Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης:Οι προτεραιότητες στην οικονομία

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης:Οι προτεραιότητες στην οικονομία

    Η πρώτη διετία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης δίνει την θέση της στη επόμενη διετία εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων αυτών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στην οικονομία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις προτεραιότητες για την διετία 2006-2007. Αυτές είναι αναλυτικότερα:

    Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ σήμερα, καθώς και σταδιακή μείωση -με ορίζοντα τριετίας- των φορολογικών συντελεστών. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί σταδιακά από το 30% στο 25%, με ταυτόχρονη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων, ενώ ο ανώτερος συντελεστής 40% θα μειωθεί στο ίδιο διάστημα στο 35%. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν εντός του 2006 και, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2007. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές και ότι εξορθολογισμος αυτός έγινε με το νόμο του 2004.

    Η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στις κοινωνικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και διαβεβαίωσε ότι το 2008 το ΕΚΑΣ θα έχει αυξηθεί στα 230 ευρώ και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, υλοποιώντας έτσι στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

    Η προώθηση του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναζητηθούν μέσα από τον διάλογο οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συνεναίσεις, κάτι που θα εξαντλήσει το χρόνο της παρούσης κυβέρνησης. Τόνισε μάλιστα ότι κανείς δεν δικαιούται να θέτει όρους και προϋποθέσεις για την συμμετοχή του στο διάλογο, οι οποίες δεν σχετίζονται με το θέμα του ασφαλιστικού. Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, παρά μόνο ότι υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα του διαλόγου γι΄ αυτό.

    Η υλοποίηση της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων το 2006. Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εστιαστεί κυρίως στον τομέα των τραπεζών, ενώ το 2007 θα επεκταθεί στις υποδομές τις χώρας που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε λιμάνια και αεροδρόμια. Αναφερόμενος σχετικά, είπε ότι το Αεροδρόμιο των Αθηνών θα είναι από τους κυριότερους στόχους της πολιτικής αυτής για το 2007, ενώ για τη Εμπορική Τράπεζα ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί ο σύμβουλος για την ιδιωτικοποίησή της.

    Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών απορρόφησης του ΚΠΣ.

    Ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών

    Η περιστολή της φοροδιαφυγής

    Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

    Η υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 και της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, επεσήμανε ιδιαίτερα τον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος κυμάνθηκε στο 3,7% το 2005, την πτώση της ανεργίας στο 9,7% από 11,4% που ήταν στις αρχές του 2004, την μείωση, όπως είπε, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που φέτος προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 2,6% του ΑΕΠ (έναντι 2,8% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης), καθώς και την αύξηση των εξαγωγών κατά 13,1% το 2005.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στο παρελθόν, δήλωσε ότι "κληρονομήσαμε κινούμενη άμμο στα δημοσιονομικά, μηδαμινές ξένες επενδύσεις στην χώρα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα", ενώ τόνισε ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας δεν καταγράφονταν καθόλου στον προϋπολογισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική για την απόφαση της Eurostat που αφορά στον τρόπο καταγραφής στον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι "δεν θα επανέλθουμε στον τρόπο που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ, γιατί εφάρμοζε την μη καταγραφή των αμυντικών δαπανών".

    Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι επί σειρά ετών απέκρυπταν δαπάνες στον προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι την περίοδο 1997-2003 απεκρίθησαν ελλείμματα πάνω από 8 δισ. ευρώ και ότι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες με δανεισμό δεν καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στην απόφαση της Eurostat για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι θα εφαρμοστεί για τα αμέσως επόμενα χρόνια και ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της θα είναι ασήμαντη για τα έτη 2005-2006.

    Σε ερώτηση σχετική για το δανεισμό των νοικοκυριών, ο υπουργός τόνισε ότι ο ρυθμός του δανεισμού είναι υψηλός αλλά οφείλεται στη χαμηλή βάση από την οποία ξεκινά, ενώ τόνισε ότι πολύ σωστά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τα νοικοκυριά.

    Για τις οικογένειες με τρία παιδιά δήλωσε ότι η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα προχωρεί στην αύξηση των ωφελών για τις οικογένειες αυτές προκειμένου να εξομοιωθούν με αυτές που ισχύουν για τις πολύτεκνες οικογένειες.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε για το 2005 να περιορίσει τις απώλειες πόρων του Γ' ΚΠΣ (με βάση τον κανόνα του ν+2) σε επίπεδα κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ από τα 800 - 1,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αντιπολίτευση. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και, όπως είπε, από το 2007 θα ισχύσει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει το σκέλος των χρηματοδοτήσεων των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς και ένα εθνικό σκέλος που θα έχει ως στόχο να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ επενδυτικών πόρων της χώρας.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να συγκρατηθούν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού την περίοδο 2004-2006 κατά 0,7% του ΑΕΠ, καθώς και οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,3% του ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης τόνισε ότι ετοιμάζεται σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ανέφερε ότι από τα 97.000 δημόσια κτήματα, τα 87.000 ήταν καταπατημένα, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση το 2004. Επίσης, όπως είπε, προχωρά η κατάρτιση νομοσχεδίου για την σύσταση σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών, ενώ ολοκληρώθηκε το πόρισμα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα κληροδοτήματα.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους (τον Ιανουάριο κατά 17,7% και τον Φεβρουάριο κατά 14,4%), ενώ αναφερόμενος στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων ότι είναι η ελάφρυνση της οικοδομής, η εξυγίανση της αγοράς ακινήτων αλλά και η περιστολή της φοροδιαφυγής που υπάρχει στον χώρο αυτό.

    Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στον ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, είπε ότι ο υπολογισμός θα γίνει με αντικειμενική διαδικασία και τόνισε ότι οι αντικειμενικές αξίες και το κόστος κατασκευης θα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι τα επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, καθώς και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών στις εκτός σχεδίου περιοχές.

    Αμετάβλητος ο πληθωρισμός

    Αμετάβλητος στο 3,2% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σε μέσα επίπεδα στο 12μηνο Φεβρουαρίου 2006-2005 ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,5%.

    Η εξέλιξη του πληθωρισμού το Φεβρουάριο οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές τιμών σε σχέση με τον Ιανουάριο:

    -Στη μείωση κατά 12,3% του δείκτη των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.

    -Στη μείωση κατά 3% των διαρκών αγαθών.

    -Στη μείωση κατά 0,5% των τιμών στις μεταφορές.

    -Στη μείωση κατά 0,7% των τιμών στις υπηρεσίες που αφορούν υπηρεσίες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια-καφέ.

    -Επίσης στην αύξηση κατά 1,8% των ειδών διατροφής και αλκοολούχων ποτών και στην αύξηση κατά 0,4% των υπηρεσιών στέγασης.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο παρουσίασε επίσης αύξηση 3,2%.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 March 2006 - 15:30:11 UTC