, ο ρυθμός μετάλλαξης των φυτών δίπλα στον αντιδραστήρα ήταν 6,63 ανά μίλι, ενώ στο αγρόκτημα, 1,03.

    Μεταξύ των οικόσιτων ζώων και των ζώων φάρμας, τα ελευθέρας βοσκής, όπως οι αγελάδες και οι κατσίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Στις ορεινές περιοχές της Λευκορωσίας, τα κοπάδια συνηθίζουν μάλιστα να βόσκουν στο δάσος που μολύνθηκε περισσότερο από ό,τι στα λιβάδια.

    Σε ό,τι αφορά τα άγρια ζώα, τα σαρκοφάγα, όπως ο λύκος και η αλεπού, έχουν υποστεί 12 φορές μεγαλύτερη μόλυνση από ό,τι τα φυτοφάγα, που αποτελούν λεία τους.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 April 2006 - 10:30:14 UTC