Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της 25ης Μαρτίου
  • [02] Καραμανλής: Μεταρρυθμίσεις με συναίνεση
  • [03] Αθανασάκης - Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις
  • [05] ΣΥΝ - Ενημέρωση για τις υποκλοπές

  • [01] Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σήμερα το πρωί στην επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και θα παρακολουθήσει την παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Το απόγευμα, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Εθνική Επέτειο.

    Χθες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ετελέσθη στην Αθήνα η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας.

    Αξίζει να επισημανθεί πως ο Πρόεδρος παρέστη φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά των μαθητικών παρελάσεων, αποδίδοντας με την παρουσία του έναν ισχυρό συμβολισμό.

    "Η παρέλαση", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, απέπνεε αύρα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο".

    "Πρέπει", είπε, "να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και αγάπη τη νεολαία και να ενισχύσουμε το όραμά της για να αλλάξει τον κόσμο".

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε την παρουσία του Προέδρου και τον ισχυρό συμβολισμό που είχε για την ενότητα του έθνους και την ενατένιση του μέλλοντος.

    Πανηγυρική τελετή της Ακαδημίας για την Εθνική Παλιγγενεσία

    Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπουλια τελέσθηκε, χθες βράδυ, η πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ακαδημαικός Μενέλαος Τουρτόγλου με θέμα ``Η συμβολή των νησιωτικών κοινοτήτων του Αιγαίου στην επιβίωση των Ελλήνων κατά την τουρκοκρατία και στην διατήρηση του εθνικού τους φρονήματος``. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Α.Α Νικόλος Ματσανιώτης διάβασε την έκθεση απονομής -της ανώτατης διάκρισης της ακαδημίας- του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών επιστημών προς την καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο της Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα για τους αγώνες της για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Επίσης ανήγγειλε την προκήρυξη του αριστείου των Καλών Τεχνών και Βραβείων για το 2007 το οποίο θα απονεμηθεί σε έλληνα καλλιτέχνη-σκηνογράφο ο οποίος κατά την τελευταία τετραετία έχει συμβάλλει με το έργο του στην πρόοδο της σκηνογραφίας.

    Στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της Ακαδημίας Κώστα Στεφανή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ευγενία Τζουμάνη, ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος, οι βουλευτές Μ.Βαρβιτσιώτης, Α.Λοβέρδος , οι πρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.Μπακάλης, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Γ.Παναγιωτόπουλος, του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου, εκπρόσωποι των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.

    Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

    Κ. Παπούλιας

    "Η προσπάθεια και ο αγώνας σήμερα πρέπει να ενταθούν, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους απαιτεί πριν από όλα την ενότητα του απανταχού Ελληνισμού", τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να "δουλέψουμε όλοι μαζί, με σύνεση και ομόνοια, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στον κόσμο, εντείνοντας τους αγώνες μας για ειρήνη, δημοκρατία, ασφάλεια, οικοδομώντας μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς".

    Στο μηνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει πως η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μια κορυφαία στιγμή του Ελληνισμού και αποτελεί ιστορικό ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε καταληκτικό και συνάμα σημείο της νέας αφετηρίας της πορείας του Ελληνισμού, σημειώνει.

    Ο Πρόεδρος προσθέτει επίσης:

    "Ο εορτασμός της κορυφαίας αυτής επετείου θα ήταν όμως άγονος, εάν περιοριζόταν μόνο στην ανανέωση της ιστορικής μνήμης και δεν εξυπηρετούσε την βαθύτερη εθνική ανάγκη: Την άντληση χρήσιμων διδαγμάτων για το παρόν αλλά και το μέλλον, μέσα από την ανάκληση των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

    Οι Αγωνιστές του 1821 ήταν οραματιστές και το όραμά τους είναι βαριά κληρονομιά που μας δεσμεύει. Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα των φωτεινών μορφών του '21, ας ακολουθήσουμε όλοι μας την πορεία που χάραξαν μετατρέποντας το μεγάλο χρέος σε ύψιστη αποστολή:

    Να υπηρετήσουμε με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.

    Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν, στο πέρασμα των αιώνων, ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού.

