Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τέλος του χρόνου η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες
  • [02] Ανάδειξη νέου προεδρείου ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Κριτική Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αλογοσκούφης: Εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ

  • [01] Στο τέλος του χρόνου η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες

    Η πορεία εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Μπασιάκο, που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι η διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ συνεχίζεται κανονικά και έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί. Εκτυπώνονται, είπε, τα οριστικά δικαιώματα από τις Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και μέσα στην άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, ώστε στα τέλη του χρόνου να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών στη χώρα μας και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο ιός δεν έχει πλήξει καμία οργανωμένη εκτροφή και ούτε ένα οικόσιτο πουλί. Πράγμα, που όπως επισήμανε, είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να λάβει εύσημα για τους χειρισμούς της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

    Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέτρα για την οικονομική στήριξη των ευρωπαίων πτηνοτρόφων.

    Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια δέχθηκε τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής Δημήτρη Χριστόφια. "Οι εκτιμήσεις μας για τις εξελίξεις συμπίπτουν, όπως συμπίπτουν και οι εκτιμήσεις των δύο κυβερνήσεων", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση.

    "Μου εδόθη η δυνατότητα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, την πλήρη συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση (ώστε) να έχουμε βήματα μπροστά και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας και φίλων της Τουρκίας να γίνουν βήματα πίσω, ώστε να ακυρωθούν τα βήματα που έγιναν μπροστά", ανέφερε ο κ.Χριστόφιας προσθέτοντας ότι "θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε αυτό το momentum που δημιουργείται, το οποίο εμείς θεωρούμε θετικό, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του γγ των Ηνωμένων Εθνών, να μην ακυρωθεί και να μην χαθεί".

    "Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Καραμανλή για την κατανόησή του και βεβαίως και για την έκφραση πλήρους ετοιμότητας να μην αποδεχθεί τις οποιεσδήποτε απειλές και μεθοδεύσεις που προέρχονται από την Τουρκία και από αλλού", δήλωσε ο κ.Χριστόφιας, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής κ.Μπενάκη.

    "Δεν μπορούσα να έλθω στην Ελλάδα και να μην συναντηθώ με τη συνάδελφο κ.Μπενάκη, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία και μέσα από την υλοποίηση του πρωτοκόλλου που έχουμε υπογράψει, αλλά και την καθημερινή δράση και συντονισμό των κοινοβουλίων", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

    Ο κ.Καραμανλής το μεσημέρι είχε συνεργασία και με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί επίσης αύριο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα συμμετάσχει στη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ, τον Πρόεδρο των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνομοσπονδιών Ευρώπης (UNICE) Ερνέστ Αντουάν Σεϊγιέρ και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας της Εμπορικής Ένωσης Ευρώπης (ETUC)Κάντιντο Μέντες Ροντρίγκες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούκοφσκι.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ανάδειξη νέου προεδρείου ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν σήμερα οι βουλευτές του κινήματος μετά την ολοκλήρωση της διετούς θητείας του προηγούμενου (22 Μαρτίου 2004). Η ψηφοφορία άρχισε στις 10:00 π.μ., και θα ολοκληρωθεί στις 6:00 μ.μ., στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Δημήτρη Χριστόφια και δήλωσε ότι:"Μας ανησυχούν οι τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας η οποία θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή της πορεία, η οποία έχει οριοθετηθεί με συγκεκριμένους κανόνες".

