Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

  • [01] Επίθεση Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Με αιχμές την απογραφή, τις υποκλοπές και τη μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο.

    Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου χαρακτήρισαν τη συγκέντρωση αυτή ως τη μεγαλύτερη και την καλύτερη που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος τη ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Παπανδρέου, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, στον οποίο απευθύνθηκε πολλές φορές στο πρώτο ενικό πρόσωπο, ενώ για πρώτη φορά έθεσε με ένταση γενικότερο θέμα εμπιστοσύνης προς τον κ. Καραμανλή, με αφορμή τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου, όταν οι συγκεντρωμένοι αποκάλεσαν "χούντα" την κυβέρνηση, έσπευσε να διαφωνήσει, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση αναδείχθηκε με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εμείς, τόνισε, σεβόμαστε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, δυστυχώς όμως δεν την σεβάστηκε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος άλλα λέει και άλλα κάνει. Τη φράση αυτή ο κ. Παπανδρεόυ την επανέλαβε πολλές φορές, θέλοντας να δείξει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του κ. Καραμανλή και του ίδιου, καθώς υπογράμμισε ότι "εμείς αυτά που σας υποσχόμαστε αυτά θα κάνουμε πράξη".

    Τη φορά αυτή ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του αναδεικνύοντας τον "άλλο δρόμο" που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ευθύνη που αναλαμβάνει το κίνημα ενόψει των εκλογών, "τις οποίες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ όποτε και αν γίνουν". Επανέλαβε ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της ΝΔ και τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του λαού μέσα από μιά νέα συμμαχία δυνάμεων και κάλεσε σε συμμετοχή τη γενιά της αντίστασης, τη γενιά του 114, τη γενιά του ανένδοτου αγώνα, τη γενιά του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης, τη γενιά της Αλλαγής και τη σημερινή γενιά.

    Ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Καραμανλή "να βγεί απο την κρυψώνα του στο Μέγαρο Μαξίμου" και να επισκεφθεί τις περιφέρειες της χώρας και να κοιτάξει τους Ελληνες στα μάτια. Αμφισβήτησε πάντως αν αυτό μπορεί να το κάνει ο κ. Καραμανλής διότι "άλλα λέει και άλλα κάνει". Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, τόνισε οτι είναι ζήτημα προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του Ελληνα πολίτη, ζήτημα ασφάλειας της χώρας.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα ερωτήματα που θέτει κάθε φορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, ποιοί δηλαδή παρακολουθούσαν, ποιούς παρακολουθούσαν, ποιά είναι η τελική λίστα των υποκλοπών και πού βρίσκονται τα προϊόντα της παρακολούθησης. Αυτά τα ερωτήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα τα επαναλαμβάνει μέχρι να πάρει απαντήσεις απο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    Στις υποκλοπές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου υπάρχουν 5 αλήθειες. Πρώτον, ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη, ξέρουμε πολύ περισσότερα απο όσα επί 11 μήνες δήθεν έψαχνε η κυβέρνηση. Δεύτερον, οι ένοχοι θα είχαν βρεθεί αν ο κ. Καραμανλής δεν είχε αποφασίσει τη συγκάλυψη. Τρίτον, για τις υποκλοπές ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός, κάποιοι συνεργάτες και υπουργοί του και δεκάδες στελέχη πολυεθνικών εταιριών. Τέταρτον, η συγκάλυψη κάποιους ωφέλησε και οφείλει ο πρωθυπουργός να πεί ποιούς ωφέλησε. Πέμπτον, η συγκάλυψη έβλαψε τη χώρα, το εθνικό συμφέρον, τη δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στα θέματα εθνικής ασφάλειας, για τα οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρεόυ τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή ότι τέτοια θέματα "δεν πάς να τα λύσεις με την παρέα σου και με υπαλλήλους πολυεθνικών". Και εξέφρασε και πάλι την απορία του γιατί δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι αρχηγοί των κομμάτων. Για μια ακόμη φορά επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι δεν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη της υπόθεσης και θα είναι απέναντι .

    Προσωπική ευθύνη επέρριψε στον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου για το ζήτημα της απογραφής, την οποία χαρακτήρισε και πάλι μεγάλη απάτη, η οποία όπως τόνισε "αποτελεί το μεγάλο ηθικό και πολιτικό έγκλημα της ΝΔ". Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό οτι με τη θέση ένταξης στην ΟΝΕ, πετούν στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού και υπονομεύουν τις σημαντικές επιτυχίες της χώρας. Επίσης η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις οικονομικές δυνατότητες απο την ένταξη στην ΟΝΕ και γκρεμίζει το κύρος της χώρας.

    Η πολιτική απάτη της απογραφής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η μάσκα για να συγκαλύψει μια εγκληματική οικονομική πολιτική, η οποία έχει θύμα τον πολίτη, τον αδύναμο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο και μειώνει τους πραγματικούς μισθούς. Παράλληλα μειώνει φορολογικούς συντελεστές στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, το οποίο, όπως είπε θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Και ρώτησε :γιατί αυτό κ. Καραμανλή;

    Ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε τον κ. Πρωθυπουργό για μη τήρηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά στους αγρότες. Εταξε τα πάντα, αλλά δεν έκανε τίποτα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε οτι δεν έκανε τίποτε με τα πανωτόκια, με τη μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες (τον οποίο αντίθετα αύξησε) δεν έκανε τίποτε με τις γρήγορες απζημιώσεις, με την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, με την επιδότηση των επιτοκίων για τις αγροτικές επενδύσεις, ενώ αντίθετα αύξησε κατά 10% την τιμή του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων τα οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και τα οποία δεν προχώρησαν. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά έργων τα οποία είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ (οπως η Ιόνια οδός , ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας κλπ) τα οποία είχαν μελετηθεί, είχαν προκηρυχθεί, αλλά η κυβέρνηση τα πάγωσε.

    Επανέλαβε για μια ακόμη φορά οτι υπάρχει άλλος "δρόμος" και το ΠΑΣΟΚ υπάρχει για να υπηρετεί διαχρονικές αρχές και αξίες , γιατί δεν εχει ως αυτοσκοπό την κυβέρνηση, αλλά την προσφορά στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Τόνισε επίσης οτι το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει οτι χαϊιδεύοντας τα αυτιά της ολιγαρχίας θα υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Συγκριτικό πλεονέκτημα, τόνισε, δεν είναι η φτηνή εργασία, αλλά ένα δυναμικό, δυνατό κοινωνικό κράτος που προστατεύει τον Ελληνα πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας τες πρώτο σταθμό στην πορεία προς τις εκλογές, οι οποίες, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, θα είναι νικηφόρες για το κόμμα του.

    Ο κ. Παπανδρέου έδειξε ενθουσιασμένος απο τη συγκέντρωση στο Αγρίνιο, καθώς το κλειστό γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ενώ περίπου άλλος τόσος κόσμος ήταν έξω από το γήπεδο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κλείσει την ομιλία του με τη φράση «δεν μας χωράνε πιά τα γήπεδα».

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου για να απευθυνθεί στον αγροτικό κόσμο, θα πρέπει πρώτβ απβ όλα να ζητήσει ανοιχτά συγγνώμη για την επίσημη θέση των Κυβερνήσεων που υπηρέτησε ως υπουργός ότι «οι αγρότες θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μέχρι να το κάνει αυτό, κάθε προσπάθειά του να εμφανιστεί ως τιμητής, τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τα όρια της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 March 2006 - 21:30:09 UTC