Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Μάχη για την κοινωνική Ευρώπη
  • [02] Συνάντηση της Φ.Πάλλη-Πετραλιά με την Α. Μέρκελ

  • [01] Παπανδρέου: Μάχη για την κοινωνική Ευρώπη

    Οι σοσιαλιστές ετοιμάζονται για μάχη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για την κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαίκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πράγα.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει στην Ευρώπη να έχουμε ανάπτυξη με απασχόληση για όλους, αλλαγές με ασφάλεια για όλους και διαφορετική ενεργειακή πολιτική η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον. Επίσης στόχος είναι να υπάρχουν προσιτές τιμές στην αγορά για τους καταναλωτές.

    Στη συνεδρίαση του ΕΣΚ συζητήθηκε η "απάντηση" των σοσιαλιστών στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, καθώς και θέματα, όπως η ανεργία και το ενεργειακό πρόβλημα.

    O κ.Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου είχε συναντήσεις με σοσιαλιστές ηγέτες.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέϊ Στάνισεφ, το Ρομάνο Πρόντι, τον Μάσιμο ντ' Αλέμα, τον Χ. Αλμούνια, τον Ματίας Πλάτσεκ (πρόεδρο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πόλ Ρασμούσεν.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του έθεσε το θέμα των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής,το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, καθώς και το Κυπριακό, ενώ συζήτησε και θέματα σχετικά με τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και επιμέρους σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Με τον Πολ Ρασμούσεν ο κ. Γ. Παπανδρέου συζήτησε τρόπους για γίνει καλύτερη η συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΕΣΚ.

    Ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να φέρει πιο κοντά τους δυο οργανισμούς, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν πλέον θέματα που απασχολούν τη Διεθνή που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να αναδειχθούν οι σοσιαλιστικές αξίες μέσα από τη συνεργασία των δυο οργανισμών.

    Με τον Τόνι Μπλέρ η συζήτηση αφορούσε περισσότερο στο ρόλο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνεργασία των κομμάτων.

    Στη συνάντηση με τον Ρομάνο Πρόντι και τον Μάσιμο ντ'Αλέμα τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν αφενός τη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στις εκλογές στην Ιταλία, όπου ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Πρόντι. Επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.

    Με τον Ματίας Πλάτσεκ, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε εγκάρδια και από τις δυο πλευρές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για το ρόλο των σοσιαλιστών σήμερα και αντηλλάγησαν σκέψεις για τις προτεραιότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Πλάτσεκ συμμερίστηκε την άποψη του κ. Παπανδρέου για τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία της ΓΣΕΕ.

    Το βράδυ η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών διημερίδας για την πολιτική στον τομέα της υγείας.

    Συνάντηση Φ. Γεννηματά με Α. Διαμαντοπούλου στην ΕΝΑΕ

    Τα γραφεία της ΕΝΑΕ επισκέφθηκε, το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κα Αννα Διαμαντοπούλου και συναντήθηκε με την πρόεδρο κα Φώφη Γεννηματά και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε το ζήτημα της Διατροφικής Αλυσίδας και η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των πολιτών.

    Αμέσως μετά η κα Γεννηματά δήλωσε ότι "η δράση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε όλη την Ελλάδα για την προστασία των καταναλωτών, έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται απ΄ όλους τους πολίτες, καθώς από τους ελέγχους που διενεργούμε νιώθουν περισσότερο ασφαλείς. Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφική αλυσίδα, έχουν εξελιχθεί σε ζητήματα πρώτης γραμμής".

    Τόνισε δε ότι "εμείς συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο που έχουμε χαράξει, αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε συνεργασία με τους πολίτες, τον εμπορικό κόσμο, τις αρμόδιες αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα κινήματα καταναλωτών. Δεν περιοριζόμαστε μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στόχος μας είναι να γνωρίζει ο πολίτης τι τρώει, τι πίνει και τι πληρώνει".

