Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Δημιουργήσατε τεράστιες ανισότητες
  • [02] «Δεν ζείτε στην Ελληνική πραγματικότητα»

  • [01] Κ.Καραμανλής: Δημιουργήσατε τεράστιες ανισότητες

    Η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί τη βασική επιλογή της κυβερνητικής δραστηριότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με θέμα την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσανατολίζεται εν γένει η πολιτική όλων των υπουργείων.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα λάθη, στις παραλείψεις και στις χαμένες ευκαιρίες των προηγουμένων κυβερνήσεων που δημιούργησαν τεράστιες περιφερειακές ανισότητες και υπογράμμισε πως κάποιος έπρεπε να κάνει το νέο ξεκίνημα, παραθέτοντας σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα έχει στο κέντρο της την περιφέρεια, ανάπτυξη, με κοινούς κανόνες για όλους και ανέλυσε τους βασικούς της άξονες:

    - νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα που εξασφαλίζει διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό.

    - έργα πνοής σε όλη τη χώρα ύψους 14 δισ. ευρώ.

    - ενιαίο πλαίσιο για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    - προστασία του περιβάλλοντος.

    - νέα ενεργειακή πολιτική που θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό διαύλο και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    - πρόγραμμα νέων τεχνολογιών με τη δημιουργία 12 πόλων καινοτομίας εκτός Αττικής.,

    - διευκόλυνση των νέων επιχειρήσεων και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

    - νέοι ρυθμοί στην απορροφητικότητα των Κοινοτικών πόρων με έμφαση στην περιφέρεια.

    - μακρόπνοη πολιτική για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη για να αποκτήσει η Ελλάδα την δική της βαριά βιομηχανία.

    Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «εκτυφλωτικά ψέματα που συναγωνίζονται μόνο την εκτυφλωτική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει τώρα»

    Με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη απόφαση της Γιούροστατ, τον επέκρινε ότι κατασκευάζει επιχειρήματα περί δήθεν Ελλήνων απατεώνων.

    Δεν ευθύνονται οι πολίτες για τα διπλά συρτάρια που κρατούσε η κυβέρνησή σας και το κόμμα σας, είπε ο κ. Καραμανλής,σημείωσε ότι στο παρελθόν οι αμυντικές δαπάνες δεν εμφανίζονταν ούτε κατά την παραλαβή ούτε κατά την πληρωμή των εξοπλιστικών συστημάτων και πρόσθεσε ότι αυτά που δεν καταγράφηκαν ξεπερνούν τα οκτώ δισεκ ευρώ: «Τι θέλατε να κάνουμε; Να τα εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2004, για να ξεπεράσει το έλλειμμα το 10%, ώστε να έχουμε κυρώσεις και να πάμε σε άγρια λιτότητα; Αυτό θέλατε; Αυτό σχεδιάσατε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

    Για τον χαρακτηρισμό «απάτη» που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στην απογραφή,ο Κώστας Καραμανλής ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση: "Εμείς κάναμε απάτη όταν εσείς δεν είχατε εγγράψει τα 8 δισεκ αμυντικών δαπανών και τα χρέη των νοσοκομείων;".

    "Δεν φταίει ο καθρέφτης που δείχνει το πραγματικό είδωλο της πολιτικής σας αλλά οι πρακτικές των κυβερνήσεών σας, ενώ, αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να παριστάνετε τους κατήγορους" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Για την ανάπτυξη της περιφέρειας επί ΠΑΣΟΚ,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι περήφανο,καθώς, εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν μικρότερο κατά κεφαλή εισόδημα από το μέσο όρο των περιφερειών της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για ανακολουθίες έργων και λόγων του ΠΑΣΟΚ: Άλλα λέτε, άλλα εννοείτε και όταν προσπαθείτε να τα μπαλώσετε τα κάνετε θάλασσα, είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία.

    Προσφάτως στη Βουλή είπατε το «μεγάλο ψέμα» ότι τα ασφάλιστρα θα τα πλήρωνε το κράτος, ενώ προεκλογικά στο Λαύριο είχατε δηλώσει ότι από την πρότασή σας «δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό σύστημα. Σας ξεφεύγουν ή λέτε συνειδητά ψέματα;»

    Για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά με υπονοούμενα, επειδή δεν έχει επιχειρήματα και σημείωσε ότι "τις φήμες και τις πληροφορίες, τις περιφέρουν τα στελέχη και τα φερέφωνα σας».

