Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη Γ.Σουφλιά με ΟΑΣΠ και σεισμολόγους

  • [01] Σύσκεψη Γ.Σουφλιά με ΟΑΣΠ και σεισμολόγους

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σε ό,τι αφορά στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Ιονίου, καθώς πιστεύουν ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό από τους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου είναι μικρή.

    Σήμερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Σταυρακάκης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ενημέρωσαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Ζακύνθου.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μακρόπουλος δήλωσε πως, με δεδομένο τους τρεις ισχυρούς σεισμούς που έγιναν, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας έχει απελευθερωθεί και η πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι πολύ μικρές.

    «Παρόλα αυτά και λόγω της εξέλιξης, όπως βλέπετε, υπάρχει επιφυλακή και από μέρος της πολιτείας και από μέρος των επιστημόνων», επισήμανε ο κ. Μακρόπουλος, τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και ανά πάσα στιγμή είμαστε σε θέση και οι αρχές και η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα να ενημερώνουμε όπου πρέπει για το φαινόμενο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει επιστολή Παπαζάχου που να προειδοποιεί για ισχυρό σεισμό στην περιοχή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια επιστολή, αλλά σε επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον κ. Παπαζάχο, τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία ένδειξη για μεγαλύτερο σεισμό στο Ιόνιο.

    Σε ό,τι αφορά στα κτίρια ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι η κατάστασή τους είναι καλή, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ζημιές, ενώ και τα σχολικά κτίρια στο νησί δεν έχουν σοβαρά προβλήματα.

    Την ίδια άποψη, για εκτόνωση του μεγαλύτερου μέρους της σεισμικής ενέργειας, εξέφρασε και ο κ. Σταυρακάκης επισημαίνοντας ότι ο σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν πραγματικά ο ισχυρότερος στην σεισμική ακολουθία, ενώ πρόσθεσε πως η μετασεισμική ακολουθία είναι μεν ασθενής, αλλά η πιθανότητα να συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,5 βαθμών δεν είναι μηδενική. «Τουλάχιστον από τα ενόργανα στοιχεία φαίνεται να είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τη μετασεισμική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Σταυρακάκης, προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο είναι ασυνήθιστο αλλά στη φύση δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες».

    Πάντως ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο υπενθύμισε ότι ίδιου μεγέθους σεισμού στην Αθήνα το 1991 προκάλεσε θανάτους και καταστροφές, ενώ στο Ιόνιο δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι η πολιτεία είναι σε ετοιμότητα, συνεργεία του υπουργείου βρίσκονται στο νησί και καταγράφουν τις ζημιές, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο.

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Σουφλιάς σε ό, τι αφορά την ύπαρξη επιστολής Παπαζάχου, τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει καμία επιστολή, ούτε από τον κ. Παπαζάχο, αλλά και ούτε από άλλον επιστήμονα που να προειδοποιούν για σεισμούς στην περιοχή.

    «Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην επικρατούν διάφορες φημολογίες», τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε από τους σεισμολόγους να ζητούμε να είναι προφήτες.

    Ο σεισμός αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Ηλείας, που βγήκαν στους δρόμους. Καμία σημαντική ζημιά δεν έχει αναφερθεί. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Ηλεία και Ζάκυνθο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 April 2006 - 10:30:10 UTC