Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την Κίνα αναχωρεί ο πρωθυπουργός
  • [02] Διϋπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ
  • [03] Διάσκεψη για τη γρίπη των πτηνών
  • [04] Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [05] Τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τις ΔΕΚΟ
  • [06] Συνέντευξη Τύπου Αλέκας Παπαρήγα
  • [07] Συνελήφθη στο Παρίσι η Κ. Μπουρμπούλια
  • [08] Αθανασάκης για τη συνταγματική αναθεώρηση

  • [01] Για την Κίνα αναχωρεί ο πρωθυπουργός

    Για την Κίνα αναχωρεί ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και της προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    Νωρίτερα θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ανακοίνωσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στις οποίες περιλαμβάνονται η δυνατότητα πρόσληψης στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

    Προσδιορίζοντας τις διατάξεις που θα προτείνει να αναθεωρηθούν ξεκίνησε από την Παιδεία. Θα επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τις ίδιες προϋποθέσεις.

    Δεύτερος τομέας που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η δικαιοσύνη. Προτείνουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων να επιλέγονται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων. Η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκα αρχαιότερων μελών των οικείων δικαστηρίων. Τρίτον, να καθιερωθεί θητεία για τους αντιπροέδρους.

    Πρότεινε επίσης ο πρωθυπουργός την ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου με σταθερή σύνθεση. Αρμοδιότητες του Συνταγματικού δικαστηρίου θα είναι ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ύστερα από παραπομπή που θα γίνεται από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

    Επίσης, ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις οποίες θα προβλέπεται και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

    "Το σημερινό σύστημα ελέγχου από τη Βουλή πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί οι ελεγχόμενοι να είναι και ελέγχοντες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Πρότεινε ακόμη την υιοθέτηση ρύθμισης που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

    Όσο αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει εγγυήσεις σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των συνδυασμών, με παράλληλη απαγόρευση της χρήσης ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, πέρα από το προβλεπόμενο. Δεύτερον, διαφάνεια στις προεκλογικές και λειτουργικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών. Τρίτον, διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, με κατοχύρωση του "πόθεν έσχες" και πρόβλεψη αυστηρών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του.

    Ο έλεγχος της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα ανατεθεί στο Συνταγματικό δικαστήριο.

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας ότι ο έλεγχος της συγκέντρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι καίριας σημασίας. Είπε, δε, ότι για τις ειδικότερες ρυθμίσεις που αφορούν το βασικό μέτοχο, η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Συντάγματος για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

    "Η σύγκρουση με την διαφθορά και τη διαπλοκή ήταν, είναι και θα είναι μετωπική". Πρότεινε επίσης ο πρωθυπουργός για την διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου, ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτονται από το δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο να γίνεται από ειδική σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρότεινε δηλαδή αυστηρότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στις συμβάσεις του δημοσίου, ώστε να αποτρέπονται και να εξουδετερώνονται στη γένεση τους φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

    Αλλαγές πρότεινε και σε θέματα που αφορούν τους βουλευτές, τη βουλευτική ασυλία, τα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Ειδικότερα, πρότεινε να διευκρινιστεί ρητά ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας δεν θα δίνεται μόνο εάν διαπιστώνει η Βουλή ότι ζητείται για πολιτικό αδίκημα ή για πολιτικούς λόγους. "Να ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι η βουλευτική ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία για τους βουλευτές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Πρότεινε επίσης τον ανακαθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της θέσης των δημοσίων λειτουργών για την απόκτηση εκλογικών πλεονεκτημάτων.

    Μίλησε ακόμη για την τροποποίηση της συνταγματικής ρύθμισης που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Πρότεινε την άρση του απόλυτου και την καθιέρωση μερικού ασυμβίβαστου. Προτείνει ακόμη η κυβέρνηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης. Από το 1/20 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ισχύει σήμερα στο 1/10, δηλαδή τον διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας.

    Στις προτάσεις του πρωθυπουργού ήταν και η ρύθμιση της δυνατότητας κάλυψης οργανικών θέσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι μόνο από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

    Αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός και στον τομέα του περιβάλλοντος. Μίλησε για επείγουσα ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού, που επιβάλλει την σύνδεση της χρήσης δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο σχέδιο και πρόσθεσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων θα ανάγονται στον χρόνο που άρχισε η εφαρμογή του Συντάγματος, δηλαδή το 1975.

