Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκρουση τραπεζών-ΟΤΟΕ για τις συμβάσεις
  • [02] Η εισοδηματική πολιτική για το 2006
  • [03] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [04] «Πρωτόγνωρη νομισματική σταθερότητα»

  • [01] Σύγκρουση τραπεζών-ΟΤΟΕ για τις συμβάσεις

    Με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα απαντάει η ΟΤΟΕ στη χθεσινή πρωτοβουλία των τραπεζών που, κατά τους συνδικαλιστές, οδηγεί στην κατάργηση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης.

    Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε, πέρα από την προκήρυξη της απεργίας, να οργανώσει κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα, να προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και να δημιουργήσει οξύ νομικό ζήτημα, ζητώντας να πάρουν θέση συνταγματολόγοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος και καθηγητές Πανεπιστημίου.

    Η ΟΤΟΕ αποφάσισε επίσης να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας για να αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι στόχος και όραμα των τραπεζιτών δεν είναι οι επιχειρησιακές αλλά οι ατομικές συμβάσεις, σημείωσε ότι τουλάχιστον τρεις από τους έξι τραπεζίτες που έστειλαν την χθεσινή επιτολή, ενεργούν κατ' εντολή της κυβέρνησης και προέβλεψε ότι το μέτωπο των τραπεζών δεν θα αντέξει στην πίεση που θα αναπτύξει η ΟΤΟΕ, καλώντας σε συμπαράσταση και τις άλλες μεγάλες ομοσπονδίες, αλλά και την ΓΣΕΕ.

    Αργότερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΟΤΟΕ και του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου. Μετά τη συνάντηση ο κ.Τσουκαλάς χαρακτήρισε και πάλι την πρωτοβουλία των τραπεζών ως πισώπλατο χτύπημα στο δημοκρατικό πολίτευμα.

    Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης τάχθηκε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, αν και δεν έχει μηχανισμό συγκεκριμένης πίεσης προς τις τράπεζες, θα προσπαθήσει μαζί με το υπουργείο ΟΙκονομίας να τις πείσει να προσέλθουν στο διάλογο. Κάτι τέτοιο, είπε, δεν θα πρέπει να θεωρείται δύσκολο, αφού οι τρεις "κρατικοί" τραπεζίτες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική) έχουν διορισθεί από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας πάντως ως θετικό βήμα την παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μετά την συνάντηση ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των κλαδικών αλλά και των επιχειρησιακών. Οι συμβάσεις συνάπτονται ελεύθερα, είπε, και η κυβέρνηση δεν έχει μηχανισμό κυρώσεων να παρέμβει προς τις τράπεζες.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγγειλε προσπάθεια κατευνασμού και συμφιλίωσης, ώστε, όπως υπογράμμισε, να δοθεί μια ευκαιρία στον κοινωνικό διάλογο και στην κοινωνική διαπραγμάτευση. Σημείωσε ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, θα απευθυνθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών αλλά και στις συγκεκριμένες τράπεζες, επιδιώκοντας συνάντηση και αναζητώντας μέσω της πειθούς να δοθεί λύση που θα στηρίζεται στο διάλογο. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία των τραπεζών από τον Τύπο.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έχει ιδιαιτερότητες νομικής μορφής, αφού η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν έχει την νομική συγκρότηση εργοδοτικής οργάνωσης, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης σε επίπεδο σύστασης και προτροπής για συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνεχιστεί στις τράπεζες το κλίμα εργασιακής ειρήνης και κοινωνικού διαλόγου.

    Υπενθυμίζουμε ότι έξι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς) με ξεχωριστές αλλά ουσιαστικά πανομοιότυπες επιστολές ανακοίνωσαν στην ΟΤΟΕ ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με τους τραπεζίτες τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες του ανταγωνισμού επιβάλλουν πλέον οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο.

    Ευθύνες σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό επέρριψε ο κ.Παπανδρέου

    Ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την κίνηση των τραπεζών κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παράλληλα άσκησε τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με την πολιτική της οποίας,όπως ανέφερε, επικρατεί εικόνα διάλυσης.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα και υπάρχει διάλυση του κράτους.