    "Βεβαίως έχουμε επανειλημμένα ασκήσει κριτική και προς την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν αξιοποίησε τα δυο τελευταία χρόνια τις αποφάσεις του Ελσίνκι, και για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού και την πορεία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Στις συνομιλίες μας είχαμε μια επαναβεβαίωση γνωστού δόγματος της Τουρκίας - μέσα από τον Τύπο βέβαια - αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, δηλαδή μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα για την Κύπρο", δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Χριστόφιας.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είπε ότι αυτή η σκληρή στάση της Τουρκίας "επαναβεβαιώνει την αρνητική τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, το εμπόριο και το άνοιγμα της πόλης του Βαροσιου, αλλά και την αρνητική της στάση που αφορά την απόφαση που ελήφθη μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών που θα συζητήσουν θέματα καθημερινότητας αλλά και πολύ σοβαρά ζητήματα όπως είναι η απαγκίστρωση στρατευμάτων και η διάνοιξη και νέων διόδων επαφής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και βεβαίως επιτροπής που θα συζητήσει τη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τις δυο πλευρές επί της ουσίας του Κυπριακού, ώστε να προωθηθεί στην πορεία συνάντηση υψηλού επιπέδου και συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    "Δυστυχώς, ως τώρα η στάση της Τουρκίας δημιουργεί προσκόμματα, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους και εκτιμώ ότι η βοήθεια του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο χώρο του θα είναι σημαντική", είπε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι "προσβλέπουμε στη βοήθεια και αλληλεγγύη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και φυσικά της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο κ. Χριστόφιας ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την κατανόησή του και τη συμπαράστασή του στο Κυπριακό, που όπως είπε, ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του.

    Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρέστη και μίλησε στη Βουλή στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Γεώργιο Ράλλη.

    Νέα ΚΑΠ

    «Θα ήμασταν οι τελευταίοι σε αυτή τη χώρα, που θα θέλαμε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ, που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των αγροτών. Όμως, πολύ φοβούμαστε ότι, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης θα υπάρξει πρόβλημα». Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος αγροτικού του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Οι αγρότες, είπε ο κ. Σπυρόπουλος, νοιώθουν οργή, θυμό, αγανάκτηση και απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική. Η θέση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρη : Κακώς ανατέθηκε από την κυβέρνηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο της ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Ένα έργο που είναι του κράτους. Κακώς, λοιπόν, μετακυλύεται το κόστος του στους αγρότες. Πρέπει να το αναλάβει το κράτος. Όπως επίσης κακώς η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε τη διαχειριστική ευθύνη του έργου.

    Η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπεύθυνος αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να εφαρμόσει καλά τη νέα ΚΑΠ γιατί δεν την γνωρίζει και κυρίως δεν την πιστεύει. Εξακολουθεί να κινείται με μια μίζερη και μυωπική προσέγγιση, με μια λογική εκπλήρωσης των ελάχιστων συμβατικών μας υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Μπασιάκο για αλαζονική αυτάρκεια, λέγοντας ότι από το περασμένο φθινόπωρο το ΠΑΣΟΚ είχε στείλει επιστολή στον κ. Μπασιάκο, με την οποία του ζητούσε να υπάρξει συνεργασία σε θέματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση.

    Θα παρακολουθήσουμε τις εκτυπώσεις των οριστικών δικαιωμάτων από τις ΕΑΣ και θα τα συγκρίνουμε με τα προσωρινά δικαιώματα. Όπως θα παρακολουθήσουμε την όλη διαδικασία ενεργοποίησης τους και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε, είπε ο κ. Σπυρόπουλος. Για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να λαϊκίσει πάνω στη δίκαιη οργή των αγροτών, ούτε και θα δημιουργήσει κλίμα πόλωσης σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την απώλεια περιουσιακών στοιχείων του αγρότη.

    Κρούομε, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε την κυβέρνηση, ότι οι αγρότες θα αντιδράσουν και την ευθύνη τότε θα την έχει μόνο η ίδια, κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

    Απάντηση Μπασιάκου

    "Ας σταματήσει επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Σπυρόπουλος να παραπληροφορεί τους αγρότες και ας φροντίσει να ενημερωθεί καλύτερα για τα πραγματικά δεδομένα από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος, απαντώντας στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: "Και πάλι διαβεβαιώνω τους αγρότες ότι, παρά την ύποπτη και αβάσιμη κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ, η όλη διαδικασία θα κινηθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, ώστε να εισπράξουν και φέτος έγκαιρα, και πάντως γρηγορότερα από όσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τις επιδοτήσεις τους".

