Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης για ειδοσηματική πολιτική
  • [02] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ
  • [03] Ισχυρός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ.
  • [04] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται αύριο ο πρωθυπουργός.
  • [05] Σταθερή η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν

  • [01] Αλογοσκούφης για ειδοσηματική πολιτική

    Το πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής για το 2006, περιγράφει σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης, ενώ καταθέτει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο υπουργός αναφέρεται στις δύο μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για φέτος, που είναι η εφαρμογή και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θιοθετήθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς και η εξυγίανση σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

    Ο υπουργός ανακοινώνει οτι εντός των ημερών, θα συγκαλέσει τις Διυπουργικές Επιτροπές Αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ και Συμπράξεων για να πάρει αποφάσεις, ενω σημειώνει οτι καταρτίζονται ήδη νέοι κανονισμοί εργασίας σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με στόχο τις περικοπές των προνομίων.

    Οπως αποκαλύπτει ο κ.Αλογοσκούφης η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις ΔΕΚΟ είναι οι αυξήσεις στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτές του στενού δημόσιου τομέα δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού. Σημειώνει οτι οι συνταξιούχοι φέτος θα πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις απο τους μισθωτούς, διότι δεν έχουν τις ωριμάσεις και τις άλλες μισθολογικές προαγωγές.

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση και στο πλαίσιο του διαλόγου, ο κ.Αλογοσκούφης καταθέτει τις προτάσεις του.

    Συγκεκριμένα εισηγείται να αφαιρεθεί απο τα δικαστήρια η αρμοδιότητα να επιδικάζουν αναδρομικά σε πολίτες για θέματα που αφορούν τη μισθολογική πολιτική. "Πρέπει να προστατεύουμε τη δημοσιονομική διαχείριση απο τέτοιου είδους αποφάσεις" δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας οτι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα αναδρομικά να ανατρέπει τη δημοσιονομική διαχείριση και να δημιουργεί χρέος". Προτείνει επίσης τη θέσπιση νέων συνταγματικών κανόνων για το περιβάλλον ώστε να μην εμποδίζονται οι επενδύσεις και να υπάρχουν τεράστιες απώλειες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ζητά να γίνεται με απλή πλειοψηφία και να αποσυνδεθεί η εκλογή του με την προκήρυξη εκλογών. Για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ο υπουργός θεωρεί αυτή την αλλαγή υπερώριμη, τονίζοντας οτι αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να επιτραπεί να υπάρξουν ξενόγλωσσα, αν θέλουμε να παίξουμε ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως.Προτείνει κοινό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας δημοσίων-ιδιωτικών ΑΕΙ" .

    [02] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ

    Τη δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων για την αντικατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων αρχικά στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και των άλλων πόλεων της χώρας με λεωφορεία φυσικού αερίου, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εγκαινιάζοντας, το Σάββατο, το σταθμό ανεφοδιασμού λεωφορείων της ΕΘΕΛ με φυσικό αέριο στην Ανθούσα Αττικής.

    Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την επέκταση της αεριοκίνησης στα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ διερευνάται η δυνατότητα αγοράς απορριμματοφόρων που θα κινούνται με φυσικό αέριο. Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε το πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς για το 2006.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο των τομών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η σύγχρονη Ελλάδα στην οικονομία, το κράτος, την υγεία και την παιδεία. Ο βασικός άξονας είναι η νέα ενεργειακή πολιτική που περιλαμβάνει έργα υποδομής, απελευθέρωση των αγορών και έμφαση σε πηγές ενέργειας που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα επιλύθηκαν πολυετείς εκκρεμότητες για την κατασκευή έργων που καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, όπως είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας και η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ προετοιμάζεται η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού με εχέγγυα πλήρους διαφάνειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες.

    Δημιουργούνται τόνισε, ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από Ελληνες και ξένους, με βασικούς στόχους τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση μορφών ενέργειας φιλικότερων προς το περιβάλλον. Ηδη έχει θεσπιστεί το πλαίσιο για τα δυο καύσιμα και σύντομα θα υπάρξει νέο πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Για το φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, με την οποία εξασφαλίζεται ο ασφαλής εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε άλλους δεκατρείς νομούς. Αναφέρθηκε τέλος, στο έργο που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αναγνωρίζουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι ο σταθμός εφοδιασμού των λεωφορείων στην Ανθούσα είναι σημαντική υποδομή για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας και ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών.

