Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] Επαφές Προέδρου Δημοκρατίας
  • [03] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για προϋπολογισμό
  • [04] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
  • [05] ΚΚΕ: Ενημέρωση για μνημόνιο του Συμβουλίου Ευρώπης
  • [06] Συνταγματική αναθεώρηση θα ζητήσει η κυβέρνηση.
  • [07] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [08] Επαφές Προέδρου Δημοκρατίας
  • [09] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για προϋπολογισμό

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ευάγγελο Μπασιάκο και Μανώλη Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, θα έχει ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον ομόλογό του της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

    Στο μεταξύ, χθες, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις εργασίας με τους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού. Όπως δήλωσε ο ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κώστας Καραμανλής έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2006 το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης, ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για το Δήμο Αθηναίων, ανέφερε ότι το έχουν συζητήσει από το καλοκαίρι και θα το ξανασυζητήσουν «όταν έλθει η ώρα και η ώρα θα έλθει όταν η κυρία Μπακογιάννη πει δημοσίως τι θα κάνει».

    Για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της διαφθοράς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Αναστάσης Παπαληγούρας, ενώ ο Γιώργος Ορφανός συζήτησε μαζί του την πορεία του ελληνικού αθλητισμού.

    [02] Επαφές Προέδρου Δημοκρατίας

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα επισκεφθούν, στο Προεδρικό Μέγαρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Επικρατείας, Πέτρος Μολυβιάτης και Θοδωρής Ρουσόπουλος, αντίστοιχα, ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, Ν. Διαμαντούρος και ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [03] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για προϋπολογισμό

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2006. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και, εν συνεχεία, τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας.

    Στον Προϋπολογισμό του 2006, για πρώτη φορά το δημόσιο έλλειμμα πέφτει κάτω από το 3%, στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Και από το 2007, «όλοι οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους».

    Ο κος Αλογοσκούφης, ξεκίνησε την ομιλία του υπερασπιζόμενος την επιλογή της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία, όπως σημείωσε, αποκάλυψε «τα κρυφά χρέη, τα κρυφά ελλείμματα, τις υποεκτιμήσεις των δαπανών, τις υπερεκτιμήσεις των εσόδων. Αποκάλυψε βλαπτικές συμφωνίες πράξεων ανταλλαγής (swap) του 2001, κρυμμένες κάτω από 12 περίπλοκα συμβόλαια για την εξαφάνιση χρέους της τάξης των 2,8 δις ευρώ. Για τις συμφωνίες αυτές, είχαμε άμεσο κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες και έμμεσο κόστος, άλλο 1 δις ευρώ. Από τις πρακτικές αυτές, θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο Προϋπολογισμός με 400 εκ. ευρώ έως το 2019».

    Το δημόσιο χρέος που απεκάλυψε η απογραφή, είναι 20 δις ευρώ μεγαλύτερο από το αναγνωριζόμενο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Τι απέγιναν αυτά τα 20 δις ευρώ; Πήγαν σε κακοδιαχείριση, σπατάλες, αδιαφάνεια παντού, στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, όπου είχε εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ το κομματικό του κράτος».

    Στο πλαίσιο της επισκόπησης των πεπραγμένων της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κος Αλογοσκούφης, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση (ν.3296), το νόμο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ν.3389), τη «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων», την αξιοποίηση του Γβ ΚΠΣ, το προσφάτως ψηφισθέν, νέο πλαίσιο για τη λειτουργία και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών (ν.3371), τις ρυθμίσεις για την Κεφαλαιαγορά (ν.3340, 3371, 3401), το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-2013, τη «χάραξη ψηφιακής στρατηγικής 2006-13» και την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

    Άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος υπήρξαν εξάλλου, η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η αύξηση των αφορολογήτων ορίων για τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των δαπανών που εκπίπτουν για νοσήλια, το επίδομα εξομάλυνσης στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, τη μείωση της φορολογίας στους τόκους καταθέσεων, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κληρονομιών και δωρεών, την σταδιακή κατάργηση του ΦΜΑ, τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Χ. Καστανίδης

    Για ανούσιες και μονότονες επαναλήψεις, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης.

    «Ορκίζεστε στο μέλλον, αλλά εξακολουθείτε να αντιπολιτεύεστε το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Φοβούμαστε ότι δεν είστε όχι μόνο ευχάριστοι αλλά ούτε και χρήσιμοι. Γιατί με την πολιτική σας απογράψατε την ελληνική κοινωνία, υπογράψετε την απογραφή της χώρας, περιγράψατε τις ελπίδες και προσδοκίες του έλληνα και διαγράψατε το χρέος των ευθυνών σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Καστανίδης.