    Το Ελληνικό κράτος σήμερα κατέχει τη θέση του ανάμεσα στα ελεύθερα κράτη και τους ελεύθερους λαούς της οικουμένης. Ο ελληνικός λαός, με τις διαρκείς και επίπονες προσπάθειές του, κέρδισε μια θέση στον κύκλο των σύγχρονων δημοκρατικών ευρωπαϊκών κρατών".

    Κ. Καραμανλής

    Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει για όλους τους Έλληνες, στην πατρίδα και τον κόσμο, ξεχωριστή σημασία και συμβολισμό, τονίζει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την Εθνική Παλιγγενεσία.

    "Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού -αναφέρει- υπογραμμίζει τη διαχρονική επικαιρότητα των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν τους Αγωνιστές της παλιγγενεσίας. Υπογραμμίζει ότι, 185 χρόνια μετά, το αίτημα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια συνεχίζει να ενώνει τους Έλληνες ως γνώμονας της συλλογικής μας δράσης".

    Ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι σήμερα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε την τύχη να ζούμε στην πλέον μακρά ειρηνική και δημοκρατική περίοδο που γνώρισε ποτέ η χώρα, και η πατρίδα μας αναγνωρίζεται διεθνώς ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας ενεργά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων μας. "Σταθερός στόχος της πολιτικής μας -τονίζει- είναι να καταστήσουμε τη γειτονιά μας σε όαση ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για τα κράτη και τους λαούς της περιοχής".

    Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι σαφώς διαφορετικές από αυτές του Αγώνα για την Ελευθερία, αλλά είναι όμως εξίσου κρίσιμες για το μέλλον του τόπου. Αξιώνουν από όλους μας -προσθέτει- ενότητα και συνεννόηση μπροστά στο εφικτό όραμα μιας Ελλάδας πραγματικά ισχυρής, μιας κοινωνίας που μπορεί να εγγυηθεί σταθερά υψηλή ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες της.

    Με βάση αυτούς τους στόχους και με την πεποίθηση ότι η πολιτική δράση δικαιώνεται όταν παράγει απτά αποτελέσματα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των λιγότερο προνομιούχων, προχωρούμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα μπροστά, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και καταλήγει:

    "Με τόλμη και κοινωνική υπευθυνότητα, κάνουμε πράξη σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου τη Μεταρρύθμιση που απαιτούν οι Έλληνες και έχει ανάγκη ο τόπος. Τα ήδη απτά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι ο σωστός. Οι πολίτες μπορούν ξανά να είναι αισιόδοξοι. Μακριά από ακρότητες και μικροκομματικές νοοτροπίες χτίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας".

    Γ. Παπανδρέου

    Η εθνική μας παλιγγενεσία, ο απελευθερωτικός μας αγώνας που γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός, θα αποτελεί πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ελευθερία του, για κάθε λαό που παλεύει για την αυτοδιάθεσή του, για κάθε κοινωνία που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, τονίζει σε μήνυμα του για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο ελληνικός λαός σήμερα, 185 χρόνια από την αφετηρία του μεγάλου αγώνα, μπορεί να αισθάνεται υπερηφάνεια και ικανοποίηση γιατί πέτυχε όχι μόνο να εμπεδώσει την ελευθερία του, αλλά και τη δημοκρατία να οικοδομήσει σε σταθερά και σύγχρονα θεμέλια, και την πρόοδο να κατακτήσει, ιδιαίτερα από την μεταπολίτευση και μετά, οπότε με τους κόπους του και τις θυσίες του, κατέστησε ισότιμη τη φωνή της χώρας μας στο διεθνή χώρο, συνεχίζει στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι σήμερα, ο ελληνικός λαός μπορεί με ασφάλεια και σιγουριά να δώσει έναν άλλο μεγάλο αγώνα, αυτόν της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και της διεύρυνσης των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεών του, δίνοντας έμφαση σε έναν άλλο τύπο ανάπτυξης, που αφβ ενός θα σέβεται και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού, και αφβ ετέρου θα ενδυναμώνει την αξιοπιστία της διεθνώς.

    Ως προϋπόθεση γιβ αυτό, θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την «συμμετοχή του Έλληνα πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν και τα θέματα της καθημερινότητάς του, και τα μεγάλα θέματά, που η συντήρηση ήθελε και θέλει πάντα να διατηρεί σε στεγανά και μακριά από το λαό». Και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ «μαζί με τον Ελληνικό λαό αυτόν τον αγώνα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει».

