Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπακογιάννη
  • [02] Πολύνεκρο ναυάγιο
  • [03] Στον ανακριτή η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών
  • [04] Απονομή διακρίσεων απο τον κ.Κ.Παπούλια
  • [05] «Δεν θίγεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων»
  • [06] Απονομή διακρίσεων απο τον κ.Κ.Παπούλια
  • [07] Ο Βαβύλης παραδίδεται από τις ιταλικές αρχές στην Ελλάδα
  • [08] Στο ΣΑ του ΟΗΕ παραπέμπει η ΙΑΕΑ το Ιράν

  • [01] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπακογιάννη

    Ενας φάκελος Μεγάλου Έργου, το οποίο θα ενταχθεί ως «Έργο Γέφυρα» στο Γ΄ και το Δ΄ ΚΠΣ, αποφασίσθηκε να εκπονηθεί, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, με στόχο την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετα-Ολυμπιακή ανάπλαση που γίνεται στην Αθήνα και αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, αλλά και των όμορων Δήμων.

    Με την απόφαση αυτή, θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής (κυκλοφοριακά έργα, αναπλάσεις και έργα πρασίνου, δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, διεθεύτηση συλλεκτήριου αγωγού Πρ. Δανιήλ) από κοινοτικά κονδύλια. Προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα ακόλουθα έργα:

    1. Εκπόνηση οριστικών μελετών για όλα τα έργα υποδομής (Γ΄ ΚΠΣ)

    2. Άμεση κατασκευή κλειστού συλλεκτήριου ορθογωνικού αγωγού Πρ. Δανιήλ, με έναρξη χρηματοδότησης από το Γ΄ ΚΠΣ

    3. Έναρξη της ανακατασκευής - διαπλάτυνσης της οδού Αγ. Άννης, από την Ιερά Οδό μέχρι την Π. Ράλλη (Γ΄ ΚΠΣ)

    4. Ένταξη των υπολοίπων έργων υποδομής κοινωφελούς χαρακτήρα στο Δ΄ ΚΠΣ

    5. Επιδίωξη συγχρηματοδότησης του κόστους των αναγκαίων απαλλοτριώσεων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα ανάπλασης είναι 127.670.200,00 ευρώ. Αναλυτικά προβλέπεται: Προϋπολογισμός οριστικών μελετών: 7,735 εκατ. ευρώ, συνολικό κόστος έργων υποδομών: 79,935 εκατ. ευρώ και ενδεικτικό κόστος απαλλοτριώσεων: 40 εκατ. ευρώ.

    Το συνολικό κόστος των έργων υποδομής (ύψους 79.935.200 ευρώ) αφορά τα κάτωθι έργα:

    Β· Ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Αγ. Άννης, από την Ιερά Οδό μέχρι την Π. Ράλλη

    Β· Κατασκευή Λεωφ. Πρ. Δανιήλ, από την Π. Ράλλη μέχρι τη Λεωφ. Αθηνών

    Β· Διαπλάτυνση οδού Αγ. Πολυκάρπου, από την Αγ. Άννης μέχρι τη Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    Β· Διαπλάτυνση οδού Ορφέως, από την Αγ. Άννης μέχρι τη Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    Β· Ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Μαρκόνι, από την Ιερά Οδό μέχρι τη Λεωφ. Αθηνών

    Β· Διαμόρφωση - διευθέτηση συλλεκτήριου κλειστού ορθογωνικού αγωγού Πρ. Δανιήλ

    Β· Διαμόρφωση χώρων πρασίνου στα υπό ανάπλαση ακίνητα στο Βοτανικό και τη Λεωφ. Αλεξάνδρας

    Η οριστική μελέτη για την ανακατασκευή και διαπλάτυνση της Αγ. Άννης έχει ήδη εκπονηθεί. Οι μελέτες όλων των υπολοίπων έργων υποδομής προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός του 2006. Ήδη έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο Αθηναίων όλες οι αναγκαίες προμελέτες. Το συνολικό κόστος αυτών εκτιμάται σε 7.735.000 ευρώ και θα καλυφθεί με την ένταξή τους στο ΠΕΠ Αττικής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Πολύνεκρο ναυάγιο

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο φέρι al-Salam 98 το οποίο βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου τρεις ώρες μετά τον απόπλου του, σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων σε αυτό.

