Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συνεχής η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου»
  • [02] Νέα μεγάλη διαδήλωση στη Γαλλία για το νόμο CPE

  • [01] «Συνεχής η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου»

    "Η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου είναι συνεχής και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον", δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για εξαιρετικά φιλική και χρήσιμη συζήτηση κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα θέματα.

    Επίσκεψη στην Κύπρο

    "Καλωσόρισες Ντόρα". Με την φράση αυτή υποδέχθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, την Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλαδας Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο, υπό τη νέα της ιδιότητα.

    Ο Γ. Ιακώβου έκανε ακόμη λόγο για τη "συνεχή και αδιαλειπτη" συνεργασία των δυο χωρών.

    "Οι σχέσεις των δυο κυβερνήσεων είναι αδελφικές", είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος αναφέρθηκε στην νέα δυναμική που έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κοφι Αναν στο Παρίσι.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την ελληνική θέση για "οριστική βιώσιμη και δίκαιη λύση" του Κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς όφελος του κυπριακού λαού στο συνολό του.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενη στο Σχέδιο Αναν τόνισε ότι "έτσι όπως κατετέθη στον κυπριακό λαό, απερρίφθη και αποτελεί ιστορία".

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι όποια νέα πρωτοβουλία αναληφθεί θα πρέπει να βασίζεται και στη δουλειά που έχει προηγηθεί από τους κατά καιρούς Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ.

    Και έκανε λόγο για τη σημαντική συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου, κάτι το οποίο, όπως είπε, είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει και η ίδια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στις ΗΠΑ.

    Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να αξιοποιηθεί η νέα δυναμική που προέκυψε από αυτή τη συνάντηση.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης, η κα Μπακογιάννη θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Ιακώβου, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

    Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής

    Τους στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ανέπτυξε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη για εκπτώσεις και την κάλεσε να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε η κα Μπακογιάννη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι «η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι σαφής και φιλική και είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της, αλλά χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις».

    Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι θέσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ίδιας ήταν σαφείς προς όλους για αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

    «Η θέση μας είναι σαφής. Πρέπει να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι είναι προς το συμφέρον της η ύπαρξη και η σταθερότητα του κράτους αυτού. Η μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια είναι το θέμα του ονόματος. Και θα πρέπει να ξέρουν ότι η όποια πολιτική τους θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση ή ελληνικό κοινοβούλιο που θα επικυρώσει την ένταξη των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης

    Για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Χρήστος Παπουτσής και τόνισαν ότι προϋπόθεση της συναίνεσης είναι η σαφήνεια των στρατηγικών θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    «Εμείς λέμε ναι στην συναίνεση. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λέμε ναι στην εξωτερική πολιτική της υποχωρητικότητας, της αδράνειας, της βιτρίνας και των δημοσίων σχέσεων», επεσήμανε ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    Ακόμα ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί, όπως διευκρίνισε, αυτόματα θα σημαίνει και ντε φάκτο αναγνώριση της διχοτόμησης της Κύπρου.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη αναρωτήθηκε αν έχει αλλάξει θέση η χώρα μας σε ό,τι αφορά στη αναγνώριση των συνόρων στη βαλκανική περιοχή.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νέα μεγάλη διαδήλωση στη Γαλλία για το νόμο CPE

    Με κεντρικό σύνθημα "Οχι στην προσωρινότητα της εργασίας" εκατοντάδες χιλιάδες Παρισινοί εξακολουθούν για περισσότερο από τρεις ώρες να εγκαταλείπουν την "Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ", αρχικό σημείο συνάντησής τους, συμμετέχοντας σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της γαλλικής πρωτεύουσας, με αίτημα την πλήρη απόσυρση του πρόσφατου μέτρου για τις πρώτες προσλήψεις.

    Στο συμπαγές και μαχητικό πλήθος συμμετέχουν όλες οι ηλικίες από 10 έως 80 χρόνων, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία των συνδικάτων και των μαθητών. Οι διαδηλωτές αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Σιράκ, τον πρωθυπουργό Βιλπέν και τον υπουργό Εσωτερικών Σαρκοζί.

    Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε περίπου 200 επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας. Σε μερικές περιπτώσεις ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν σημαντικό τμήμα του όλου τοπικού πληθυσμού, όπως για παράδειγμα στην Γκρενόμπλ, όπου συμμετείχαν 60.000 κατά τους οργανωτές (28.000 κατά την αστυνομία) επί πληθυσμού 150.000, ή στο Πο όπου οι διαδηλωτές ήταν 40.000 (13.000 κατά την αστυνομία) σε πληθυσμό 78.000, στο Κλερμόν-Φεράν με 50.000 (13.500 κατά την αστυνομία) σε πληθυσμό 137.000 κ.ο.κ.

    Στη διαδήλωση συμμετέχουν και εκπρόσωποι συνδικάτων από άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ από την Ελλάδα είναι παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε συγκλονιστική την παρουσία μαθητών, φοιτητών και όλης της γαλλικής νεολαίας και είπε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για όλη την Ευρώπη που αναζητά ένα πιο φωτεινό μέλλον ασφαλούς εργασίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 April 2006 - 18:30:13 UTC