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ακόμη ότι σήμερα, που η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και σε μια παγκόσμια οικονομία χωρίς σύνορα, προσλαμβάνει νέες διαστάσεις η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας την οποία οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε στο διηνεκές και οφείλουμε να εμπεδώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και την ισοπολιτεία και να αναδείξουμε σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον τη συμμετοχή του πολίτη.

    Αυτό το ίδιο πλαίσιο, συνεχίζει, είναι που ορίζει και τον διαρκή αγώνα της παράταξής μας απέναντι στη συντήρηση και τις συντηρητικές δυνάμεις που αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, υποσκάπτουν και αποδομούν τις κοινωνικές κατακτήσεις, υπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, οδηγούν την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση.

    «Μαζί με του Έλληνες πολίτες», καταλήγει στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα δίνουμε πάντα τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία, για τη συμμετοχή του πολίτη, για την αξιοπρέπεια και των σεβασμό των δικαιωμάτων του. Απέναντι στην οπισθοδρόμηση και την υποκρισία, θα δίνουμε τον αγώνα για την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τον αγώνα για τις διαχρονικές μας αξίες, για ένα δημιουργικό μέλλον, με τον πολίτη δυνατό και συμμέτοχο».

    KKE

    Η ΚΕ του ΚΚΕ στο μήνυμά της τονίζει ότι η επανάσταση του 1821 αποδεικνύει πως "ο δρόμος της οργανωμένης και αποφασιστικής πάλης είναι αυτός που συμφέρει το λαό για να γλιτώσει από τα δεινά που του επιβάλλουν οι δυνάστες, και όχι ο δρόμος της υποταγής".

    "Ο ξεσηκωμός ενάντια στην τότε ισχυρή και κραταιά «νέα τάξη πραγμάτων» της οθωμανικής αυτοκρατορίας, των κοτζαμπάσηδων και της «Ιερής Συμμαχίας» έγινε γιατί ο λαός «παράκουσε» και αγνόησε τις φωνές της υποταγής που παρουσιάζονταν με το προσωπείο της «φρονιμάδας» και του «ρεαλισμού»", σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία "να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν".

    "Καμιά υποταγή στους αντιδραστικούς στόχους της ΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία» και την «απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου». Απεγκλωβισμός από τα κόμματα που την υποστηρίζουν και την υλοποιούν. Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος που οδηγεί στη γενική οπισθοδρόμηση, στην αφαίρεση των στοιχειωδών δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Ο λαός μας έχει τη δύναμη και μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και την αποφασιστική του πάλη μπορεί να απαλλαγεί από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να κατακτήσει ένα μέλλον που θα του ανήκει, χωρίς ανεργία, φτώχια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους".

    Συνασπισμός

    Ο ΣΥΝ, στο δικό του μήνυμα, αναφέρει ότι ο αγώνας για ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρος, προσθέτοντας ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει "τη διαχρονική αξία του μηνύματος ότι το δίκαιο των μικρών χωρών είναι ισχυρότερο από τις αυτοκρατορίες κάθε εποχής και από τη λογική των συσχετισμών δύναμης".

    Η φετινή επέτειος θα γιορταστεί σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό, σημειώνει ο ΣΥΝ, αφού "ο εμφύλιος πόλεμος και η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, η παρατεταμένη ένταση στη Μέση Ανατολή και τα ανοιχτά προβλήματα στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία, που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από την αντίθεση όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, πρέπει να αναμετρηθεί και με τις εγγενείς αδυναμίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί".

    "Στο εσωτερικό της χώρας, οι προβλέψεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν επιφυλάσσει καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό επιβεβαιώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο. Η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την καθημερινότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων", αναφέρει ο ΣΥΝ και καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Καραμανλής: Μεταρρυθμίσεις με συναίνεση

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι βασικό θέμα ήταν η στρατηγική της Λισαβόνας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της ποιότητας του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ισχυροποίηση των οικονομιών.

    Δεσμευτήκαμε, είπε ο πρωθυπουργός, για την πραγματοποίηση μεγαλύτερης επένδυσης στη γνώση και την καινοτομία, απελευθέρωση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, για ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε από σχετικά χαμηλή θέση πρόσφατα.

