Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου στη Διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση

  • [01] Παπανδρέου στη Διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση

    Τη διαφορά των μοντέλων διακυβέρνησης και ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλησε να αναδείξει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το κόμμα του σε συνεργασία με τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    «Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με το σύνθημα "ο λαός στην εξουσία", εμείς σήμερα διεκδικούμε την εξουσία με το σύνθημα "η εξουσία στον λαό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα του μοντέλου που προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Μιλώντας για το μοντέλο της αποκέντρωσης, το οποίο αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου είπε «ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην τοπική κοινωνία την δυνατότητα για μια δημιουργική και αμφίδρομη σχέση με την κεντρική εξουσία και νέες δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση».

    «Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο "Καποδίστρια" για την δημιουργία ισχυρών τοπικών αυτοδιοικήσεων και να ενισχύσουμε την αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των πόρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αυτοί πρέπει να δοθούν ώστε να μπορούν να υποδεχθούν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αρμοδιότητες όπως είναι το σχολείο, το κέντρο υγείας, η μέριμνα, ζητήματα περιβάλλοντος, υποστήριξης τοπικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα θέματα ανιμετώπισης εργασίας, ανεργίας, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αυτά έχουν συζητηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε οτι «είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης από την επόμενη μέρα της εκλογής μας στις επόμενες εθνικές εκλογές».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι «αποκεντρωμένη κοινωνία, ανοιχτή κοινωνία, συντεταγμένη και αποφασιστική κυβέρνηση» και τόνισε ότι αυτό είναι το αντίστροφο μοντέλο από αυτό «της Νέας Δημοκρατίας και της συντήρησης σήμερα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα απούσα όταν το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε σε αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, κινδυνολογούσε, αποχωρούσε και απειλούσε στην Βουλή και «σήμερα επιχειρεί να καταλύσει το έργο μας με το ξήλωμα του "Καποδίστρια"».

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία κατανόησης της σημασίας των αλλαγών αυτών και έλλειψη πίστης σε ένα δυνατό περιφερειακό κράτος, «διότι αυτό θέτει όρια και στην ανεξέλεγκτη αγορά», διότι «περιορίζει τις δυνατότητες της δεξιάς να ελέγχει τα τεκταινόμενα» καθώς και διότι «πιστεύει ότι η ανάπτυξη πρέπει να παράγεται στο κέντρο και να διανέμεται περιφερειακά με ρουσφετολιγικά κριτήρια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση διότι επιχειρεί ένα νέο συγκεντρωτισμό με τις «πέντε Υπερπεριφέρειες που ενισχύονται με κρατικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν να εκτελούν όλα τα έργα για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης υποκαθιστώντας την αυτοδιοίκηση με νέους γραφειοκρατικούς και κεντρικά κατευθυνόμενους μηχανισμούς (και) δημιουργεί ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης και γραφειοκρατίας».

    Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα υπάρχουν 1031 δήμοι, 54 νομαρχίες, 13 περιφέρειες, 5 υπερπεριφέρειες και το κεντρικό κράτος, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε υπογραμμίζοντας: "Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα ούτε αποτελεσματικά, ούτε δημοκρατικά με αυτά τα επίπεδα διοίκησης».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και απέναντι σε αυτές τις αλλαγές υπάρχουν δύο δρόμοι: ή να σταθούμε αμήχανοι στις αλλαγές οπότε αυτές θα μας προσπεράσουν και θα μας εγκλωβίσουν, ή να ανοιχτούμε στις αλλαγές και να πάρουμε έγκαιρα μέτρα για να τις αντιμετωπίσουμε και πρόσθεσε ότι η πρώτη επιλογή είναι ο δρόμος της συντήρησης και η δεύτερη ο δρόμος της προόδου που υποστηρίζει ότι «μπορούμε να βάλουμε την παγκοσμιοποίηση να υπηρετήσει τον άνθρωπο».

    «Η θα γίνουμε μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε μέρος της λύσης των προβλημάτων του ελληνικού λαού, ενώ η ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος της χώρας μας» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη, καθώς η δυσκινησία, η περιπλοκότητα και η γραφειοκρατία εμποδίζουν την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων λαών και πολιτών και τόνισε ότι «για μας η πραγματική ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και η δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης θα συντελεστεί όταν και η περιφέρεια αναδειχθεί ως βασικό στοιχείο ολοκληρωμένης οικονομικής και πολιτικής μονάδας».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κράτους και η μεταφορά αρμοδιοτήτων, ευθύνης και πόρων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Ευρώπη των περιφερειών αναδύεται μέσα από τις εξής ανάγκες:

    -Να δοθεί φωνή στον πολίτη και την τοπική κοινωνία.

