Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό 'Αμυνας
  • [02] Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] Εφικτή η μείωση του ελλείμματος
  • [04] Παπαρήγα με Εθνικό Συμβούλιο κατά Ναρκωτικών
  • [05] Να κλείσει το Γκουαντάναμο, ζητά ο Ανάν

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό 'Αμυνας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Καραμανλής σε συνομιλίες που είχε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια.

    Στην ελληνική αποστολή μετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Καραμανλή, πρέσβης κ. Αλέξανδρος Σάνδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Δουβλίνο κ. Στέλιος Μαλικούρτης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσώπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος και ο διευθυντής Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννης Ανδριανός.

    Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό ομόλογό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι άριστες και έχουμε μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνεργασία στα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουμε και οι δύο. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή περισσότερο και συνεπώς αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σε αυτό το θέμα".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Δουβλίνο γιορτάσαμε τότε την ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα ύστερα από αυτό το μεγάλο επίτευγμα η Ενωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον. Κάναμε μία ανασκόπηση αυτών των προκλήσεων με τον κ. Αχέρν και ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη διεύρυνση και για τρόπους προσέγγισης της συνταγματικής συνθήκης μετά το πέρας της περιόδου περισυλλογής. Η Ελλάδα θα ήθελε να δεί ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου με προσεκτική διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε επίσης με τον κ. Αχέρν την πρόοδο της διαδικασίας της Λισαβόνας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αχέρν για τις ελληνικές θέσεις τόσο σε σχέση με περιφερειακά όσο και με ευρύτερα διεθνή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό πρόβλημα και τη Μέση Ανατολή.

    Από ιρλανδικής πλευράς στο γεύμα εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αχέρν παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Επικρατείας κ.Τομ Κίντ, η πρέσβης της Ιρλανδίας στην Αθήνα κα Μάργκαρετ Χένεσι, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του Ιρλανδού πρωθυπουργού κ. Ντέρμον Μακάρτι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμον Κάλαχερ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου

    Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Λίγο αργότερα θα δεί την αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κινήματος, πέταξε το γάντι των πρόωρων εκλογών στην κυβέρνηση.

    Σε μια άκρως καταγγελτική ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον κατήφορο στον οποίο όπως είπε έχουν οδηγήσει τη χώρα και τόνισε πως ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για την παράταση "αυτής της κατάστασης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος να τεθούν επικεφαλής του αγώνα που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους δημοκράτες πολίτες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντικατασταθεί η παρούσα συντηρητική κυβέρνηση από μια κυβέρνηση δημοκρατική και προοδευτική. Και υπογράμμισε ότι "υπάρχει ο άλλος δρόμος, τον οποίο εγγυάται το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε με δριμύτητα την κυβερνητική πολιτική, προσωποποιώντας στον πρωθυπουργό όλες τις ευθύνες για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, επέκρινε τον ανασχηματισμό, ενώ πολύ ψηλά τοποθέτησε το θέμα των υποκλοπών το οποίο χαρακτήρισε σκάνδαλο και απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβει την αλήθεια και κρύβεται και ο ίδιος.

    Πρόγευση του κλίματος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έγινε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα που δημιούργησαν οι βουλευτές του Κινήματος, που τον διέκοπταν συχνά με παρατεταμένα χειροκροτήματα, έδωσε ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική συμπεριφορά, για προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών και παραβίαση των συνταγματικών κανόνων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης βιώνει σήμερα ένα πρωτοφανές κλίμα σήψης, πρωτόγνωρη οικονομική ανασφάλεια και αδιέξοδα και είναι μάρτυρας μιας αλαζονικής αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, καθώς στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τα προβλήματα, από την πραγματικότητα αλλά και τις ευθύνες του, μέσω της ανακύκλωσης των στελεχών του κόμματος. Πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, γιατί ο λαός ξέρει και δεν παρασύρεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ονόμασε συγκεκριμένους υπουργούς και περιέγραψε συγκεκριμένες ευθύνες τους, και παρ' όλα αυτά, είπε, ο πρωθυπουργός τους θεωρεί επιτυχημένους. Γι'αυτό, τόνισε, οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

    Στον κ. Μολυβιάτη καταλόγισε οικτρή αποτυχία στην Κύπρο, στο θέμα της ΠΓΔΜ και γενικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Στον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού στις προμήθειες (ανέφερε τα F16), την ασφάλεια των συνόρων κλπ.

    Στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Στον κ. Βουλγαράκη ότι επί των ημερών του αυξήθηκε η εγκληματικότητα, υπήρξαν απαράδεκτες επιχειρήσεις ενάντια σε μετανάστες με συμμετοχή ξένων υπηρεσιών, αλλά και για τη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

    Ολες αυτές οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον κ. Καραμανλή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας στον πρωθυπουργό και τις ευθύνες του ως υπουργού Πολιτισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δήμο Αθηναίων, θεωρώντας απαράδεκτο τον τρόπο που μεταχειρίζεται το δήμο η ΝΔ και τόνισε ότι επιτέλους η Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από την κομματοκρατία της δεξιάς.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να ανακόψει τον κατήφορο και να αποκαλύψει την αλήθεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "τρώει από τα έτοιμα και δεν σχεδιάζει το μέλλον".

    Ανέφερε επίσης ότι, κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί σήμερα την κυβέρνηση, για την οποία ο ανασχηματισμός δεν είναι μια νέα αρχή, αλλά η αρχή του τέλους.

    Αναφέρθηκε στα θέματα των Πακιστανών, του Ρώσου δραπέτη, στην επίθεση κατά Πολυζωγόπουλου, στην κλοπή του στρατιωτικού "Χάμερ", στο φιάσκο όπως είπε της επιχείρησης στον Πειραιά και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με επικοινωνιακή θύελλα και όχι με κοινή λογική.

    Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και σκάνδαλο και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν παρουσιάζεται στη Βουλή, ούτε παίρνει υπεύθυνη θέση.

    Αμφισβήτησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πει την αλήθεια και ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί απέκρυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών από το λαό, από τη Βουλή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και αν πιστεύει αν αυτή η ενημέρωση θα εμπόδιζε την έρευνα.

    Αναρωτήθηκε επίσης σε τί αφορούσαν τα προϊόντα της υποκλοπής και αν είχαν σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αν η απάντηση είναι "ναι", πρόσθεσε, η κυβέρνηση να πει ποιά αντίμετρα πήρε και αν είναι όχι, γιατί η κυβέρνηση επικαλείται θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τα εμπλεκόμενα μέρη και πρόσθεσε ότι ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι έχουν γίνει παρακολουθήσεις, σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ ρώτησε γιατί επελέγη η προκαταρκτική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μια δικαστική έρευνα.

    Επίσης ρώτησε τον πρωθυπουργό, γιατί επί έντεκα μήνες που γνώριζε την υπόθεση δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση του απορρήτου και την περαιτέρω διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και τον κάλεσε να δηλώσει αν εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες κατά το Σύνταγμα έχουν τη σχετική ευθύνη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αλλά και μαζικής παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ρώτησε ποιός έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να μην ενημερώσει τους πολίτες που παρακολουθούνταν και αμφισβήτησε ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πραγματική λίστα.

    Μίλησε επίσης για αλυσίδα αλληλοκάλυψης μεταξύ Κορωνιά, Βουλγαράκη και Καραμανλή, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε άσυλο στον κ. Βουλγαράκη, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Απέρριψε την πρόσκληση Καραμανλή για συνεννόηση και συναίνεση στο ζήτημα των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο και τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής προβαίνει σε τέτοιες εκκλήσεις όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    Δεν θα σπεύσουμε να συγκαλύψουμε τις ευθύνες της ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό όταν είχε αγνοήσει την αντιπολίτευση στο Κυπριακό, την είχε παραπλανήσει στο θέμα της ΠΓΔΜ και όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους τεχνικούς της Vodafone και όχι τους εκπροσώπους του λαού.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμιά μεταρρύθμιση όταν οι νόμοι ναυαγούν, όταν η ανεργία μεγαλώνει, όταν το ωράριο διευθετείται υπέρ των εργοδοτών, όταν καταργούνται εργασιακά δικαιώματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

    Αυτή η κυβέρνηση είπε, πρέπει γρήγορα να αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την εμπιστοσύνη του λαού όχι για την εξουσία, αλλά για να εγγυηθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, να αλλάξει την Παιδεία, να αναπτύξει την περιφέρεια κλπ.