    "Εχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε σε σχέση με άλλους εταίρους μας, γι' αυτό και η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων είναι για όλους τους Ελληνες ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήσαμε και υλοποιούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρχαν υπαναχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ είπε χαρακτηριστικά:

    "Εδώ δεν χωρά καμία υποχώρηση και υπαναχώρηση.Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, γιατί υπηρετεί πάνω από όλα τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η διϋπουργική επιτροπή στην Αθήνα έστειλε καθαρό μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι σε δύο χρόνια έγιναν πολλά.

    Ο πρωθυπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές του Γάλλου ομολόγου του Ντομινικ Ντε Βιλπέν, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις δικές του (σ.σ. του κ. Καραμανλή) επιλογές κριτήριο το πολιτικό κόστος και πως αυτό που είναι καλό για τη χώρα θα γίνει.

    "Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε κατ' ανάγκη σκέψεις που υπάρχουν σε άλλη χώρα. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τα εργασιακά είναι ικανοποιητικές και υλοποιούνται. Το κλειδί είναι πώς η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις, να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες παρά τα βήματα που έχουν γίνει, να παράγει και να εξάγει περισσότερα χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική γαλήνη και συνοχή. Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηρίζεται από την κοινωνία", είπε.

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται απόψεις για εργασία στους νέους, όπως αυτές που προωθούνται στη Γαλλία και πως εκείνο που σημειώνεται είναι να ενισχυθούν νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδεύσή τους με συγκεκριμένες πολιτικές.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για άλλο σημείο των Συμπερασμάτων που προβλέπει την προώθηση μέτρων που θα αποθαρρύνουν την πρόωρη αποχώρηση από το εργατικό δυναμικό, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άμεσα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και εκείνο που επιδιώκει είναι να γίνει διάλογος για το ασφαλιστικό, ώστε να αποτυπωθούν και μαθηματικά οι πτυχές του προβλήματος προκειμένου να μην αμφισβητούνται από κανένα.

    Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν είναι άμεσα εκρηκτικό το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια σοβαρή και ευνοούμενη πολιτεία οφείλει να προγραμματίζει. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σωστή, τόνισε, και δίνει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για την απογραφή και τον τρόπο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με αφορμή και τα περί "πολιτικής απάτης" που είχε πει ο κ. Αλογοσκούφης, κάλυψε τον υπουργό Οικονομίας, λέγοντας: "Αυτά τα ζητήματα έχουν απαντηθεί και θα συνιστούσα να δείτε και τη γνώμη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2004. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα είχε οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα. Δεν το αντιμετώπισε όπως έπρεπε, κρύβοντας χρέη κάτω από το χαλί. Πρέπει να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι σοβαρή με αξιοσημείωτα αποτελέσματα".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3%, ενώ σημείωσε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει δεκτό με σχετική ικανοποίηση και βρίσκεται στην 7η θέση.

    Συνάντηση Καραμανλή με πρωθυπουργό ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ομολόγό του της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι μετά από αίτημα του τελευταίου.

    Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διήρκεσε 20 λεπτά.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε δήλωσή του ανέφερε ότι είναι η πρώτη φιλική συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές ώστε η χώρα του να πάρει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπουτσκόφσκι πρόσθεσε ότι "θα συνεχίσουμε να προωθούμε την υποψηφιότητά μας για το ΝΑΤΟ, ώστε να γίνουμε οριστικά πλήρες μέλος το 2008".

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την ανάγκη στενών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, ανέφερε ότι "θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την αμοιβαία κατανόηση για το μοναδικό ανοιχτό θέμα, τη διαφορά που αφορά στο συνταγματικό όνομα. Θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες (challenges) μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μου".

    Πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Kώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως "η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα θεωρεί ότι ανάμεσα στα κριτήρια για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας".

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο Κόσοβο και θέματα της περιοχής, όπου οι θέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο είναι σχετικά κοντά.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτος εμπορικός εταίρος και επενδυτής στην ΠΓΔΜ και επιθυμεί να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις αυτές με την γειτονική χώρα.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν γίνει με το όνομα FYROM, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

    Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής

    Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και την βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε πως "για μας βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες και τους νέους, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "η νέα συνεργασία για ανάπτυξη και απασχόληση με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημείο αναφοράς στην αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων, που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα των κρατών-μελών αναδεικνύεται η έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει ξεκάθαρα να προκύπτει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα τον προσδιορισμό επιμέρους δράσεων ως αναγκαίες προτεραιότητες στην πορεία επίτευξης των στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής θέματα που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

    Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι οι δράσεις προτεραιότητας δεν συνιστούν νέους στόχους, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως αποφασίστηκε πέρυσι.

