Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του πρωθυπουργού για το Νέο Ετος
  • [02] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Γ. Παπανδρέου
  • [03] Κάλαντα στην πολιτική ηγεσία
  • [04] Η Αθήνα υποδέχεται το 2006
  • [05] Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το νέο έτος
  • [06] Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Μήνυμα του πρωθυπουργού για το Νέο Ετος

    Xρόνο κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζει, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο πρωθυπουργός, το 2006. Ο κ. Κ. Καραμανλής αφού αναφέρεται στην κληρονομιά που παρέλαβε και στα επιτεύγματα του 2005, εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί, όπως υπογραμμίζει, «έχει διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

    «Το 2006 είναι ένας ακόμη καθοριστικός χρόνος. Είναι χρονιά κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και εφαρμογής στην πράξη αυτών των νέων πολιτικών. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, εντατικά και τολμηρά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί ο 21ος αιώνας, που απαιτεί το μέλλον. Και να συνεχίσουμε μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, αναχρονιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις, ανώφελους και επικίνδυνους λαϊκισμούς», υπογραμμίζει ο κ Κ. Καραμανλής. Έμφαση δίνει ο πρωθυπουργός στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. «Με ευρύτατο διάλογο πέρα από τις κομματικές γραμμές. Να απαλλάξουμε τον Τόπο μας από τις αγκυλώσεις και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα των μεγάλων ευκαιριών για όλους. Στόχος μας είναι η δημιουργία κράτους οικονομικά ισχυρού και ταυτοχρόνως κράτους Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει το σεβασμό του».

    Το 2005, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα μείνει ως χρονιά ορόσημο των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Οι τολμηρές αλλαγές παντού και ιδιαίτερα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα σημαίνουν νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Με αποφασιστικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος και που ζητά ο Έλληνας από την Κυβέρνησή του, προχωράμε. Γιατί χρειάζεται τόλμη και σωστός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσεις συσσωρευμένα προβλήματα, νοοτροπίες του παρελθόντος, να φτιάξεις ένα κράτος νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό. Χαίρομαι γιατί έχει ήδη διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των Μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτό που χαλυβδώνει τη θέλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα που καθηλώνουν τον Τόπο και σας ευχαριστώ γιατί στηρίζετε τις αλλαγές».

    Ο κ Καραμανλής σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να επαναλάβω τα προβλήματα που παραλάβαμε» και υπογράμμισε «Πετύχαμε σημαντική πρόοδο, με τον κατά το δυνατόν πιο ήπιο τρόπο, στη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων, όταν άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα πήραν πολύ σκληρά μέτρα. Το 2005 θέσαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο ανάκαμψης της Οικονομίας με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική η χώρα μας σβ ένα σκληρό διεθνές περιβάλλον. Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της Περιόδου 2007-2013 εξασφαλίζοντας πάνω από 20 δις ευρώ, για τη χώρα μας κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα, την απρόσκοπτη συνέχιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως το 2013».

    Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμα του, καταλήγει: «Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με πίστη στις δυνατότητες της Πατρίδας μας. Με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Εύχομαι, σε όλες και όλους, Καλή Χρονιά. Χρόνια πολλά. Με υγεία και πρόοδο. Για κάθε οικογένεια. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

    [02] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Γ. Παπανδρέου

    "Τις μέρες αυτές που ανταλλάσσουμε ευχές συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τον χρόνο που πέρασε καθώς και εκείνον που έρχεται. Κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό και προγραμματίζουμε για το μέλλον. Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα. Μπήκαμε σε μια οικονομική ζώνη σταθερή, στην ευρωζώνη. Εντάχθηκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πετύχαμε να κάνουμε τους ομορφότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Kαι το σημαντικότερο; Η Ελληνική κοινωνία είχε αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είχε ουσιαστική και υπολογίσιμη συμμετοχή και δυνατή φωνή παντού. Που βρισκόμαστε, όμως, σήμερα; Γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της χώρας; Τι συμβαίνει σήμερα - και τι μπορεί να γίνει; Ένα είναι βέβαιο, ότι σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει παγκοσμίως. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Όμως, μπορούμε τα νέα δεδομένα να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και να προετοιμάσουμε την ελληνική κοινωνία για τις νέες προκλήσεις. Αλλά για αυτό απαιτείται όραμα, σωστή πολιτική και σχέδιο, απαιτείται αποφασιστικότητα. Είναι τώρα ώριμες οι συνθήκες για να σχεδιάσουμε συλλογικά ένα άλμα προς το μέλλον". Τα παραπάνω τόνισε , μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά.

