Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Κ. Παπούλια στην Ιταλία
  • [02] Κεντρική Επιτροπή ΣΥΝ
  • [03] Ομιλία Παπανδρέου για την Παιδεία

  • [01] Επίσκεψη του Κ. Παπούλια στην Ιταλία

    Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει από την προσεχή Τρίτη μέχρι το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες για διμερή, διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, συνάντηση στην οποία θα παρίστανται και οι, συνοδεύοντες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπουργοί κα Μαριέττα Γιαννάκου (Παιδείας) και Νίκος Τσιαρτσιώνης (Μακεδονίας-Θράκης) και οι υφυπουργοί Τάκης Σκανδαλάκης (Εξωτερικών) και Πέτρος Τατούλης (Πολιτισμού).

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Προέδρους της Ιταλικής Γερουσίας και του Ιταλικού Κοινοβουλίου και το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Τσιάμπι.

    Την Τετάρτη ο Κάρολος Παπούλιας θα έχει από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με το Δήμαρχο της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι, τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό των Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, ενώ οι συνοδεύοντες τον Πρόεδρο, υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τους Ιταλούς ομολόγους τους.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει έκθεση δειγμάτων Πρωτο-κυκλαδικού πολιτισμού σε αίθουσα του Καπιτωλίου.

    Την επομένη, ο Κάρολος Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στην Περούτζια, όπου,σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης, με την ευκαιρία της επετείου των 700 ετών από της ιδρύσεώς του.

    Την Πέμπτη ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί την Ασίζη και ακολούθως θα μεταβεί στη Βενετία.

    Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο της Βενετίας, όπου υπάρχει έκθεση εγγράφων Ηπειρωτών που έζησαν στην πόλη (τυπογράφοι και έμποροι από τον 16-ο αιώνα) και θα ξεναγηθεί στο Ινστιτούτο, όπου υπάρχει και το παλαιότερο αρχείο της ελληνικής κοινότητας από το 15-ο αιώνα.

    Κατά την παραμονή του στη Βενετία, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

    Το πρωϊ του Σαββάτου το προεδρικό αεροσκάφος θα αναχωρήσεια από τη Βενετία και θα προσγειωθεί εκ νέου στη Ρώμη, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντηθεί, στο Βατικανό, με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' και στη συνέχεια θα "πετάξει" για την Αθήνα, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 4 το απόγευμα.

    Συνάντηση Κ. Παπούλια με 120 νέους ομογενείς από το Νότιο Ημισφαίριο

    «Δεν υστερούμε σε τίποτα. Είμαστε λίγοι αλλά πολύ δυνατοί. Η ελληνική ψυχή είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία. Και εσείς όλοι την φέρετε μέσα σας. Η καρδιά σας χτυπάει ελληνικά. Και να είστε υπερήφανοι γιβ αυτό. Όπως και εμείς είμαστε υπερήφανοι για σας».

    Τα ανωτέρω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τους 120 νέους ελληνικής καταγωγής από την Ωκεανία, την Λατινική Αμερική και την Νότιο Αφρική, φιλοξενούμενους από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός», τους οποίους δέχθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Απευθυνόμενος προς τους νέους ομογενείς, ο Πρόεδρος τους είπε πως «είστε η μεγάλη Ελλάδα γιατί, έξω από την πατρίδα, εσείς μεταφέρετε το όνομα της Ελλάδος. Και σχεδόν είστε μια δεύτερη Ελλάδα. Γιατί είμαστε δέκα εκατομμύρια εδώ και επτά-οκτώ εκατομμύρια είστε εσείς όλοι».

    Ο Κ. Παπούλιας θύμισε στους 120 νέους πως και ο ίδιος πέρασε 15 χρόνια έξω από την Ελλάδα, στη Γερμανία και τόνισε πως «εσείς είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής ιστορίας και του μέλλοντος της Ελλάδας».

    «Η Ελλάδα δεν είναι μόνον ιστορία. Και πράγματι έχει μεγάλη ιστορία. Δώσαμε πολλά πράγματα στον άλλο κόσμο. Και βέβαια η Ενωμένη Ευρώπη λέει ότι βασικές αρχές της στηρίζονται στον ελληνικό πολιτισμό», είπε.

    Αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα την χαρακτήρισε τη «σημαντικότερη στην Οικουμένη» και πρόσθεσε ότι:

    «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι και στις γλώσσες που μιλάτε η συμμετοχή της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ μεγάλη. Πόσες ελληνικές λέξεις και πόσες ρίζες της ελληνικής γλώσσας δεν συναντάτε στις γλώσσες που μιλάτε. Και μια σπουδαία λέξη, ο «άνθρωπος». Γιατί εμείς λέμε ότι ο πολιτισμός ξεκινάει από τον άνθρωπο, είναι ανθρωποκεντρικός».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι 120 νέοι που τον επισκέφθηκαν έχουν μεγάλα αθλητικά ονόματα.

    Αλλά, τόνισε, και η μικρή Ελλάδα έχει να δείξει πάρα πολλά στον αθλητισμό και έδειξε ιδιαίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχετε τον Μαραντόνα αλλά εμείς έχουμε μια Ομάδα Μπάσκετ που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, είπε.

    Καταλήγοντας ο Κ. Παπούλιας ευχήθηκε στους νέους ομογενείς «καλή δύναμη σε ό,τι κάνουν και καλές επιτυχίες, για να δοξάσουν και τις δυο πατρίδες: και την πατρίδα που ζουν και την Ελλάδα».

    Του 120 νέους συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    [02] Κεντρική Επιτροπή ΣΥΝ

    Με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο τρίμηνο και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. Το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του σχεδίου δράσης από τον γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Χουντή.

    Το σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία περιλαμβάνει τις πολιτικές εξελίξεις, έναν σύντομο απολογισμό από το 4ο τακτικό συνέδριο εως σήμερα, καθώς και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Οι βασικοί άξονες δράσης περιλαμβάνουν τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Αύριο το μεσημέρι, στο διάλειμμα της συνεδρίασης της ΚΠΕ, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΥΝ.

    [03] Ομιλία Παπανδρέου για την Παιδεία

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει και να κομματικοποιήσει την Παιδεία, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή καθηγητών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών.

    Η αντίληψη, είπε ο κ. Παπανδρέου, της ΝΔ για την Παιδεία ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες, θέλει καλή Παιδεία για τους πλουσίους και τη μέση και χαμηλή επιπέδου Παιδεία για τους κοινωνικά αδύναμους.

    Αναφερόμενος στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και ελεύθερη πρόσβαση -με αξιοκρατία και με αυστηρούς κανόνες- στα μη κρατικά πανεπιστήμια που να χρηματοδοτούνται από το κράτος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στους επιχειρηματίες λέγοντας ότι είναι ευθύνη των ιδιωτικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Παιδεία. Οι έλληνες επιχειρηματίες σημείωσε δεν έχουν ανταποκριθεί σ' αυτό το αίτημα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τέλος ότι ευθύνονται όλα τα κόμματα για την πελατειακή αντίληψη που επικρατεί στα Πανεπιστήμια.

    Η κ. Μαρία Δαμανάκη υπεύθυνη τομέα Παιδείας ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ανέλυσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, επισημαίνοντας ότι το σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ότι υπάρχει ανάγκη για άλματα για να απαντήσουμε στο μέλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 January 2006 - 23:40:53 UTC