Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Θωρακίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των τηλεπικοινωνιών
  • [02] Συνεργασία Δημοσίου με το «Ερρίκος Ντυνάν»
  • [03] Συνομιλίες για τα σκίτσα του Μωάμεθ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Θωρακίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των τηλεπικοινωνιών

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και υπογράμμισε ότι οι πολίτες μπορούν σήμερα να αισθάνονται ότι "η εποχή της συγκάλυψης έχει περάσει ανεπιστρεπτί".

    "Η κυβέρνηση λειτουργεί πάντα με την ευθύνη που επιβάλουν οι περιστάσεις και όχι με τη λογική του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους. Έχουμε την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που απαιτούν οι καιροί", είπε ο πρωθυπουργός, σε εκτενή δήλωσή του μετά τις συσκέψεις που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το θέμα των υποκλοπών.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κατεύθυνση για τις αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις και τα πρόσθετα μέτρα όπου χρειάζεται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών με το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται για να μπορούν να λειτουργήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η συστηματική και εντατική διενέργεια ελέγχων και η καθιέρωση πλαισίου αυστηρότερων ποινών τόσο σε βάρος εκείνων που εμπλέκονται σε παρόμοια εγκλήματα, όσο και σε βάρος εκείνων που χρησιμοποιούν προϊόντα εγκλήματος.

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι δύναμη της κυβέρνησής του είναι η σχέση εμπιστοσύνης που διαμόρφωσε με τους πολίτες και είναι οι ίδιοι οι πολίτες "που αντιλαμβάνονται πολύ καλά γιατί γινόμαστε στόχος εγκληματικών ενεργειών, που ξεχωρίζουν ποιοι δρουν με αίσθημα ευθύνης και ποιοι μιλούν με την ελαφρότητα της ανευθυνότητας, ποιοι είναι εκείνοι που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, άλλες συμπεριφορές και άλλα ήθη και ποιοι προτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι πολίτες ενημερώνονται, προστατεύονται τα δικαιώματά τους, ενισχύονται οι θεσμοί, θωρακίζεται η πολιτεία και αναβαθμίζεται η ασφάλεια της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις σε αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι "σε θέματα εθνικής σημασίας δεν χωράνε μικροκομματισμοί και ανευθυνότητα,αλλά απαιτείται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, απαιτείται ενότητα, απαιτείται συναίσθηση ευθύνης".

    Επίσης υπογράμμισε πως "η πολιτεία θα είναι αμείλικτη, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, ισχυρή και ανυποχώρηση".

    Με όλα αυτά, είπε ο κ. Καραμανλής, πρόκειται να ασχοληθεί και η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο της οποίας υπάγονται και οι ανεξάρτητες αρχές.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση κινείται και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών που είναι προστασία των εθνικών συμφερόντων, η ασφάλεια των πολιτών, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα.

    Με αυτές τις αρχές, είπε, "αποκαλύψαμε και αντιμετωπίζουμε μία εγκληματική ενέργεια σε βάρος του τόπου, σε βάρος των πολιτών και σε βάρος της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που απαιτούσε και απαιτεί απ' όλους σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στα συμφέροντα του τόπου και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Αυτός υπήρξε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός,και αυτός παραμένει ο γνώμονας των επιλογών των δράσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η διερεύνηση βρίσκεται σε νέα αποφασιστική φάση και υπογράμμισε ότι "διερευνώνονται τα πάντα και σε κάθε κατεύθυνση".

    Σημείωσε ακόμη ότι η συνδρομή της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη είναι δεδομένη και επανέλαβε πως "στηρίζουμε τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στο έργο που επιτελούν και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη".

    "Οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου και αν βρίσκονται. Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ανάλογης φύσης ζητήματα στον τόπο μας και συμβαίνει γιατί έχουμε και τη βούληση και την τόλμη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο της ευθύνης, της προάσπισης των συμφερόντων του τόπου και των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη", υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών: της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κυρίων Νικήτα Αλεξανδρίδη.

