Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση κ.Κ.Παπούλια για αποτελέσματα συνόδου ΕΕ
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Ετοιμο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [04] Ανοιχτά τα καταστήματα
  • [05] Διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση

  • [01] Ικανοποίηση κ.Κ.Παπούλια για αποτελέσματα συνόδου ΕΕ

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αλλά και τα σενάρια για ανασχηματισμό κυριάρχησαν στην πρώτη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια προς τιμήν των δημοσιογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Ο κ.Παπούλιας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα της Συνόδου και δήλωσε οτι είναι ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαική Ενωση και την Ευρώπη. Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οτι σε αυτό το κλίμα ο κ.Καραμανλής επέτυχε το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει.

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου ο οποίος είπε οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο και δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση. Η κρίση είναι μπροστά, συμπλήρωσε ο κ.Παπανδρέου, ο κ.Καραμανλής πήγε και έφυγε με την ίδια προσφορά.

    Ο κ.Καραμανλής, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πανηγύριζε για την ΚΑΠ, θέμα το οποίο εμείς είχαμε διασφαλίσει αλλά δυστυχώς ούτε αυτό μπόρεσε να κρατήσει. Εχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και είναι πιθανό οι Έλληνες πολίτες να νοιώσουν το βάρος αυτών των αποφάσεων.

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε οτι δεν περίμενε τόσα πολλά, οτι πετύχαμε παραπάνω απο αυτά που ελπίζαμε, πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία και στενοχωριέμαι για την μικροψυχία των αντιπάλων, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

    Τον κ.Καραμανλή για την επιτυχία των Βρυξελλών, συνεχάρη και η Δήμαρχος Αθηναίων κ.Ντόρα Μπακογιάννη ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης είπε οτι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και προσωπικά του πρωθυπουργού και οτι πρόκειται για μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να αναπτύξουμε την περιφέρεια, και αυτήν την ευκαιρία δεν θα την χάσουμε. Ο κ.Αλογοσκούφης ρωτήθηκε και για τα όσα αναφέρει ο υπουργός Υγείας κ.Κακλαμάνης σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» οτι πρέπει να είμαστε λίγο ανυπάκουοι στις εντολές της Ευρωπαικής Ενώσεως λέγοντας οτι στην ΕΕ έχουμε σημαντικές υποχρεώσεις και όπως απολαμβάνουμε τα προτερήματα θα πρέπει να είμαστε και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου με την σύζυγο του Αντα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρης, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η δημάρχος Αθηναίων κ.Ν.Μπακογιάννη, ο κ.Κ.Μητσοτάκης, ο κ.Μ.Εβερτ, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [02] Γ.Παπανδρέου:Ετοιμο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Σημαντική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στην οποία αναφέρεται σε όλα τα μεγάλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να δώσει μια τέτοια συνέντευξη την ημέρα που αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού, το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του έτους, θέλοντας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου πολιτικής παρουσίας του κόμματός του, δύο, περίπου, χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές τις οποίες το κόμμα του έχασε με μεγάλη διαφορά.

    Η συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι αρχίζει μια νέα περίοδος που σηματοδοτείται από την αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Η συνέντευξη δημοσιεύεται σε συνέχειες και το δεύτερο μέρος της θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

    Στο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, στην κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει, στο ρόλο του κόμματος, στην ανανέωση (στην οποία επιμένει) στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και στη διαδοχή του κ. Σημίτη από τον ίδιο, αφήνοντας, πάντως, ορισμένα ζητήματα να κριθούν από την ιστορία.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτός «δεν αποτυπώνει την αλήθεια». Και προσθέτει ότι τα έσοδα που προβλέπει «θα τα πάρουν από τους εργαζόμενους με την έμμεση φορολογία». Και υπογραμμίζει ότι για το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται σωστή αναδιανομή του αναπτυξιακού μερίσματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και όχι βεβαίως η αγορά επιπλέον F-16».

    Προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί τελικά στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων για να καλύψει τα ελλιπή έσοδα που θα έχει, καθώς «ο προϋπολογισμός, όπως είναι σήμερα, είναι στον αέρα».

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο προϋπολογισμός θα ήταν πολύ διαφορετικός και μόνο από το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε η «ψευδεπίγραφη απογραφή», στην οποία αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία. Και προσθέτει ότι η οικονομία, επί ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την οικονομική της πολιτική «πήγαμε δέκα χρόνια πίσω».

    Αμφισβητεί έντονα τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτές «δεν είναι μεταρρυθμίσεις», αλλά «μια κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα». Και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πλήττει τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα».

    Προσωπικά στον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου καταλογίζει όλες τις ευθύνες, αναφέροντας ότι «την ευθύνη για τις λανθασμένες πολιτικές, για την επιλογή των κυβερνητικών στελεχών και τις πρακτικές τους την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο κι αν θέλει να μένει στο απυρόβλητο» και κάνει λόγο για «διάψευση των ελπίδων όσων πίστεψαν στον κ. Καραμανλή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται την ερμηνεία ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πτώση της κυβέρνησης αλλά όχι άνοδος του κόμματός του. Αναγνωρίζει ότι μπορεί να ίσχυε πριν αλλά όχι τώρα που «η ψαλίδα έχει σχεδόν κλείσει» και η δυναμική του ΠΑΣΟΚ «είναι ανοδική έναντι της ΝΔ που είναι καθοδική».

