Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  • [02] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [03] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • [04] Περιοδεία Μπακογιάννη στα Βαλκάνια

  • [01] Ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Βασίλη Σκουρή.

    Στο μεταξύ, εως την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο, το 2006. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παράλληλα, διαβεβαίωσε οτι ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Επανέλαβε επίσης, οτι η κυβέρνηση παρότι είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, δεν μπορεί να παρεμβαίνει εκεί που δεν επιτρέπεται θεσμικά.

    Η κυβέρνηση σύντομα θα καθορίσει τις διαδικασίες συζητησης και διαλόγου για το ασφαλιστικό στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη ΓΣΕΕ. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των τραπεζών, ο υπουργός επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης, ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής έκκλησης προς τους τραπεζίτες. Να αναλάβει τις ευθύνες της, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Στην Σητεία βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στο νομό Λασιθίου.Το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες.

    Ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του σε συγκέντρωση χθες το βράδυ στην Ιεράπετρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και πολιτικής παρακμής.

    Η συγκέντρωση είχε πολλά προεκλογικά χαρακτηριστικά, είχε υψηλούς τόνους, παλμό, συνθήματα του τύπου "Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά", προβολή στόχων "υπό τύπον" συνθημάτων, έντονη κριτική στην κυβέρνηση, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, ακόμα και κρητικούς χορούς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής του χορού και να κλείνει την ομιλία του με μια ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου "Η δημοκρατία θα νικήσει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του με τις φράσεις "άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Καραμανλή" και "ήρθε η αρχή του τέλους". Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού για το θέμα των υποκλοπών, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι θύμα στην υπόθεση αυτή, αλλά θύτης.

    Κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και πολιτικής παρακμής, ότι δημιουργούν νέες διακρίσεις, νέα τείχη και νέους αποκλεισμούς επανέφερε τα ερωτήματα που έχει θέσει επανειλημμένως σχετικά με το θέμα των υποκλοπών και τα οποία, όπως ανέφερε, παραμένουν αναπάντητα.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δείχνει εκνευρισμό και αγωνία προσπαθώντας να πείσει ότι είναι ο ίδιος θύμα. Και ρώτησε τον κ. Καραμανλή τι του έλειπε προκειμένου να χειριστεί σωστά το θέμα. Έχει, ανέφερε, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες, των οποίων τις ηγεσίες ορίζει η ίδια η κυβέρνηση.

    Συνεχίζοντας το κατηγορητήριό του κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε να αγνοήσει το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τη δημοκρατία και να εμπιστευθεί τον περίγυρό του και τους υπαλλήλους ξένων πολυεθνικών. Έτσι, όμως, πρόσθεσε, γίνονται θύματα ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι χρησιμοποιεί το διάλογο για να καλύψει την κρυφή του ατζέντα, όπως και ότι ο πρωθυπουργός άλλα λέει και άλλα κάνει. Ο διάλογος, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, "είναι διαδικασία για να λάμψει η αλήθεια και όχι μάσκα για να κρύβεται ο κ. Καραμανλής".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συζήτησης με την κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών, κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή ότι υπεκφεύγει και συγκαλύπτει την υπόθεση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ευθύνεται μόνο για τις υποκλοπές. Ευθύνεται για τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, για την καταπάτηση βασικών εννοιών της δημοκρατίας, για την τεράστια αναδιανομή του πλούτου, την ακρίβεια, κλείσιμο επιχειρήσεων, την ανέχεια των συνταξιούχων, τη στέρηση πόρων από την περιφέρεια, την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την αύξηση της γραφειοκρατίας, το ξήλωμα του "Καποδίστρια", την κατάντια της γεωργίας, την απώλεια εισοδήματος από την ελληνική οικογένεια.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των τραπεζών με αφορμή τη στάση που τηρούν στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, παρουσιάζουν τεράστια κερδοφορία. Οι τράπεζες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αντί να συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας προσθέτουν πίεση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στα ελληνικά νοικοκυριά.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στα πρόσφατα γεγονότα με την επιστράτευση των ναυτεργατών, καταλογίζοντας πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση.