    Βλέπουμε, ανέφερε, κλεμμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα και ανενόχλητους δραπέτες. Οι κρίσεις, πρόσθεσε, αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά, έχουμε αποκλεισμένα νησιά από το χιόνι και υπουργούς σε νευρική κρίση.

    Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει εικόνα διάλυσης και ανασφάλειας στον πολίτη, θέμα το οποίο ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αρκείται σε σενάρια ανασχηματισμού, χωρίς ουσία και ο οποίος (ανασχηματισμός) δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

    Η μόνη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα δυο χρόνια, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η επίθεση κατά του μέσου και φτωχού Ελληνα πολίτη, η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και η περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στην άρνηση των μεγάλων τραπεζών να συζητήσουν τη συλλογική σύμβαση με την ΟΤΟΕ, ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την άρνηση αυτή ως επίθεση των τραπεζών και πράξη που υπονομεύει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πίσω από την επίθεση αυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα στον ιδιωτικό τομέα.

    Δήλωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοπόρο στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως σημείωσε, όσα προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι αλλαγές και μάλιστα σε προοδευτική κατεύθυνση. Αντίθετα, πρόσθεσε, φέρνουν εργασιακό μεσαίωνα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο χθεσινοβραδυνό επεισόδιο ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος υπήρξε θύμα μιας βάρβαρης πράξης από ανθρώπους που έχουν φασίζουσες αντιλήψεις και που ενθαρρύνονται από το κλίμα πόλωσης και απαξίωσης,το οποίο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διεξαγωγής της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,τονίζοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας πορείας από την οποία θα αναδειχθεί και η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης,τόνισε,το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλιστές θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις δικές τους πολιτικές για το σήμερα και το μέλλον των πολιτών.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    "Η επιδίωξη του κεφαλαίου να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στις τράπεζες, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και εντάσσεται στη συνολική και γενικευμένη επίθεση της πλουτοκρατίας και της αντιλαϊκής πολιτικής στα δικαιώματα της εργατικής τάξης", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: "Ταυτόχρονα, με τον απροκάλυπτο τρόπο που επιχειρεί το τραπεζικό κεφαλαίο να καταργήσει ντε φάκτο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αρνούμενο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, υπάρχει και η συνολική υπονόμευσή τους με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που πρώτο νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, και τώρα μαζί τα νεκρανασταίνουν κυβέρνηση, εργοδοτικές οργανώσεις και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

    Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει το ΚΚΕ, "οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να απεγκλωβιστούν από την πολιτική και τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου. Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου σημαίνει ταξικός πόλεμος χωρίς τέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι το τραπεζικό κεφάλαιο που έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία ταυτόχρονα έχει και τη μεγαλύτερη επιθετικότητα κατά των εργαζομένων".

    Ανακοίνωση ΣΥΝ

    "Το τραπεζικό κεφάλαιο που με σκανδαλώδη εύνοια όλων των κυβερνήσεων απομυζά τεράστια κέρδη από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, προχωράει τώρα σε νέα ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στις Τράπεζες και του συνόλου του κόσμου της μισθωτής εργασίας", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός, και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα αυτό το καθεστώς διευκολύνσεων προς τους εργοδότες που καθιστά τη χώρα μας μια κοινωνική έρημο. "Ο ΣΥΝ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης" καταλήγει η ανακοίνωση.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Η εισοδηματική πολιτική για το 2006

    Αυξήσεις -που καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2006- για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και μεγαλύτερες αυξήσεις για τις συντάξεις προβλέπει η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στο βασικό μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι 3%, ενώ επιπλέον 1,1% θα είναι η αύξηση των αποδοχών τους λόγω της ωρίμανσης. Οι αυξήσεις στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο θα είναι 4%, ενώ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν αυξήσεις 7%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο του πληθωρισμού.