    Τόνισε ότι το 2005 η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το 2003 και για φέτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και της ΔΕΗ στο Λαύριο, ενώ φέτος θα προκηρυχθούν και θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

    Υπογράμμισε πως πρωταγωνιστής για την είσοδο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εκδήλωση.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι φέτος ολοκληρώθηκε η προμήθεια 416 λεωφορείων της ΕΘΕΛ που κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ προχωρά η προμήθεια άλλων 520 καινούργιων λεωφορείων που θα κινούνται με ντίζελ, με σύγχρονες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν χαμηλότερους ρύπους και από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, γίνονται μελέτες για τη χρήση βιοκαυσίμων, αλλά και καθαρού υδρογόνου στην κίνηση λεωφορείων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, καθημερινά γίνονται 2,7 εκατομμύρια μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν το 41% του συνόλου από 33% που ήταν το 2004, ενώ στόχος στο τέλος της τετραετίας είναι να φτάσουν το 50%. Απαλλασσόμεθα, είπε χαρακτηριστικά, από την προκατάληψη ότι είναι μειωτική η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι το ΙΧ είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης.

    Ο κ. Λιάπης ανήγγειλε ότι φέτος το τραμ θα φτάσει στη Βούλα και θα αρχίσει η επέκτασή του στον Πειραιά, το Μετρό θα κάνει στάση στην Κάντζα, το Κορωπί και την Παλλήνη, ενώ ο προαστιακός θα φτάσει φέτος στον Πειραιά.

    Τόνισε εξάλλου ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ στο κέντρο. "Εχουμε ανοίξει διάλογο για να βρεθεί η καλύτερη λύση και θα βρεθεί με σύνεση και συναίνεση.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωϋσής χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, η αναγκαιότητα της οποίας, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου είπε ότι η αυτοκίνηση με φυσικό αέριο είναι σταθερά αναπτυσσόμενος τομέας σε όλη την Ευρώπη, καθώς το αέριο είναι σημαντικά οικονομικότερο και συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    «Για τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή είναι πραγματικά ευτυχής η στιγμή των εγκαινίων έργων τα οποία οραματίστηκαν, σχεδίασαν και προχώρησαν ουσιαστικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όπως κινείται η κυβέρνησή του, δεν βλέπουμε να έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει οποιοδήποτε δικό της νέο μεγάλο έργο.» Τα παραπάνω τόνισε ο Ν. Αθανασάκης σε δήλωση του σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του σταθμού ανεφοδιασμού της ΕΘΕΛ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με τα σημερινά εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή του Σταθμού Ανεφοδιασμού της ΕΘΕΛ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Για τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή είναι πραγματικά ευτυχής η στιγμή των εγκαινίων έργων τα οποία οραματίστηκαν, σχεδίασαν και προχώρησαν ουσιαστικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όπως κινείται η κυβέρνησή του, δεν βλέπουμε να έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει οποιοδήποτε δικό της νέο μεγάλο έργο.

    Για το έργο που εγκαινιάσθηκε σήμερα έχουμε ήδη επισημάνει ότι:

    1. Η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ΕΘΕΛ για την προμήθεια φυσικού αερίου για την κίνηση των λεωφορείων υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2002

    2. Η παραγγελία των 120 νέων λεωφορείων έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

    3. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Σταθμού Ανεφοδιασμού στην Ανθούσα έγινε επίσης την ίδια περίοδο.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το μόνο που έχει να επιδείξει είναι έλλειψη στρατηγικής και καθυστερήσεις.

    Όσον αφορά τις δήθεν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και τα άλλα συνήθη ωραία λόγια, που επαναλαμβάνει σε κάθε περίσταση ο κ. Καραμανλής, δυστυχώς γι΄ αυτόν διαψεύδονται κάθε μέρα από τα έργα της κυβέρνησής του.

    [03] Ισχυρός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων στις 13.32. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλώντας ανησυχία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 215 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο σε εστιακό βάθος 75 χιλιομέτρων.

    Σύμφωνα με το ΓΓΠΠ Π.Φούρλα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Χ.Σμέτη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.