    Επανέφερε επίσης την πρόταση που είχε καταθέσει παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία, να εξομοιώνονται με απαλλοτρίωση και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην ιδιοκτησία για την εξυπηρέτηση πολεοδομικών σκοπών. "Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μετασχηματισμών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναθεώρηση που είναι απαραίτητη για να κλιμακώσουμε και να συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Πρόσθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία θεσμική παρέμβαση που απαιτεί συνεννόηση, σύνθεση, συναίνεση.

    "Προχωρούμε σε αναθεώρηση χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, επιλέγουμε στρατηγική ενότητας, ομοψυχίας, συνένωσης των προσπαθειών μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Οτι χειρίζεται σοβαρά θέματα αμήχανα, και με προχειρότητα για επικοινωνιακούς λόγους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο κ.Παπανδρέου είπε επίσης, οτι το κόμμα του θα παρουσιάσει τις προτάσεις του, τις αρχές Φεβρουαρίου. «Φτωχή, συντηρητική και άτολμη» , τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Ν.Αθανασάκης.

    Να απορρίψει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος, καλεί τους πολίτες το ΚΚΕ.

    Οτι γυρίζει τη χώρα έναν αιώνα πίσω, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΝ.

    Εντονη ήταν και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, κυρίως στηνπρόταση του πρωθυπουργού για μερική άρση της μονιμότητας στον στενό δημόσιο τομέα. Η ΓΣΕΕ τέλος, θα διατυπώσει τις προτάσεις της, μετά από συνεργασία με συνταγματολόγους και επιστημονικούς φορείς.

    [02] Διϋπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ

    Συνεδριάζει σήμερα η Διϋπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη.

    Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί -σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ- η κατάρτιση των σχεδίων νέων κανονισμών προσωπικού. Τα σχέδια αυτά θα παρουσιαστούν από τις ΔΕΚΟ στους εργαζόμενους.

    [03] Διάσκεψη για τη γρίπη των πτηνών

    Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Άναν κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών του κόσμου να προετοιμαστούν για μια πιθανή πανδημία της γρίππης των πτηνών και δήλωσε ότι ζήτησε από όλες τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών να προβούν σε ανάλογες προετοιμασίες.

    Ο Άναν είπε ότι κάλεσε όλα τα σώματα του ΟΗΕ να είναι έτοιμα να παρέχουν "ζωτική υποστήριξη", και πρόσθεσε ότι "ενθαρρύνω όλες τις κυβερνήσεις να πράξουν το ίδιο".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε τα σχόλια αυτά σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιείται διεθνής σύνοδος για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις φτωχές χώρες ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της γρίππης των πτηνών.

    "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ας διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι", είπε ο Άναν, ο οποίος τόνισε πως η σύνοδος γίνεται σε μια "κρίσιμη στιγμή" στην προσπάθεια καταπολέμησης της γρίπης των πτηνών.

    Η γρίπη των πτηνών έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Καμπότζη και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι ο ιός H5N1 μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια μορφή που εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας παγκόσμια πανδημία.

    Η κυβέρνηση της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διοργανωτές της συνόδου ανέφεραν ότι ελπίζουν να συγκεντρωθούν σε αυτήν δεσμεύσεις βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα να εισφέρει 500 εκατ. δολάρια σε "προσαρμόσιμα προγράμματα δανείων" για την αντιμετώπιση της γρίππης των πτηνών, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Πολ Γούλφοβιτς. Η τράπεζα εκτιμά ότι την επόμενη 3ετία θα χρειαστούν 1,2 έως 1,4 δις δολάρια για την αντιμετώπιση της γρίππης των πτηνών. Το ποσό "είναι μικρό συγκρινόμενο με τη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει αν αποτύχουμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ασθένειας", είπε ο Γούλφοβιτς. "Η διεθνής χρηματοδότηση θα είναι κρίσιμη", πρόσθεσε.

    Η ΕΕ δεσμεύθηκε πριν την έναρξη της συνόδου να παράσχει 80 εκατ. ευρώ (97 εκατ. δολάρια) για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, ενώ η Κίνα θα δωρίσει 10 εκατ. δολάρια.