    "Δύο ώρες μετά την αναχώρησή μας (από το σαουδαραβικό λιμάνι Ντούμπα), πυκνός καπνός άρχισε να βγαίνει από τις μηχανές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρααφάτ αλ Σαγιέντ, ένας Αιγύπτιος 34 ετών, επιβάτης του πλοίου που διασώθηκε μετά το ναυάγιο.

    Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη του πληρώματος ζήτησαν από τους επιβάτες να συγκεντρωθούν στο κατάστρωμα του πλοίου ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

    "Όμως η φωτιά συνεχίστηκε για πολλή ώρα", ενώ το πλήρωμα επέμενε ότι "είχε την κατάσταση υπό έλεγχο", πρόσθεσε ο Κάμελ Μοχάμαντ Αμπντέλ Ασκάρι, 48 ετών, επίσης Αιγύπτιος υπήκοος.

    Το πλοίο, όπως είπαν διασωθέντες που νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Χουργκάμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, συνέχισε την πορεία του, αλλά ξαφνικά πήρε κλίση προς την αριστερή πλευρά, και κατόπιν βυθίστηκε μέσα σε περίπου δέκα λεπτά.

    Στο αλ Σαλάμ 98 βρίσκονταν περίπου 1.400 επιβάτες και πλήρωμα. Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος των 185, ενώ αγνοούνται άλλοι περίπου 1.000. 241, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές -292, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία- έχουν διασωθεί.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στον ανακριτή η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

    Εντολή στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη, που ανέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών, να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Διώτη, ο ανακριτής καλείται να ερευνήσει πλην του αδικήματος της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου και το ενδεχόμενο τέλεσης και άλλων αδικημάτων, όπως της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και άλλα.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κατέθεσαν 15 μάρτυρες, στην πλειοψηφία τους ειδικοί κινητής τηλεφωνίας και κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι της ΕΥΠ.

    Παράλληλα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου μελετά την δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν λίγες μέρες, που αφορά αυτοκτονία στελέχους της VODAFONE στις 9 Μαρτίου 2005, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετισθεί με την υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο κ.Κορωνιάς είχε ενημερώσει για το περιστατικό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.Δημήτρη Λινό.

    Την Παρασκευή, εξάλλου, ζήτησε να επισκεφθεί εισαγγελέα ο αδελφός του αυτόχειρα.

    Ως προς τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Μάλιστα, ήρθαν με σκοπό να διερευνήσουν το θέμα τεχνικοί από την περιφερειακή διοίκηση της VODAFONE στην Ισπανία, δεν κατάφεραν να αναλύσουν τα δεδομένα κι έτσι ήρθαν ειδικοί από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Σουηδία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε οτι η κυβέρνηση έδωσε όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της στη δημοσιότητα για την υπόθεση των υποκλοπών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν ενημέρωσε από την αρχή άλλους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η θεσμική ενέργεια την οποία έκανε από την αρχή η κυβέρνηση, ήταν ότι ενημέρωσε την δικαιοσύνη και η οποία, από εκεί και πέρα, έκανε την δουλειά της.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε ο Έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ελάχιστοι υπουργοί μόνο ενημερώθηκαν, οι οποίοι ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και πρόσθεσε ότι, άλλωστε, οι παρακολουθήσεις είχαν σταματήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μετά το Μάρτιο του 2005 η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι δεν γίνονταν παρακολουθήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες οι οποίες τηρούνται.

    Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα των υποκλοπών θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και εφόσον προκύψει η ανάγκη θα ενισχυθεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών.

