Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Υγείας
  • [02] Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
  • [03] Πριν το καλοκαίρι οι αδειοδοτήσεις για ΜΜΕ

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Υγείας

    Συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αρμόδιο για θέματα Υγείας Μάρκο Κυπριανού, παρουσία των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ.Αβραμόπουλο και Ανάπτυξης Δ.Σιούφα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του και - κυρίως - για το που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της γρίπης των πτηνών και της προστασίας του καταναλωτή.

    Επιπλέον, αφού τόνισε πως "υπάρχει καλή συνεργασία", η οποία θα συνεχιστεί και σε διμερές επιπέδο και στο συμβούλιο των υπουργών, ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι ικανοποιητική και πως "όλοι εργαζόμαστε για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων".

    Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι η προετοιμασία της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών είναι στο υψηλότερο επίπεδο του κόσμου και παρατήρησε πως στην ΕΕ ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίζεται - κυρίως - σε άγρια πτηνά και ότι σε φάρμες βρέθηκαν δύο κρούσματα, επισημαίνοντας πως υπάρχει υψηλό επιπεδο επίτηρησης.

    Ο κ.Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη στήριξη των πτηνοτρόφων, την περασμένη εβδομάδα και πως αναζητείται κονδύλι για το ταμείο αλληλεγγύης και η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος σε φάρμακα, σε περίπτωση πανδημίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον "ιατρικό τουρισμό", είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτή την προοπτική, δηλαδή για Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τουρισμό, αλλά και να έχουν ιατρική περίθαλψη σε άλλα κράτη, που, ίσως, οι υπηρεσίες να είναι και πιο φθηνές.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εξάλλου, αναφέρθηκε στα θέματα προστασίας του καταναλωτή και μίλησε για το θεσμό του συνηγόρου του καταναλωτή, που έχει θεσπιστεί, για την πλήρη λειτουργία της γγ καταναλωτή και για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες "θα δίνουν δύναμη στις καταναλωτικές οργανώσεις".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είπε ότι η Ελλάδα έχει πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε και την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για τον "ιατρικό και θεραπευτικό τουρισμό".

    Στη συνέχεια ο κ.Κυπριανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον κ. Κυπριανού να ενημερωθεί πως προχωρούν τα θέματα σβ έναν τομέα "πολύ σημαντικό και ευαίσθητο", όπως αυτός για τον οποίο είναι αρμόδιος ο Κύπριος επίτροπος.

    «Υγεία και προστασία καταναλωτών είναι θέματα πολύ σημαντικά που ενδιαφέρουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, για τον ίδιο λόγο που ενδιαφέρουν και εμάς και τα κράτη-μέλη», απάντησε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια».

    «Δεν μπορεί ποτέ να πει κανείς ότι έφθασε σε ένα τέλειο επίπεδο, αλλά στην Ευρώπη έχουμε φθάσει σε πολύ καλό επίπεδο προστασίας», συμπλήρωσε ο κοινοτικός επίτροπος.

    Ο δε Κάρολος Παπούλιας σημείωσε πως «είναι και ευαίσθητη η Ευρώπη σήμερα».-

    Το βράδυ (20.00) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη θα τιμηθούν σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής εκπαιδευτικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

    Νέα 24ωρη απεργία για σήμερα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση χθες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι συσσωρευμένοι όγκοι σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που διεκδικούν την καταβολή αναδρομικών και του πριμ παραγωγικότητας, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών καθώς και τη μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκής ανάγκες, πραγματοποίησαν το μεσημέρι πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το απόγευμα θα αποφασίσουν εκ νέου για τη στάση που θα κρατήσουν.

    Ήδη, στο Δήμο Αθηναίων άρχισαν οι ψεκασμοί των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί μέσα και γύρω από τους κάδους απορριμμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η δυσοσμία και να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

    Υποκινούμενη από κομματικές σκοπιμότητες και αδιάλλακτη χαρακτήρισε τη στάση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και την απόφασή της να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα από τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, είναι υποχρεωμένος, κατά τη διάρκεια μίας απεργιακής κινητοποίησης, να προβεί σε δηλώσεις "για εκείνους, οι οποίοι την υποκινούν και για τους λόγους που την υποκινούν. Ουδέποτε, μέχρι σήμερα δεν το έπραξα. Το κάνω όμως τώρα εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι πρέπει, πρώτον, να λάμψει η αλήθεια. Δεύτερον, να διασφαλισθεί η υγεία του κοινωνικού συνόλου. Και, τρίτον, να δρομολογηθεί η προστασία των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων".

    Επισήμανε δε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είχε ελάχιστη απήχηση και ουσιαστικά περιορίσθηκε μόνο στην καθαριότητα, αφού οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά. Επίσης, είπε ότι μόνο συγκεκριμένες χωματερές παραμένουν κλειστές και μάλιστα παρανόμως. "Η μικρή απήχηση της απεργιακής κινητοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση, μέσα σβ ελάχιστο χρονικό διάστημα - σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια - ικανοποίησε χρόνια αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα περισσότερα από αυτά επί 18 ολόκληρα χρόνια δεν είχαν ικανοποιηθεί.

    Αντώναρος για απεργία στην καθαριότητα

    «Δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παρέπεμψε σε συναφή ανακοίνωση του Υπουργείου των Εσωτερικών στην οποία παρατίθενται τα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα τους.