    Εξέφρασε τη διαφωνία του στην ποσοτικοποίηση των στόχων σε επιμέρους τομείς, κάτι που είχε προτείνει η Αυστριακή Προεδρία, πέραν των συμφωνηθέντων. Σημείωσε, ακόμη ότι οι ποσοτικοί στόχοι εφόσον τίθενται πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ώστε να μη δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας της ΕΕ.

    Τόνισε, ακόμη, ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και ιδιαίτερη η αύξηση της απασχόλησης στους νέους και τις γυναίκες. Στα πλαίσια αυτά, είπε ο κ. Καραμανλής, προωθούμε σειρά ολοκληρωμένων δράσεων, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σημείωσε "διαπιστώνουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα με τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2005".

    Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί, σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας.

    Σε ό,τι αφορά την Οδηγία Μπόλκενσταϊν ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως επιτυχία την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υποστηριχθεί. Οι όποιες μελλοντικές συζητήσεις, ανέφερε, θα γίνουν από το Συμβούλιο σε συνέχεια της πρότασης της επιτροπής που θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα και που θα λαμβάνει υπόψη τις τροπολογίες που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι ηγέτες εκφράστηκαν στη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ του συμβιβασμού που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Κοινή Ενεργειακή Πολιτική, τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθετεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή στρατηγική.

    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Καραμανλής, να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για την έκδοση της Πράσινης Βίβλου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δημιουργίας περιφερειακών ενεργειακών αγορών.

    Έφερε ως παράδειγμα τη συνθήκη για την ενεργειακή κοινότητα με τη δημιουργία αγοράς ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που υπογράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σημείωσε ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε έντονη διαφοροποίηση προμηθειών στον τομέα της ενέργειας και εξελίσσεται σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο με ένα δίκτυο αγωγών πετρελαίου και αερίου, που θα το μεταφέρει στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στα σχέδια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι είναι σκόπιμο να μην αναληφθούν ποσοτικές δεσμεύσεις για στόχους, ενώ ζήτησε η εκπόνηση της στρατηγικής έκθεσης για την ενέργεια που προβλέπεται στο σχέδιο να είναι έτοιμη νωρίτερα έως το τέλος του 2006 αντί για το 2007, ώστε να αξιοποιηθεί έγκαιρα.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    «Την επιτάχυνση και κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη τη νεολαία και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα αποφάσισε η εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ», εκτιμά το ΚΚΕ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκαν «η αλλαγή του εργατικού δικαίου, η οποία έχει ως βάση τις ελαστικές μορφές εργασίας, η επέκταση των συστημάτων της "δια βίου μάθησης", ριζικές αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κ.α.» και όλα αυτά επειδή «στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας προετοιμάζουν εφιαλτικές εργασιακές σχέσεις γαλέρας για την νεολαία».

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ακόμη ότι «η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα συνοδεύεται από "πλύση εγκεφάλου" των λαών της Ευρώπης μέσα από το χρηματοδοτούμενο με πακτωλό χρημάτων "Πρόγραμμα Πολιτικής Επικοινωνίας της ΕΕ"» και καταλήγει τονίζοντας:

    «Μπροστά στην εργατική τάξη, τη νεολαία και γενικότερα τα εργατικά στρώματα βρίσκονται δύο επιλογές: ή να αποδεχτούν τον εργασιακό μεσαίωνα ή να συνταχθούν με τους εργατικούς ταξικούς αγώνες εγκαταλείποντας τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, καθώς και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και να οικοδομήσουν λαϊκό μέτωπο αντίστασης και ανυπακοής στη "νομιμότητα" που διασφαλίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

    Δήλωση ΣΥΝ

    «Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, παρά τις φραστικές του αποστάσεις, συντάχθηκε με τους άλλους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στην Σύνοδο των Βρυξελλών αντί να βγάλουν συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, επιχειρούν να γενικεύσουν τη λογική του κ. Ντε Βιλπέν σε όλη την Ευρώπη» τονίζει σε δήλωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν . Χουντής.