    Επίσης ο Κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τους διακεκριμένους επιστήμονες-καθηγητές Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη και Παναγιώτη Τσανάκα.

    Συνεστήθη δε επιτροπή που θα συνδράμει το έργο των αρμοδίων θεσμών και φορέων για την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

    Στην επιτροπή θα μετέχουν και οι καθηγητές Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανωλεδάκης, που απουσίαζαν από τη σημερινή συνάντηση.

    Ο κ. Τσάτσος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι σε δέκα ημέρες θα είναι η Επιτροπή σε θέση να πει εάν χρειάζεται ενίσχυση ή βελτίωση το θεσμικό πλαίσιο. Ο Κ. Τσάτσος υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο ρόλος της Επιτροπής και ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό αναλυτικά το ζήτημα, αποφεύγοντας όμως να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο στις ερωτήσεις που έγιναν από τους δημοσιογράφους.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνεργασία Δημοσίου με το «Ερρίκος Ντυνάν»

    Τροπολογία με την οποία επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη συνεργσία του Δημοσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» κατέθεσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση της Οικογένειας και λοιπές διατάξεις». Συγκεκριμένα, τροποποιείται το καταστατικό του «Ερρίκος Ντυνάν», και προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

    -Προστίθεται στους σκοπούς του Ιδρύματος η δυνατότητα σύμπραξης με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    -Αίρονται οι προϋποθέσεις για την επιχορήγηση του Ιδρύματος από το Ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας καθορίζεται κάθε φορά χωρίς τον περιορισμό των προϋποθέσεων αυτών (νοσήλιο μικρότερο του 50% του πραγματικού κόστους λειτουργίας των αντίστοιχων κρατικών νοσηλευτικών, ιδρυμάτων και ισοδύναμο σε απόδοση με τα αντίστοιχα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα).

    -Τροποποιείται η συγκρότηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος, καθώς και η διαδικασία λήψης ορισμένων αποφάσεων.

    -Προβλέπεται δυνατότητα μεταφοράς στο Ίδρυμα, νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ και η απασχόληση στο Ίδρυμα ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, με όρους και διαδικασίες που αποφασίζει το Δ.Σ. του Ιδρύματος και εγκρίνει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    -Το προϊόν τυχόν εκκαθάρισης του Ιδρύματος, σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε το Ίδρυμα μετά το διορισμό των μελών Δ.Σ. από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιέρχεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά την αναλογία της συνολικής επιχορήγησης για όλο το διάστημα αυτό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συνομιλίες για τα σκίτσα του Μωάμεθ

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα κομίζοντας μήνυμα σεβασμού στους μουσουλμάνους, διαβεβαίωσε το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Τούρκο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, με τον οποίο συναντήθηκε στη Τζέντα, ότι στην ΕΕ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, αναφερόμενος στη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος έφθασε σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στην Ερυθρά Θάλασσα για συνομιλίες με τον επικεφαλής του ΟΙΔ για την υπόθεση των επίμαχων σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής η οποία προκλήθηκε στο μουσουλμανικό κόσμο μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    "Να είστε βέβαιοι ότι θα πράξουμε το μέγιστο δυνατόν ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Νομίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέφουμε μεγάλο σεβασμό (προς τους μουσουλμάνους) σήμερα, όπως και χθες, όπως και αύριο. Ουδέποτε θελήσαμε, σε καμιά περίπτωση, να προσβάλουμε τα αισθήματά τους. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, ούτε ήταν, ούτε θα είναι", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιεί την περιοδεία για να μεταφέρει προσωπικά αυτό το μήνυμα, το οποίο είχε διατυπώσει στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με ηγέτες μουσουλμανικών χωρών.

    Σε παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ ευχήθηκε η ΕΕ να καταπολεμήσει την "ισλαμοφοβία" με την ψήφιση κατάλληλης νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο. "Δυστυχώς, είναι λυπηρό που οι άνθρωποι στο μουσουλμανικό κόσμο αρχίζουν να το νιώθουν αυτό σαν μια νέα 11ης Σεπτεμβρίου, που κατευθύνεται εναντίον τους", είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα.