    Τουρκία: Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    Ένα παιδί που διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, διαγνώσθηκε ότι πάσχει από τη γρίπη των πτηνών, ανεβάζοντας σε 21 το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο συντονισμού για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

    Το παιδί προέρχεται από το Ντογκουμπεγιαζίτ, περιοχή από την οποία προέρχονταν και τα τέσσερα παιδιά που έχασαν στη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό H5N1, διευκρίνισε το κέντρο, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.

    Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που έγιναν στο παιδί αυτό στην Τουρκία βγήκαν θετικά και τώρα θα σταλούν δείγματα στο Λονδίνο για μια δεύτερη σειρά εξετάσεων, πρόσθεσε το κέντρο συντονισμού.

    Την ίδια ώρα, ένα παιδάκι τριών ετών στην Ινδονησία πέθαινε πιθανότητα από την γρίπη των πτηνών. Πρόκειται, για τον αδελφό της 13χρονης, που ύπεκυψε το Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της νόσου.

    Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με περιφερειάρχες

    «H χώρα είναι πλήρως εξοπλισμένη και θωρακισμένη. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης της Ε.Ε. και έχουμε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που στην εποπτεία τους υπάγονται οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος μετά τη συνάντηση που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας για τον συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών για την γρίπη των πτηνών.

    Ο υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να περιοριστούν τα οικόσιτα και τα ελευθέρας βοσκής πουλερικά, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών και όσων βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους. Καθίσταται πιο στενή η συνεργασία όλων των τοπικών αρχών αστυνομικές, τελωνειακές, δημοτικές, υγειονομικές υπηρεσίες και τις οργανώσεις των παραγωγών, προβλέπεται καθημερινώς έλεγχος της επάρκειας των υλικών και λοιπών μέσων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα, άμεσα αναμένεται να πραγματοποιηθούν σεμινάρια κυρίως παραγωγών, κυνηγών και άλλων τοπικών φορέων, για την επικινδυνότητα της νόσου και για τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν καθώς και για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

    Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης μέτρων επί υποψίας και επιβεβαίωσης, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

    Μάλιστα, ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό, ενώ δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να προσλάβουν ειδικούς επιστήμονες με σύμβαση δύο μηνών.

    Σημειώνεται ότι οι νομαρχιακές αυτοδικήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του Σχεδίου Επείγουσας Επέμβασης και παράλληλα ενημερώθηκαν και οι περιφερειάρχες.

    [04] Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός

    Για την Κίνα αναχώρησε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, στο πλαίσιο των επαφών του για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και της προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα ο κ.Καραμανλής θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς κυρίους Μολυβιάτη και Ρουσόπουλο και τον υφυπουργό κ.Στυλιανίδη, θα επισκεφθεί και τη Σαγκάη, όπου θα βρίσκεται πολυπληθής αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

    Το πρωί, πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη, με τους οποίους συζήτησε για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

    "Θα ωφεληθεί πολύ η χώρα" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συναίνεση. "Το συναινετικό κλίμα που υπήρξε στην προηγούμενη Αναθεώρηση θα υπάρξει και τώρα, και φαντάζομαι ότι όπως λειτουργήσαμε εμείς ως αντιπολίτευση θα λειτουργήσει και τώρα το ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Για το θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτή στο πλαίσιο του στενού δημόσιου τομέα "δεν πρόκειται να καταργηθεί. Κανείς δεν το σκέφτεται". Ωστόσο, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, "είναι ανοιχτό το θέμα για τους νεοδιοριζόμενους", ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα "δεν προβλέπεται να υπάρχει μονιμότητα".

    Στο ερώτημα περί των εκλογών και των παραγόντων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "είναι σύνθετο το πρόβλημα. Οπωσδήποτε τα πρόσωπα παίζουν ένα ρόλο και ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί ένα προβάδισμα. Το κλίμα επηρεάζεται επίσης από τη δημόσια τάξη και την παιδεία, το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι επενδύσεις. Επ'αυτού απαιτείται μια ξεκάθαρη πολιτική που στο βάθος τη δέχονται όλοι παρά την κριτική που διατυπώνεται", επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο κ.Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι "η ΝΔ με την πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος προχωρά στην ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η συντεταγμένη πολιτεία, το κράτος δικαίου, και το κράτος πρόνοιας που φιλοδοξούμε να χτίσουμε".