    Ο κ. Χουντής εκτιμά ότι «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών προετοιμάζουν για τους ευρωπαίους εργαζόμενους:

    - χαμηλότερους μισθούς

    - μείωση των συντάξεων

    - αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

    - πιο ανασφαλή εργασία, ειδικά για τους νέους».

    Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ αναφέρει ότι το κόμμα του, το κόμμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά» και τα κοινωνικά κινήματα, αγωνίζονται για να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Αθανασάκης - Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής

    Κατώτερα των προσδοκιών, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής μετέχει στις Συνόδους «με το βάρος της δήθεν απογραφής και της επιτήρησης της χώρας».

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός «έχει μια τουλάχιστον περίεργη σχέση με τις έννοιες κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης «απορυθμίζουν και δημιουργούν ανασφάλεια στην κοινωνία, υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, ωφελούν τους λίγους σε βάρος των πολλών».

    Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε χθες «παραμονή 25ης Μαρτίου» η κυβέρνηση, με την οποία «τροποποιεί μια υποτιθέμενη μεγάλη μεταρρύθμισή της», για να τονίσει ότι «η κυβέρνηση ψηφίζει λάθος νόμους οι οποίοι αποδεικνύονται ανεφάρμοστοι».

    Ο κ. Αθανασάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ανακόψει μια δυναμική οπικονομικής και κοινωνικής προόδου της Ελλάδας».

    Για την απογραφή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κατανοεί την «κάλυψη» που παρέχει ο κ. Καραμανλής στον κ. Αλογοσκούφη, διότι ο Πρωθυπουργός «έχει την ευθύνη γιβ αυτή την πολιτική».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις

    Kατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους είχε χθες η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της ειδικής τελετής που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη στην παρακάτω δήλωση:

    «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική τιμά την Ελλάδα και την ελληνική επανάσταση, και μέσα από την ελληνική επανάσταση τιμά τις αρχές και τις αξίες που αυτή η επανάσταση υπηρέτησε. Στην κατβ ιδίαν συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Μπους αυτό ήταν και το περιεχόμενο, δηλαδή η αναγνώριση της Ελλάδας ως ένα σύμβολο, ως μια χώρα η οποία τιμά τις δημοκρατικές αξίες και τον πολιτισμό. Είναι βεβαίως και γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά είναι και σήμερα ένα παράδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας η οποία ως μοντέλο δημοκρατίας λειτουργεί σε μια ολόκληρη περιοχή.

    Με αυτή την συνάντηση ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον η οποία πήγε ιδιαίτερα καλά. Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το σύνολο των ελληνικών θέσεων και απόψεων στους Αμερικανούς ομολόγους μου, και θα συνεχίσουμε τώρα στη Νέα Υόρκη».

    Μπους - Έπαινοι για την Ντόρα Μπακογιάννη

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εξήρε την συμβολή της Ελλάδας στην δημοκρατία και την ελευθερία, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τον αμερικανικό και τον ελληνικό λαό, και έπλεξε το εγκώμιο της παρευρισκομένης υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στην διάρκεια της ειδικής τελετής που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για να τιμήσει την 25η Μαρτίου.

    Ο κ. Μπους υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί υπήρξαν από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της ελληνικής επανάστασης, ενώ οι κοινοί αγώνες συνεχίσθηκαν και στον 20ό αιώνα.

    Χαριτολογώντας και κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της δικής του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «σοφή» κάθε κυβέρνηση που έχει τοποθετήσει στην θέση του υπουργού Εξωτερικών γυναίκα και βασίζεται στις συμβουλές της.

    Δήλωσε ενθουσιασμένος που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κ. Μπακογιάνη και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει τους γονείς του, παραπέποντας στην προσωπική σχέση που συνδέει τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους με τον πατέρα της κ. Μπακογιάννη και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη, λέγοντας ότι οι γονείς του θα ενθουσιασθούν όταν μάθουν πόσο ισχυρή και αισιόδοξη είναι και πως υπηρετεί την πατρίδα της με αξιοπρέπεια.

