Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρεμβάσεις και έργα για οδική ασφάλεια
  • [02] «Πολλές δυνατότητες για διεύρυνση της συνεργασίας»

  • [01] Παρεμβάσεις και έργα για οδική ασφάλεια

    Ολοκληρωμένο ειδικό πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για την αύξηση της οδικής ασφάλειας στη χώρα, προϋπολογισμού 90 εκατ.ευρώ, έχει καταρτίσει και προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, παραλληλα με τα πολλά οδικά έργα, μικρά και μεγάλα.

    Οπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνεντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

    1. Η υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης (σε σήμανση, στηθαία, διαγραμμίσεις, πινακίδες, ηλεκτροφωτισμό, ασφαλτοτάπητα κ.α) σε εντοπισμένες επικίνδυνες θέσεις του εθνικού οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 64,6 εκατ. ευρώ.

    2. Η παρακολούθηση της οδηγικής συμπεριφοράς στο εθνικό οδικό δίκτυο με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων(ραντάρ) σε 400 σημεία

    3. Ο καθορισμός αξιόπιστων ορίων ταχύτητας στο εθνικό δίκτυο

    4. Η κωδικοποίηση και εφαρμογή νέας χιλιομέτρησης του εθνικού οδικού δικτύου

    5. Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου οδών

    6. Η προώθηση δράσεων αύξησης της οδικής ασφάλειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα της οδικής ασφάλειας ως εθνικής σημασίας ζήτημα, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μείωση του αριθμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ανθρώπινες απώλειες είναι ακόμα πολύ υψηλές. Η Ελλάδα, δυστυχώς, εξακολουθεί να καταλαμβάνει -εδώ και 20 χρόνια -την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια, μεταξύ των 15 κρατών που ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν τη διεύρυνση.

    Η άσφαλτος, ανέφερε ο υπουργός, κοστίζει στην ελληνική κοινωνία 1.500 νεκρούς και περίπου 20.000 τραυματίες το χρόνο. Είναι υποχρέωσή μας, τόνισε, να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να έχουμε λιγότερα θύματα.

    Συμφωνα με τον κ. Σουφλιά, καθοριστικά για την αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους της χώρας είναι τα μεγάλα οδικά έργα που προχωράει το ΥΠΕΧΩΔΕ βελτιώνοντας με ταχύ ρυθμό τις οδικές υποδομές. Οπως είπε:

    -Μέσα στο 2005 δημοπρατήθηκαν έργα συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορούν τη δημιουργία σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    -Προχωράμε στους 5 μεγάλους οδικούς άξονες που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και θα αλλάξουν κυριολεκτικά τον οδικό χάρτη της Ελλάδος. "Μαλιακός - Κλειδί με τα σημαντικά έργα που θα γίνουν στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα, Ιονία Οδός, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και, βέβαια, Ε65. Θα είναι όλοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι με διαχωριστική νησίδα", είπε ο υπουργός.

    Ο ρόλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ασφαλούς οδικής υποδομής και στον αποτελεσματικό έλεγχο και εποπτεία της. Οι βασικοί στόχοι-προτεραιότητες στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι:

    1. Βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου και εξασφάλιση των αναγκαίων προδιαγραφών ασφαλείας κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των οδικών αξόνων.

    2. Αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων συντήρησης, ιδίως όπου υπάρχουν θέματα οδικής ασφάλειας.

    3. Ελαχιστοποίηση των σημείων συχνής εμφάνισης ατυχημάτων, με εξειδικευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

    4. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία του ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος και την παρακολούθηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε επίσης οτι το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Τέλος, ο υπουργος σημείωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης μέτρων επεμβάσεων στα αστικά οδικά δίκτυα (πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης). Όμως, παρ' όλα αυτά, ο ρυθμιστικός ρόλος του, επιβάλλει την υλοποίηση άλλου τύπου δράσεων και, κυρίως, τη σύνταξη προδιαγραφών υλοποίησης μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη δράση «Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την υλοποίηση επιλεγμένων βέλτιστων παρεμβάσεων για τυπικά προβλήματα οδικής ασφάλειας σε αστικές περιοχές», προϋπολογισμού 160 χιλιάδων ευρώ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Πολλές δυνατότητες για διεύρυνση της συνεργασίας»

    Εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα έχει η κατάσταση στα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών της περιοχής, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη από το Σαράγεβο όπου ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα την βαλκανική περιοδεία της.

    "Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα οι πρώτες επίσημες διμερείς επαφές μου να γίνουν στην περιοχή", είπε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ίβανιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη διεύρυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το οποίο για την προσεχή διετία ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χορήγησης βίζας η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι σημαντική η απρόσκοπτη επαφή μεταξύ φοιτητών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ίβανιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη χώρα του, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    "Η Ελλάδα έχει προσφέρει τα μέγιστα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με μεγαλύτερη προσφορά το άνοιγμα του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας",δήλωσε ο κ. Ίβανιτς.

    Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών έκαναν λόγο για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και αναφερόμενοι στο οικονομικό φόρουμ που θα διοργανωθεί το προσεχές διάστημα στο Σαράγεβο με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα διαπιστωθούν δυνατότητες νέων επενδύσεων.

    Αργότερα η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αντνάν Τέρζιτς και με τον υψηλό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρίστιαν Σβαρς - Σίλινγκ, ενώ επισκέφθηκε το κτίριο των "κοινών θεσμών" το οποίο ανακαινίζεται με κονδύλια της αναπτυξιακής βοήθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η βαλκανική περιοδεία της κας Μπακογιάννη συνεχίζεται στο Βελιγράδι, όπου η υπουργός συναντάται με αξιωματούχους της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ευχές στον κ. Ταλάτ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικώς με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για "εξελίξεις στις οποίες διακρίνει θετική προοπτική" και με την ευκαιρία ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αφορμή την τελευταία περιπέτεια με την υγεία του.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 March 2006 - 17:30:12 UTC