Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ελληνική περιφέρεια στο κέντρο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής

  • [01] Η ελληνική περιφέρεια στο κέντρο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής

    Το νοσοκομείο του Κιλκίς επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο Νομό Κιλκίς.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στην υπό κατασκευή νέα πτέρυγα ενώ επισκέφθηκε και μία από τις παλιές, όπου συνομίλησε με ασθενείς και τους ευχήθηκε καλή ανάρρωση.

    Η νέα πτέρυγα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2006 και το κόστος της ανέρχεται σε οκτώ εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ, ενώ σε πέντε εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ θα ανέλθει ο εξοπλισμός της.

    Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών κατασκευής της νέας πτέρυγας και δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με την ολοκλήρωση μέσα στο χρόνο της νέας πτέρυγας και τις εργασίες εξωραϊσμού στις παλιές πτέρυγες, με την κάλυψη των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει σε όλους τους πολίτες του νομού υψηλού επιπέδου σύγχρονες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα προχωράμε και αρχίζει η δημοπράτηση θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων και παράλληλα ολοκληρώνονται οι εργασίες επέκτασης στο Κέντρο Υγείας του Δροσάτου. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τις περιφερειακές ανισότητες που μας κληροδότησε το παρελθόν. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, το ίδιο αίσθημα ασφάλειας, την ίδια ποιότητα ζωής. Στο κέντρο της πολιτικής μας ήταν και παραμένει η περιφέρεια».

    Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, βουλευτές και κομματικά στελέχη.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός υπέγραψε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέϊ Στανίσεφ, κοινή διακήρυξη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας .

    "Θέσαμε εδώ σήμερα στη Σόφια τα θεμέλια για μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες εντός του πλαισίου που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τα οφέλη της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας.

    Η διακήρυξη σκιαγραφεί ακριβώς αυτό το νέο πλαίσιο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, το οποίο αποσκοπεί στη συντονισμένη προώθηση πολιτικών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προωθήσει την εμπέδωση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην περιοχή μας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών έχει γερές βάσεις εδώ και χρόνια και σημείωσε ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ θα αποκτήσει νέα διάσταση και δυναμισμό.

    Ο κ. Στανίσεφ μίλησε για κοινές θέσεις που έχουν οι δυο χώρες στην περιφερειακή συνεργασία, καθώς και για την υποστήριξή τους στο ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή τους έφεραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι σε διμερές επίπεδο υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις στην οικονομία, στο εμπόριο, στις επενδύσεις του τουρισμού που πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο επ'αμοιβαία ωφελεία. Στο περιφερειακό επίπεδο αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, η οποία όπως τόνισε κουβαλά ένα ιστορικό βάρος και πρέπει να γίνει ''γειτονιά της Ευρώπης.''

    Υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι στρατηγικές επιδιώξεις των δυο πλευρών είναι κοινές και αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και υπογράμμισε πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ξεπέρασαν τα δυο δισ. δολάρια πέρσι, ενώ η Ελλάδα είναι ο δεύτερος επενδυτής στη χώρα με 1,1 δισ. δολάρια.

    Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Στανίσεφ ανέφερε ότι οι Ελληνες τουρίστες πέρσι ήταν 700.000, ενώ οι Βούλγαροι ξεπέρασαν τις 500.000.

    Στις σημερινές συνομιλίες οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Λάμπο Κουτσούκοφ υπέγραψαν συμφωνία για διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ Κυπρίνου και Ιβαΐλοβγκρατ.

    Στην κοινή διακήρυξη όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται δέσμευση και για έγκαιρη προειδοποίηση στο θέμα της υπερχείλισης του Έβρου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, καθώς και εγκατάσταση αυτοματοποιημένου μηχανισμού. Ανέφερε ακόμη, ότι το επίπεδο συνεργασίας είναι ικανοποιητικό, αλλά σε πρακτικό επίπεδο πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η ζωή επιβάλει πιο στενή συνεργασία και πως πρέπει να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση για να προλαβαίνουμε τις εκπλήξεις και να μη δημιουργούνται προβλήματα.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε και τη συμπαράστασή του στο Βούλγαρο ομόλογό του λόγω των πλημμυρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο Δούναβη.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και τα σχέδια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Μπελάνα, ανέφερε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Βουλγαρίας - ΕΕ, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Βουλγαρία έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραμανλής σχετικά με το βουλγαρικό εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, και πιθανές κακές συμπεριφορές Ελλήνων εργοδοτών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενη πολιτεία και σε τέτοια θέματα ο νόμος εφαρμόζεται αυστηρά, ενώ σε άλλη ερώτηση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Βουλγάρων που εργάζονται στην Ελλάδα και τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός μίλησε για μακρό και περιεκτικό διάλογο, ανέφερε ότι στο προσεχές μέλλον επίκειται η λύση του θέματος και συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Στανίσεφ τόνισε πως οι δυο κυβερνήσεις έχουν καλή θέληση και βούληση να επιλύουν όλα τα θέματα που προκύπτουν, ενώ ανέφερε ότι έθεσε και το ζήτημα της αναγνώρισης από την Ελλάδα των βουλγαρικών αδειών οδήγησης, ένα θέμα που όπως είπε, οδεύει στην επίλυση του και βρίσκεται στην τελική ευθεία.

    Ακόμη έγινε συζήτηση, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπου συμφωνήθηκε ότι οι δυο χώρες ενδιαφέρονται να προχωρήσει η ίδρυση της εταιρίας και με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

    Στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός, συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

    Η διακήρυξη φιλίας καλής γειτονίας και συνεργασίας

    Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται η δέσμευση των δυο κρατών "να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πλαίσιο διαχείρισης υδάτων, με στόχο των εκσυγχρονισμό των υποδομών και οικοδόμηση νέων προς εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Οι δυο πλευρές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συστηματοποιήσουν μια οργανική συνεργασία στους τομείς αυτούς. Στο πλαίσιο της ανωτέρω συστηματικής συνεργασίας και υπό το φως της εκδήλωσης φυσικών καταστροφών επί των εδαφών τους, εκδήλωσαν την πρόθεση των δυο κρατών να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση μηχανισμού σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών". Επίσης συμφώνησαν για αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω του Intereg καθώς και για τη διευρεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή τρίτων ενδιαφερόμενων χωρών της περιοχής (σ.σ. Τουρκία).

    Επίσης, υπογραμμίζεται η πρωτεύουσα σημασία που αποδίδουν οι δυο χώρες στην εναρμόνιση των προσπαθειών τους για μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας προκειμένου να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή πορεία των λοιπών υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ κρατών της Βαλκανικής.

    Επίσης στην κοινή διακήρυξη σημειώνεται και η βούληση των δυο χωρών να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 April 2006 - 18:30:11 UTC