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την περιοδεία του στο νομό Λασιθίου απευθύνοντας χαιρετισμό στους κατοίκους του δήμου Νεαπόλεως στην κεντρική πλατεία όπου μίλησε δέσποζαν δύο πανό κατά της απόσχισης της κοινότητας Βραχασίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να "Βαλκανοποιήσει" τη χώρα, προωθώντας τη διαίρεση και τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών καθώς, όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει ισχυρές τοπικές κοινωνίες, αλλά ανίσχυρους πολίτες, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία ή από τους τοπικούς κομματάρχες.

    Αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του "Καποδίστρια", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον Καποδίστρια 1, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Θα προχωρήσει, τόνισε, και σε Καποδίστρια 2 δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη. Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε με πια λογική, πια μελέτη και πια στοιχεία αποφάσισε να προχωρήσει στον χωρισμό δήμων. Ο ίδιος έδωσε την απάντηση ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν ρουσφετολογικά και πελατειακά.

    Τόνισε επίσης ότι με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πρόσθεσε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση που εξυπηρετεί μικρές ισχυρές μειοψηφίες των συμφερόντων και η οποία για να κρατήσει την εξουσία διαιρεί τον λαό.

    Προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να χωρίσει τον δήμο κάτι, που, όπως είπε, το πετυχαίνει με ψεύδη, συναλλαγή και διαπλοκή και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία.

    Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι η Νεάπολη τελεί υπό διωγμό.

    Ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί ο χωρισμός του δήμου και απένειμε στον κ. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του δήμου.

    Υπερψηφίστηκε η τροπολογία - Αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση στη Βουλή

    H τροπολογία που αλλάζει την υφιστάμενη δομή του σχεδίου «Καποδίστριας» σε τέσσερις περιπτώσεις υπερψηφίστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να υπογραμμίσει την εναντίωσή του στη διαδικασία συζήτησης αλλά και στην ουσία της τροπολογίας.

    Ήδη από την αρχή της συζήτησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παρασκευάς καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ρουσφετολογική πολιτική και απέδωσε την τροπολογία, σε συμμόρφωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την επιταγή αυτή.

    «Η κατεδάφιση, έχει και όρια. Αναλώθηκε το υπουργείο κι εσείς προσωπικά, σε μια αδιέξοδη προσπάθεια που στόχευε, όχι στην επανίδρυση του κράτους, αλλά στην κατεδάφιση κάθε δημοκρατικού θεσμού και στην επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς» σημείωσε ο κ. Παρασκευάς.

    Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση. Οι διαδικαστικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Ρόβλιας, ήταν το ότι «η τροπολογία εμφανίστηκε μετά το πέρας της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, δεν συζητήθηκε εκεί, δεν υπάρχει γνώμη της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής». Επί της ουσίας δε, παρά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Ρόβλιας, επέμεινε στη θέση του ότι «η επιλογή των τεσσάρων κοινοτήτων έγινε χωρίς κριτήρια - πιθανολογούμε ότι τα κριτήρια υπήρξαν τηλεοπτικά και συγκεκριμένα οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, προεκλογικές, μετεκλογικές, παρουσία της τηλεοράσεως σβ αυτές τις κοινότητες».

    «Πολέμησε τον "Καποδίστρια" η ΝΔ, υποσχέθηκε ότι θα τον καταργήσει, τώρα μετέβαλε την άποψή της, αλλά μείνανε κάποιες υποσχέσεις της σε σχέση με δεκάδες δήμους και κοινότητες. Η τροπολογία είναι λοιπόν καθαρά πελατειακή, χωρίς την παραμικρή πολιτική βάση» υποστήριξε ο κ. Ρόβλιας, για να ανακοινώσει στη συνέχεια την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών,κ.Παυλόπουλος , σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «αποχωρεί γιατί φοβάται την αλήθεια, φοβάται να πει τη γνώμη του και να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπου νομοσχέδια συνοδεύονταν από πληθώρα τροπολογιών, μέχρι και διπλασιασμού - τελικά - του αριθμού των άρθρων. Επί της ουσίας δε, υπενθύμισε ότι τροπολογία αντίστοιχη της επίμαχης, έχει καταθέσει και ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, ενώ επίσης στο παρελθόν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Στρατάκης, Ματζαπετάκης και Έξαρχος, είχαν καταθέσει ερωτήσεις για την τύχη του Βραχασίου, της Τσαριτσάνης και της Φαλάνης. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών - είχε ζητήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ.

