Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ
  • [02] Πρωτοβουλία Κ.Παπούλια για τα ορφανά
  • [03] "Σάμινα" - Στη φυλακή ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

  • [01] Συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ

    Παράταση 15 ημερών έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να καταθέσουν ορισμένες περαιτέρω προτάσεις και απόψεις τους σχετικά με τη συγκέντρωση και αδειοδότηση των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η "αδειοδότηση να ξεκινήσει κι αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και μέσα στο 2006".

    Ο κ.Ρουσόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο ότι έστειλε δύο επιστολές στους Επιτρόπους της ΕΕ, τους αρμόδιους για την εσωτερική Αγορά και τα ΜΜΕ καθώς και ότι μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί με τις Ανεξάρτητες Αρχές για να συζητήσει τα θέματα της συγκέντρωσης και της αδειοδότησης.

    Αναφερόμενος στην πρώτη φάση του διαλόγου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 κοινωνικοί φορείς καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι όλοι συμφωνούν ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις.

    Για το θέμα αυτό , ο Υπουργός τόνισε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στο 20 ετών άναρχο τοπίο της ραδιοτηλεόρασης ενημέρωσης, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και με τίποτα προειλημμένο όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα". Πρόσθεσε δε ότι "αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ως προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της χώρας και όχι σαν προσπάθεια να αδειοδοτήσει η ίδια η κυβέρνηση".

    Οσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα οι διαπιστώσεις του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου στον τομέα της συγκέντρωσης ήταν ότι πολλοί ήταν οι φορείς που συμφώνησαν με τη δυνατότητα πολλαπλής συμμετοχής σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, υπό τους περιορισμούς που και ο ίδιος έχει προαναφέρει και ότι μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η πρόταση για θεσμική κατοχύρωση της διαδικασίας του ελέγχου των μετρήσεων της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας και της κυκλοφορίας, βάσει των οποίων προσδιορίζεται η οικονομική ισχύς των επιχειρήσεων ΜΜΕ στις αντίστοιχες αγορές.

    Προβληματισμό εξέφρασαν ορισμένες ενώσεις για τη διαγώνια συγκέντρωση στην περιφέρεια αντιπροτείνοντας την οριοθέτηση της διαγώνιας συγκέντρωσης σε δύο αντί τρία ΜΜΕ.

    Επίσης υπήρξαν προτάσεις για απελυθέρωση του περιορισμού του 25% για τη συμμετοχή ενός προσώπου σε τηλεοπτική επιχείρηση.

    Στο θέμα της αδειοδότησης, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων δεν τοποθετήθηκε στην πρόβλεψη ελάχιστου κεφαλαίου, σαν προϋπόθεση συμμετοχής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη διαγωνιστική διαδικασία. Αντίθετες γνώμες παρουσιάστηκαν στον έλεγχο της διαφάνειας των υποψηφίων για τη διαγωνιστική διαδικασία.

    Εξάλλου, ευρείας αποδοχής - όπως είπε- έτυχε το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας για τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και για την προγραμματική πληρότητα, με τους περισσότερους φορείς να συγκλίνουν στην πριμοδότηση προγραμμάτων που προάγουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παράδοση και στην ανάγκη ενός ελάχιστου ποσοστού 40% περίπου, τοπικής ύλης στο μεταδιδόμενο πρόγραμμα.

    Οι απόψεις των περισσότερων φορέων συνέκλιναν στο κριτήριο του απασχολούμενου προσωπικού σ' έναν ελάχιστο αριθμό ανάλογα με την κατηγορία του σταθμού, ενώ στο κριτήριο της συγχώνευσης διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων, με τους συνδικαλιστικούς φορείς που ζητούν το κριτήριο αυτό να συνδυαστεί με ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Στο κριτήριο της παλαιότητας συμφώνησε η πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων, ενώ μεγάλος αριθμός φορέων συντάχθηκε και υπέρ του διαρκούς ελέγχου, από τις αρμόδιες αρχές, των στοιχείων της κάθε υποψηφιότητας.

    Αρκετοί φορείς επισήμαναν εξάλλου την ανάγκη εξασφάλισης των απαιτούμενων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων ενόψει και της μεταβασης στην ψηφιακή εποχή, ενώ διατυπώθηκε πρόταση ότι πρέπει να χορηγηθούν άδειες αναλογικής τηλεόρασης μόνο σε όσους υποψηφίους δεσμευτούν ρητά ότι κατά τη μεταβατική περίοδο θα διασφαλίσουν την παράλληλη ψηφιακή μετάδοση. Προτάθηκε ακόμα η λήψη των αναλογικών αδειών χωρίς επαναπροκήρυξή τους για όσες επιχειρήσεις δεν αποδεχθούν τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

    Κατά τις σημερινές τους τοποθετήσεις ορισμένοι φορείς -όπως το ΕΣΡ και η ΕΡΤ - τάχθηκαν υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις, άλλοι όπως η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ζήτησαν σαφή οριοθέτηση μεταξύ ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο χώρο των ΜΜΕ, καταγγέλλοντας "γιγάντωση της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα τόσο σε επενδύσεις όσο και σε επέκταση".