    [03] Κάλαντα στην πολιτική ηγεσία

    Τα Κάλαντα στον πρωθυπουργό έψαλαν το πρωί η Πανειπηρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και το Α' ΚΑΠΗ Δήμου Αρτέμιδος.

    Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έψαλαν τα κάλαντα τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα νέων-παίδων της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" και η ομάδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,τα κάλαντα είπαν ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και το συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

    «Υποσχόμαστε το 2006 να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο επιδέξιοι, πιο επαρκείς για τα δικαιώματα του λαού και ιδιαίτερα για τα προβλήματα της νεολαίας και των γυναικών, που γίνονται στόχος, ειδικά, πιο εντατικής και διπλής εκμετάλλευσης», δήλωσε αμέσως μετά, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    Στο ΣΥΝ τα κάλαντα έψαλαν παιδιά της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών.

    [04] Η Αθήνα υποδέχεται το 2006

    Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται το 2006 με μια φαντασμαγορική γιορτή, με πολύ τραγούδι και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, στην Πλατεία Κοτζιά. Οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης θα αποχαιρετήσουν τη χρονιά που τελειώνει και θα υποδεχθούν την καινούργια με μια λαμπρή εορταστική εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν εκλεκτοί λαϊκοί καλλιτέχνες, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 22.00 με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

    Δέκα λεπτά πριν από την αλλαγή του χρόνου θα ανέβει στη σκηνή η Ελένη Τσαλιγοπούλου και μαζί με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, θα καλωσορίσουν το Νέο Χρόνο μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων.

    [05] Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το νέο έτος

    Την προσδοκία του ότι το 2006 θα είναι έτος δημιουργικό, «έτος προόδου και ανάπτυξης, με συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών», εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για το Νέο Ετος.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται τις αγωνίες του ελληνικού λαού και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, που είναι η ουσία του πολιτισμού μας».

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρει ότι η σκέψη του αυτές τις μέρες στρέφεται πρώτα απ' όλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, σε αυτούς που δοκιμάζονται από προβλήματα υγείας, σε όσους βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους, στους αδύναμους, στους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, στους γέροντες που έμειναν μόνοι, στους μετανάστες. Εκφράζει δε θερμές ευχές στους ναυτικούς, τους ξενιτεμένους Ελληνες και τα στρατευμένα νιάτα που έχουν επωμιστεί το Ιερό Καθήκον να «φυλάττουν τις Θερμοπύλες».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατηρεί ότι οι συνθήκες είναι αναμφίβολα δύσκολες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προβληματίζονται και ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας, για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, σημειώνει, ζητούν αξιοπρέπεια για όλους, άμβλυνση των ανισοτήτων, καταπολέμηση της ανεργίας, κοινωνική δικαιοσύνη, δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο. "Υποχρέωσή μας είναι να παλέψουμε γι΄ αυτές τις αξίες, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα με θάρρος, χωρίς περιστροφές και εύκολες δικαιολογίες", αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού

    Xρόνο κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζει, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο πρωθυπουργός, το 2006. Ο κ. Κ. Καραμανλής αφού αναφέρεται στην κληρονομιά που παρέλαβε και στα επιτεύγματα του 2005, εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί, όπως υπογραμμίζει, «έχει διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

    «Το 2006 είναι ένας ακόμη καθοριστικός χρόνος. Είναι χρονιά κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και εφαρμογής στην πράξη αυτών των νέων πολιτικών. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, εντατικά και τολμηρά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί ο 21ος αιώνας, που απαιτεί το μέλλον. Και να συνεχίσουμε μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, αναχρονιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις, ανώφελους και επικίνδυνους λαϊκισμούς», υπογραμμίζει ο κ Κ. Καραμανλής. Έμφαση δίνει ο πρωθυπουργός στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. «Με ευρύτατο διάλογο πέρα από τις κομματικές γραμμές. Να απαλλάξουμε τον Τόπο μας από τις αγκυλώσεις και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα των μεγάλων ευκαιριών για όλους. Στόχος μας είναι η δημιουργία κράτους οικονομικά ισχυρού και ταυτοχρόνως κράτους Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει το σεβασμό του».