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μου λέει «βρες λύση με την ΚΕΔΚΕ», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μου λέει «δώσε λύση με ευθεία νομοθετική ρύθμιση» και όταν φέρνω τη ρύθμιση, αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από πλευράς τους, υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αποχώρηση, προκειμένου να αποφύγει συζήτηση επί της ουσίας των πολιτικών, που ακολουθήθηκαν από το ίδιο και συνεχίζονται σήμερα από τη ΝΔ. «Και τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να λειτουργούν οι δήμοι σαν λογική επέκταση του κράτους, να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που κεντρικά αποφασίζονται. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μια σειρά ζητημάτων, όπως φόρους, τέλη, συμπράξεις με ιδιώτες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στη λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώνει ο πολίτης. Όλβ αυτά προωθούνται από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει καθορίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στα όσα είπε για τον "Καποδίστρια" ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην περιοδεία του στην Κρήτη, δήλωσε πως "στις 22 Οκτωβρίου 2004, ο κ. Παπανδρέου, από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ καλούσε την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου".

    "Έλεγε τότε, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο: «Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών καθίστε στο τραπέζι του διαλόγου με το Βραχάσι και με την ΚΕΔΚΕ και δώστε λύση στο πρόβλημα»", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    "Αυτά ζητούσε τότε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που η Κυβέρνηση δίνει λύση στο πρόβλημα, σήμερα που η Κυβέρνηση δίνει τη λύση που ο ίδιος ζητούσε, την απορρίπτει και την καταγγέλλει! Η αξιοπιστία και η συνέπεια του κ. Παπανδρέου, στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Χρ.Φώλιας, για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ.

    Αύξηση 3,7% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    Από τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών των προηγούμενων ετών προκύπτει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2004 η αύξηση ήταν 4,8%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 4,7% και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 ήταν 3,3%.

    Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς (Δ' τρίμηνο 2005) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,6%.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις (πάντα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 η αύξηση είναι ίση με 0,1%.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές όπως προκύπτει από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:

    -Εξαγωγές: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 0,4% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    -Εισαγωγές: αυξήθηκαν κατά 0,7%, το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    Τέλος, οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,6%. Η αύξηση της τελικής κατανάλωσης συνέβαλε κατά 2,2% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    Αύξηση 14% των εσόδων του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο

    Αύξηση 14,4% παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Εξάλλου τον Ιανουάριο σημειώθηκε πλεόνασμα 844 εκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό έναντι ελλείμματος 436 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο του 2005.

    Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 16,4%, πολύ υψηλότερο από το στόχο που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν το Φεβρουάριο τα έσοδα από ΦΠΑ. Ο ρυθμός αύξησής τους ανήλθε σε 20,8% και συνέβαλε σημαντικά στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των εσόδων στις ΔΟΥ το Φεβρουάριο παρουσίασε αύξηση 6,7%, το σύνολο των εσόδων στα τελωνεία 11,2%, ενώ διάφορες άλλες κατηγορίες εσόδων (υπόλογος συμψηφισμού) αυξήθηκαν κατά 67,6%.

    Την ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μηνα Ιανουάριο, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα καθαρά έσοδα τον Ιανουάριο παρουσίασαν αύξηση 19,5% έναντι στόχου του προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 10,3%. Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 17,7% έναντι στόχου αύξησής τους σε ετήσια βάση 6,5%.

    Οι δαπάνες του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο παρουσίασαν μείωση 11,9%, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού προβλέπει αύξησή τους 4,4% σε ετήσια βάση. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο παρουσίασαν μείωση 15,1% έναντι πρόβλεψής τους για αύξησή τους 6%. Οι δαπάνες για τόκους παρουσίασαν μείωση 0,4% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωσή τους κατά 1,8%.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 500% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 26,2%. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σημείωσαν μείωση 68,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους 11,7%.

    Νέες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των φορολογούμενων

    Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΑΧΙS παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

    Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή άμεσα σε πιλοτική βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για 20 χιλιάδες μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι θα λάβουν από φέτος τη δήλωσή τους με προεκτυπωμένα τα εισοδήματά τους και τους παρακρατούμενους φόρους.