    Σε ανακοινωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει αναλυτικότερα ότι :

    «Στα πλαίσια υλοποίησης της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης για το 2006 και με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη για πιστή εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, μετά από εξάντληση όλων των ορίων της δημοσιονομικής πολιτικής, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

    «Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα αυξηθεί κατά 3%. Πέραν του ποσοστού αυτού, θα πρέπει στις αποδοχές να συνυπολογισθεί και η ωρίμανση (αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λ.π.), η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 1,1% περίπου. Επιπλέον, στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα αποδοθεί από το Σεπτέμβριο και η δεύτερη δόση του θεσμοθετημένου 2% επιδόματος ειδικών συνθηκών, η πρώτη δόση του οποίου καταβάλλεται ήδη από 1-9-2005.

    Οι συντάξεις θα αυξηθούν σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο των μισθών. Ειδικότερα, οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνονται κατά 4%. Επίσης, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι είναι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα λάβουν από το Ταμείο τους μέση αύξηση μερίσματoς της τάξης του 5%. Οι αυξήσεις στις στρατιωτικές συντάξεις κατβ εξαίρεση θα φτάσουν το 6,5%, λόγω χορήγησης της τέταρτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, καθώς και των μισθολογικών προαγωγών.

    Η αύξηση επί των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι 7%, δηλαδή υπερδιπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2005.

    Πέραν των ανωτέρω, στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα καταβληθεί από τις 24-6-2006 και με τη σύνταξη του μηνός Ιουλίου η πρώτη δόση των αναδρομικών του Λ.Α.Φ.Κ.Α.

    Σε υλοποίηση της προαναφερθείσας εισοδηματικής πολιτικής, οι αυξήσεις για μισθούς, συντάξεις, ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2006 κατά 761 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό ύψος των αμοιβών ως δαπάνη του προϋπολογισμού είναι σχεδόν 23 δισ. ευρώ».

    ΠΑΣΟΚ

    "Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση των πραγματικών αποδοχών τους, μιας και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι μικρότερες του πληθωρισμού και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η κοροϊδία για τους συνταξιούχους είναι πρωτοφανής. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 320 ευρώ και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, μετατρέπονται σε αύξηση για δεύτερη χρονιά κατά 15 ευρώ και 10,5 ευρώ αντίστοιχα", ανέφερε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σε δηλώσεις της σχετικά με την εισοδηματική πολιτική για το 2006 που ανακοινώθηκε σήμερα.

    "Η κυβέρνηση, πιστή στην αντιλαϊκή πολιτική της και στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, προχωρεί σε αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, σε επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής συνοχής", είπε η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική με δελτίο Τύπου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά θα ακουστούν οι καμπάνες της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής της, που θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις".

    Απάντηση υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

    «Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανθρώπους που για χρόνια εξαπατούσαν τον ελληνικό λαό. Αυτοί που όχι μόνο έκρυβαν τα πραγματικά ελλείμματα και τα χρέη, αλλά έδιναν επί σειρά ετών αυξήσεις καθαρά κάτω από τον πληθωρισμό. Σήμερα επιχειρούν, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, απλά να δημιουργήσουν εντυπώσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εισοδηματική πολιτική.

    "Ο Προϋπολογισμός του 2006 αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους προϋπολογισμούς. Επιδιώκουμε να περιορίσουμε το έλλειμμα για πρώτη φορά κάτω από το 3%. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις. Νοικοκυρεύουμε την οικονομία, προκειμένου τα επόμενα χρόνια οι μισθοί και οι συντάξεις να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οσον αφορά το ύψος του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ, έχει προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να φτάσει μέχρι το 2008 τα 230 και 330 ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Παράλληλα, δρομολογείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο, προκειμένου από το 2007 να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες λιγότερους φόρους και περισσότεροι πολίτες να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

    ΣΥΝ

    Σε δηλώσεις του για την εισοδηματική πολιτική του 2006, ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, αναφέρει ότι οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο υπολείπονται του επίσημα προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2006 και "εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο άγριας μονόπλευρης λιτότητας για τους μισθούς, που θα έχει ως συνέπεια μια πραγματική λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων". Και προσθέτει: " Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ο επίσημος πληθωρισμός που προβλέπει η κυβέρνηση, θα υπολείπεται, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, της πραγματικής αύξησης του τιμαρίθμου για το 2006, αλλά και των ραγδαίων αυξήσεων που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης".

