Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησαν την κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Συναντήσεις Ξενογιαννακοπούλου με εργαζομένους
  • [03] Μετά το Πάσχα η συζήτηση για το ασφαλιστικό

  • [01] Θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησαν την κυβερνητική επιτροπή

    Με θέματα εξωτερικής πολιτικής ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε σε δηλώσεις της ότι ότι ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για όλα τα θέματα και συγκεκριμένα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, είπε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να έχει την πόρτα ανοιχτή ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι οι αλλαγές στην Τουρκία θα είναι και προς όφελος του τουρκικού λαού.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραστεί στη Διαβαλκανική λόγω προβλήματος με λουμπάγκο η κα Μπακογιάννη είπε δεν έχουμε ακόμη καμία ενημέρωση και πρόσθεσε ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται 3-5 Μαΐου και σε μία εβδομάδα θα γνωρίζουμε ποιοι θα συμμετέχουν.

    Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως η κα Ράις έχει εκφράσει την βούληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα κάποια στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, για επίσκεψη της κας Ράϊς την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

    Εξ άλλου σε άλλη ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα περί διαρροής απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν στα σκουπίδια έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως έχει διατάξει να γίνει ΕΔΕ και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα σε δύο κατευθύνσεις,καθώς,όπως είπε, κάποια έγγραφα βρέθηκαν στα σκουπίδια, αλλά παράλληλα διασπείρονται και ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν τη χώρα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συναντήσεις Ξενογιαννακοπούλου με εργαζομένους

    Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε, σήμερα, διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα εργοστάσια Ζάχαρης και στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια Ζάχαρης, επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη σαφούς σχεδίου για την προοπτική του τομέα της ζάχαρης γενικότερα, αλλά και για την προοπτική των εργαζομένων και της βιομηχανίας ζάχαρης στην χώρα μας.

    Η κυβέρνηση, είπε, απέφυγε να διαπραγματευτεί ουσιαστικά όταν το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, όταν «άλλες χώρες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αντισταθμίσματα, ή να πάρουν την δυνατότητα ενός ειδικού καθεστώτος ενισχύσεων με εθνικούς πόρους».

    Η γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «οχυρώθηκε πίσω από ένα ηρωϊκό βέτο το οποίο στην ουσία ήταν η έλλειψη διαπραγμάτευσης και η απουσία οποιασδήποτε μάχης».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τομέα της ζάχαρης συνολικά, η οποία επιπροσθέτως επιβαρύνει και την περιφερειακή ανάπτυξη σε όσες περιοχές λειτουργούν εργοστάσια ζάχαρης. Κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να σταματήσει την διγλωσσία των διαφόρων υπουργείων, της Αγροτικής Τράπεζας και των άλλων παραγόντων που ασχολούναι με αυτό το θέμα, να παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την παραγωγή, την συνέχεια και την προοπτική της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας, για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν».

    Επιπροσθέτως, η κα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε «η χώρα μας έστω και με καθυστέρηση να εξασφαλίσει την δυνατότητα ειδικών ενισχύσεων από εθνικούς πόρους και πάνω απο όλα να κάνει έναν οργανωμένο διάλογο με τα κόμματα στην Βουλή, στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο δυστυχώς δεν λειτουργεί, και με τους εργαζόμενους σε σχέση με την δική τους προοπτική».

    Η γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά το θέμα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να πιέζει την κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει τις όποιες δεσμεύσεις της.

    Από την μεριά του ο κ. Μανώλης Λαγογιάννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ζάχαρη, ζήτησε γρήγορη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης και της βιομηχανίας ζάχαρης, δέσμευση με την διϋπουργική απόφαση της 12ης Ιανουαρίου και κατάθεση σαφούς σχεδίου για τις προοπτικές του τομέα της ζάχαρης στην Ελλάδα.

    Η συνάντηση με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου

    Για δραματικές επιπτώσεις από την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης για τον χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς και απο την συνολική έλλειψη σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη, έκανε η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι οι δραματικές συνέπειες αγγίζουν και την πορεία της ναυπηγικής βιομηχανίας,αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και «να σταματήσει τον εμπαιγμό των δηλώσεων και των εξαγγελιών οι οποίες δεν υλοποιούνται".

    Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να σταματήσει να κρατά στάση Πόντιου Πιλάτου και έμπρακτα να δείξει ότι θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ομαδικών απολύσεων και να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο προοπτικής για την ναυπηγική βιομηχανία και τους εργαζόμενους σ' αυτήν.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιωσε τους εργαζόμενους στο Νεώριο ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις,θα συνεχίσει να αναλαμβάνει στην Βουλή σχετικές πρωτοβουλίες και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια κρίσιμη συνάντηση από την οποία, όπως είπε,«θα δούμε αν η κυβέρνηση όντως έχει πραγματικά την διάθεση να αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που μας παρουσίασαν οι εργαζόμενοι».

    Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Γιώργος Πολυδούλης, είπε ότι το Νεώριο είναι η μοναδική βαριά βιομηχανία στο Αιγαίο που, όμως,αντιμετωπίζει το φάσμα των απολύσεων,καθώς,όπως είπε η πρόταση της διοίκησης αφορά την απόλυση 82 εργαζομένων σε σύνολο 450. «Λυπάμαι που το λέω,αλλά είναι η δεύτερη φορά βγαίνοντας η Νέα Δημοκρατία που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και την ανεργία»,είπε ο κ. Πολυδούλης,προσθέτοντας ότι «μπορεί το Νεώριο της Σύρου να είναι κάτω από ιδιωτική πρωτοβουλία,όμως είναι το μοναδικό ναυπηγείο που δεν έχει στηριχθεί και ζητάμε αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνάμε να στηριχθεί".

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στη Δημοτική Αγορά Πειραιά

    Τη Δημοτική Αγορά του Πειραιά επισκέφθηκε σήμερα ενόψει των εορτών του Πάσχα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Πρωτόπαπας και βουλευτές της Α' και Β΄ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά.

    Κατά την επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά η κα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους, καλό Πάσχα , να γεμίσει το καλάθι του νοικοκυριού , και καλές δουλειές σε όλους τους επαγγελματίες.

    Φέτος η ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει 13% αύξηση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Στο μαγικό της κόσμο η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα πάνε καλά.

    Σήμερα στην αγορά του Πειραιά, μετά από ένα χρόνο και λόγω της επίσκεψης του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ είχαμε για πρώτη φορά ελέγχους. Με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ελέγξει, με την κερδοσκοπία να παίρνει την ανηφόρα, το ΠΑΣΟΚ καλεί νομάρχες και καταναλωτές να παίξουν το ρόλο που πρέπει για να προστατευτεί ο καταναλωτής".

    Πριν την επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά, το κλιμάκιο συναντήθηκε με το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στα γραφεία της Νομαρχίας.

  • ** Mε τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνομιλίες για το Κόσοβο, Πρέσβη, Φράνκ Βίσνερ, συναντάται το απόγευμα ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Μετά το Πάσχα η συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Αμέσως μετά το Πάσχα όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό με μια κατ΄αρχήν εξέταση των διαστάσεων του προβλήματος, αλλά και την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από την υλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι αμέσως μετά (πιθανότατα μέσα στο Μάιο) θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή που θα αναλάβει την αποτύπωση και τις μελέτες που χρειάζονται για τη διάγνωση των διαστάσεων του προβλήματος στο Ασφαλιστικό μέχρι το τέλος της τετραετίας.

    Η λήψη όποιων μέτρων είπε, είναι καθήκον της επόμενης κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το σημερινό κυβερνητικό κόμμα δεν αναζητά λύσεις στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων.

    Μέσα στο Μάιο επίσης, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα περιλαμβάνει διατάξεις για ζητήματα του ΤΣΜΕΔΕ θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για τις αλλαγές, το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

    Μέσα στο χρόνο υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης, θα έχει προκύψει η πρόταση για τη νέα λίστα επαγγελμάτων που θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα (ΒΑΕ) και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

    Ερωτηθείς ο κ. Τσιτουρίδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα που θα αποκλείσουν φαινόμενα απόλυσης εργαζομένων με καθεστώς ΒΑΕ και αντικατάστασής τους από νέους που θα εξαιρούνται από αυτά.

    Επίσης μέσα στο Μάιο θα συγκροτηθεί η Επιτροπή που οφείλει να επεξεργαστεί την πρόταση για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων και ο κ. Τσιτουρίδης ερωτηθείς δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που μιλούν για ριζικές αλλαγές στους κανόνες αξιοποίησης με μεγαλύτερη είσοδο των αποθεματικών των ταμείων στο Χρηματιστήριο.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης αλλά και των ταμείων μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προς τους συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί, συνολικά αν το ποσόν είναι μικρό ή σε δόσεις αν το ποσό είναι μεγαλύτερο.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι στο διάλογο για το Ασφαλιστικό θα δοκιμαστεί ο πολιτικός πολιτισμός όλων και υπογράμμισε ότι από την πρόσκληση σε διάλογο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απέχει.

    Ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε επίσης την εκτίμηση ότι μέσα στο 2006 θα αποδώσει η πολιτική για το νοικοκύρεμα των ταμείων.

    Σημείωσε επίσης την προσπάθεια για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και την επιμονή της κυβέρνησης στο δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση των προθεσμιών για τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών στο ΙΚΑ.

    Σχετικά με το χθεσινό αίτημα της ΟΤΟΕ για σύγκληση τριμερούς επιτροπής διαπραγμάτευσης για τις κλαδικές συμβάσεις στις τράπεζες, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των συλλογικών διραπραγματεύσεων, υπέρ της ισχύουσας νομοθεσίας, υπέρ της εργασιακής ειρήνης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία συμφιλίωσης μπορεί να ανοίξει δρόμο για θετικές εξελίξεις στην κρίση στις τράπεζες, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποστεί από τις δικές της υποχρεώσεις

    Το απόγευμα ο υπουργός Απαρχόλησης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, προχωρά η έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προς όφελος 3.000 ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποφοίτων ΙΕΚ και ΤΕΕ ηλικίας έως 40 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επαγγέλματα της κοινωνίας της πληροφορίας, με βάση την απόφαση των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και με εντολή του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη.

    Η έναρξη της υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για αναζήτηση ανέργων αρχίζει από την Τρίτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα προέρχονται από τα μητρώα των εγγεγραμμένων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 April 2006 - 12:30:20 UTC