Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων
  • [02] Κέντρο μοριακού ελέγχου αιμοληψίας

  • [01] Συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων

    Την οικοδόμηση παλλαϊκού μετώπου για την αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας, εισηγήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σήμερα στη συνάντηση ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, που οργανώνει το ΚΚΕ στον Περισσό, με θέμα "Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος".

    Η κ. Παπαρήγα είπε στην ομιλία της ότι οι αλλαγές στην παιδεία υπαγορεύονται από τις γενικότερες δυσκολίες που έχει το καπιταλιστικό σύστημα να αναπαράγει το κοινωνικό του κεφάλαιο με την ίδια σχετική ευκολία που είχε στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι η διαμόρφωση ευρύτερου μετώπου συσπείρωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προσανατολισμό των Κομμουνιστικών Κομμάτων και του εργατικού κινήματος και στο ζήτημα της παιδείας .

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «το κόμμα μας για την επεξεργασία της εκπαιδευτικής του πολιτικής βασίστηκε στην αντίληψη ότι το πρόβλημα της πολλαπλότητας και πολυπλοκότητας των καταστάσεων που θα αντιμετωπίσει ο νέος άνθρωπος στη ζωή μπορεί να βρει πραγματική λύση μόνο μέσα από την ισχυροποίηση της βασικής γενικής παιδείας» και πρόσθεσε ότι «στη βάση αυτής της αντίληψης κορμός της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΚΚΕ είναι η πρόταση για την καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού σχολείου, συνέχεια μιας δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαγγελματική εκπαίδευση».

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε την συμβολή όλων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην προσπάθεια «να οικοδομήσουμε αυτό το παλλαϊκό μέτωπο για την αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας» και πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα μέχρι την επόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων κομμάτων:

    1. Να ανταλλαγούν ηλεκτρονικές διευθύνσεις για να εξασφαλιστεί μια συνέχεια της αλληλοενημέρωσής σε τρέχουσες εξελίξεις.

    2. Να καταβληθεί μια προσπάθεια ώστε τα σημαντικότερα άρθρα ή κείμενα που επεξεργάζεται το κάθε κόμμα να δημοσιεύονται στον κομματικό τύπο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    3. Να υπάρχει ενημέρωση και συντονισμός ώστε να εκφράζεται πιο συστηματικά η αλληλεγγύη σε επίπεδο κομμάτων, κινημάτων, ακόμα και να εξεταστεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κοινές πρωτοβουλίες είτε σε επίπεδο κομμάτων, είτε κινημάτων. Να εξεταστεί η περίπτωση μιας κοινής πανευρωπαϊκής καμπάνιας

    4. Η κοινή δράση και ο συντονισμός δεν αφορά μόνο την κομματική πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην κοινή δράση στα κινήματα και στην ένταση του ιδεολογικού μετώπου πάλης, παίρνοντας υπόψη ότι η παιδεία αποτελεί σημαντικό όργανο ιδεολογικής κυριαρχίας.

    5. Να απευθύνουμε έκκληση-κάλεσμα στην προοδευτική διανόηση, τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, να μη υποκύψουν ή να μη δελεαστούν από την προσπάθεια που καταβάλλεται να μετατραπούν σε εργαλεία και φορείς των νέων μέτρων είτε με την τρομοκρατία της λεγόμενης αξιολόγησης, είτε με διάφορες επιλεκτικές παροχές και δωρεές κάτω από το τραπέζι.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Κέντρο μοριακού ελέγχου αιμοληψίας

    Έξι σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Μακεδονία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα: «Για μια κοινωνία με επάρκεια σε υγειονομικό δυναμικό» την οποία διοργάνωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

    Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα δημιουργηθούν στην οδό Φράγκων και στο Εύοσμο Θεσσαλονίκης καθώς και στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, το Κέντρο Υγείας στη Μαυροθάλασσα Σερρών, τον εξοπλισμό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με γραμμικό επιταχυντή και τη σύσταση και λειτουργία εντός τριών εβδομάδων Κέντρου Μοριακού Ελέγχου Αιμοληψίας στο ίδιο νοσοκομείο όπου θα ελέγχονται 145.000-200.000 αιμοδότες το χρόνο από τον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι ισχύει η δέσμευση για πρόσληψη 2.500 ατόμων στο χώρο υγείας και ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα προσληφθούν άλλα 4.500 άτομα ώστε να καλυφτεί το κενό σε προσωπικό και σε υποδομές που υπάρχει στον τομέα της υγείας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν χρήματα για την υγεία και ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η καλύτερη και ορθολογική διαχείριση τους καθώς και το νοικοκύρεμα των εργασιακών συνθηκών και της συμπεριφοράς προς τους πολίτες. Τόνισε ακόμη ότι η υποβολή ισολογισμών από τα νοσοκομεία θα συμβάλει στην κατάργηση της σπατάλης, στην ανάπτυξη των ξενοδοχειακών τους υποδομών, στην παροχή υπηρεσιών σε εξατομικευμένη βάση και στην παροχή ποιοτικά καλύτερης καθημερινότητας στους πολίτες.

    Τέλος επισήμανε ότι η υγεία δεν είναι μόνο κοινωνική αλλά και εθνική υπόθεση και ότι θα επιθυμούσε δυναμικότερη παρουσία όλων των κομμάτων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 April 2006 - 14:30:12 UTC