    -Να λαμβάνονται γρήγορες, αποτελεσματικές, δημοκρατικές και συναινετικές αποφάσεις.

    -Να διατηρείται και να αξιοποιείται η ταυτότητα και ο πολιτισμός.

    -Ανάγκη νέας αντίληψης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

    -Ανάγκη αναζήτησης νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων

    -Ανάγκη νέων μοντέλων οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ πολιτών και περιοχών της ΕΕ.

    -Ανάγκη να διαδραματίσει η περιφέρεια σημαντικό ρόλο για να αλλάζουμε με ασφάλεια, συναίνεση, συμμετοχή και προστασία του πολίτη, χωρίς να χάνεται κανείς στο περιθώριο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του επιτελικού ρόλου του κεντρικού κράτους, ενώ στο επίπεδο των περιφερειών να δίνονται λύσεις για την απασχόληση, για την επαφή του πολίτη με το κράτους και την μέριμνα και την Παιδεία, «λύσεις με διαφάνεια και συμμετοχή», όπως είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών διεθνώς έτσι ώστε να προκρίνονται οι βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο και υπογράμμισε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα προωθήσει συστηματικά την ανάλογη πρακτική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πίστη του Κινήματος στην αποκεντρωμένη εξουσία δεν περιορίζεται μόνο σε μια πιό αποτελεσματική διαχείριση ή διευθέτηση θεμάτων, αλλά θεωρεί ότι η αποκεντρωμένη εξουσία, η ενίσχυση της περιφερειακής διοίκησης και η συμβολή του πολίτη στις αποφάσεις, εγγυώνται ένα κράτος με ευαισθησία και σιγουριά.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό κράτος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά και τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν έφθασε στο επιθυμητό σημείο να είναι ένα κράτος κοντά στον πολίτη, αλλά παραμένει συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, πελατειακό και αντιαναπτυξιακό και πρόσθεσε ότι το αποκεντρωτικό μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου που θα ανατρέψει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα αποτελέσει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική τομή για την χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αποκέντρωση ξεκίνησε μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προλειαίνοντας το έδαφος για μια άλλη πολιτική κουλτούρα και επέκρινε την Νέα Δημοκρατία ότι «παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα συντηρητικό, παλαιοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης (...) μια αντίληψη κατάληψης της εξουσίας και πελατειακής διαχείρισης του κράτους».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «έτσι θεωρεί η ΝΔ ότι μπορεί να κυβερνήσει» και πρόσθεσε ότι κάθε παραπάνω εμπόδιο που βάζει στον πολίτη σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης κάποιου κομματικού παράγοντα και μεγαλύτερη πίεση στον πολίτη «να σκύψει το κεφάλι του και να υποταχθεί στις κομματικές επιταγές του κόμματος της ΝΔ».

    «Γιβ αυτό εμείς μιλάμε για την απελευθέρωση του πολίτη από τέτοιες πρακτικές. Να σπάσουμε τις λογικές αυτές που πολλές φορές καλλιεργήθηκαν και εντός του δικού μας πολιτικού χώρου, αλλά είναι δεξιές αντιλήψεις και είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε και να πολεμήσουμε», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ, Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας από ένα συντηρητικό κόμμα (σημαίνει) ότι «από τη μιά είναι ένα αυταρχικό και μη δημοκρατικό κόμμα (που) δεν επιτρέπει ούτε τη συζήτηση, ούτε τον διάλογο, ούτε την ανταλλαγή απόψεων, (ενώ) από την άλλη σε κεντρικό επίπεδο είναι σκορποχώρι (...) όχι λόγω έλλειψης γνώσεων, αλλά λόγω βαθιάς συντηρητικής αντίληψης στο πως κυβερνιέται ένας τόπος».

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι η αιχμή του δόρατος της νέας αντίληψης ανάπτυξης θα έλθει από την περιφέρεια με την πίστη ότι η αποκέντρωση είναι ο πυρήνας ενός αποτελεσματικού κράτους που μπορεί να σχεδιάζει και με τον πολίτη και με ικανά στελέχη και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «ανανεώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής του συνδυασμού μας που στηρίζουμε, και στους συνεργάτες της Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα (...) για μια δεύτερη τετραετία στην Υπερνομαρχία και στις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 April 2006 - 14:30:13 UTC