    Το 2005, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα μείνει ως χρονιά ορόσημο των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Οι τολμηρές αλλαγές παντού και ιδιαίτερα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα σημαίνουν νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Με αποφασιστικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος και που ζητά ο Έλληνας από την Κυβέρνησή του, προχωράμε. Γιατί χρειάζεται τόλμη και σωστός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσεις συσσωρευμένα προβλήματα, νοοτροπίες του παρελθόντος, να φτιάξεις ένα κράτος νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό. Χαίρομαι γιατί έχει ήδη διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των Μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτό που χαλυβδώνει τη θέλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα που καθηλώνουν τον Τόπο και σας ευχαριστώ γιατί στηρίζετε τις αλλαγές».

    Ο κ Καραμανλής σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να επαναλάβω τα προβλήματα που παραλάβαμε» και υπογράμμισε: «Πετύχαμε σημαντική πρόοδο, με τον κατά το δυνατόν πιο ήπιο τρόπο, στη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων, όταν άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα πήραν πολύ σκληρά μέτρα». Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμα του, καταλήγει: «Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με πίστη στις δυνατότητες της Πατρίδας μας. Με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Εύχομαι, σε όλες και όλους, Καλή Χρονιά. Χρόνια πολλά. Με υγεία και πρόοδο. Για κάθε οικογένεια. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

    Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών εξαίρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμα του για το νέο έτος "για να σχεδιάσουμε συλλογικά ένα άλμα προς το μέλλον", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    «Είναι αλήθεια ότι, η ελληνική κοινωνία είχε αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είχε ουσιαστική και υπολογίσιμη συμμετοχή και δυνατή φωνή παντού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Όμως, μπορούμε τα νέα δεδομένα να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και να προετοιμάσουμε την ελληνική κοινωνία για τις νέες προκλήσεις. Αλλά για αυτό απαιτείται όραμα, σωστή πολιτική και σχέδιο, απαιτείται αποφασιστικότητα.», τονίζει.

    «Δυστυχώς, σήμερα, η Κυβέρνηση της χώρας αντί να ενώνει, διαιρεί τους έλληνες, αντί να είναι χρήσιμη για τους πολλούς είναι χρήσιμη για τους λίγους, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί το δικό της συμφέρον», παρατηρεί.

    «Πιστεύω βαθύτατα, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος που υπηρετεί το σύνολο, το δημόσιο συμφέρον, ο δρόμος που ενώνει τους έλληνες, ο δρόμος που μεριμνά για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και ημέτερων. Είναι ο δρόμος που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο. Αυτός ο δρόμος βασίζεται σε ανθρώπους που πιστεύουν και κάνουν πράξη , καθημερινή πράξη, αξίες. Τις Αξίες, της ισότητας και αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της δημοκρατίας και της ειρήνης, της γνώσης και του πολιτισμού, της ανάπτυξης, με συμμετοχή και διαφάνεια, συλλογική δράση και κοινωνικό έλεγχο. Επενδύοντας στον έλληνα πολίτη επενδύουμε στο σήμερα και στο αύριο του ελληνισμού», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγει: «Σε όλους τους έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, έλληνες και μετανάστες, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία».

    Το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

    «Το 2006 μπορεί και πρέπει να γίνει χρονιά αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    «Είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να γίνει το 2006 χρονιά μαζικού απεγκλωβισμού από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, από τα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης και της υποταγής.

    Αξιοποιείστε τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές για να αποδυναμώσετε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ», προτρέπει στο μήνυμα της η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    «Παράλληλα στο μήνυμα γίνεται αναφορά στο μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το οποίο "το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, να καταδικάσουν τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση που ξεκίνησε ο ιμπεριαλισμός».