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, απάντησε:

    "Είμαστε σε ευθεία γραμμή με τον κ.Παυλόπουλο, όπως φαίνεται με σαφήνεια και από τις δηλώσεις μας. Ο διάλογος επιτρέπει σε όλους να καταθέτουμε τις απόψεις μας και να συζητούμε με δημιουργικό τρόπο".

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο τομέα απάντησε ότι το ζήτημα έχει εξηγηθεί επαρκώς και η κυρίαρχη άποψη είναι η εκείνη που εκφράστηκε κι έχει καταγραφεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ.Μεϊμαράκης ρωτήθηκε ακόμα για το αν βλέπει ανασχηματισμό και απάντησε ότι κατά την άποψή του το θέμα δεν φαίνεται να είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

    Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει θέμα με τον κ. Γ. Βαληνάκη, απάντησε ότι θεωρεί πως "η οικογενειακή ευθύνη είναι θέμα φασιστικών αντιλήψεων" και ως εκ τούτου "δεν καταλαβαίνω κιόλας, γιατί κάποιοι που για δικές τους περιπτώσεις δεν αποδέχονται την οικογενειακή ευθύνη, θεωρούν ότι είναι η ώρα να ασπαστούν τέτοιες απόψεις". Σε διευκρινιστική ερώτηση σε ποιούς αναφέρεται, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι αναφέρεται "σε όσους έχουν κάνει δηλώσεις για την οικογενειακή ευθύνη".

    [05] Τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τις ΔΕΚΟ

    Οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δεν θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις που θα καθορίζονται από την εισοδηματική πολιτική, ενώ τα όρια των απολαβών των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων αυτών δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

    Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Η Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση όλων των άρθρων του νόμου 3429/2005.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ο κ. Αλογοσκούφης, ολοκληρώνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση εξυγίανσης και περιορισμού του δημόσιου τομέα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή περιορίζεται η σπατάλη και οι ΔΕΚΟ δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΔΕΚΟ θα καταρτίσουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους πολίτες μέσα σε ένα εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής, ενεργοποιείται το άρθρο 1 του νόμου και κάθε ένας υπουργός θα καταρτίσει κατάλογο των επιχειρήσεων που εποπτεύει και για κάθε επιχείρηση θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, τις επενδύσεις, τον δανεισμό, το χρέος και την απασχόληση. Με βάση όλα αυτά, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση στοιχείων σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.

    Επίσης ενεργοποιείται το άρθρο 2 βάσει του οποίου όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει ώς τις 27 Ιουνίου 2006 να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο νόμο. Οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να αποστείλουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2006 στην (υπό σύσταση) Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ θα υποβάλουν και στρατηγικά σχέδια. Ορισμένες ΔΕΚΟ (ΕΛΟΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κλπ.) έχουν ήδη υποβάλει στρατηγικά σχέδια.

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΚΟ υποχρεούνται να υποβάλουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι δεσμεύσεις των ΔΕΚΟ θα εγκριθούν από τη Διϋπουργική Επιτροπή. Οι "Χάρτες" θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων (νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό) θα γίνεται κατά ενιαίο τρόπο. Ενεργοποιείται επίσης το άρθρο 14 και κατά συνέπεια οι διοικήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για την κατάρτιση νέων εσωτερικών κανονισμών του προσωπικού. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θέλει να επιδιωχθεί συναινετικά η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι:

    -Για το τρέχον έτος επιβάλλεται η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με τη γενική κατεύθυνση να μην υπερβούν οι αυξήσεις τους μισθούς που θα καθοριστούν από την εισοδηματική πολιτική. Πρόκειται για μια γενική κατεύθυνση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 3% και κατά συνέπεια και οι αντίστοιχες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

    -Δεν οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια.

    -Οποιος υπουργός θέλει να εφαρμόσει από αύριο τις νέες ρυθμίσεις για τους μισθούς των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, είναι ελεύθερος να το πράξει.

    [06] Συνέντευξη Τύπου Αλέκας Παπαρήγα

    Μεγάλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αλλά και αντιπροσωπείες μαζικών φορέων θα μεταβούν στις 24 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο για να παραδώσουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης κείμενο με χιλιάδες υπογραφές, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στο "αντικομμουνιστικό μνημόνιο" που προωθείται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι το μνημόνιο αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή που εκτρέφεται στο έδαφος της γενικότερης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, με φορείς τις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κέντρα, αλλά και συνολικά από το ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα.