    Ο κ. Μπους μίλησε για την συμβολή της Ελλάδας όχι μόνο ιστορικά, αλλά και στην σύγχρονη εποχή, καθώς, όπως τόνισε, η Ελλάδα συνεργάζεται στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, και παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό πεδίο, και εξήρε την συμβολή του δημοκρατικού γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη αλλά και των Ελληνοαμερικανών που υπηρετούν στην κυβέρνησή του, όπως ο Τζον Νεγκροπόντε και η Φράνσις Τάουνσεντ. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι η παρουσία της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας αντικατοπτρίζει τον θρησκευτική πλούτο της Αμερικής

    Μιλώντας εκ μέρους της ομογένειας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μεν μια μικρή χώρα αλλά βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, με τεράστια συμβολή στις αρχές που ασπάζεται σήμερα ο πολιτισμένος κόσμος.

    Επαφές στη Νέα Υόρκη

    Η κα Μπακογιάννη αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου, σήμερα, θα συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα εορτάσει την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με την ομογένεια.

    Την Δευτέρα θα συμμετάσχει στη θεματική συζήτηση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αιτή, που διοργανώνει η Αργεντινή ως προεδρεύουσα χώρα τον Μάρτιο και εν συνεχεία θα γίνει δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που απασχολούν τον διεθνή Οργανισμό, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Ράϊς

    Την Πέμπτη, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η αμερικανίδα υπουργός απεδέχθη πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου της να επισκεφθεί την Ελλάδα και εξέφρασε την προσωπική της χαρά για το γεγονός ότι θα της δοθεί η ευκαιρία να έρθει στη χώρα μας.

    Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Ράις συνεχάρη την κ. Μπακογιάννη για το έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος Αθηναίων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί "στρατηγικό εταίρο" σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή επιθυμία για επίλυση πολλών διεθνών προβλημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

    Στο πλαίσιο της αναφοράς της στη στρατηγική συνεργασία, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το μουσουλμανικό κόσμο και τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προώθηση της ειρήνης.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αναφέροντας συγκεκριμένα τα δυτικά Βαλκάνια, το μέλλον των οποίων, όπως είπε, βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και παραγόντων.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενωμένη δικοινοτική Κύπρος, η οποία θα προκύψει μέσα από μια λύση που θα βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και η κ. Ράις, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού στη βάση δημοκρατικών αξιών, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σταθερή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία άρχισε μετά τους σεισμούς του 1999.

    Η κ. Μπακογιάννη έθεσε στην Αμερικανίδα ομόλογό της την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και από την πλευρά της η κ. Ράις τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν συνεχώς στην τουρκική πλευρά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] ΣΥΝ - Ενημέρωση για τις υποκλοπές

    Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε στο γραφείο του με τον βουλευτή και πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι υποδέχτηκε τον κ. Κωνσταντόπουλο, «με τιμή όπως του αρμόζει και με εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη για την ενότητά μας, την ενότητα πίστεως στη Δημοκρατία και στην ελληνική κοινωνία και στις αρετές της και ακόμη, για την επικαιρότητα, χρειαζόμουν τον οξυδερκή νου του και την ανακριτική του σκέψη, να μας εκθέσει τις απόψεις του και να ρωτήσει και τον Αρχηγό της Αστυνομίας και το Διοικητή της Ε.Υ.Π. ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τον ευχαριστώ γι΄ αυτό».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συζήτηση που έγινε «σε μια συνάντηση ειλικρινή, που έχει και κοινούς στόχους: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, τη διασφάλιση των δημοκρατικών εγγυήσεων για την πολιτική σταθερότητα και την αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων ζητημάτων, που σήμερα έχουν ανακύψει και πρέπει να διερευνηθούν επί της ουσίας».

    «Είχα τη δυνατότητα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «να ανταλλάξω απόψεις με τον κ. Υπουργό, καθώς επίσης και με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Διοικητή της Ε.Υ.Π.. Είναι μια συνάντηση που γίνεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του τελευταίου ζητήματος των υποκλοπών και της κατασκοπείας με τον κ. Υπουργό».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει να ανταλλάσσει απόψεις επ΄ αυτού του θέματος, γιατί, όπως σημείωσε, «πιστεύω ότι είναι ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα από όλες τις θεσμικές λειτουργίες της ελληνικής δημοκρατίας»

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 March 2006 - 23:31:07 UTC