    Το μήνυνα του ΣΥΝ

    «Υγεία, ευτυχία και προκοπή για το νέο έτος», εύχεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος απευθυνόμενος στους έλληνες της διασποράς και προσθέτει: «Σε μια εποχή έξαρσης της βαρβαρότητας και των στρατιωτικών επεμβάσεων με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε καιρούς που απλώνονται οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η φτώχεια και η ανεργία. Σε μια περίοδο που διασύρονται και αμφισβητούνται τα ιδανικά, που κυριαρχεί ο ατομισμός, ο ελληνισμός της διασποράς δεν μπορεί παρά να είναι με τους αγώνες για τις κοινωνικές και πολιτικές αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού , της αλληλεγγύης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την οικολογική ευαισθησία».

    [06] Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

    Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το Κυριακάτικο Βήμα. Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τις τάσεις της προηγούμενης περιόδου σε όλα τα επίπεδα ενώ το ποσοστό όσων παίρνουν αποστάσεις από τα κόμματα πλησιάζει το 20%.

    Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,4% , το ΠΑΣΟΚ 31,2% το ΚΚΕ 6,8% ο Συνασπισμός 3,7%, ο ΛΑΟΣ 5,3%, άλλο μικρότερο κόμμα 2,8%, το λευκό ή άκυρο συγκεντρώνει 6,2% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 9,4%.

    Στην παράσταση νίκης το 43,1% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και μόλις το 16% ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Το 47,6% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 32,7%. Κανέναν από τους δύο δήλωσε το 18,8%.

    Το 36,8% θα ήθελε να αναδειχθεί από τις εκλογές για άλλη μία τετραετία αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ, το 34,5% να μην υπάρξει αυτοδυναμία και το 25,1% να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    Για τον ανασχηματισμό ποσοστό 69,7% δηλώνει ότι αυτός πρέπει να οδηγήσει σε μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, το 61% ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι ριζικός, το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα γιατί υπάρχει πρόβλημα πολιτικής και ένα ποσοστό 41,1% θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υπουργοί αλλά ο πρωθυπουργός που δεν μπορεί να συντονίσει την κυβέρνηση. Πάντως η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων και ο ανασχηματισμός αποτελούν ενδεχόμενα που θα έκαναν πιο αισιόδοξους τους πολίτες για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας το 2006 (68,7% - 66,4% αντίστοιχα).

    Ικανοποιημένο από τη μέχρι τώρα πορεία της ΝΔ δηλώνει το 39,5% και δυσαρεστημένο το 59,4%.

    Αντίστοιχα από τη μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποιημένο δηλώνει το 31% και δυσαρεστημένο το 66,4%.

    Ποσοστό 79,6% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να ρίξουν το βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας, το 32,5% στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, το 27,3% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το 24,6% στα θέματα της διαφθοράς και το 24,3% στη μείωση των ελλειμμάτων.

    Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του κόμματος θα πρέπει να ρίξει το βάρος του στην ανανέωση των στελεχών του (47,1%), στην άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης (37,2%), στην άσκηση πιο σκληρής αντιπολίτευσης (36,9%) και στην ανασυγκρότηση του κόμματος (35,9%).

    Το 43,4% επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την κακή πορεία της οικονομίας και μόνο το 9,7% στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

    Τέλος το 25,6% συνδέει το 2006 με την ελπίδα, το 18% με την αισιοδοξία, το 10,1% με τη μεταρρύθμιση, το 19,8% με την ανησυχία, το 10,9% με την απαισιοδοξία και με τη στασιμότητα το 8,1%. Αντίστοιχα, το 2005 είχε συνδεθεί με την αισιοδοξία για το 11,5% των ερωτηθέντων, με την ελπίδα για το 11,4%, με τη μεταρρύθμιση για το 7,7%, με την απογοήτευση για το 22,6%, με την ανησυχία για το 17,3% και με τη στασιμότητα για το 16,1%.

    Μια χειρότερη χρονιά σε σχέση με τη φετινή θεωρεί το 2006 το 13,3% των ερωτηθέντων. Το 40,2% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι ενώ το 45,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι μία καλύτερη χρονιά.

    Η πανελλαδική έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα από 16 έως 22 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 January 2006 - 0:39:25 UTC