Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο

  • [01] Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών

    Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της χώρας έπειτα από την επιβεβαίωση του ιού της γρίπης των πτηνών σε τρία δείγματα κύκνων που είχαν εντοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα. Και ενώ στις πιθανές εστίες εισβολής του ιού στη χώρα μας προστέθηκε πλέον και επίσημα η Σκύρος, όπου εντοπίστηκε μια αγριόχηνα που έφερε το στέλεχος του Η5Ν1, καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα σε οικόσιτο ή συστηματικής εκτροφής πτηνό στην χώρα μας.

    Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανίχνευση του λοιμογόνου στελέχους Η5Ν1 στα 3 νεκρά πτηνά που είχαν βρεθεί στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, στον Σταυρό και στην Παραλία Κατερίνης, βρήκαν τις αρμόδιες αρχές να επαγρυπνούν αλλά κυρίως να εφαρμόζουν όλα τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. μέτρα βιοασφάλειας. Σήμερα στα χέρια των κτηνιάτρων βρίσκονται 2 ακόμη νεκρά πουλιά από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελέσματα αναμένονται και για 3 κύκνους που εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή σε Χαλκιδική και Λαμία. Επίσης, εντός των ημερών, θα έχουμε απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα δείγματα που παραδόθηκαν από τον Βόλο, την Καστοριά και τη Λήμνο.

    Εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία των πολιτών από τη γρίπη των πτηνών πραγματοποιείται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου εντοπίστηκαν οι νεκροί κύκνοι. Συνεργεία της Νομαρχίας μοιράζουν ειδικά φυλλάδια με τα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ επιστήμονες ενημερώνουν τους κατοίκους και συνιστούν ψυχραιμία. Επίσης, σήμερα διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή ιατρών, κτηνιάτρων και άλλων επιστημόνων στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αγία Τριάδα.

    Στο μεταξύ, πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης ο 15χρονος ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με κύκνο πριν από 8 ημέρες και παρουσίαζε συμπτώματα γρίπης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Ιωάννης Καρακουλάκης, ο 15χρονος, για τον οποίον υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να πάσχει από γρίπη των πτηνών, είναι υγιής και έχουν δοθεί οδηγίες για την έξοδό του. Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοινώθηκε ότι είναι αρνητικά τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε ο 15χρονος για τον υπότυπο Η5Ν1 του ιού της γρίπης, τόσο με την ταχεία μέθοδο όσο και με την RT-PCR .

    Πράλληλα, αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε 29χρονος κυνηγός, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, με την υποψία της "γρίπης των πτηνών". Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε έρθει σε επαφή με άγρια πτηνά, ενώ κυνηγούσε σε λίμνες, εισήχθη στο νοσοκομείο και ετέθη σε απομόνωση, επειδή εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

    Εντός της ημέρας αναμένονται και τα αποτελέσματα εξετάσεων του "επιχρίσματος από το ρινοφάρυγγα", τα οποία στάλθηκαν στο Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ιατρικού τμήματος ΑΠΘ, όπου βρίσκεται και το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ιατρικής και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Παντελιάδης, ο 29χρονος κυνηγός υποβλήθηκε, χθες, στις πρώτες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήσαν αρνητικά, ενώ "επίχρισμα από το ρινοφάρυγγα" εστάλη στο Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ. "Σήμερα ο ασθενής είναι απύρετος" δήλωσε ο κ Παντελιάδης.

    Νέους φόβους για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη προκαλεί ο εντοπισμός στην Ιταλία των πρώτων κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού σε πέντε κύκνους, αλλά και ο εντοπισμός του στελέχους της γρίπης των πτηνών, σε κύκνο στη Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Ήδη οι Ιταλικές αρχές προχώρησαν στη δημιουργία ζωνών υψηλού κινδύνου που εκτείνονται στα τρία χιλιόμετρα από τις περιοχές που βρέθηκαν τα νεκρά πτηνά. Στη Σλοβενία οι αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαική Επιτροπή ότι ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε κύκνο και δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα. Επίσης, κύκνος που βρέθηκε νεκρός στο Βέλγιο κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία υποβάλλεται σε εξετάσεις για τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές αρχές αλλά διευκρίνισαν πως δεν ανησυχούν, απλώς ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

    Εργαστήριο του Χονγκ Κονγκ που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία από τη γρίπη των πτηνών. Ο Ιλχάμ Πατού εκπρόσωπος νοσοκομείου ειδικευμένου στις μολυσματικές ασθένειες δήλωσε πως το εργαστήριο επιβεβαίωσε πως οι δύο γυναίκες που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα στην Τζακάρτα είχαν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1. "Λάβαμε την επιβεβαίωση της ΠΟΥ. Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στη χώρα έφτασε τους 18" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, και δεύτερο εργαστήριο του Βιετνάμ ανακοίνωσε πως παρασκεύασε ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών και διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους. "Ήδη δοκιμάζουμε το εμβόλιο σε ζώα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στη διάθεσή μας 2.000 δόσεις για να αρχίσουμε τις δοκιμές στους ανθρώπους", επισήμανε ο Λε Βαν Χιέπ διευθυντής του εργαστηρίου Νχα Τρανγκ.