    Επανέλαβε τη φράση του ότι τη λύση δίνει ο λαός με την ετυμηγορία του και ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

    Ανέλαβε προσωπική δέσμευση για άλλη σχέση ήθους και εξουσίας με τους πολίτες και ότι θα κυβερνήσει με ευαισθησία έχοντας γνώση και εμπειρία, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, σε αξίες, στην αξιοκρατία, με αλλαγές χωρίς φόβο απέναντι στο καινούργιο και να ακούγεται η φωνή κάθε πολίτη.

    Θα κυβερνήσουμε πρόσθεσε με ειλικρίνεια, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη.

    Ο αγώνας, πρόσθεσε, θα είναι σκληρός, αλλά θα τον δώσουμε με αισιοδοξία και πίστη στη νίκη και κλείνοντας την ομιλία του μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, αναφέρθηκε στην παράδοση όπως είπε, της δημοκρατικής παράταξης σε "ανένδοτους αγώνες".

    Θ.Ρουσόπουλος:Δεν υπάρχει αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά για την περίπτωση που υπήρχε, παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Βουλή,ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την παροιμία «λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου ανέφερε:"Οι κραυγές της ισοπέδωσης δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, το γεγονός δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση παραμένει πάντα προσκολλημένο στο κυβερνητικό του παρελθόν, σε λογικές, συντηρητικές και σε πρακτικές αδιέξοδες, που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και τα αποτελέσματά τους τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν ακόμη οι Ελληνες πολίτες".

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη των αλλαγών γι' αυτό και στηρίζουν τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Εφικτή η μείωση του ελλείμματος

    Θετική είναι σε γενικές γραμμές η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ, σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας την οποία θα υιοθετήσει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, στις 22 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της Επιτροπής, στην εισήγηση θα επισημαίνεται ότι ο στόχος για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006 είναι εφικτός χωρίς να απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Στην αξιολόγηση της Επιτροπής ζητείται ακόμη η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού και επισημαίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι δυνατή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η Επιτροπή αναγνωρίζει, επίσης, στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο, ότι σε αυτή τη δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές έχουν συμπεριληφθεί κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, για τα οποία εκκρεμεί ακόμη η αξιολόγησή τους από τη Eurostat.

    Παράλληλα, στην αξιολόγησή της για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας η Επιτροπή σημειώνει, όπως άλλωστε και για τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών, την ανάγκη προώθησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 3,4% για το 2006 (3,8% σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας) ενώ για το 2005 σημειώνει ότι ήταν 3,5% (3,6% σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας).

    Το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση θα αφορά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι θα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και θα απλουστευθούν οι φορολογικές διαδικασίες, ενώ υπενθύμισε ότι θα υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό των τραπεζών, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών που θα ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες.

    Εξάλλου, ο υπουργός αναγνώρισε ότι οι περισσότερες συντάξεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και είπε ότι είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα επόμενα έτη το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, ώστε να φθάσουν τα επίπεδα των 230 ευρώ και 330 ευρώ αντίστοιχα.

    Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των δαπανών για την κάλυψη αναγκών, όπως εκείνες των συνταξιούχων, με τη φοροδιαφυγή. Το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων, πρόσθεσε, είναι 8.898 ευρώ ετησίως, ενώ το μέσο εισόδημα των υπευθύνων πώλησης ποτών ανέρχεται (σύμφωνα με τις δηλώσεις τους) σε 5.212 ευρώ το έτος και των υπευθύνων των εστιατορίων σε 8.154 ευρώ το χρόνο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και στο ερώτημα, αν καταστεί η ΔΕΗ ζημιογόνος, θα ενταχθεί ή όχι στους περιορισμούς που επιβάλλει ο σχετικός νόμος και η σχετική εγκύκλιος, είπε ότι ο νόμος το επιτρέπει μεν αλλά δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις δεν θεωρούνται δημόσιες επιχειρήσεις.