    Α. Σκυλλάκος

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2006 «κοινωνικά άδικο» και ταξικό, που αναδιανέμει την πίτα της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτός ο προϋπολογισμός είναι αναξιόπιστος με την έννοια ότι δεν θα τηρηθεί αλλά περισσότερο αναξιόπιστη είναι η αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είτε με απογραφή είτε όχι, είπε ο κ. Σκυλλάκος: «Λιτότητα είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ, ένταση λιτότητας έχουμε και επί ΝΔ».

    Κ.Σημίτης

    «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν προσβλέπει σε τίποτε που να μπορεί να τους δώσει μια αισιοδοξία» υπογράμμισε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006. Ο κ. Σημίτης, μίλησε για οπισθοδρόμηση τόσο στην οικονομική και κοινωνική πολιτική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

    Ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, και δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοσθεί όπως άλλωστε δεν εφαρμόσθηκε και ο προηγούμενος είπε ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι η χώρα υποβαθμίζεται και περιορίζει τις δυνατότητες της, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί προβλήματα στη σχέση της με την EE. Μιλώντας για τις «συνέπειες» της απογραφής, επικαλέστηκε δημοσίευμα του περιοδικού Economist για την κυβερνητική πολιτική, βάσει του οποίου «Στην Ευρωζώνη το να υποβαθμίζεις τον προκάτοχο σου, σημαίνει να υποβαθμίζεις τη χώρα σου»: «Η κυβέρνηση μας οδήγησε έτσι σε καθεστώς επιτήρησης και σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα κατάσταση όπου η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή είναι αδιάφορη και η ισχύς του εξαρτάται από το τι θα πει το ECOFIN το Γενάρη ή και αργότερα» επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    [04] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    Αυξημένη είναι η κίνηση στην αγορά εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Οι τιμές στα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα, ενώ σε ορισμένα σημειώνεται αύξηση έως 16%. Συνεργεία των νομαρχιών και της Αγορανομίας κλιμακώνουν τους ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των καταναλωτών. Ο ΕΦΕΤ κατάσχεσε σε αποθήκες τροφίμων επιχείρησης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης πεντέμισι τόνους ακατάλληλα προϊόντα. Από τη Νομαρχία Αθηνών έγινε γνωστό ότι ύστερα από ελέγχους σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αρτοποιεία και αποθήκες χονδρικού εμπορίου παραπέμπονται στον εισαγγελέα 34 υποθέσεις.

    Στο μεταξύ, παράνομο αρτοποιείο στο οποίο επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες εντόπισαν χθες στο Κερατσίνι (Κωνσταντινουπόλεως και Αηδονιών) οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, όπως και αποθήκη που δεν τηρούσε τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής από την οποία γίνεται χονδρεμπόριο ξηρών καρπών στο Ρέντη (Κοντονή 23) .

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά η υγειονομική έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές κατά τον έλεγχο στο αρτοποιείο είναι "πλούσια" σε σοβαρές παραβάσεις για τις οποίες έχει ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    [05] ΚΚΕ: Ενημέρωση για μνημόνιο του Συμβουλίου Ευρώπης

    Πρωτοβουλία ενημέρωσης και καταδίκης του μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που προωθείται για ψήφιση με τον τίτλο «για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», αναλαμβάνει το ΚΚΕ με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

    Σύμφωνα με το ΠΓ του ΚΚΕ το μνημόνιο αυτό «αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη, που πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική λαϊκή κατακραυγή» και προσθέτει ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο του κομμουνιστές αλλά όλο το λαό «γιατί προχωρεί στην ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης, της ταξικής πάλης και βάζει στο στόχαστρο τα στοιχειώση δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

    Οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αποφάσισε το ΠΓ του ΚΚΕ είναι οι εξής :

    - Αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα θα ζητήσει συνάντηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, για να τους ενημερώσει και να θέσει την ανάγκη καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

    - Θα ενημερωθούν τα εκτός Ευρώπης Κομμουνιστικά Κόμματα.