    Η επιλογή, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι προπομπός ενός νέου κύκλου βάρβαρων αντιδραστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και εξαπόλυση νέου κύκλου πολέμων.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το κόμμα της εκεί που χρειάζεται αυτοκριτική την έχει κάνει, σημειώνοντας ότι "λογοδοτούμε στην εργατική τάξη και τους λαούς και όχι στους ιμπεριαλιστές".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι είναι λάθος έως έγκλημα και ανιστόρητο ψέμα η ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, "το αναποδογύρισμα της ιστορίας με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αρνητική ψήφο που έδωσαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό,ο κ. Καραμανλής τη διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ (ο κ. Μεϊμαράκης που θα πάρει μέρος) θα καταψηφίσει εκ νέου το κείμενο αυτό.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε επίσης την ανάγκη όλοι οι βουλευτές να παραστούν στη συνεδρίαση και να μην υποχωρήσουν σε πιθανές πιέσεις ούτε να δεχθούν επιμέρους τροποποιήσεις στο μνημόνιο.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το κόμμα της θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα από έρευνα που έχει κάνει το ΚΚΕ από το 1995 σχετικά με όσα λέγονται για λάθη ή για εγκλήματα κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι έγιναν πολλά πράγματα σε συνθήκες περικύκλωσης, έγιναν δολιοφθορές, "έγινε εσωτερικός πόλεμος", σημείωσε, όμως, ότι είναι λάθος διάφορες περίοδοι να ταυτίζονται με τη δράση προσώπων, είτε του Λένιν, είτε του Στάλιν για παράδειγμα και τόνισε ότι η έκδοση που θα κυκλοφορήσει σύντομα θα βασίζεται σε αρχειακό υλικό που θα βοηθήσει να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση της λεγόμενης σταλινικής περιόδου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλά από όσα λέγονται έχουν διογκωθεί ή είναι ψευδή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο δεν ξεκίνησε τώρα, έχει ήδη τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ηγεσία τους θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί νωρίτερα. Και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να μην πηγαίνουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις που γίνονται δήθεν στο όνομα της ενημέρωσης, αν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση.

  • * Στη συνέχεια, η γγ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της "SEX FORM", που βρίσκεται υπό κατάληψη από τις εργαζόμενες.

    [07] Συνελήφθη στο Παρίσι η Κ. Μπουρμπούλια

    Η καταζητούμενη από τις αρχές για εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα, δικαστικός Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια συνελήφθη το μεσημέρι στο Παρίσι, μετά από συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις γαλλικές αρχές.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προχθές μετέβησαν στο Παρίσι δυο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας - από την διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και από την ασφάλεια Αττικής - με συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τις κινήσεις της καταζητούμενης και ζήτησαν την συνδρομή και της γαλλικής αστυνομίας.

    Σήμερα το μεσημέρι Γάλλοι αστυνομικοί συνελαβαν την κα Μπουρμπούλια και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής της στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η κα Μπουρμπούλια διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

    Μετά την σύλληψη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης συνεχάρη τον Αρχηγό της Αστυνομίας Γ. Αγγελάκο για την επιτυχία και του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες στον Γάλλο αρχηγό. Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης μίλησε με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα κ. Μπρουνό Ντελε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύ καλή συνεργασία των γαλλικών με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.

    Η Κ. Μπουρμπούλια ήταν καταζητούμενη , μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος κ. Γιάννης Σίδερης για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της κατάχρησης εξουσίας.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε η πρώην ανακρίτρια κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της (υπόθεση χρηματιστηρίου ) με σκοπό να ευνοήσει συγκεκριμένους κατηγορούμενους.

    Τα ποσά αυτά φέρεται να έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετική UBS.

    Πρόσφατα το αρμόδιο δικαστήριο της Βέρνης έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών αυτών και η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λοζάννης για τελεσίδικη απόφαση.

    Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας αφορά παρέμβαση που αποδίδεται στην τότε ανακρίτρια σε αντιδικία επιχειρηματιών στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, αλλά και για παραλείψεις που της καταλογίζονται στην διάρκεια ανάκρισης για υπόθεση έκρηξης σε βενζινάδικο στην Αθήνα με ένα νεκρό.

