Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική η έκθεση Αλμούνια για την ελληνική οικονομία. Δεν ζητούνται πρόσθετα μέτρα.
  • [02] Επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια
  • [03] Συναντήσεις Παπαρήγα

  • [01] Θετική η έκθεση Αλμούνια για την ελληνική οικονομία. Δεν ζητούνται πρόσθετα μέτρα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην οικονομία και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες, δήλωσε ότι " η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση της θητείας της, εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ένα πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα από τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση έχει τους δικούς της λόγους να δημιουργεί αντιπερισπασμούς".

    Ο κ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι το προσχέδιο της έκθεσης Αλμούνια για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε είναι θετικό καθώς δεν ζητά την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, αλλά την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Η έκθεση θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια στο Συμβούλιο των υπουργών.

    Εξάλλου, θέματα που αφορούν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή νέου Γραμματεα της ΝΔ, δεδομένης της εισόδου του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση, καθώς και θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του νέου υπουργού με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης γνωστοποίησε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την εκλογή νέου γραμματέα την Παρασκευή.

    Όπως τόνισε, πρόκειται για μία δημοκρατική διαδικασία που θα τονώσει τη ΝΔ, καθώς δεν οδηγεί σε εσωστρέφεια αλλά επιτρέπει την πολιτική άμιλλα.

    Επίσης, δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

    Μονόδρομο χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Μητσοτάκης , σε δήλωσή του στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στα Χανιά.

    Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα είναι μονόδρομος, "αν θέλει να επιβιώσει στην ενωμένη Ευρώπη και στο σκληρά παγκόσμιο ανταγωνιστικά περιβάλλον"

    Χαίρομαι, είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, γιατί η Κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στο δρόμο αυτό και θέλω να ελπίζω ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όσοι έχουν ευθύνες, επιτέλους, σβαυτόν τον τόπο θα καταλάβουν ότι η στείρα άρνηση δεν οδηγεί πουθενά.

    Καταλήγοντας ο πρών πρωθυπουργός τόνισε πως "είναι ανάγκη αυτήν την ώρα να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο και να κάνουμε αυτό που απαιτεί η ανάγκη για να βοηθήσουμε τον τόπο, να βοηθήσουμε προπαντός τις επόμενες γενιές».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια

    Σημαντικά αυξημένες (κατά 13%) είναι οι φετινές επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι φετινές επιχορηγήσεις που υπεγράφησαν από την υπουργό, Μαριέττα Γιαννάκου, ανέρχονται σε 210 εκ. ευρώ, έναντι 185 εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επιχορηγήσεις για τη μισθοδοσία του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 5,6% και φθάνουν στα 28,5% εκ. ευρώ έναντι 27 εκ. ευρώ πέρυσι. Η ποσοστιαία αύξηση για την προμήθεια πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ανέρχεται στο 5,7% και φθάνει στα 36,7 εκ. ευρώ, έναντι 34,7 εκ. Ε. πέρυσι, ενώ η επιχορήγηση για τη σίτιση των φοιτητών θα ανέλθει στα 26,7 εκ. Ε.

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, υπέγραψε χθες την πρώτη δόση της επιχορήγησης ύψους 67.585.000 ε. προς τα Πανεπιστήμια και τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, δηλ. Αρεταίειο και Αιγινήτειο, προκειμένου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες τους και να πάψουν έτσι τα γνωστά φαινόμενα δυσλειτουργίας του παρελθόντος.

    Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις που αποφασίσθηκαν σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών -επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου- καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα αλλά και την βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στην βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα δε της Τριτοβάθμιας, από την οποία ο ελληνικός λαός που στηρίζει με πραγματικές θυσίες από το υστέρημά του, αναμένει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων μας, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν επάξια στις προκλήσεις , αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συναντήσεις Παπαρήγα

    Για «προγραμματισμένη φθορά» της «Αγροτικής Ασφαλιστικής» ώστε «ένα μεγάλο φιλέτο να το πάρουν οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές που κυριαρχούν στο χώρο της ασφάλισης», έκανε λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στην «Αγροτική Ασφαλιστική».

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι «αυτή η πορεία αποδυνάμωσης συνειδητά της εταιρείας γίνεται με συνδυασμένες διώξεις και καθαιρέσεις των συνδικαλιστικών στελεχών, πράγμα που δείχνει ότι θέλουν να κάνουν την επιδρομή ως το τέλος».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «το τραπεζικό κεφάλαιο είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο, σε αυτή την φάση, της ακόμη πιο βάρβαρης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο που και στην ΕΕ υπάρχει - και στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια - και, βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία επανειλημμένα διακηρύσσει το δήθεν αγαθό της ιδιωτικοποίησης, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους».

    Η δική μας θέση, κατέληξε η κα Παπαρήγα, είναι ότι ένας διάλογος μπορεί να γίνει ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των τομέων και των κλάδων για ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, αλλά δεν πρέπει να γίνει κανένας διάλογος, ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τους άλλους φορείς της εργοδοσίας, γιατί, όπως τόνισε, αυτός ο διάλογος θα έχει προδιαγεγραμμένο σκοπό.

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

    «Οι πράξεις μας από δω και μπρος θα είναι πολύ πιο δυναμικές και από τα ίδια μας τα λόγια», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη του ΕΣΥΝ, λειτούργησε για μας πολύ σημαντικά και όχι μόνο ενημερωτικά. Μας ανέπτυξαν τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις και αντιδράσεις τους για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ιδιωτικοποιεί την πρόληψη και την θεραπεία απεξάρτησης και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για διαχωρισμούς, για εμπορευματοποίηση και για διάδοση επικίνδυνων αντιλήψεων, που, αντί να σταματούν τα ναρκωτικά, τα διαδίδουν».

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι «η επίσκεψη λειτούργησε και σαν μια καμπάνα υπενθύμισης ότι το ΚΚΕ έχει την υποχρέωση να κάνει πολύ περισσότερα από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Δεν αρκεί δηλαδή να έχουμε καλές και σωστές θέσεις για τα ναρκωτικά».

    Υπάρχει η ανάγκη, κατέληξε η κ. Παπαρήγα, «το κόμμα και η ΚΝΕ με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε και να στηρίξουμε τις μαζικές και κινηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών καθώς και για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 February 2006 - 17:30:11 UTC