    - Θα επιδιώξει, σε συντονισμό με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και διεθνείς προοδευτικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, την ανάπτυξη κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων στις 24 Ιανουαρίου 2006, ημέρα που αρχίζει η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    - Θα οργανωθεί πλατιά καμπανιά ενημέρωσης του λαού και της νεολαίας

    -Θα προχωρήσει στην οργάνωση δραστηριοτήτων και διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

    - Θα καλέσει τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, τις επιστημονικές ενώσεις, τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης "να εκφράσουν την πολύμορφη και αποφασιστική καταδίκη τους στο μνημόνιο της νέας αντικομμουνιστικής υστερίας και τρομοκρατίας".

    [06] Συνταγματική αναθεώρηση θα ζητήσει η κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ότι μπορεί να πάμε και σε πρόωρες εκλογές και αν υπάρχει τέτοιο θέμα, δήλωσε πως "ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνουν την πρότασή τους και από εκεί και πέρα θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αποσαφήνισε πως "οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τίποτα από όλα αυτά που είπατε" και πρόσθεσε ότι "εκλογές γίνονται στο τέλος της τετραετίας".

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο "για τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει η κυβέρνηση και στην οποία έχει ζητήσει την αρωγή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των κομμάτων, να φτιάξουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη συγκέντρωση και για τη αδειοδότηση στα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε πρόκειται για "ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει να τακτοποιηθεί ένα άναρχο, εν πολλοίς, τοπίο για σχεδόν δύο δεκαετίες".

    Στο μεταξύ ο βουλευτής Γ.Κεφαλογιάννης ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάει καλά, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και εκτίμησε πως θα γίνει ανασχηματισμός χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο και την έκτασή του.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική και έφερε ως θέματα την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι πρόκειται για προωθημένη άποψη, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και γι'αυτό πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα θέματα θέλουν περίσκεψη.

    [07] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Η κυρία Πετραλιά δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κίνα, όπου -όπως είπε- επικεφαλής πέντε υπουργείων, είχε την ευκαιρία στα πλαίσια της ελληνοκινεζικής συνεργασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να παρουσιάσει την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες της Αθήνας. Η κα Πετραλιά είπε ότι το 2006 θα είναι χρονιά της Ελλάδας στην Κίνα και στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο θα υπογραφεί μνημόνιο για τη χρονιά της Ελλάδας.

    Επίσης ανέφερε ότι μέσω ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 3.100 ωρομίσθιοι που ήταν όμηροι τα προηγούμενα χρόνια ως μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ 81 αρχαιολόγοι, συντηρητές και ιστορικοί τέχνης εντάχθηκαν επίσης στο δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού.

    Συνάντηση με κ.Μπασιάκο

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επιτυχείς παρεμβάσεις στις συμφωνίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε συνδυασμό με τις επιτυχείς αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, όπου εξασφαλίστηκε η διατήρηση των κοινοτικών ενισχύσεων και της κοινοτικής στήριξης για τα αγροτικά προϊόντα.

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι το βαμβάκι κινδύνευε με μείωση της κοινοτικής στήριξης, αλλά υπογράμμισε ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις απρόσκοπτα θα καταβάλλονται οι συμφωνημένες και εγκεκριμένες κοινοτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2013 για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

    Σημείωσε ότι οι αγρότες μετά τις θετικές εξελίξεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα ΚΑΠ, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να επιτύχουν τη διείσδυση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές.

    Συνάντηση με Σαλί Μπερίσα

    Hμίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, είχε ο πρωθυπουργός.

    Τη συνάντηση ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός ο οποίος επέστρεφε από το Ιράκ στα Τίρανα, και θα βρισκόταν για λίγες ώρες στην Αθήνα.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα Τσάμηδων απάντησε κατηγορηματικά "όχι βέβαια".

    [08] Επαφές Προέδρου Δημοκρατίας

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ τρέξιμο. Και όταν έχει και επιτυχίες είναι μία μεγάλη ικανοποίηση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην κατ΄ιδίαν συζήτηση, που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε για τα τρέχοντα ζητήματα και τον προγραμματισμό του 2006.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος γιά τα επιτεύγματα του 2005, "παρόλο που ήταν μιά δύσκολη χρονιά", όπως είπε, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία γιά το 2006.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    [09] Ολοκληρώνεται η συζήτηση για προϋπολογισμό

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2006. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και, εν συνεχεία, τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας.

    Στον Προϋπολογισμό του 2006, για πρώτη φορά το δημόσιο έλλειμμα πέφτει κάτω από το 3%, στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Και από το 2007, «όλοι οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους».