    [04] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται αύριο ο πρωθυπουργός.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στη διάρκεια της συνάντησης που θα γίνει στις 11:15 το πρωί, ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες θα εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ.Πρ.Παυλόπουλος, ο οποίος θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων, τις οποίες θα δώσει στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες για να συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

    [05] Σταθερή η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν

    Οι γιατροί σκοπεύουν να αρχίσουν να επαναφέρουν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν από το τεχνητό κώμα τη Δευτέρα και να αρχίσουν να εκτιμούν τις βλάβες που προκάλεσε η πολλαπλή εγκεφαλική συμφόρηση, δήλωσε σήμερα Κυριακή εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

    Μία νέα αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο του Σαρόν έδειξε βελτίωση, με το πρήξιμο να έχει υποχωρήσει και την ενδοκρανιακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, αν και ο 77χρονος ηγέτης παραμένει σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, δήλωσε ο δρ Σλόμο Μορ-Γιόσεφ, διευθυντής του νοσοκομείου Χαντάσα.

    "Ως αποτέλεσμα αυτών των ενδείξεων, η ομάδα των ειδικών έχει αποφασίσει να αρχίσει τη διαδικασία της μείωσης της καταστολής του πρωθυπουργού αύριο το πρωί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικά γεγονότα από τώρα έως το πρωί", είπε.

    "Είναι αυτό που περιμέναμε όλοι από την Τετάρτη, να δούμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του πρωθυπουργού".

    Χειρούργοι στο νοσοκομείο όπου ο Σαρόν βρίσκεται σε καταστολή και υποστηρίζεται από αναπνευστήρα από την Τετάρτη, οπότε υπέστη το βαρύ εγκεφαλικό, δήλωσαν ότι έχει καλές πιθανότητες να επιζήσει αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσες από τις λειτουργίες του έχουν επηρεαστεί.

    Οι γιατροί φαίνεται να συμφωνούν ότι ακόμη και εάν επιζήσει, ο Σαρόν -για πολλούς, η πιο κυρίαρχη μορφή στο Ισραήλ μετά τον ιδρυτή του, πρωθυπουργό Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν- είναι απίθανο να επιστρέψει στην πολιτική.

    Ο θάνατος ή η ανικανότητα του Σαρόν, ο οποίος δημιούργησε ελπίδες με την αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων από τη Γάζα το Σεπτέμβριο, η οποία έθεσε τέρμα σε 38 χρόνια στρατιωτικής κατοχής, θα δημιουργήσει ένα κενό στην ισραηλινή πολιτική και τις προσπάθειες να σφυρηλατηθεί η ειρήνη με τους Παλαιστινίους.

    Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, έστειλε ένα μήνυμα "δουλειά όπως πάντα" σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση κατά την εβδομαδιαία συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου και σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, στην οποία υποσχέθηκε συνέχιση της οικονομικής σταθερότητας.

    Καθήμενος δίπλα στην κενή πολυθρόνα του Σαρόν στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, ο Ολμέρτ δεσμεύθηκε να "διαχειριστεί τα ζητήματα όπως εκείνος θα επιθυμούσε".

    Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Ολμέρτ είπε: "Προσεύχομαι μαζί με ολόκληρο το λαό του Ισραήλ ότι η θητεία μου ως ασκών χρέη πρωθυπουργού θα είναι μικρή".

    Ο νευροχειρούργος του Χαντάσα Χοσέ Κοέν δήλωσε χθες, μία ημέρα μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη ο Σαρόν για να σταματήσει η αιμορραγία στο εγκέφαλό του, πως οι πιθανότητες επιβίωσης του ισραηλινού ηγέτη είναι "πολύ υψηλές".

    Ο Κοέν τόνισε ωστόσο στο δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης πως ο Σαρόν δεν θα βγει αλώβητος από την περιπέτεια της υγείας του: "Το να πούμε έπειτα από ένα σοβαρό επεισόδιο όπως αυτό ότι δεν θα υπάρξουν νοητικά προβλήματα είναι το να μην αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα".

    Οι γιατροί έχουν πει επίσης πως δεν υπάρχει καμιά εξασφάλιση ότι ο Σαρόν θα ανακτήσει τις αισθήσεις του, ακόμη και όταν αρθεί η καταστολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 January 2006 - 21:52:08 UTC