    ΕΕ Επαρκή τα μέτρα

    Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία θα επιτρέψουν να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά εμπορικών πτηνοτροφικών μονάδων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Μάρκου Κυπριανού.

    "Το σημαντικό είναι ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν χωρίς δισταγμό τα μέτρα που προβλέπονται σε κοινοτικό πλαίσιο. Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται άμεσα στις χώρες τις οποίες αφορούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Φίλιπ Τοντ.

    "Πρόκειται για προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε πουλερικά του εμπορίου", πρόσθεσε. "Προς το παρόν δεν πρόκειται παρά μόνον για άγρια πουλιά, ευτυχώς δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε πουλερικά του εμπορίου", τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει προς το παρόν να συστήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Οι εμπειρογνώμονες των 25 χωρών μελών πρόκειται εξάλλου να συσκεφθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για μία αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία.

    Ο Τοντ διευκρίνισε πάντως ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να προχωρήσουν σε πρόσθετα μέτρα εάν το κρίνουν αναγκαίο, καθώς σύμφωνα με μία απόφαση που ελήφθη τον περαασμένο Νοέμβριο οφείλουν να προχωρούν σε επανεκτίμηση του κινδύνου επί μονίμου βάσεως.

    Υπουργείο Οικονομίας

    Απόφαση για την άμεση απόδοση 9.191.000 ευρώ από πιστώσεις του Προϋπολογισμού Εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, μετά και την εκδήλωση της εν λόγω ζωονόσου στη χώρα μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επείγον έγγραφό του (13/2/2006), ζήτησε την επαύξηση πιστώσεων στον Προϋπολογισμό Εξόδων του και την άμεση διάθεση των αιτούμενων πιστώσεων των 9.191.000 ευρώ, αίτημα που έγινε αμέσως αποδεκτό και υπεγράφη αυθημερόν η σχετική απόφαση.

    Υπερβολική η ανησυχία, εκτιμά καθηγητής του ΑΠΘ

    Τα όρια της υπερβολής και του πανικού αγγίζει το φαινόμενο των αντιδράσεων σχετικά με τα κρούσματα της νόσου των πτηνών σε συγκεκριμένους κύκνους στην Ελλάδα, εκτιμά ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην Άγρια Πανίδα.

    "Οι θάνατοι περιορισμένου αριθμού κύκνων οφείλονται κυρίως στην εξασθένιση τους από τις κακές καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως στην ηλικία τους και γενικότερα στο καταβεβλημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα", αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί ότι πολλά μπορεί να φέρουν τον ιό αλλά να μη νοσούν.

    "Διαφορετικά, θα έπρεπε να προσβάλλονται όλα και na πεθαίνουν μαζικά, καθώς είναι κοινωνικά ζώα και να μεταδίδουν το ένα στο άλλο τον ιό κατά το ζευγάρωμα", προσθέτει.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου, η ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιδημίας στα ζώα και όχι στους ανθρώπους.

    Τονίζει μάλιστα, ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται από τους κύκνους μόνο στις γαλοπούλες και στις κότες και ότι στη χώρα μας λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των οικόσιτων.

    Σε ό,τι αφορά τους μεταναστευτικούς διαδρόμους, τα πουλιά που αναμένονται την άνοιξη στη χώρα μας θα έρθουν από Μικρά Ασία, Δωδεκάνησα και Έβρο.

    Aν και, κατά τον καθηγητή, στην Αφρική είναι μεμονωμένα τα κρούσματα και μάλιστα νότια, τα πουλιά που θα μεταναστεύσουν από εκεί θα κατευθυνθούν μέσω του κεντρικού διαδρόμου σε Σικελία, Ιταλία και βορειότερα ενώ μέσω του δυτικού διαδρόμου, στο Γιβραλντάρ και στην Ισπανία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Μπαρόζο» «για το μέλλον της Ευρώπης στον κόσμο», μετά από πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Κάρλ Μπίλντ και τον πρώην κοινοτικό επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του τύπου ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής επί ελληνικής προεδρίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επεσήμανε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο εξετάστηκαν ο ρόλος της ΕΕ για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Μεσανατολικό υπό το φως της εκλογής της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών.

    Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ελευθερία έκφραση και το σεβασμό των πεποιθήσεων του μουσουλμανικού κόσμου.

    Σημειώνεται ότι στην «Επιτροπή Μπαρόζο» συμμετέχουν ακόμη οι επίτροποι Μπενίτα Φερρέρο Βάλντερ, αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική με τους γείτονες, Λουί Μισέλ, αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια, Πίτερ Μάντελσον, αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο, Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα και Ολι Ρέν, αρμόδιος για τη Διεύρυνση.

    Ερωτηθείς τέλος να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα των υποκλοπών ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις του κόμματος για το εν λόγω ζήτημα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2006 - 19:30:11 UTC