    Σε ερωτήσεις για το εάν υπάρχει ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου της VODAFONE κ. Κορωνιά είπε ότι το θέμα το ερευνά η δικαιοσύνη.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι χθες η κυβέρνηση υπέδειξε με έμμεσο τρόπο ως υπεύθυνη για τις παρακολουθήσεις την αμερικανική πρεσβεία.

    Ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απλώς ανέφερε τα σημεία στα οποία βρίσκονταν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

    Ανέφερε ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλές και χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις ότι από την παρουσίαση της υπόθεσης επηρεάστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    "Δεν έχω αποτυπώσει ενοχλήσεις από ξένη χώρα",είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Τέλος,σε ερώτηση για την αυτοκτονία του υπαλλήλου της VODAFONE και εάν σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το θέμα είναι αληθές και το διερευνά η δικαιοσύνη.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πέτρος Μολυβιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το "αν οι αποκαλύψεις δυσκόλεψαν την εξωτερική πολιτική, ή δημιουργούν ένταση με κάποιες χώρες" ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.

    "Ασφαλώς όχι. Η κυβέρνηση έκανε πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα, δόθηκαν νομίζω πλήρες εξηγήσεις. Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξ'αυτού του θέματος", απάντησε, ενώ σε ερώτηση εάν οι παρακολουθήσεις του δικού του τηλεφώνου μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, ο κ. Μολυβιάτης είπε: "Οχι, βεβαίως. Ασφαλώς όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα για την εξωτερική μας πολιτική".

    ΣΥΝ: Ακραία αντισυνταγματική ενέργεια

    Ακραία ενέργεια που παραβιάζει το Σύνταγμα και επισύρει το αδίκημα της κατασκοπείας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος την υπόθεση των υποκλοπών σε συνέντευξη που παραχώρησε.

    Ο κ. Αλαβάνος αποκάλυψε ότι επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2000 είχε υπογραφεί απόφαση της ΕΕ με την οποία επιτρεπόταν σε μία χώρα της Ευρώπης να παρακολουθεί τα τηλέφωνα μιάς άλλης χωρίς την τεχνική συνδρομή της χώρας που παρακολουθείται και κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγουμένη.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε επίσης ότι στις 10 Μαρτίου του 2005 εξεδόθη Προεδρικό Διάταγμα για τις διαδικασίες και τις τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών , που φέρει την υπογραφή των κκ. Παυλόπουλου, Παπαληγούρα, Λιάπη, Βουλγαράκη και Δούκα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο ίδιος όταν είχε επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό για την υπόθεση των Πακιστανών, είχε θέσει το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά, όπως είπε, ο Κώστας Καραμανλής δεν του είχε αναφέρει τίποτα για ελληνικές υπηρεσίες και όπως συμπέρανε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αυτό σημαίνει ότι ξένες υπηρεσίες δρούσαν ακόμη και τον Αύγουστο του 2005.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι η VODAFONE φέρει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να απαντήσει άμεσα και για το θέμα της συγκάλυψης της υπόθεσης, αλλά και για την καταστροφή του λογισμικού.

    Κάλεσε δε την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Απορρήτου να λάβει άμεσα μέτρα,να καταλογίσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν και να επιβάλει τα πρόστιμα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι απο τη Δευτέρα ξεκινά επαφές για το θέμα των υποκλοπών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με υπουργούς, με την Επιτροπή Απορρήτου αλλά και με την ΕΥΠ και την Πέμπτη διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια για την υπόθεση αυτή.

    Διευκρινήσεις της Vodafone για το λογισμικό

    Διευκρινίσεις για τις κινήσεις στις οποίες προέβη αμέσως μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης του παράνομου λογισμικού υποκλοπών έδωσε η Vodafone, υπεραμυνόμενη, των ενεργειών της.