    Αναλυτικά, ο κ. Μπασιάκος δήλωσε:

    "Εκφράζω τη λύπη μου γιατί ο υπεύθυνος επί αγροτικών θεμάτων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος δεν απέφυγε τον λαϊκισμό ούτε και στο πλέον σημαντικό θέμα του προσδιορισμού, με διαφάνεια και νομίμως, των Ατομικών Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης των ελλήνων αγροτών με βάση αποκλειστικά τις ρυθμίσεις της νέας Κ.Α.Π. που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2003 επί ελληνικής Προεδρίας.

    Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια και επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. η συμπλήρωση από τους αγρότες της δήλωσης Ο.Σ.Δ.Ε. (με την καταβολή συγκεκριμένης αμοιβής) με βάση την οποία οι έλληνες αγρότες εισέπρατταν τις προβλεπόμενες κοινοτικές ενισχύσεις ολοκληρώνονταν με τη συνδρομή και ευθύνη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας που είναι οι πλέον αξιόπιστοι φορείς συμπλήρωσης και διαχρονικά έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το έργο. Όσον δε αφορά το θέμα της αμοιβής που εισπράττουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συμπλήρωση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης αυτή προσδιορίστηκε αποκλειστικά από την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και τις ίδιες τις οργανώσεις των παραγωγών (Ε.Α.Σ.) - χωρίς καμία συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - από τις αιρετές διοικήσεις τους τις οποίες εξέλεξαν οι ίδιοι οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σε κάθε περίπτωση δε υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης της αμοιβής τους με απόφαση κάθε μιας Ε.Α.Σ.

    Τέλος σχετικά με το επιχείρημα του εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί η συνολική αμοιβή που καταβάλουν οι αγρότες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει ήδη καταστεί γνωστό ότι μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους (Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου) δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα οποιασδήποτε παρακράτησης για το σκοπό αυτό από τις κοινοτικές ενισχύσεις που θα καταβληθούν σε κάθε αγρότη, όπως αναληθώς ισχυρίζονται ορισμένοι, ούτε και κάλυψης της σχετικής δαπάνης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Την ίδια ακριβώς πρακτική ακολούθησαν άλλωστε τα τελευταία χρόνια και οι ίδιες οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Η διαδικασία συμπλήρωσης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης είναι ανάλογη με εκείνη της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Όπως δε κάθε έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε φοροτεχνικό συνεργάτη του στον οποίο καταβάλλει την καθοριζόμενη αμοιβή, χωρίς ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, έτσι και η συμπλήρωση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης αντιμετωπίζεται κατά παρόμοιο τρόπο.

    Όλα τα ανωτέρω εξηγήθηκαν αναλυτικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στις 23-2-06, στον εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βουλευτή κ. Κουτσούκο, όταν εκλήθη στο υπουργείο με πρωτοβουλία μου και με θέμα συζήτησης αποκλειστικά τη διαχείριση των ατομικών δικαιωμάτων της νέας Κ.Α.Π".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Κριτική Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

    Επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος στο θέμα των δηλώσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τόνισε πως αυτές κινούνται στην ίδια λογική με αυτή του γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως "με αφορμή το προσκλητήριο που απευθύνει ο κ. Παπανδρέου στους νέους της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γάλλων νέων και να γίνουν «επαναστάτες με αιτία», επισημάναμε τις τελευταίες ημέρες ότι αιτία των αντιδράσεων στην Γαλλία είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Ντε Βιλπέν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων".

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «τονίσαμε το παράδοξο ότι η προτροπή του κ. Παπανδρέου στρέφεται ουσιαστικά κατά του ιδίου, καθώς η πρότασή του στο Λαύριο κινείται στην ίδια λογική με αυτήν του κ. Ντε Βιλπέν».

    Πρόσθεσε δε ότι «η πρόταση Παπανδρέου ήταν πιο προχωρημένη, τόσο ως προς τα όρια ηλικίας, όσο και ως προς την διάρκεια της ανασφάλιστης εργασίας» και συνέχισε:

    «Το ΠΑΣΟΚ με μια σειρά ανακοινώσεων μας κατηγορεί για διαστρέβλωση. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να παραθέσουμε αυτούσιο, λέξη προς λέξη, το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στο Λαύριο. Το ΠΑΣΟΚ εξανέστη με την από μέρους μας επισήμανση της ομοιότητας των προτάσεών του με αυτές του γάλλου πρωθυπουργού, αλλά δεν το είπαμε μόνο εμείς".