    Ο Σολάνα είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ότι θα επισκεπτόταν "διάφορες χώρες" της περιοχής, μεταξύ των οποίων τη Σαουδική Αραβία με στόχο να συμβάλει στην άμβλυνση της κλιμακούμενης έντασης των μουσουλμάνων εξαιτίας της δημοσίευσης των επίμαχων σκίτσων.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος προεδρεύει ενός οργανισμού με 57 μέλη, ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, πριν μεταβεί στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ Αλ-Φαϊζάλ και το βασιλιά Αμπντάλα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

    Στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται δύο από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα.

    Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Σολάνα θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αρμ Μούσα. Κατόπιν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του, την Πέμπτη, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ. Σε αυτό το μέρος της περιοδείας του, ο απεσταλμένος της ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει επίσης ένα άλλο φλέγον θέμα, τις συνέπειες της νίκης της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές.

    Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε χθες πως η οργή που προκλήθηκε από τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και κάλεσε τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτές του Ιράν και της Συρίας, να "δράσουν υπεύθυνα".

    "Αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν υπεύθυνα, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα αίσθημα οργής εκτος ελέγχου και ιδιαίτερα αν άνθρωποι συνεχίσουν να το υποκινούν", δήλωσε η Ράις μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

    Παράλληλα, ο δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε δηλώσεις του στο CNN, εκτιμά πως ορισμένες χώρες, όπως το Ιράν και Συρία, επωφελήθηκαν από την πολεμική που ξέσπασε γύρω από τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στον τύπο της Δανίας για να στρέψουν την προσοχή πέρα από τα δικά τους προβλήματα.

    Σε άλλη συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η Ράις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στη Δαμασκό ότι "αυτές είναι υποκινούμενες ταραχές και πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο".

    Η υπουργός αναφέρθηκε σ' ένα σχέδιο στο Ιράν να οργανωθεί, ως αντίποινα για τα σκίτσα που πρωτοδημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβριο στη Δανία, ένας διαγωνισμός με θέμα τη γελοιογράφηση του Ολοκαυτώματος, στο οποίο σκοτώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι. "Θα ήθελα να ακούσω από την ιρανική κυβέρνηση όχι μια απειλή να αρχίσουν να δημοσιεύονται γελοιογραφίες του Ολοκαυτώματος, αλλά μάλλον να πουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταφεύγουν στη βία", δήλωσε. "Αν αυτό δεν είναι υποκίνηση, τότε δεν ξέρω τι είναι ", πρόσθεσε η Ράις.

    Διαγωνισμός με σκίτσα-απάντηση στο Ιράν

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα Hamshahri της Τεχεράνης άρχισε να συγκεντρώνει συμμετοχές για τον διεθνή διαγωνισμό που έχει στόχο να δώσει απάντηση στη δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να εστιάσει το θέμα του διαγωνισμού στο Ολοκαύτωμα. Αντί αυτού επέλεξε το θέμα: "Πού βρίσκονται τα σύνορα της δυτικής ελευθερίας της έκφρασης;".

    Η εφημερίδα, πάντως, προτείνει ως πιθανά θέματα στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το Ολοκαύτωμα και "τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ".

    Ο διαγωνισμός που διοργανώνει η εφημερίδα της Τεχεράνης γίνεται σε συνεργασία με τον Οίκο Σκιτσογράφων του Ιράν και οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν έργα τους μέχρι τις 5 Μαϊου.

    Η εφημερίδα Hamshahri έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ιράν και ανήκει στο Δήμο της Τεχεράνης. Υπεύθυνος για την έκδοση διετέλεσε για δύο χρόνια ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όταν ήταν δήμαρχος της ιρανικής πρωτεύουσας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2006 - 13:30:12 UTC