    Για τα μικροκομματικά συμφέροντα σας στηρίζετε τους θύτες και επιτίθεστε έναντι εμού και της κυβέρνησης,που βρισκόμαστε στο στόχαστρο των υποκλοπών, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όσο για το θέμα της ΕΥΠ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι κατά το επίμαχο διάστημα στην ηγεσία της παρέμενε η διοίκηση που είχε τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε επίσης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν στον εισαγγελέα όσα στοιχεία έχουν, όπως το έπραξε η κυβέρνηση, «αλλιώς έχετε στόχο να δημιουργήσετε σύγχυση».

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου,συνέντευξη του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ,. Χρυσοχοΐδη,ότι ουδείς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έκανε τις υποκλοπές,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν δύο πρόσωπα και «δεν γνωρίζετε η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας».

    Αναφερόμενος στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αποδίδει τους πόρους που της ανήκουν, αλλά επιστρέφει και τα "υπεξαιρεθέντα από το ΠΑΣΟΚ". Όσο για τα περί αδιαφάνειας, είπε, ότι αποτελεί «κακόγουστο ανέκδοτο» όταν με το πρόγραμμα ΕΠΤΑ δεν δόθηκε κανένα στοιχείο, ενώ σήμερα με το ΘΗΣΕΑΣ όλα τα στοιχεία είναι περασμένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Την παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του», χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής για να σχολιάσει την αναφορά του κ. Παπανδρέου για τις πλημμύρες στον Έβρο.

    Το Δεκέμβριο του 1999 εξαγγείλατε κονδύλια 30 εκατ ευρώ και έως το 2004 εκταμιεύτηκαν 3,6 εκατ ευρώ,δηλαδή μόλις το 1/10. Εμείς,είπε, σε δύο χρόνια διαθέσαμε 4,3 εκατ ευρώ για την εκτέλεση 14 επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων, προγραμματίσαμε 6,5 εκατ ευρώ για 10 νέα έργα και εάν ο νομάρχης ολοκληρώσει εντός του 2006 τις αναγκαίες μελέτες θα διατεθούν άλλα πέντε εκατ ευρώ. «Σε δύο χρόνια κάναμε τα τριπλάσια από όσα τα τελευταία πέντε χρόνια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

    Εμείς δεν μηδενίζουμε τα όποια θετικά έκανε το ΠΑΣΟΚ, για τα οποία είναι περήφανος ο κ. Παπανδρέου,συνέχισε ο κ. Καραμανλής. Ρώτησε, ωστόσο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "εάν είναι υπερήφανος για τη ληστεία στο ΧΑΑ, για την υψηλή ανεργία, για τα ράντσα και τα χάλια στην Υγεία, για το Λαύριο και την ανασφάλιστη εργασία, για το σκάνδαλο του Κτηματολογίου κλπ; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε την δευτερολογία του με αναφορά στο σύνθημα του ΕΟΤ «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα»:

    "Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κ. Παπανδρέου αυτό το ρόλο του τουρίστα στη χώρα, τότε, σας αφήνουμε να ζήσετε το δικό σας μύθο και για σήμερα και για αύριο, και για τις εκλογές και για την επόμενη μέρα των εκλογών", κατέληξε.

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα

    Για ίδιες ταξικές και αντιλαϊκές πολιτικές κατηγόρησε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που λένε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα οποία μπορεί να είναι μια καλή εξειδίκευση των πολιτικών τους. Μας ενδιαφέρει να μην προχωρήσει και να μην υλοποιηθεί αυτή η πολιτική γιατί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Δεν μπαίνουμε στη λογική τους για τον τρόπο άσκησης των πολιτικών τους. Θα το κάναμε μόνο αν συμφωνούσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά η κ Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Ο μόνος που μπορεί να παρεμποδίσει αυτή την αντιλαϊκή ταξική πολιτική είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός που βγάζει τα συμπεράσματα του από τη συνολική πορεία των δύο κομμάτων τα τελευταία 15-20 χρόνια. Μόνο ένα μαζικό λαϊκό μέτωπο μπορεί να παρεμποδίσει αυτές τις πολιτικές που είναι ενταγμένες στις ευρωπαϊκές επιταγές που είναι υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου".