    Η Κ. Μπουρμπούλια καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων - παρέστη στην δίκη- σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 10 μηνών για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και δωροληψίας , σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

    Έχει , επίσης, καταδικαστεί σε 7μηνη ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της παράλειψης δήλωσης «πόθεν έσχες».

    Η Κ. Μπουρμπούλια παραιτήθηκε από το δικαστικό Σώμα τον Μάρτιο του 2003 επικαλούμενη λόγους υγείας.

    [08] Αθανασάκης για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Ως επιβεβαίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ περί φτωχής, συντηρητικής, άτολμης και πρόχειρης αναθεώρησης εκτίμησε τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η υπόθεση της αναθεώρησης κρύβει σκοπιμότητες αντιπερισπασμού και δραπέτευσης του πρωθυπουργού από τα σημερινά προβλήματα. Σε επίρρωση αυτού ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η υπόθεση άνοιξε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή.

    Ακόμη έκανε λόγο για προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισάγει τα θέματα προς αναθεώρηση, αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η μονιμότητα, η άρση ασυλίας βουλευτών και άλλα τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία και τα οποία, όπως είπε ο κ. Αθανασάκης, έχουν ρυθμιστεί κατά την προηγούμενη αναθεώρηση.

    Αναρωτήθηκε δε αν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι πολλά από αυτά που ανέφερε χθες προβλέπονται στο ισχύον σύνταγμα ή αν έχουν άλλες βλέψεις, οπότε πρέπει να το πουν καθαρά.

    Η προχειρότητα, πάντως, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, δείχνει και τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης, ενώ ως ένα ακόμα δείγμα αυτής της εκτίμησής του χαρακτήρισε και την πρόταση Μεϊμαράκη για πενταετή θητεία της κυβέρνησης.

    Επίσης, τόνισε ότι η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα δεν είναι προς αναθεώρηση, καθώς και ότι η μονιμότητα δεν είναι το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.

    Χαρακτήρισε δε ως δείγμα συντηρητικής κατεύθυνσης τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης που προτείνει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού και σημερινή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη αναθεώρηση είχε ταχθεί υπέρ μιας διάταξης που δεν θα επέτρεπε στα δικαστήρια να παίρνουν αποφάσεις για θέματα εισοδηματικής πολιτικής, διέψευσε ότι υπήρχε τέτοια θέση του ΠΑΣΟΚ.

    Και τόνισε ότι είναι απρέπεια να αποδίδεται στο ΠΑΣΟΚ θέση που δεν είχε ποτέ. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει το λάθος της και να μην αναζητεί άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγουν οποιονδήποτε σχολιασμό για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Ν. Αθανασάκης τόνισε ότι ο πρόεδρος του Κινήματος δεν θα μπορούσε να κηρύξει ένα οιωνεί σιωπητήριο και η χθεσινή αναφορά του δεν αφορούσε την άσκηση κριτικής σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά αποφυγή εμπλοκής σε πρόχειρες συζητήσεις.

    Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υποχρεωμένο να έχει στο συρτάρι του μια έτοιμη αναθεώρηση, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει αντιπερισπασμό.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση-πρόταση του κ. Α. Τσοχατζόπουλου για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου θέσεων του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2006, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε σχετικά πρόσφατα το συνέδριό του, έχει αποφάσεις και κατευθύνσεις, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός τέτοιου συνεδρίου κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του εκλογικού προγράμματος.

    Τέλος ο κ. Αθανασάκης ερωτηθείς για τον Ευ. Βενιζέλο και τη συνταγματική αναθεώρηση, με αφορμή τα όσα μεταδόθηκαν ως προθέσεις του πρώην Υπουργού, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος - ύστερα και από συνομιλία την οποία, όπως είπε, είχαν - ουδέποτε εξέφρασε πρόθεση για μη συμμετοχή του στην πολιτική ομάδα η οποία θα χειριστεί την αναθεώρηση, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

  • ** Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα μακρά συνεργασία με τον πρόεδρο της επιτροπής δημοτικών και νομαρχιακών εκλογων του Κινήματος Αλέκο Παπαδόπουλο σχετικά με θέματα εκλογικής τακτικής και υποψηφιοτήτων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 January 2006 - 22:33:58 UTC