    ΓΣΕΕ

    "Οι αυξήσεις λιτότητας αρκετά κάτω του επίσημου πληθωρισμού (γιατί για τον πραγματικό δεν υπάρχει σύγκριση) αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για την προστασία των εισοδημάτων, γρήγορα ξεχάστηκαν και μετασχηματίστηκαν σε άγρια λιτότητα για τους εργαζόμενους και σε προνόμια για τους εργοδότες", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με αφορμή την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής του 2006. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν με αγώνες και ενότητα σε αυτήν την αντεργατική πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση, κοινωνική ανισότητα και διεύρυνση της απόκλισης με την ΕΕ".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Με τον πρόεδρο της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυισκού αερίου Gazprom, Αλεξέϊ Μίλερ, θα συναντηθεί αύριο στις 14:30 ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

    Νωρίτερα, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] «Πρωτόγνωρη νομισματική σταθερότητα»

    «Σήμερα η Ελλάδα απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη για την ιστορία της νομισματική σταθερότητα που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο σε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία.

    Εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεση «Το ελληνικό χαρτονόμισμα 1822-2002», ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική μέσω της συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Μετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της ηπείρου μας και διεκδικούμε ακόμη δυναμικότερο ρόλο για το μέλλον», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την υιοθέτηση του ευρώ «ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς μια ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο των αγορών, αλλά και των πολιτών και των λαών».

    «Βεβαίως», πρόσθεσε, «η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται για την Ελλάδα, όπως και για τους εταίρους μας, μια σειρά από υποχρεώσεις ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, που είναι προϋπόθεση, ώστε η υιοθέτηση του ευρώ να αποφέρει οφέλη για τον τόπο και για τους πολίτες, αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας».

    Τόνισε ακόμη πως οι αποφάσεις του σήμερα οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για όλες και για όλους. Σε μια οικονομία πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική. Σε δυναμική, ισόρροπη, διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες και για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

    Αναφερόμενος στην έκθεση, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ότι συμβολίζει την αγορά, τόσο με τη σύγχρονη, όσο και με την κλασική έννοια του όρου, αυτής της κοινότητας ανταλλαγής ιδεών.

    «Η δυνατότητα που δίνει αυτή η έκθεση», επισήμανε «είναι να δει κανείς διαχρονικά την εξέλιξη των χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα. Μπορεί να ιδωθεί σαν μια επιτομή της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους από τους Φοίνικες του Καποδίστρια, που η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ένα ελεύθερο κράτος και τη μετάβαση στη δραχμή, τα πληθωριστικά κατοχικά χαρτονομίσματα των χιλιάδων εκατομμυρίων και τη ριζοσπαστική νομισματική πολιτική των δεκαετιών του πενήντα και του εξήντα που επέτρεψε το αναπτυξιακό άλμα της εποχής, μέχρι βέβαια και την υιοθέτηση του ευρώ. Κάθε έκδοση είναι ένας ιστορικός σταθμός ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία μας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομική ζωή της χώρας μας και ιδιαίτερα στο ρόλο της Εθνικής Τράπεζας τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν και κάλεσε τους νέους να επισκεφτούν την έκθεση για να γνωρίσουν της ιστορία του τόπου μας μέσα από τα χαρτονομίσματα.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Διομήδη, όπου φιλοξενείται η έκθεση, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά, οι υφυπουργοί Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον γενικό συντονιστή της έκθεσης, Γεράσιμο Νοταρά στους χώρους της έκθεσης.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Αύριο στις 11.00 π.μ. ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Στις 14.30 θα δεχθεί τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 February 2006 - 22:53:17 UTC