    Στην εκδήλωση ο κ. Αλογοσκούφης περιέγραψε ακόμα την πολιτική εκσυγχρονισμού του ΤΑΧΙS, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των φορολογούμενων αλλά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

    Σε ό,τι αφορά τις δύο νέες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, είναι οι ακόλουθες:

    1. Η λειτουργία νέου συστήματος υποβολής και συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, το οποίο επιτρέπει την άμεση υποβολή της δήλωσης μέσω του Ιντερνετ (Τaxisnet) και την ταυτόχρονη αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης. Μάλιστα ο φορολογούμενος θα λαμβάνει αυτόματα μετά την υποβολή και την εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στις διάφορες συναλλαγές, όπου απαιτείται. Μάλιστα, στο σύστημα αυτό θα υπάρχει πρόγραμμα που θα διορθώνει αυτόματα τυχόν λάθη στη φορολογική δήλωση.

    2. Η λειτουργία προγράμματος αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα έχει την δυνατότητα να τυπώνει αυτόματα και βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν οι επιχειρήσεις προς τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οικοδομεί το νέο σύστημα TAXIS. Όπως είπε, το υφιστάμενο σύστημα είναι παλαιωμένο, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό. Το νέο TAXIS, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει 8.300 νέα τερματικά, 1.800 νέους εκτυπωτές και δέκα νέους επιχειρησιακούς υπολογιστές servers.

    Μάλιστα, το νέο TAXIS θα είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το υφιστάμενο, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εξασφαλίσει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στις εφορίες και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος για τη δημιουργία του νέου TAXIS, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε με την ένταξή του στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποδοχή που έχουν από τους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτυπώνεται στην υψηλή συμμετοχή τους σ'αυτές. Έτσι, όπως είπε, το 2005 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά 2.256.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 1.776.700 το 2004 (αύξηση 67%).

    Σε ό,τι αφορά την αποστολή στους φορολογούμενους δηλώσεων με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του εισοδήματός τους και τον παρακρατούμενο φόρο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα σε πιλοτική βάση για 20.000 μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

    Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έχουν να δηλώσουν άλλα εισοδήματα ή δαπάνες, θα υποβάλουν κανονικά την προεκτυπωμένη δήλωση ως έχει. Στόχος, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορολογούμενους.

    Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Τaxis θα διατεθεί σε σχολεία ακριτικών περιοχών, ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρόκειται για 315 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα διατεθούν στα σχολεία των περιοχών αυτών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη συμβολή του νέου συστήματος Τaxis στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα της χώρας και η έμφαση των ελέγχων θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα δείγματα φοροδιαφυγής.

    Καλούμενος να σχολιάσει τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με επαγγέλματα που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών, τόνισε ότι η προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής θα είναι στοχευμένη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Περιοδεία Μπακογιάννη στα Βαλκάνια

    Περιοδεία στα Βαλκάνια πραγματοποιεί από σήμερα η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα έχει συναντήσεις με τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή.

    Σκοπός του ταξιδιού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος είναι να επιβεβαιωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα συμβαίνοντα στην περιοχή, καθώς να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση απο το σύνολο των παραγόντων στις εξελίξεις.

    Στο Σεράγεβο, η Υπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό των Εξωτερικών, καθώς και με το τριμελές Προεδρείο και τον υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Σίλινγκ,στο κτίριο των κοινών θεσμών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης,το οποίο ανακαινίσθηκε με έξοδα του ΕΣΟΑΒ.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κα Μπακογιάννη θα έχει συναντήσεις στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα, καθώς και τον Υπουργό των Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Την επομένη ημέρα, 3 Μαρτίου, η Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό,τον επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, (Unmic) Γένσεν Πέτερσεν,τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χακίμ Θάτσι,τον αρχηγό της Σερβικής Λίστας Ιβάνοβιτς και τον αρχηγό του κόμματος ΟΡΑ, Σουρρόι.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών θα επισκεφθεί την ελληνική δύναμη στο Κόσοβο και θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών ερωτηθείς για την οικοδόμηση ενός ελληνικού σχολείου στη Χειμάρα, ανέφερε οτι το σχολείο αυτό,του οποίου έγιναν τα εγκαίνια από τον Υφυπουργό κ. Ευρ. Στυλιανίδη,κατασκευάσθηκε απο ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

    Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και τα μαθήματα να ξεκινήσουν απο τη νέα σχολική χρονιά, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αλβανίας να προάγει την ευρωπαϊκή της πορεία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 March 2006 - 7:30:34 UTC