    Ο κ.Αντώναρος υπογράμμισε ότι «προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του κοινωνικού συνόλου και να τηρηθεί η νομιμότητα, η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να θίγονται δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες".

    Έχουμε εξ' άλλου την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση για το νόημα της αναφοράς περί «απαραίτητων μέτρων» και ειδικότερα,αν η κυβέρνηση υπαινίσσεται και τη συγκρότηση «απεργοσπαστικού μηχανισμού»,ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «δεν μπορούν να καταδικάζονται, ως απεργοσπάστες,όσοι θέλουν να δουλέψουν».

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα υγείας που δημιουργούν οι σωροί των σκουπιδιών,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι προκάλεσαν αυτή την κατάσταση» και τους κάλεσε "να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να επικαλούνται προφάσεις».

    Άλλωστε,συμπλήρωσε ο Ευ.Αντώναρος,«το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποσχεθεί και τη διεξαγωγή διαλόγου για όσα πρόσθετα αιτήματα θέτουν οι απεργοί και δεν έχουν ικανοποιηθεί».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Πριν το καλοκαίρι οι αδειοδοτήσεις για ΜΜΕ

    Πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις και τη συγκέντρωση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος,μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είχε σήμερα δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Βουλής στην οποία δεν παραβρέθηκε το ΚΚΕ, το οποίο θα καταθέσει τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

    Συγκεκριμένα πήραν μέρος ο Κ. Γκιουλέκας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Ν. Ελευθερόγλου, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο Μ. Παπαϊωάννου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Τ. Χυτήρης, βουλευτής και πρώην υπουργός Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης, βουλευτής του Συνασπισμού και Ν. Βούτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού.

    Ο Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι "η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα, σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες. Εκκρεμεί η ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων, που θα γίνει αφού ακουστούν οι προτάσεις και θέσεις και των βουλευτών-μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη το απόγευμα".

    Ο Θ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι απο εκεί και μετά η κυβέρνηση "θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, διότι η διαδικασία προκήρυξης και έναρξης των αδειοδοτήσεων δεν πρέπει να καθυστερήσει και πρέπει να ρυθμιστούν θέματα που είχαν μείνει αρύθμιστα".

    Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ψηφιακή εποχή, καθώς όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά, θα πρέπει με καθορισμένους χρόνους να αρχίσουν να μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή.

    Αναφερόμενος στα θέματα που μένει να οριστικοποιηθούν, ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε πρώτον για τον αριθμό των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών πανεθνικής εμβέλειας, δεύτερον για τα μόρια που θα δίνονται στα κριτήρια αδειοδοτήσεων και τρίτον τον αριθμό των περιφεριακών τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας ότι "η θέση της κυβέρνησης είναι απο τις τοπικές τηλεοπτικές άδειες να προχωρήσουμε στις περιφερειακές, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ".

    Ακόμα είπε ότι "στόχος είναι να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα βοηθούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όπως το Σύνταγμα επιβάλει για την ποιότητα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αλλά θα βοηθούν και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας".

    Και επισήμανε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, καθώς "άλλο θέμα είναι πόσες άδειες μπορεί να χωράει ο χάρτης των συχνοτήτων και άλλο θέμα πόσοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι βιώσιμοι".

    Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι στα ποσοστά ιδιοκτησίας μέχρι τώρα είχε επικρατήσει μία λογική υποκρισίας και τόνισε ότι "εμείς δεν θα κινηθούμε σε αυτή τη λογική, θα αλλάξουμε τελείως το τοπίο".

    Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι διεξήχθη "ένας ανοιχτός διάλογος για τους κανόνες σχετικά με τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της και άκουσε τις απόψεις των κομμάτων. Κοινή κατάληξη και συμπέρασμα ήταν ότι μετά απο 20 χρόνια άναρχου τοπίου η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει κανόνες επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι "η χώρα χρειάζεται αναμφίβολα ένα σαφές και απλό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει τον πολιτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στα ΜΜΕ".

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι καθυστερημένα υπέβαλε τις προτάσεις της και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ασυμφωνίες και αοριστίες που υπάρχουν στις προτάσεις,χαρακτηρίζοντας ως "χρέος των πολιτικών δυνάμεων την επίτευξη συμφωνίας".

    Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της δημόσιας τηλεόρασης και η αναβάθμισή της. Οι τελικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα υποβληθούν μετά την οριστικοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης και εφ' όσον προσδιοριστούν με σαφήνεια τα κριτήρια αδειοδοτήσεων".

    Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι "η αποτροπή της συγκέντρωσης των ΜΜΕ". Πρόσθεσε ότι η κυριότητα των συχνοτήτων οφείλει να διαμορφωθεί σε συνθήκες υγειους ανταγωνισμού, πολυφωνίας και αντικειμενικότητας. Ο ΣΥΝ κατέθεσε τις επιμέρους προτάσεις του που στόχο έχουν την διασφάλιση κανόνων διαφάνειας και σύννομης λειτουργίας των ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων, η αποσαφήνιση της πρότασης της κυβέρνησης για τη θέσπιση και λειτουργία οργάνου για τον έλεγχου της τηλεθέασης και η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων, αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν. "Αναμένουμε το σχετικό χάρτη συχνοτήτων και θα πούμε τις απόψεις μας", κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΝ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 April 2006 - 12:30:17 UTC