Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής έφτασε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει τις εργασίες της το απόγευμα και, ανάμεσα στα άλλα, θα ασχοληθεί με θέματα απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας καθώς και την αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Ο πρωθυπουργός έλαβε ήδη μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκαν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής καθώς και η προετοιμασία του Συνεδρίου του ΕΛΚ.

    Για την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και την βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε πως "για μας βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες και τους νέους, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΕΛΚ - την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη - σημείωσε ότι το Συνέδριο συγκαλειται ανά τριετία και έχει σκοπό την υιοθέτηση βασικών κειμένων αρχών,καθώς και την εκλογή του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Φέτος, πρόσθεσε,γιορτάζουμε και 30 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΚ.

    Αύριο ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, είναι οι προτεραιότητες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ και της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάνσικ.

    Η Σύνοδος θα ξεκινήσει με μία «τριμερή κοινωνική συνάντηση» ανάμεσα στην Τρόικα της ΕΕ (προεδρία, Φινλανδία, Γερμανία), την Επιτροπή και τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες -UNICE και συνδικάτα - ETUC), με θέμα την ανάπτυξη και την απασχόληση, και θα ακολουθήσει συζήτηση για την έρευνα, την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενέργεια.

    «Είναι η πρώτη φορά που οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν άμεσα τα αιτήματά τους προς το Συμβούλιο της ΕΕ», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως με τη συμμετοχή όλων αυτών, οι οποίοι δημιουργούν τις θέσεις εργασίας και βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα γίνει ένας ουσιαστικότερος διάλογος.

    Οι τυπικές εργασίες της Συνόδου ξεκινούν το απόγευμα, με τη συνάντηση των «25» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Εργοδοτών (UNICE) και τον πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ETUC). Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνάντηση των «25» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζ. Μπορέλ. Οι διαβουλεύσεις των «25» θα συνεχιστούν στο δείπνο εργασίας.

    Αύριο το πρωί, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ΠΑΣΟΚ για ελληνική οικονομία - σύνοδο κορυφής ΕΕ

    "Ο κ. Καραμανλής θα χρειαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως η κυβέρνησή του κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να ανακόψει μία πολυετή δυναμική οικονομικής και κοινωνικής προόδου στην Ελλάδα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως επισημαίνει, η πορεία της χώρας μας χωρίζεται σε δύο περιόδους: στην περίοδο 2000-2003 κατά την οποία υπήρξε αισθητή βελτίωση στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών, και στη διετία 2004-2005 κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει επιδεινώσει τη θέση της σε σχέση με όλους σχεδόν τους στόχους της Λισαβόνας. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "στους πιο σημαντικούς δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης η χώρα μας έχει οπισθοδρομήσει τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας" .

    Αναφέρει ακόμα ότι "η πολιτική απάτη της «απογραφής» που οδήγησε στην επιτήρηση της χώρας μας και η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ, μεταφράζονται σήμερα σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, υψηλότερους φόρους για τους πολλούς, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, ακρίβεια για την ελληνική οικογένεια, υπερδανεισμό στα νοικοκυριά, ασφυξία στην αγορά, στραγγαλισμό των δημοσίων επενδύσεων, μαρασμό των ιδιωτικών επενδύσεων, μείωση των ξένων επενδύσεων, διακοπή των έργων στην Ελληνική περιφέρεια. Η Ελλάδα πλέον αποκλίνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όχι των 15 αλλά των 25 κρατών μελών".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις

    Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράϊς συναντάται αργότερα σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ νωρίτερα θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, και θα δώσει συνέντευξη στην Washington Post.

    Πριν την συνάντησή της με την κα Ράις, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί για 45 λεπτά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με το Νο 3 της αμερικανικής διπλωματίας, τον Υφυπουργό των Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως πρέσβεως στην Αθήνα, γνωρίζει καλά τα ελληνικά ζητήματα.

    Στις συνομιλίες που θα έχει η κα Μπακογιάννη με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συζητηθούν η διμερής συνεργασία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Μετά τις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με την κα Ράις (λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει ενημέρωση των ελληνικών ΜΜΕ από την κα Μπακογιάννη στην ελληνική πρεσβεία, και εν συνεχεία θα μεταβεί στο «Μπλερ Χάους» για να παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο ομογενής διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ,Τζον Νεγκροπόντε, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών, επβ ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας.

    Αύριο, η κα Μπακογιάννη θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ειδική τελετή του Λευκού Οίκου, όπου ο Πρόεδρος Μπούς θα τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Της τελετής θα προηγηθεί σύντομη κατβιδίαν συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο και νωρίτερα η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο και με την σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας Φράνσις Τάουνσεντ.

    Μετά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, η κα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου το Σαββατοκύριακο θα συναντηθεί με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα εορτάσει την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με την ομογένεια.

    Τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη θεματική συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που διοργανώνει η Προεδρεύουσα χώρα, Αργεντινή, παρουσία του Γενικού Γραμματέως ή αναπληρωτή του, του Πρωθυπουργού της Αϊτής και του Υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής. Θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση στην Αϊτή.

    Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΥΠΕΞ, υπάρχει το υψηλό ενδεχόμενο συνάντησης της κ.Μπακογιάννη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος εκείνες τις ημέρες έχει ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 March 2006 - 15:30:22 UTC