Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας
  • [02] Νίκη της Χαμάς
  • [03] Συναντήσεις Στρο με Καραμανλή και Μολυβιάτη

  • [01] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει από σήμερα η κακοκαιρία. Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα υπάρξει σε όλη σχεδόν τη χώρα. Την προσοχή των οδηγών και των πεζών στις μετακινήσεις τους, το επόμενο 24ωρο, εφιστά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλονιά. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν πολλές ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

    Μικρά προβλήματα παρουσιάζονται στις πτήσεις των αεροπλάνων, ωστόσο ανοικτά είναι όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επετράπη ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Παράταση ως την Παρασκευή δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για φορολογικές υποθέσεις που έληγαν χθες.

    Στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξακολουθούν να είναι κλειστοί οι δρόμοι από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη μέχρι τον Άγιο Πέτρο, η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος της ταβέρνας "Ζυγός", η οδός Αναστάσεως στου Παπάγου που οδηγεί στις κεραίες του Υμηττού, οι επαρχιακοί δρόμοι Φυλής Δερβενοχωρίων, Βαρυμπόμπης - Κατσιμιδίου - Αγίου Μερκουρίου - Αγίας Τριάδας - Ιπποκράτειου Πολιτείας, από Βίλια προς Πόρτο Γερμανό και Ψάθα, στο Σχιστό Κορυδαλλού από την Ιερά Οδό μέχρι την οδό Ποταμού, η υπόγεια γέφυρα του Σταυρού και η ανωφέρεια Λυκαβηττού προς το θέατρο. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τον κόμβο Κηφισιάς μέχρι τα όρια της Βοιωτίας για τα ΙΧ. Επίσης, χρειάζονται αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του δευτερεύοντος οδικού δικτύου στη δυτική, βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

    Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και της κεντρικής Μακεδονίας. Στην δυτική Μακεδονία το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο νομό Φλώρινας λόγω παγετού.

    Κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αττική, την Ημαθία, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Εύβοια, την Αρκαδία και τη Σάμο, ωστόσο, κανονικά λειτούργησαν όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.

    Με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, κλειστές θα παραμείνουν αύριο, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) των Δήμων:

    Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, και των Κοινοτήτων: Εκάλης, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης.

    Στους Δήμους: Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Υμηττού, Καισαριανής και Γαλατσίου, δε θα λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

    Επίσης, στο Δήμο Βύρωνα, δε θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο - Λύκειο Καρέα.

    Στο Δήμο Ηλιούπολης, το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ηλιούπολης, το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, και το Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης.

    Στο Δήμο Υμηττού, το 3ο Γυμνάσιο Υμηττού και το 3ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού.

    Στο Δήμο Αθηναίων, το 24ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 24ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών.

    Ακόμη, δε θα λειτουργήσουν: το Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο «Βυζάντιον» και το Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο «Σύγχρονη Παιδεία».

    Στο Δήμο Αθηναίων δε θα λειτουργήσουν επίσης οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

    Δημοτικά: 118ο, 89ο, 4ο, 134ο, 14ο, 116ο, 105ο, 166ο, 18ο, και 19ο.

    Νηπιαγωγεία: 70ο, 86ο, 14ο, 25ο, 138ο, 18ο, και 40ο,

    και τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι Σχολικές Μονάδες των Δήμων που δεν αναφέρονται στην παρούσα απόφαση θα λειτουργήσουν κανονικά και θα δεχτούν τους μαθητές μετά την 1η διδακτική ώρα (09:00 π.μ.).

    Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή του στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρξε πρόβλεψη, ενημέρωση, επαγρύπνιση και διαρκής κινητοποίηση Υπήρξαν, ωστόσο είπε ο πρωθυπουργός, γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, όπως ατυχή περιστατικά και βλάβες που δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα. Διευκρίνισε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και δημιουργήθηκαν περιορισμένης έκτασης τοπικά προβλήματα.

    Αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελούν όσοι εργάζονται κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη στο δημόσιο, στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τη ΔΕΗ, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που αναπτύσσουν κάθε προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να αποτρέψει κάθε άλλη ενδεχόμενη παρενέργεια, τις επόμενες ημέρες.

    [02] Νίκη της Χαμάς

    Σαρωτική νίκη πέτυχε το ριζοσπαστικό κίνημα Χαμάς, στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, εξασφαλίζοντας 76 έδρες στο αποτελούμενο από 132 έδρες κοινοβούλιο. Η Φάταχ λαμβάνει 43 έδρες, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή. Το μεσημέρι παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κορέι, ενώ ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Φατάχ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, θα ζητήσει από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

    Ο αγώνας εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί προειδοποίησε εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ισμαήλ Χανίγια, σε συνέντευξή του στη Γάζα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Φατάχ. Τη νίκη της Χαμάς χαιρετίζουν οι ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις.

    Σε μία πρώτη αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση "είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της με ειρηνικά μέσα" για την επίλυση της διένεξης με το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι αρνείται να συζητήσει με τη Χαμάς, οργάνωση η οποία τάσσεται υπέρ του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι παλαιστινιακές εκλογές, δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το υπάρχον καθεστώς, προέτρεψε ωστόσο τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να παραμείνει στη θέση του.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει σθεναρή στάση κατά της, όπως την αποκαλεί, "κυβέρνησης τρομοκρατών" μετά από τη μεγάλη νίκη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στις παλαιστινιακές εκλογές.

    Μικροεπεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα όταν οπαδοί της Χαμάς κατέλαβαν την έδρα του κοινοβουλίου στη Ραμάλα, και ύψωσαν την πράσινη σημαία της οργάνωσής τους. Η παλαιστινιακή αστυνομία επενέβη για να εκκενώσει το κτίριο.

    [03] Συναντήσεις Στρο με Καραμανλή και Μολυβιάτη

    Το Κυπριακό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ο οποίος έφθασε απόψε στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας. Ο κ. Στρο νωρίτερα είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες η Άγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ο κ. Στρο δήλωσε: «όπως είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν, οι προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δίνει την δυνατότητα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να εξετασθούν προσεκτικά».

    Σε ερώτηση σχετικώς με το κατά πόσο οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας για κύρωση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, ο βρετανός υπουργός τόνισε ότι «κάθε υποψήφιο μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει» και συνέχισε: «οι προτάσεις του κ. Γκιουλ αφορούν την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

    Από τη πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε πολύ προσεκτικά τις τουρκικές προτάσεις και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί τον περασμένο Μάιο και οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά». Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ακόμη ότι «ανεβιώθη η σκέψη μιας τετραμερούς διάσκεψης» και τόνισε ότι «το πλαίσιο αυτό δεν είναι το κατάλληλο, καθώς το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθύμισε δε την δήλωση του κ. Ρεν ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και επανέλαβε την ελληνική θέση περί επανένωσης της Κύπρου κατά τρόπον ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 January 2006 - 21:21:01 UTC