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε σχετικώς ότι χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μάνος δήλωσε ότι η πρόταση Παπανδρέου έχει ομοιότητες με την πρόταση Ντε Βιλπέν. "Αντί, λοιπόν, να επιστρατεύονται οι ύβρεις και τα ψέμματα για τα αυταπόδεικτα, είναι καιρός ο κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του: Εξακολουθεί, ναι ή όχι, να υποστηρίζει την πρότασή του και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα άλλα στελέχη τα οποία περί άλλων τυρβάζουν;», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Κληθείς να διευκρινίσει πρόσφατη δήλωσή του προς τα μέλη της ΔΑΠ «να προσέχετε, γιατί σας περιμένουν στην γωνία»,ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι αναφέρθηκε «στο τι πραγματικά πιστεύει ο κ. Παπανδρέου για τους νέους και στο τι τους επιφυλάσσει».

    Και πρόσθεσε:

    «Σε δύο περιπτώσεις, μία με τους νεολαίους και μία με τους συνδικαλιστές, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να υποκινήσει απεργίες, κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές ποιοι είναι αυτοί που τους περιμένουν στη γωνία και ποιοι είναι αυτοί που με ωραία λόγια που είναι αναντίστοιχα με εκείνα τα οποία πραγματικά πιστεύουν, προσπαθούν να πείσουν τους νέους για άλλα από αυτά που έχουν σκοπό να κάνουν, εάν γίνουν κυβέρνηση».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι καλυμμένος από την θέση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Ν. Αθανασάκης

    "Η ΝΔ είναι κυβέρνηση και οφείλει να πει ποιές είναι οι πολιτικές της για την ανεργία των νέων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης σχολιάζοντας τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στην προεκλογική πρόταση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ν. Αθανασάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να πει τί έχει κάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο 3227 του 2004 ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων και των γυναικών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος "ανακάτεψε" τη Γαλλία με την Ελλάδα και τον δεξιό Γάλλο πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν με τον Γιώργο Παπανδρέου και σημείωσε ότι ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης - σε ραδιοφωνική του συνέντευξη - απέφυγε δύο φορές να σχολιάσει την ουσία των προτάσεων Ντε Βιλπέν, αποδίδοντας το πρόβλημα στη Γαλλία όχι στην ουσία των προτάσεων του Γάλλου πρωθυπουργού, αλλά στο ότι δεν έγινε προηγουμένως διάλογος.

    "Ας συνεννοηθούν τελικά μεταξύ τους", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Αλογοσκούφης: Εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ

    Η Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ θα ζητήσει από τις διοικήσεις τους να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, ώστε να εφαρμοστούν τα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων αυτών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου περί ΔΕΚΟ, η οποία σε πολλά σημεία πάει καλά.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι η εφαρμογή του νόμου θα γίνει στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ολυμπιακή, είπε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία βρίσκεται στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης και άρα δεν υπάγεται στο νόμο περί ΔΕΚΟ.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης προσερχόμενος στη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, που πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, δήλωσε: «Προχωράμε στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ χωρίς παρεκκλίσεις ούτε επί της ουσίας ούτε ως προς τις προθεσμίες».

    Ο κ. Λιάπης είπε επίσης ότι ξεκινάει ο διάλογος με τους εργαζόμενους με καλή πίστη. Σεβόμαστε, τόνισε, τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πρέπει και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι «η κυβέρνηση και η διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ προχωρούν με αποφασιστικότητα στην πλήρη εφαρμογή του νόμου». Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι "δεν θα κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω" στην εφαρμογή του νόμου, αφού πρώτα από όλους οι πολίτες θα ωφεληθούν από αυτό.

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε, αναφερόμενος στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της διετίας και ότι αποτελεί κλειδί για την ανταγωνιστικότητα. Τέλος, είπε ότι η πολιτική που έχει αποφασιστεί, θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 March 2006 - 17:30:40 UTC