Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Ντ.Μπακογιάννη και Β.Πολύδωρα

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Ντ.Μπακογιάννη και Β.Πολύδωρα

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Οπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, αμέσως μετά τη πρώτη της συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, η συζήτηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Οταν ρωτήθηκε, εξάλλου, για την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και πως όλοι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος.

    « Οι αγρότες στα νησιά», τόνισε, «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα», ενώ παρατήρησε πως "υπάρχει και ανθρωπιστικό ζήτημα" για την αποστολή φαρμάκων και την επιβίωση των κατοίκων των νησιών.

    « Είναι λογικό», κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, «η κυβέρνηση να μη μείνει αδιάφορη στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ.Βύρωνα Πολύδωρα.

    Ο κ. Πολύδωρας ερωτηθείς εάν θα πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι απάντησε "τα ΜΑΤ είναι εκτός λιμανιού, που είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν τα λιμάνια και γι'αυτό θα προστατεύσουμε το χώρο για τον κατάπλου και τον απόπλου και για να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο η νομιμότητα και με τη δικαστική απόφαση και με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα διευρυνθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και σε άλλες απεργίες ο κ. Πολύδωρας είπε ότι "και εγώ θα ευχόμουν να υπήρχε ειρήνη αλλά η ζωή δεν είναι συρραφή ευχών".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν καθυστέρησε η κυβέρνηση να κινηθεί δήλωσε "εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας. Πάνω σε αυτό πήρα οδηγίες από τον πρωθυπουργό και εγώ του είπα ότι ,σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, ο λαός θέλει νόμο και τάξη".

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχουν ευθύνες για ελλιπείς έρευνες των αστυνομικών για την αυτοκτονία Τσαλικίδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε "θέτετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Αυτό ερευνάται, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη που εξετάζει τα πάντα".

    Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ

    Την κοινή θέση Αθηνών και Λευκωσίας υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, επαναβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης που είχε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Γιώργο Ιακώβου.

    Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη ότι για να είναι βιώσιμη η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης μιας διαδικασίας διευθέτησης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ώστε να έχει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "τα περισσότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχίας".

    "Όλοι συμφωνούμε οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία", είπε η κα Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κατέστησε ακόμη σαφές ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, όπως και κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα, απέναντι στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη καλωσόρισε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών τον οποίο χαρακτήρισε "παλιό φίλο", ενώ υπογράμμισε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευώδοση της κοινής προσπάθειας στο ανοικτό εδώ και δεκαετίες θέμα του Κυπριακού.

    Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε εξαιρετική την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες της με τον κ. Ιακώβου, στη διάρκεια των οποίων έγινε μια ανασκόπηση, αλλά και μια εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Κυπριακό και είπε ότι προσβλέπει και στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    Την ικανοποίησή του και τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα, όντας ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών με τον οποίο συναντάται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Μπακογιάννη, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η κ. Μπακογιάννη είναι φίλοι από παλιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "αυτό θα βοηθήσει στη μεταξύ μας συνεργασία" και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή "θα βασιστεί στην κοινή πολιτική που έχουν διαχρονικά καθορίσει οι δυο κυβερνήσεις, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας πρωθυπουργός».

    Ο κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία του με την κα Μπακογιάννη θα συνεχιστεί, όπως και με τον προκάτοχό της υπουργό Εξωτερικών, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ορισμένα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως για παράδειγμα οι δυο εκκρεμούντες κανονισμοί για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι την προσεχή Τρίτη, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατέληξε λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς εάν οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού,ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ενθάρρυνε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μια προπαρασκευαστική φάση για μια νέα προσπάθεια. Τόνισε στη συνέχεια ότι αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα και επεσήμανε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις συζητήσεις αυτές. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε σχετικά και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια ουσιαστική, καλά προετοιμασμένη διαπραγμάτευση» και επανέλαβε ότι «είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση χρειαζόμαστε μόνον επιτυχία».

    Η κα Μπακογιάννη ερωτηθείσα σχετικώς, εξήγησε ακόμη τη θέση που διατύπωσε χθες (στην τηλεόραση του Alpha), ότι το Σχέδιο Ανάν έτσι όπως παρουσιάστηκε στον κυπριακό λαό αποτελεί ιστορία, λέγοντας ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Σχέδιο Ανάν.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν έχει κάνει πρόοδο ή όχι η Τουρκία στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων προς την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Αυστριακού καγκελλάριου και προεδρεύοντος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Σιούσελ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές και ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί έναντι των "25" ότι θα υπάρξει πρόοδος εντός του 2006, στα συγκεκριμένα θέματα που καθορίζονται από το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αντιδήλωση της ΕΕ. Παρά το ότι δεν έχουμε διαπιστώσει πρόοδο, είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της, είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς για την «επιφυλακτικότητα» με την οποία φέρεται να υποδέχθηκε η Λευκωσία την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και για το αν αυτό θα επηρεάσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, ο κ. Ιακώβου επανέλαβε ότι «η κοινή γραμμή των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαχρονική και έχει εκπονηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο".

    "Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στην κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου προσθέτοντας ότι ο ίδιος «λόγω και της φιλίας μας ξέρω ότι η συνεργασία θα είναι άψογη».

    Συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας

    Με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας και διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλί Μπαμπατζάν συναντήθηκε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η κ. Μπακογιάννη εξήγησε τις ελληνικές θέσεις.

    Ο κ. Μπαμπατζάν βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2006 - 19:30:09 UTC