Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επενδύσεις στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

  • [01] Επενδύσεις στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Το διάστημα από το 2006 έως το 2010 πρόκειται να πραγματοποιηθούν κυρίως από τη ΔΕΗ και κατά δεύτερο λόγο από το Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας επενδύσεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με την ευκαιρία της υπογραφής της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η νέα Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΑΣΜ) της χώρας, για την περίοδο 2006-2010 που κατάρτισε ο ΔΕΣΜΗΕ.

    Τα έργα που προβλέφθηκαν και εντάχθηκαν στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς της περιόδου 2006-2010 αποτελούν ένα σύνολο πολλών και σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

    Ειδικότερα, προβλέπονται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά των Κυκλάδων. Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2006-2010 ξεχωρίζουν, η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αλιβερίου, η ανάπτυξη του νέου ΚΥΤ στο Σχηματάρι, η υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο και η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου βρόγχου 400 KV στην Πελοπόννησο που θα καλύπτει τη γραμμή Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της ευρύτατης αυτής περιοχής, ανέφερε ο κ. Σιούφας.

    Επίσης, αποξηλώνονται οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Πρόκειται για μια παρέμβαση-σταθμό για ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των δυτικών προαστίων της Αθήνας και ιδιαίτερα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εγκατάστασης πυκνωτών σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά και με τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2010, και τις οποίες προβλέπει η νέα μελέτη ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ το σύστημα μεταφοράς, με μεγάλα οφέλη τόσο για την οικονομική όσο και για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.

    Τα βασικότερα σημεία, στα οποία επικεντρώνεται η νέα ΜΑΣΜ και που διαφέρουν από τη ΜΑΣΜ της προηγούμενης περιόδου 2005-2009 είναι:

    ---Η κατασκευή νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

    Ειδικότερα, προβλέπονται:

    -Η κατασκευή του ΚΥΤ Ρουφ και η σύνδεσή του με το σύστημα των 400 kV με υπόγεια καλώδια. Με το έργο αυτό καλύπτονται σε βάθος χρόνου σημαντικές ανάγκες εξυπηρέτησης του φορτίου για το Λεκανοπέδιο, αποφορτίζεται το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, ενισχύεται η ευστάθεια του νότιου Συστήματος, ενώ, δεδομένου ότι το ΚΥΤ Ρουφ είναι κλειστού τύπου, η κατασκευή του θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η αποξήλωση τεσσάρων εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που σήμερα διέρχονται πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ του Ρουφ και του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

    -Η κατασκευή του ΚΥΤ Αλιβερίου και η σύνδεσή του με το σύστημα των 400 kV, με σκοπό την απορρόφηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα του Αλιβερίου.

    -Η ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στο Σχηματάρι, με σκοπό την αντικατάσταση του υφισταμένου παλαιού Υ/Σ στην περιοχή καθώς επίσης την ενίσχυση της τροφοδοσίας μιας περιοχής με αυξημένα βιομηχανικά φορτία.

    ---Η διασύνδεση των Κυκλάδων. Προβλέπεται η υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση της Σύρου με το ενεργειακό κέντρο του Λαυρίου και εφεδρικά με την Άνδρο, καθώς και καλωδιακές συνδέσεις της Σύρου με την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και την Τήνο.

    Η ανάπτυξη της διασύνδεσης των Κυκλάδων αποβλέπει αφενός μεν στην ασφαλή τροφοδότηση των νήσων, αφετέρου δε στη μείωση του κόστους καυσίμου και της εκπομπής ρύπων που προέρχονται από την ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών αυτών από το Ηπειρωτικό Σύστημα.

    ---Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς 400kV στην Πελοπόννησο.

    Η αρχικά προβλεπόμενη σύνδεση του ΚΥΤ Πάτρας απευθείας με το ΚΥΤ Κορίνθου, αντικαθίσταται από τη στρατηγική ανάπτυξης ενός εκτεταμένου βρόχου 400 kV στην Πελοπόννησο που θα συνδέσει την περιοχή της Πάτρας με τη Μεγαλόπολη, τη Μεγαλόπολη με την Κόρινθο και την Κόρινθο με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Με την υλοποίηση του βρόχου των 400 kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και τη μελλοντική κατασκευή νέου ΚΥΤ στη Μεγαλόπολη αφενός μεν διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των φορτίων της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, αφετέρου δε παρέχεται η δυνατότητα για ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 April 2006 - 18:30:16 UTC