    Από την πλευρά της, η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι "στη χώρα μας ο καταναλωτής δέχεται σημαντικές επιθέσεις και στόχος μας είναι ο ενεργός καταναλωτής να μπει στο κέντρο των εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε διαβούλευση με μία σειρά φορέων. Η ΕΝΑΕ και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έχουν κάνει σημαντική δουλειά με τους ελέγχους, έχουν φέρει πολλά ζητήματα στη επιφάνεια. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για πιο στενή συνεργασία του κράτους, των νομαρχιών και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προστασία του καταναλωτή".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνάντηση της Φ.Πάλλη-Πετραλιά με την Α. Μέρκελ

    Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ), όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Η Ελλάδα είναι φέτος στα πλαίσια της ΙΤΒ η «τιμώμενη χώρα», γεγονός που καταγράφεται οπτικά με τον γαλανόλευκο σημαιοστολισμό του Διεθνούς Τουριστικού Χρηματιστηρίου (όπως είναι το επίσημο όνομα της ΙΤΒ), την «ελληνοπρεπή» εναρκτήρια τελετή και δεξίωση αλλά και μία εξαιρετικά έντονη διαφημιστική προβολή του τουριστικού σήματος «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα με εσένα πρωταγωνιστή» όχι μόνον στο σύμπλεγμα των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων της ΙΤΒ, αλλά και σε πολλά σημεία του κέντρου της γερμανικής πρωτεύουσας.

    Η ελληνίδα υπουργός προσφώνησε θερμά τη γερμανίδα καγκελάριο - «τιμή μας που σας υποδεχόμαστε στο ελληνικό περίπτερο», είπε - τονίζοντας ότι η Γερμανία και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες και πολιτισμό. Η κ.Πάλλη-Πετραλιά διατύπωσε την πρόθεση να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ο ελληνικός τουρισμός στη Γερμανία. «Για τους Γερμανούς η Ελλάδα είναι, ως τουριστικός προορισμός, το Νούμερο δύο και εμείς θα δουλέψουμε σκληρά για να καταστήσουμε την Ελλάδα για τους Γερμανούς επιλογή Νούμερο ένα», είπε η υπουργός, ευχόμενη παράλληλα «καλή επιτυχία» στη Γερμανία στο ποδοσφαιρικό μουντιάλ του Ιουνίου.

    Η κ.Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της για την υποδοχή και για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι φέτος «χώρα-προνομιακός εταίρος» της ΙΤΒ, λέγοντας ότι επίσκεψή της (μαζί με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα τουρισμού) έχει και τον χαρακτήρα ενός «ευχαριστώ». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλή φιλοξενία και γι' αυτό οι άνθρωποι που ταξιδεύουν ευχαρίστως στην Ελλάδα, ξέρουν το γιατί», είπε η Μέρκελ.

    Σχολιάζοντας ευθέως στην εξαγγελία της ελληνίδας υπουργού, η Μέρκελ είπε χαριτολογώντας πως «δεν θα αναμιχθούμε στον αγώνα σας με την Ισπανία για την κατάληψη της πρώτης θέσης, αυτό θα το αποφασίσουν οι άνθρωποι μόνοι τους», προσθέτοντας: «Πριν από λίγες μέρες είχα με τον έλληνα πρωθυπουργό Καραμανλή μία εξαιρετικά φιλική συνομιλία για τις γερμανοελληνικές σχέσεις και αυτό που φαίνεται είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις απλοποιούνται όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους...»

    Η γερμανίδα καγκελάριος, με αυτήν την πολιτική «γέφυρα», πέρασε στην τουριστική «αντεπίθεση» προβάλλοντας τη Γερμανία ως χώρα τουριστικού προορισμού: «Γι αυτό - είπε - η Μέρκελ θέλω να προσκαλέσω και τους ανθρώπους από την Ελλάδα να επισκεφθούν τη Γερμανία. Αν παραζεσταθείτε στην Ελλάδα - πρόσθεσε - έχουμε θαυμάσιες περιοχές στη Γερμανία, από τη Βαλτική μέχρι τη Βαυαρία και όποιος θέλει να γνωρίσει τη φύση και τον πολιτισμό της Γερμανίας, έχει μία θαυμάσια ευκαιρία.»

    Η γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε την ελληνική παρουσία - «προβάλλετε τη χώρα σας τόσο θαυμάσια, που δεν χρειάζεται να συμβάλω εγώ περισσότερο σε αυτό», είπε προς αποχαιρετισμόν η Μέρκελ - ενώ η ελληνίδα υπουργός τής προσέφερε ως ενθύμιο της επίσκεψής της μία παραδοσιακή κούπα.

    Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, η κ.Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους, χαρακτήρισε πολύ τιμητικό το γεγονός της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου και, κάνοντας έναν συνολικότερο απολογισμό από την παρουσία και την προβολή της Ελλάδας στην ΙΤΒ, κατέληξε στην εκτίμηση ότι «το μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό είναι ευοίωνο».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 March 2006 - 17:30:11 UTC