    Ο κος Αλογοσκούφης, ξεκίνησε την ομιλία του υπερασπιζόμενος την επιλογή της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία, όπως σημείωσε, αποκάλυψε «τα κρυφά χρέη, τα κρυφά ελλείμματα, τις υποεκτιμήσεις των δαπανών, τις υπερεκτιμήσεις των εσόδων. Αποκάλυψε βλαπτικές συμφωνίες πράξεων ανταλλαγής (swap) του 2001, κρυμμένες κάτω από 12 περίπλοκα συμβόλαια για την εξαφάνιση χρέους της τάξης των 2,8 δις ευρώ. Για τις συμφωνίες αυτές, είχαμε άμεσο κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες και έμμεσο κόστος, άλλο 1 δις ευρώ. Από τις πρακτικές αυτές, θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο Προϋπολογισμός με 400 εκ. ευρώ έως το 2019».

    Το δημόσιο χρέος που απεκάλυψε η απογραφή, είναι 20 δις ευρώ μεγαλύτερο από το αναγνωριζόμενο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Τι απέγιναν αυτά τα 20 δις ευρώ; Πήγαν σε κακοδιαχείριση, σπατάλες, αδιαφάνεια παντού, στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, όπου είχε εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ το κομματικό του κράτος».

    Στο πλαίσιο της επισκόπησης των πεπραγμένων της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κος Αλογοσκούφης, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση (ν.3296), το νόμο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ν.3389), τη «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων», την αξιοποίηση του Γβ ΚΠΣ, το προσφάτως ψηφισθέν, νέο πλαίσιο για τη λειτουργία και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών (ν.3371), τις ρυθμίσεις για την Κεφαλαιαγορά (ν.3340, 3371, 3401), το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-2013, τη «χάραξη ψηφιακής στρατηγικής 2006-13» και την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

    Άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος υπήρξαν εξάλλου, η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η αύξηση των αφορολογήτων ορίων για τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των δαπανών που εκπίπτουν για νοσήλια, το επίδομα εξομάλυνσης στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, τη μείωση της φορολογίας στους τόκους καταθέσεων, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κληρονομιών και δωρεών, την σταδιακή κατάργηση του ΦΜΑ, τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Χ. Καστανίδης

    Για ανούσιες και μονότονες επαναλήψεις, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης.

    «Ορκίζεστε στο μέλλον, αλλά εξακολουθείτε να αντιπολιτεύεστε το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Φοβούμαστε ότι δεν είστε όχι μόνο ευχάριστοι αλλά ούτε και χρήσιμοι. Γιατί με την πολιτική σας απογράψατε την ελληνική κοινωνία, υπογράψετε την απογραφή της χώρας, περιγράψατε τις ελπίδες και προσδοκίες του έλληνα και διαγράψατε το χρέος των ευθυνών σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Καστανίδης.

    Α. Σκυλλάκος

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2006 «κοινωνικά άδικο» και ταξικό, που αναδιανέμει την πίτα της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτός ο προϋπολογισμός είναι αναξιόπιστος με την έννοια ότι δεν θα τηρηθεί αλλά περισσότερο αναξιόπιστη είναι η αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είτε με απογραφή είτε όχι, είπε ο κ. Σκυλλάκος: «Λιτότητα είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ, ένταση λιτότητας έχουμε και επί ΝΔ».

    Κ.Σημίτης

    «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν προσβλέπει σε τίποτε που να μπορεί να τους δώσει μια αισιοδοξία» υπογράμμισε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006. Ο κ. Σημίτης, μίλησε για οπισθοδρόμηση τόσο στην οικονομική και κοινωνική πολιτική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

    Ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, και δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοσθεί όπως άλλωστε δεν εφαρμόσθηκε και ο προηγούμενος είπε ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι η χώρα υποβαθμίζεται και περιορίζει τις δυνατότητες της, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί προβλήματα στη σχέση της με την EE. Μιλώντας για τις «συνέπειες» της απογραφής, επικαλέστηκε δημοσίευμα του περιοδικού Economist για την κυβερνητική πολιτική, βάσει του οποίου «Στην Ευρωζώνη το να υποβαθμίζεις τον προκάτοχο σου, σημαίνει να υποβαθμίζεις τη χώρα σου»: «Η κυβέρνηση μας οδήγησε έτσι σε καθεστώς επιτήρησης και σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα κατάσταση όπου η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή είναι αδιάφορη και η ισχύς του εξαρτάται από το τι θα πει το ECOFIN το Γενάρη ή και αργότερα» επισήμανε ο κ. Σημίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 December 2005 - 22:26:12 UTC