    Σε ανακοίνωση της Vodafone επισημαίνεται ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι στο δίκτυο της εταιρείας βρέθηκε εγκατεστημένο ξένο λογισμικό, ικανό να διενεργεί υποκλοπές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προχώρησε άμεσα στην απομάκρυνσή του, όπως επέβαλε η τήρηση της νομιμότητας, οι κανόνες της Vodafone και η κοινή λογική.

    Η εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι πριν απομακρύνει το ξένο λογισμικό διακράτησε και αποθήκευσε αντίγραφα, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε αυτό πραγματικά λειτούργησε.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ενδεχόμενη διατήρηση του εν λόγω λογισμικού, θα αποτελούσε παράνομη πράξη, θα διακύβευε και θα έπληττε ταυτόχρονα σε μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα των πολιτών, των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων συνδρομητών της, των 2.500 εργαζομένων της, πλήθους συνεργατών της και των μετόχων της.

    Η Vodafone επισημαίνει, τέλος, ότι η ακριβής εικόνα του δικτύου της πριν από την αφαίρεση του λογισμικού έχει αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα και έχει κατατεθεί στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ανταποκριθεί και συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα των Αρχών για τη διερεύνηση της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Απονομή διακρίσεων απο τον κ.Κ.Παπούλια

    Τους «καλύτερους» μαθητές του Αιγαίου, 131 νέους και νέες που διακρίθηκαν για τις σχολικές ή αθλητικές επιδόσεις τους βράβευσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή παρουσία του υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, της υπουργού Παιδείας κας Μαριέττας Γιαννάκου, του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, των Γ. Γραμματέων Αθλητισμού και Παιδείας, κ.κ. Κουκοδήμου και Καραμάνου, βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Αιγαίου, αλλά και γονέων που συνόδευαν με περηφάνια τα παιδιά τους.

    Τη μεγάλη σημασία της μόρφωσης και στους αθλητές επισήμανε στο χαιρετισμό του ο προπονητής της εθνικής ομάδας Μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο μορφωμένος αθλητής - είπε - υπερτερεί στη λήψη αποφάσεων, τόσο στην ομάδα όσο και στη ζωή του, και παρότρυνε τους μαθητές να γίνονται κάθε μέρα και καλύτεροι και να βλέπουν τους συνεργάτες τους σαν συναγωνιζόμενους και όχι σαν αντιπάλους.

    Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκες που παραμένουν ακόμη, επισήμανε ο υπουργός Αιγαίου στο χαιρετισμό του, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της Πολιτείας που αγκαλιάζει τα νησιά. Ο ίδιος παρότρυνε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στα νησιά, εξηγώντας ότι η φροντίδα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως το γεγονός ότι έχει αποσπάσει από την ΕΕ ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων που θα χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομής.

    Είμαστε δίπλα σας - πρόσθεσε ο ίδιος - στο δύσκολο αγώνα που δίνετε, μόνιμα και σταθερά και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή τελετή αποτελεί ενθάρρυνση της κάθε προσπάθειας για ανάδειξη του καθημερινού αγώνα των νησιωτών.

    Ο κ. Παπούλιας πριν αρχίσει την απονομή των διακρίσεων συνεχάρη τους βραβευθέντες. «Σας συγχαίρω - είπε - γιατί αποδεικνύετε τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο νησιωτικός ελληνισμός. Γιατί δείχνετε σε όλους μας τις ευθύνες που έχουμε απέναντί σας. Και σας ευχαριστώ για την περηφάνια που μας κάνετε να αισθανόμαστε. Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια αποφασιστικότητα και θέληση που επιτύχατε αυτή τη βράβευση σας θα προχωρήσετε στη ζωή σας και θα στηρίξετε την πατρίδα μας και τις μικρές, αλλά πολύτιμες κοινωνίες από τις οποίες προέρχεστε».