    Για την αντιπολίτευση και το ασφαλιστικό

    Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη της κας Βάσως Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις της με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν αμφισβητεί να ενημερώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση από τις κοινοτικές υπηρεσίες και ούτε οι κοινοτικές υπηρεσίες να δέχονται όποιον κρίνουν, αλλά το ζήτημα ανέκυψε από τη μυστικότητα της συνάντησης και από το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση τα αποτελέσματα.

    Υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει ως τώρα ποιές θέσεις ανέπτυξε η κ. Παπανδρέου και έδωσε στη δημοσιότητα παλαιότερες ανακοινώσεις του κόμματος της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και στελέχη της είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για παράδειγμα, ο υπουργός είπε ότι στις 5 Απριλιου 2001 συναντήθηκε με τον Επίτροπο Π.Σόλμπες και συζήτησαν τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά μετά τη συνάντηση υπήρξε αναλυτική ανακοίνωση από το κόμμα του.

    Για το ασφαλιστικό ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν θέλει να προκαταβάλει τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία θα γίνει για το ασφαλιστικό, ούτε τα αποτελέσματα του διαλόγου για το θέμα αυτό.

    Τα προβλήματα, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες, θα προκύψουν από το 2030 και άφησε να εννοηθεί ότι νεότερα στοιχεία δείχνουν πως το θέμα θα προκύψει νωρίτερα. Χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τόνισε, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων στην αγορά εργασίας και η περαιτέρω ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό. Επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό είναι ζήτημα όπου χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και να περιοριστεί έτσι η "ψαλίδα" μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και χορηγήσεων.

    Απάντηση Β. Παπανδρέου

    "Η αυτογελοιοποίηση για λόγους αποπροσανατολισμού έχει τα όριά της κι΄αυτό οφείλει να το αντιληφθεί, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Μάταια ο κ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να δαιμονοποιήσει μια συνηθισμένη ενημερωτική συνάντηση, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που είναι πολύ βαριά για την κυβέρνηση Καραμανλή". Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Εξακολουθώ ν΄απορώ. Τι φοβάται ο κ. Αλογοσκούφης; Για να αντιληφθεί κανείς την σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην ελληνική οικονομία, δεν χρειάζεται να ταξιδεύσει ως τις Βρυξέλλες. Εκεί μπορεί, απλώς, να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, το μέγεθος της υπονόμευσης, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιφυλάξει στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας", αναφέρει η κ.Παπανδρέου. Και προσθέτει: "Θα ήταν προτιμότερο να επιχειρήσει, τόσο αυτός, όσο κυρίως ο πρωθυπουργός, να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα που τους απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Παπαρήγα με Εθνικό Συμβούλιο κατά Ναρκωτικών

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συναντήσεις το μεσημέρι με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων της "Αγροτικής ΑΕΕΓΑ".

    Στο μεταξύ, χθες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψήφισε, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Οδηγία για "τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά"- γνωστή ως "Μπολκεστάϊν".

    Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα καταγγέλλει την επαίσχυντη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλδημοκρατών (ΕΣΚ) και στηρίχθηκε από τους Φιλελεύθερους, τα οποία υπερψήφισαν την Οδηγίας-έκτρωμα για την "απελευθέρωση των υπηρεσιών" στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 16-2-2006, κατ΄ απαίτηση της Ένωσης των Βιομηχάνων της Ε.Ε. (UNICE).

    Η επαίσχυντη αυτή συμφωνία, που εκφράζει και τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες αποδεικνύει ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις, στοιχίζονται πίσω από τις στρατηγικές επιλογές και απαιτήσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας", την αύξηση της κερδοφορίας του, με την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων της. Η αρνητική ψήφος του ΣΥΝ δεν μπορεί να δώσει "άλλοθι" στη γραμμή της ευρωυποταγής που ακολουθεί, αφού η Οδηγία αυτή θεμελιώνεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία ο ΣΥΝ στήριξε και με την ψήφο του στη Βουλή. O ΣΥΝ δεν είναι αντίθετος με τη γενική στρατηγική της ΕΕ, την ολοκλήρωση και την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών. Σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει "απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών", χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι.