    Η Ενωση Περιφερειακών Καναλιών εξέφρασε προβληματισμό για την ταχύτητα με την οποία προχωρά η νομοθετική αλλαγή, αναρωτήθηκε σε τί ωφελεί ένας νέος νόμος για την αναλογική TV, αφού προχωράμε στην ψηφιακή εποχή και επέκρινε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να δώσει νέες άδειες πανελλήνιας εμβέλειας σε "ημέτερους επιχειρηματίες", οδηγώντας στην εξαφάνιση της φωνής της επαρχίας.

    Η ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών Θεσσαλονίκης έθεσε το θέμα ενός πλαφόν ποσοστού για τους δημιουργούς και τις οργανώσεις συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ η Διαρκής Επιτροπή Ραδιοσταθμών Θεσσαλοινίκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στο ζήτημα ύπαρξης προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

    Εξάλλου η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών ζήτησε τον επανασχεδιασμό των χαρτών συχνοτήτων και κεντρων εκπομπής και μια 4ετή μεταβατική περίοδο για τους 52 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αττικής αναφέρθηκε στην ανάγκη της λήψης μέτρων ώστε να μην υπάρξει πλήρης εμπορευματοποίηση του Τύπου, ο δε πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου πρότεινε, σε ενδεχόμενη μοριοδότηση, τα περιοδικά να μοριοδοτηθούν με μηδενικό ποσοστό.

    Τέλος εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ η νομική της σύμβουλος Χρ. Σαλαβράκου δήλωσε ότι η Ενωση θα συμμετάσχει στο διάλογο με απόψεις και προτάσεις, η δε Ενωση Φωτορεπορτερ Ελλάδας ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" που υφίσταται από το ΑΠΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Πρωτοβουλία Κ.Παπούλια για τα ορφανά

    Παρέμβαση για τα ορφανά παιδιά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας καθώς, ύστερα από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, κ.Προκόπη Παυλόπουλο, θα προωθηθεί στη Βουλή τροπολογία με βάση την οποία θα μοριοδοτείται η επαγγελματική εξέλιξη όσων παιδιών μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία. Η διάταξη αυτή θα δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης των ορφανών σε Δήμους και Νομαρχίες της χώρας και θα αφορά ουσιαστικά την πρόσθεση μορίων στον φάκελο που θα καταθέτουν για την πρόσληψή τους στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρωτοβουλία αυτή θα ανακοινωθεί απόψε σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο του κ.Κ.Παπούλια, για τα 600 παιδιά ορφανοτροφείων Αττικής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] "Σάμινα" - Στη φυλακή ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

    Πρόσκαιρες καθείρξεις επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στους δύο καπετάνιους του πλοίου "Σάμινα" που το ναυάγιό του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, παρέσυρε στο θάνατο συνολικά 80 ανθρώπους. Επέβαλε επίσης ποινές φυλάκισης σε τρία μέλη του πληρώματος και στους δύο υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το πλοίο οδηγήθηκε στη μοιραία πρόσκρουση στις βραχονησίδες Πόρτες, από λάθος πλεύση και όχι από μηχανική βλάβη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    Μετά από πολύμηνη διαδικασία, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος τον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή και τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες τα μέλη του πληρώματος Γεράσιμο Σκιαδαρέση α΄μηχανικό, Γιώργο Τριαντάφυλλο, ύπαρχο και Δημήτρη Τσιούμα ασυρματιστή και τους υπευθύνους της -τότε- πλοιοκτήτριας εταιρίας Κωνσταντίνο Κληρονόμο και Νίκο Βικάτο.

    Με την απόφασή του το δικαστήριο αθώωσε τον ναύτη, πηδαλιούχο το μοιραίο βράδυ, Παναγιώτη Κάσδαγλη καθώς και τον επιθεωρητή του ΥΕΝ Παναγιώτη Τσόρβα.

    Ένοχοι κρίθηκαν οι :

  • Βασίλειος Γιαννακής για διατάραξη ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο απ' την οποία υπήρξε θάνατος ανθρώπων, ναυάγιο από αμέλεια, ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση πλοίου από πλοίαρχο σε πλου με δυσχερείς συνθήκες.

    Ποινή 16 χρόνια, 1 μήνα και 15 μέρες.

  • Αναστάσιος Ψυχογιός για τις ίδιες κατηγορίες με τον πλοίαρχο πλην αυτής που αναφέρεται στην μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση. Ποινή 19 χρόνια 1 μήνα και 15 μέρες.

  • Γιώργος Τριαντάφυλλος για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών από αμέλεια, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του πλοιάρχου. Ποινή 8 χρόνια, 9 μήνες και 28 μέρες.

  • Γεράσιμος Σκιαδαρέσης για διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια, ναυάγιο από αμέλεια. Ποινή 8 χρόνια, 6 μήνες και και 28 μέρες

  • Δημήτρης Τσιούμας για εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση του καπετάνιου. Ποινή 15 μήνες

  • Νίκος Βικάτος για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες.

  • Κωνσταντίνος Κληρονόμος για τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Βικάτο. Ποινή 4 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.

    Το δικαστήριο έδωσε στους πέντε κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε βαθμό πλημμελλήματος αναστολή έκτισης της ποινής τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη, ενώ στον ασυρματιστή κ. Τσιούμα έδωσε τριετή αναστολή.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 February 2006 - 17:30:13 UTC