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια από τη Νάσια Κονιτοπούλου και τη μουσική ομάδα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

    Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα τα παιδιά επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου γνώρισαν μέσω της εικονικής πραγματικότητας την Αρχαία Ολυμπία και είδαν την έκθεση για τα Μαθηματικά στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς και την Ακρόπολη και το Μουσείο της.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] «Δεν θίγεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων»

    Στην άμεση ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, σαν συστατικό της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το 8ο περιφερειακό επιμορφωτικό κέντρο του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στη Λαμία, και τόνισε ότι τα βήματα του υπουργείου είναι σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις εναντίον των δημοσίων λειτουργών για τις παρουσιαζόμενες αγκυλώσεις ενώ αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ειδικά στον τομέα της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ότι αποτελεί χρέος προς τις σημερινές συνθήκες. «Έχουμε υποχρέωση να τακτοποιήσουμε όλους αυτούς του ανθρώπους που αποτελούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για να έχουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη», είπε ο κ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη μονιμότητα των υπαλλήλων. «Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι η μονιμότητα δεν θίγεται με τίποτα», είπε ο κ. Παυλόπουλος και καταλόγισε ευθύνες «σε όλους αυτούς που για τους δικούς τους λόγους έχουν αναδείξει ένα ανύπαρκτο θέμα σαν κεντρικό».

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το δίκτυο των περιφερειακών επιμορφωτικών κέντρων έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκτήσουν τα νέα εφόδια που τους είναι απαραίτητα και παράλληλα προσέδωσε μεγάλη σημασία στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με τον Κώδικα δημοσιών υπάλληλων που, όπως είπε, ολοκληρώνεται και μέχρι τέλους Μαρτίου θα κατατεθεί στη βουλή.

    Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε σε πολυάριθμο ακροατήριο στο εργατικό κέντρο Λαμίας, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το σύνταγμα του 1975 σαν το μακροβιότερο καταστατικό χάρτη της σύγχρονης ιστορίας υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο να προσαρμόζεται ο καταστατικός χάρτης στις σύγχρονες συνθήκες. Ο κ. Παυλοπουλος απέρριψε τις κατηγορίες «του επικοινωνιακού χαρακτήρα της αναθεώρησης» και ανέλυσε ένα προς ένα τα σημεία της αναθεώρησης που έχουν ανακοινωθεί.

    «Πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί που μας καταλογίζουν τέτοιες προθέσεις ότι τούτη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής δεν παίζει ποτέ με τους θεσμούς», επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [06] Απονομή διακρίσεων απο τον κ.Κ.Παπούλια

    Τους «καλύτερους» μαθητές του Αιγαίου, 131 νέους και νέες που διακρίθηκαν για τις σχολικές ή αθλητικές επιδόσεις τους βράβευσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή παρουσία του υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, της υπουργού Παιδείας κας Μαριέττας Γιαννάκου, του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, των Γ. Γραμματέων Αθλητισμού και Παιδείας, κ.κ. Κουκοδήμου και Καραμάνου, βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Αιγαίου, αλλά και γονέων που συνόδευαν με περηφάνια τα παιδιά τους.

    Τη μεγάλη σημασία της μόρφωσης και στους αθλητές επισήμανε στο χαιρετισμό του ο προπονητής της εθνικής ομάδας Μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο μορφωμένος αθλητής - είπε - υπερτερεί στη λήψη αποφάσεων, τόσο στην ομάδα όσο και στη ζωή του, και παρότρυνε τους μαθητές να γίνονται κάθε μέρα και καλύτεροι και να βλέπουν τους συνεργάτες τους σαν συναγωνιζόμενους και όχι σαν αντιπάλους.

    Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκες που παραμένουν ακόμη, επισήμανε ο υπουργός Αιγαίου στο χαιρετισμό του, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της Πολιτείας που αγκαλιάζει τα νησιά. Ο ίδιος παρότρυνε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στα νησιά, εξηγώντας ότι η φροντίδα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως το γεγονός ότι έχει αποσπάσει από την ΕΕ ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων που θα χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομής.