    Η πολιτική συμφωνία ΕΛΚ-ΕΣΚ-Φιλελευθέρων και άλλων συντηρητικών δυνάμεων για την προώθηση της σχετικής οδηγίας για τις υπηρεσίες , εκφράστηκε στο ψήφισμα που από κοινού ενέκριναν στην Ολομέλεια του ΕΚ 1/12/2005 για τους στόχους της ΕΕ στην Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)- Χονγκ Κόνγκ 13-18 Δεκέμβρη 2005,στο οποίο έθεσαν στρατηγική προτεραιότητα την "απελευθέρωση" των υπηρεσιών τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και γενικότερα σε διεθνή κλίμακα, για τη ληστρική εκμετάλλευση από τα μονοπώλια των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών.

    Οι τροπολογίες που από κοινού πρότειναν και ψήφισαν Λαϊκό Κόμμα Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ενίσχυσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της οδηγίας για τις υπηρεσίες: α) Διευρύνουν την ασυδοσία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων στο τομέα των υπηρεσιών να επιλέγουν ως έδρα τους χώρες με "ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον" - φοροαπαλλαγές, χαμηλές προδιαγραφές ποιότητας υπηρεσιών, φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.α. - προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους. β) Ισχυρό πλήγμα καταφέρουν στις υπηρεσίες δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα (εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων, φύλαξης επικινδύνων υλικών, ταχυδρομικών υπηρεσιών, υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.) οι οποίες ιδιωτικοποιούνται και μπαίνουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των μονοπωλίων. γ) Διακυβεύουν θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης- συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το ιερό δικαίωμα της απεργίας που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα κατάκτησε η εργατική τάξη. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των εργοδοτικών ενώσεων του ναυτιλιακού τομέα της Φιλανδίας και του κατασκευαστικού κλάδου της Σουηδίας, με τη στήριξη της ΕΕ και των εθνικών Κυβερνήσεών τους, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους ενάντια στις αθρόες προσλήψεις από την εργοδοσία εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη με χαμηλότερο επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι έρχονται σε αντίθεση με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδραστικής επίθεσης που εξελίσσεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

    δ) Παραδίδουν την αγορά των υπηρεσιών στο μονοπωλιακό κεφάλαιο με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αφήνουν την ποιότητα και τις τιμές των υπηρεσιών στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους στη χώρα μας και στην Ευρώπη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην Οδηγία και τις συνέπειές της, να δώσουν στην πάλη τους αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Να κλείσει το Γκουαντάναμο, ζητά ο Ανάν

    "Αργά ή γρήγορα" το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο θα πρέπει να κλείσει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, μολονότι επεσημανε ότι δεν συμφωνεί πλήρως με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έκθεση του Οργανισμού σχετικά με αυτήν την αμερικανική φυλακή.

    "Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να κλείσει το Γκουαντάναμο. Αυτό θα το αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση, ελπίζουμε όσο το δυνατόν συντομότερα", είπε ο Άναν στους δημοσιογράφους.

    Η έκθεση του ΟΗΕ επικρίνει σφοδρά την Ουάσινγκτον και τονίζει ότι "οι εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο θα πρέπει να κλείσουν χωρίς καθυστέρηση" και οι κρατούμενοι να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές στις ΗΠΑ.

    "Στην έκθεση αναφέρονται πολλά πράγματα και δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με όλα. Όμως το βασικό σημείο είναι πως δεν γίνεται να κρατάμε φυλακισμένους επ' άπειρον ανθρώπους. Θα πρέπει να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν, να καταδικαστούν ή να αθωωθούν", κατέληξε ο Άναν.

    Στην έκθεση, που αποτελείται από 54 σελίδες, κατηγορείται η Ουάσινγκτον για κακομεταχείριση των κρατουμένων και τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "πρέπει να κλείσουν χωρίς καθυστέρηση τις εγκαταστάσεις κράτησης στο Γκουαντάναμο" και να μεταφέρουν τους κρατουμένους σε φυλακές στις Ηνωμένες Πολιτείες,πριν την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.

    "Μέχρι να γίνει αυτό,η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να απέχει από κάθε πρακτική βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και βίαιης μεταχείρισης των κρατουμένων" τονιζεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 February 2006 - 7:30:16 UTC