    Και η κ Παπαρήγα συνέχισε: «Εμείς στηριζόμαστε στην ικανότητα των εργαζομένων να αντιτάσσεται στις επιθετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε την ταχύρρυθμη προώθηση του σχεδίου της ΝΔ, γιατί αυτό σημαίνει και εφαρμογή πιο γρήγορων αντιλαϊκών πολιτικών.

    Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή πολιτική όταν είναι αντιλαϊκή. Βεβαίως μπορεί να γίνουν κάποια έργα να ανοίξουν κάποιες θέσεις εργασίας αλλά θα είναι σε συνθήκες γαλέρας. Στην πραγματικότητα όμως, θα είναι συγκέντρωση του πλούτου σε ολίγους. Για εμάς ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι ταξικά διαστρωμένη»

    Στο σημείο αυτό, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αφού υπογράμμισε ότι «δεν έπαψε να υπάρχει η περιφερειακή ανισότητα, αντίθετα διευρύνεται» συμπλήρωσε: «Μεγάλα έργα πράγματι γίνανε για να διευκολυνθεί όμως η κίνηση κεφαλαίου».

    Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει να συνεχίσει το έργο που δεν ολοκλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, και είναι να εξασφαλίσει τους επιχειρηματίες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαπληκτίζονται για το ποιος έχει καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Τσακώνονται για το πάπλωμα και όχι για την ουσία. Δεν αλλάζουν όμως τη γενική πολιτική τους που είναι αντιλαϊκή και ταξική. Όμως όλες οι καινοτομίες που ευαγγελίζονται σημαίνουν κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων, και των δικαιωμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει όμως ποιος είναι χειρότερος από τον άλλο. Γιατί η πολιτική του ενός προσθέτει και συσσωρεύει στα προβλήματα του άλλου».

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου

    Για αίσθηση ατμόσφαιρας παρακμής σε πολλές περιφέρειες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ τόνισε ότι το θέμα των περιφερειακών ανισοτήτων ξεπερνάει τους πολιτικούς, είναι παγκόσμιο φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, και εξαρτάται -όπως είπε- από τις άμυνες που διαθέτει κάθε χώρα για αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για αποκέντρωση.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ Αλαβάνος τόνισε ότι υπάρχουν οξύτατα προβλήματα και ευθύνες έχουν -όπως είπε- όλοι όσοι τα διαχειρίστηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

    Ο κ. Αλαβάνος θέλοντας να δώσει έμφαση στην εγκατάλειψη της περιφέρειας και στις πολιτικές που ενισχύουν όπως είπε τον αθηνοκεντρισμό, έφερε ως παράδειγμα το τραγικό και απαράδεκτο -όπως είπε- γεγονός που έδειξε τη φούσκα της πολιτικής, με την επιχείρηση γάλακτος στη Θεσσαλονίκη που έβαζε μεταχρονολογημένες ημερομηνίες.

    Δίνοντας ακόμα ένα παράδειγμα για τις ανύπαρκτες πολιτικές στην περιφέρεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου τονίζοντας ότι «δεν περίμενα ποτέ ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει με βάρκα σε σιδηροδρομικές γραμμές όπως το έπαθα όταν επισκέφθηκα την περιοχή».

    «Ούτε μια φυσική καταστροφή προβλεπόμενη δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Το μόνο που γίνεται είναι προσθήκες σε μπαλώματα.

    «Δεν υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις ή μακροπρόθεσμες πολιτικές και στρατηγικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 77% των κερδών των επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν σε επενδύσεις στην Αθήνα», τόνισε ο κ Αλαβάνος.

    Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη για μεγάλες τομές στις κεντρικές πολιτικές, με στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και εξιδίκευσης για την ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι πολιτικές που θα την ακυρώνουν

    «Χρειάζεται αναπροσανατολισμός στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ώστε να ξεπεράσουμε το μοντέλο που καταδικάζει σε άπνοια την επαρχία» κατέληξε ο κ Αλαβάνος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Δεν ζείτε στην Ελληνική πραγματικότητα»

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας παράλληλα ότι «ο μόνος που ζει το μύθο του στην Ελλάδα, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσα στο δικό του κρυψώνα στο Μαξίμου».

    Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η έλευση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή στη διακυβέρνηση της χώρας,οδήγησε σε διακοπή της αναπτυξιακής πορείας,ιδίως στην Περιφέρεια:

    «Περικόψατε 3 δις ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις αυτή την διετία - και στη Θράκη, εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά έργα. (...). Επί δύο ολόκληρα χρόνια, δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην Περιφέρεια, ενώ έχετε εγκαταλείψει το πρόγραμμα που σας αφήσαμε για χωροταξικές μελέτες (...). Σταμάτησε το πρόγραμμα σχολικής στέγης στην Παιδεία (...). Βρήκατε τελειωμένα έργα με εθνικούς πόρους και τα εντάσσετε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα λεφτά αυτά, όμως, δεν θα μπουν σε νέα έργα, αλλά θα κλείσουν τρύπες της απογραφής σας (...). Οι κορδέλες που κόβετε είναι έργα του ΠΑΣΟΚ (...). Παρακολουθείτε με απάθεια το κύμα αποβιομηχάνισης. Αφήνετε ξεκομμένα τα νησιά μας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Είστε η κυβέρνηση που αναγκάζει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττει το συμφέρον των αγροτών»,σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.

    «Δεν μπορείτε να κρύβεστε πια.Ο ψηφοφόρος που σας ψήφισε, συνειδητοποιεί ότι η ΝΔ είχε κρυφή ατζέντα»,είπε ο κος Παπανδρέου και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό:

    «Βγείτε κύριε Καραμανλή στην Περιφέρεια - βγείτε αν τολμάτε να μιλήσετε με τον κόσμο. Βγείτε να πείτε πού είναι τα μεγάλα έργα».

    Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία,τόνισε ο κος Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια εναλλακτική πολιτική η οποία διαπνέεται από τη λογική της αποκέντρωσης - μια πολιτική που η ΝΔ δεν μπορεί να ακολουθήσει, καθώς «αποκέντρωση σημαίνει ότι χάνει η δεξιά παράταξη τον έλεγχο των εξουσιών».

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η «δίκαιη αναδιανομή» και η «απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην Περιφέρεια», από την εποχή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων του Α. Παπανδρέου, μέχρι το Γβ ΚΠΣ του Κ. Σημίτη. «Η λογική της διεκδίκησής μας αυτής, ήταν να συμμετέχουμε ισότιμα στις εξελίξεις, να διατηρήσουμε τον πληθυσμό μας στην Επαρχία. Εμείς είμαστε σε θέση να πάμε μπροστά αυτό που ξεκινήσαμε, με ασφάλεια και σιγουριά. Όραμά μας είναι «η Ελλάδα των Περιφερειών», προϋπόθεση, η ριζική διοικητική αποκέντρωση, η επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, μια πολιτική ολοκληρωμένης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με σχεδιασμό για κάθε περιοχή και υποδομές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι αναφορά στην απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «η Γιούροστατ δικαίωσε πανηγυρικά τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαμε για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν είχε αλλάξει τη μέθοδο, δεν θα μπαίναμε σε επιτήρηση και κανείς, μα κανείς, δεν θα τολμούσε να κατηγορήσει την πατρίδα μας, κανείς δεν θα λοιδωρούσε την Ελλάδα, κανείς δεν θα έλεγε ότι είμαστε απατεώνες».

    «Το κόλπο γκρόσο θα κυνηγά κι εσάς και την παράταξή σας. Ο λαός πληρώνει τα σπασμένα. Κάθε απόφασή σας πλήττει τους πολλούς και τους αδύναμους. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας σας, ήταν η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που ευνοεί αδικαιολόγητα συγκεκριμένες τραπεζικές επιχειρήσεις και ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλους κλάδους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος,ο κος Παπανδρέου επεφύλαξε μία ακόμη επιθετική αναφορά στο «σκάνδαλο των υποκλοπών»,σημειώνοντας ότι «στο μείζον αυτό θέμα, δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και συμψηφισμοί»:

    «Τα ερωτήματά μας παραμένουν και ζητούν απάντηση, ενώ προστίθενται και νέα για εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών. Ευθύνη της ΕΥΠ έχει ο αρμόδιος υπουργός και εσείς - και μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις πράξεις της ΕΥΠ. Αντίθετα, ακούω διάφορους λεονταρισμούς από τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης»,σημείωσε ο κος Παπανδρέου.