    Είμαστε δίπλα σας - πρόσθεσε ο ίδιος - στο δύσκολο αγώνα που δίνετε, μόνιμα και σταθερά και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή τελετή αποτελεί ενθάρρυνση της κάθε προσπάθειας για ανάδειξη του καθημερινού αγώνα των νησιωτών.

    Ο κ. Παπούλιας πριν αρχίσει την απονομή των διακρίσεων συνεχάρη τους βραβευθέντες. «Σας συγχαίρω - είπε - γιατί αποδεικνύετε τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο νησιωτικός ελληνισμός. Γιατί δείχνετε σε όλους μας τις ευθύνες που έχουμε απέναντί σας. Και σας ευχαριστώ για την περηφάνια που μας κάνετε να αισθανόμαστε. Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια αποφασιστικότητα και θέληση που επιτύχατε αυτή τη βράβευση σας θα προχωρήσετε στη ζωή σας και θα στηρίξετε την πατρίδα μας και τις μικρές, αλλά πολύτιμες κοινωνίες από τις οποίες προέρχεστε».

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια από τη Νάσια Κονιτοπούλου και τη μουσική ομάδα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

    Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα τα παιδιά επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου γνώρισαν μέσω της εικονικής πραγματικότητας την Αρχαία Ολυμπία και είδαν την έκθεση για τα Μαθηματικά στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς και την Ακρόπολη και το Μουσείο της.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [07] Ο Βαβύλης παραδίδεται από τις ιταλικές αρχές στην Ελλάδα

    Η ιταλική Δικαιοσύνη, έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών, να εκτίσει ο Απόστολος Βαβύλης το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί από τα ιταλικά δικαστήρια στην Ελλάδα. Ο Βαβύλης εκτίει στην στις φυλακές της Μπολόνια την ποινή της κάθειρξης επτά ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

    Οι σχετικές επαφές του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα με τον ιταλό ομόλογό του Ρ. Καστέλι για την παράδοση του Βαβύλη είχαν αρχίσει από τον περασμένο Μάιο.

    Ο Βαβύλης συνελήφθη στην Μπολόνια στις 22 Απριλίου 2005 στο διαμέρισμα της 50χρόνης Λίντσι Ταντέι στο κέντρο της Μπολόνια που τον φιλοξενούσε, έχοντας στην κατοχή του διαβατήριο στο όνομα Αντώνιος Αϊβαλίωτης, που είχε εκδοθεί από τη Νομαρχία Αθηνών.

    Ο Βαβύλης αναμένεται να παραδοθεί στις Ελληνικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την ελληνική Δικαιοσύνη έχουν αποδοθεί στον Βαβύλη πολλές κατηγορίες σε βαθμό Κακουργήματος και πλημμελήματος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [08] Στο ΣΑ του ΟΗΕ παραπέμπει η ΙΑΕΑ το Ιράν

    Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση που ελήφθη -- την οποία προωθούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση -- έχει ως στόχο να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να συνεργαστεί στην έρευνα που διεξάγει η ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

    Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανέφερε ότι η πρόταση έγινε δεκτή από το 35μελές συμβούλιο με ψήφους 27 υπέρ, τρεις κατά (Κούβα, Συρία και Βενεζουέλα) και πέντε αποχές (Αλγερία, Λευκορωσία, Ινδονησία, Λιβύη και Νότια Αφρική).

    Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να αποφύγει τη λήψη μέτρων σε βάρος του από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εάν διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και συμμορφωθεί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έδωσε εντολή στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας της χώρας να απαγορεύσει, από την Κυριακή, τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που διενεργούν επιθεωρητές του ΟΗΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα για την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να παραπέμψει τον φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Μετά την απόφαση της ΙΑΕΑ, που παραπέμπει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οργανισμός (Ατομικής Ενέργειας του Ιράν) πρέπει να σταματήσει την εθελοντική εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου και κάθε άλλη συνεργασία, από την Κυριακή", αναφέρει ο Αχμαντινετζάντ σε σχετική εντολή του προς τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 February 2006 - 23:24:10 UTC