    Αν και αναφέρει ότι «σήμερα ο κόσμος αναρωτιέται αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», καθώς και ότι «όσο γρηγορότερα αποφανθεί ο ελληνικός λαός τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα», ο ίδιος δεν ζητά πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

    Στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, απαντά ότι το πρόγραμμα «είναι ουσιαστικά έτοιμο» αλλά «θα το κοινοποιήσουμε προ των εκλογών». Και προσθέτει ότι «κάθε μέρα παρουσιάζουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας».

    Σχετικά με τα στελέχη που θα αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις σε μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «θα αξιοποιήσω τους καλύτερους που έχει το ΠΑΣΟΚ», χωρίς αποκλεισμούς.

    Διευκρινίζει, όμως, ότι στους δημόσιους φορείς, για τις διοικήσεις τους, «θα υπάρξουν πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια» και δεν θα επιλέγονται από το κόμμα.

    Σε ότι αφορά στις πολιτικές επιλογές τονίζει ότι ο τελικός λόγος ανήκει στον Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος οφείλει να παίρνει τις αποφάσεις του ύστερα από τη διαβούλευση που θα γίνεται στο κόμμα.

    Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί «απαραίτητες» τις διαφοροποιήσεις των στελεχών για την προαγωγή του εσωκομματικού διαλόγου αλλά όχι για την εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων.

    Αναγνωρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχουν δελφίνοι και το θεωρεί «φυσιολογικό», αλλά προσθέτει ότι «το θέμα είναι η κάθε φιλοδοξία να υπηρετεί το κοινό μας συμφέρον».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανανέωσης, αφήνει ανοιχτό το θέμα να μην είναι όλοι οι νυν βουλευτές υποψήφιοι και στις νέες εκλογές, αλλά παρέχει την εγγύηση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι καταστατικές διαδικασίες.

    Επίσης εγγυάται ότι θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για «να βρεθούν και να αναδειχτούν νέα και ικανά στελέχη».

    Αναφέρει επίσης ότι οι αλλαγές «δεν είναι μια κι έξω» και ότι πρόκειται για μια διαρκή μεταρρύθμιση.

    Επίσης τονίζει ότι τα πρόσωπα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αλλάξουν αντίληψη, ανεξάρτητα από ηλικία, θα παραμεριστούν από την ιστορία.

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με το ασυμβίβαστο μεταξύ επαγγέλματος και κοινοβουλευτικής ιδιότητας.

    Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναφέρει ότι δεν τις θεωρεί πρόκριμα για τις βουλευτικές, αλλά και ότι το αποτέλεσμά τους έχει σαφές πολιτικό μήνυμα. Ο ίδιος δίνει μεγαλύτερη σημασία στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας η οποία «θα σηκώσει το μεγάλο βάρος των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση».

    Ως προς τις υποψηφιότητες, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει ότι «αν χρειαστεί» είναι διατεθειμένος να επιστρατεύσει επώνυμα στελέχη για να δώσουν τη μάχη στους δήμους και στις νομαρχίες.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στην υπόθεση της διαδοχής το ΠΑΣΟΚ.

    Δεν θέλει να κρίνει τις αναφορές του κ. Σημίτη στο βιβλίο του τέως Πρωθυπουργού. Τονίζει, όμως, ότι η προσφορά του «ήταν και είναι στην ενότητα και στην αναγέννηση της παράταξης».

    Οι αιχμές έρχονται αμέσως μετά, όταν αναφέρει ότι παρέλαβε ένα κόμμα που «είχε μείνει σε παλαιά πρότυπα και πλαίσια», με αντιλήψεις που είχαν σχέση «με τη δημιουργία προσωπικών μηχανισμών παρά με την προσφορά στην παράταξη και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε».

    Υποστηρίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2004 θα ήταν διαφορετικό αν είχε παραλάβει μια κυβέρνηση αντί ένα κόμμα. «Θα είχα περισσότερες δυνατότητες πρακτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα αν είχε περιθώρια επιλογής, αφήνοντας την κρίση στην ιστορία.

    Για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αναλαμβάνει από το τέλος Ιανουαρίου του 2006, αναφέρει ότι έκανε αποδεκτή την πρόταση Θαπατέρο, αφού είχε διασφαλίσει ότι, η νέα θέση, δεν θα του δημιουργούσε πρόβλημα στα καθήκοντά του απέναντι στη Ελλάδα και στο ΠΑΣΟΚ.

    Θεωρεί ότι είναι μια μεγάλη τιμή για τον ίδιο, για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα, αλλά και αναγνώριση των καινοτομιών και των αλλαγών στη λειτουργία ενός σοσιαλιστικού κόμματος, όπως έχουν γίνει στη χώρα μας.

    [03] Αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Αρχίζει το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπονται φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ το βάρος θα δοθεί στον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας, και αναμένεται να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

    [04] Ανοιχτά τα καταστήματα

    Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα κρεοπωλεία. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά από συνεργεία της αγορανομίας και της νομαρχίας με στόχο τον έλεγχο των τιμών, την καταλληλότητα των τροφίμων και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

    Χθές στην Αμφιάλη στον Πειραιά εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο παγωτών και ζαχαροπλαστικής.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά οι ελεγκτές αντίκρυσαν αλγεινές εικόνες με αράχνες και τρωκτικά,ακάθαρτα μηχανήματα και απορρίματα, βρώμα και δυσωδία. Το παράνομο εργαστήριο ήταν κλειδωμένο.

    Η Νομαρχία Πειραιά ζήτησε μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κερατσινίου εισαγγελική παραγγελία για να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος.

    [05] Διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση

    Αρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2006. Η ΓΣΕΕ ζητεί αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό της τάξης του 9% και για τα μεσαία κλιμάκια 7,8%. Παράλληλα στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν και μια σειρά από θεσμικά αιτήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 December 2005 - 21:05:50 UTC