    Και συμπλήρωσε:

    «Τέλος το τσάμπα μάγκες κύριε Καραμανλή. Είτε έχει κάτι να πει ο υπουργός, είτε δεν θα το λέει. Υπονοούμενα, ψίθυροι και υπαινιγμοί δεν έχουν καμία θέση. Και μην λέτε να πάμε εμείς στον εισαγγελέα: Τα στοιχεία να τα πάτε εσείς και να απαντήσετε στα ερωτήματα κύριε Καραμανλή».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της δευτερολογίας του ανταπάντησε στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τον μύθο τον ζουν στην Ελλάδα οι τουρίστες. Εγώ, σε σάς απευθύνθηκα, εσείς είπα ότι αποδείξατε ότι είστε τουρίστας στην πραγματικότητα που ζει ο έλληνας πολίτης».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε τη συμφωνία του με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο για την αναγκαιότητα «αποκέντρωσης και βιώσιμης ανάπτυξης», σε κατεύθυνση αντίθετη απ' αυτήν της κυβέρνησης, η οποία «επενδύει στη φθηνή εργασία»:«Για πρώτη φορά έχουμε μείωση ξένων επενδύσεων κατά 979 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική σας κε Καραμανλή, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις».

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι με δική της υπαιτιότητα έχουν καθυστερήσει, ή παγώσει τα μεγάλα έργα (Εγνατία, ΠΑΘΕ, Ιόνια Οδός, Πάτρα-Πύργος κ.ά.), «100.000 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν χάσει τη δουλειά τους»,ενώ η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου,«επανέφερε τις παλιές πρακτικές των υπερβολικών εκπτώσεων που αυξάνουν τα κέρδη των τραπεζών».

    Στην αναφορά του Πρωθυπουργού στην επίμαχη προεκλογική εξαγγελία του στο Λαύριο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρότασή του «είναι μια θέση που βοηθά τον άνεργο νέο και καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική, ούτε της ΝΔ ούτε του Ντε Βιλπέν στη Γαλλία», στην οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση επανέρχεται ελλείψει προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

    Αναφερθείς δε στην αγροτική πολιτική, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «μείωσε τις επιδοτήσεις στον καπνό, απέτυχε στη διαπραγμάτευση για τη ζάχαρη και τα τεύτλα, συρρίκνωσε σημαντικά τους πόρους για τον παραγωγό - δεν τολμά πια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να βγει στην επαρχία».

    Τέλος, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση σχετικά με τις υποκλοπές,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα αναπάντητα ερωτήματα και προσέθεσε:

    "Με ποιες πολιτικές και νομικές εγγυήσεις πραγματοποίησε επί 2 χρόνια η ΕΥΠ συνακροάσεις με δικό της εξοπλισμό; Ποιος νόμος επιτρέπει συνακροάσεις χωρίς εγγυήσεις; Πόσες εισαγγελικές άδειες υπάρχουν, ποιους αφορούσαν και πού βρίσκεται το υλικό των συνακροάσεων; Πείστε μας, εάν η επανίδρυση του κράτους δεν είναι η επανίδρυση του παρακράτους».

    Αναφορικά με την επίκληση άρθρου του Μ. Χρυσοχοΐδη από τον Κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να το αναγνώσει εκ νέου και παρατήρησε:

    «Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση.Στη φιέστα των 3 υπουργών, ανακοινώθηκε ότι φταίνε οι ξένες δυνάμεις. Μετά ότι φταίει η Βόνταφον, η Έρικσον, η ΑΔΑΕ που είναι «άγουρη». Τέλος, φταίει το ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές. Εκεί δεν θα ερχόσασταν, όπως για όλα τα άλλα;».

    «Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Εμείς επιμόνως θα ζητάμε να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Θα αποκαλύπτεται ποιοι είναι οι πραγματικοί θύτες, αυτοί που όταν λάμψει η αλήθεια, δεν θα ξέρουν πού θα κρυφτούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 March 2006 - 13:30:16 UTC