Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή ν/σ για τις ΔΕΚΟ
  • [03] Στη Νέα Υόρκη ο κ.Πέτρος Τατούλης
  • [04] ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Σε μαζική συμμετοχή καλούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους υπαλλήλους του δημοσίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία.

    Τα συνδικάτα οργανώνουν το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 13.00 στο Πεδίον του Αρεως μπροστά στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε ξεχωριστό συλλαλητήριο, το οποίο θα ξεκινήσει απο την πλατεία Δημαρχείου.

    Τα συνδικάτα ιεραρχούν τους στόχους τους σε σχέση με τα ζητήματα που ανοίγει ο προϋπολογισμός: αυξήσεις στους μισθούς, έλεγχο της ακρίβειας, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζομένους και λοιπά.

    Διεκδικούν επίσης την κατάργηση των πρόσφατων νόμων, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, υπονομεύουν το 8ωρο και μειώνει την αμοιβή των υπερωριών.

    Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έχει ρίξει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Με αίτημα την απόσυρσή του η 24ωρη πανελλαδική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου έχει μετατραπεί σε 48ωρη στις ΔΕΚΟ και στις συγκοινωνίες.

    Στην απεργία μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνίες.

    Ετσι, για σήμερα και την Πέμπτη αναμένεται ότι όλες οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα λειτουργήσουν.

    Πιο αναλυτικά στα τρένα του ΟΣΕ θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, στα αεροδρόμια θα υπάρξουν ματαιώσεις πολλών πτήσεων (θα πραγματοποιηθεί μία ανά προορισμό), ενώ θα απεργήσουν τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός και το ΜΕΤΡΟ. Μοναδική εξαίρεση θα γίνει σήμερα απο τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, όπου ο ηλεκτρικός και το ΜΕΤΡΟ θα λειτουργήσει, για να βοηθήσει τους απεργούς να προσέλθουν στο απεργιακό συλλαλητήριο.

    Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00πμ έως τις 3:00μμ, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

    Τέλος, αύριο (Πέμπτη) στις 6 το απόγευμα, τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    Με τρένο από τη Θεσσαλονίκη

    Με 11 βαγόνια του ΟΣΕ και δύο λεωφορεία περίπου 1.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού (η συντριπτική πλειοψηφία) και δημόσιου τομέα από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησαν σήμερα στις 7 το πρωί για την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώνεται από τις διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και επικεφαλής της αποστολής είναι οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, Νίκος Γιαννόπουλος και Γιώργος Αναγνώστου.

    Στις 10 σήμερα το πρωί το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [02] Συζήτηση στη Βουλή ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν χθες στη Βουλή, κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά στο νέο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

    Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής του νομοσχεδίου, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων και στην διαιτησία. Η πρόταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού, όπως είπε, υπάρχει σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 1996, η οποία έκρινε ότι η επιβάρυνση του κράτους συνιστά λόγο γενικότερου συμφέροντος του κράτους και με βάση αυτή, είναι συνταγματικά επιτρεπτή η ρύθμιση. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία αναφέροντας ότι το 1998 ψήφισε ανάλογη ρύθμιση η οποία επικεντρωνόταν στις εργασιακές σχέσεις ενώ δεν ρύθμιζε συνολικά το θέμα των ΔΕΚΟ, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή επί του νομοσχεδίου αλλά μόνο φραστικές διατυπώσεις.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος χαρακτήρισε ανακριβή τα όσα είπε ο κ Αλογοσκούφης. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να σεβαστούν το σύνταγμα.

    «Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα με τις διατάξεις αυτές και αν η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση δίνει τέτοιο παράδειγμα, τότε να ξέρει ότι δίπλα, παραπέρα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να στήσουν μηχανισμούς εξουσίας και να καταστρατηγήσουν τους θεσμούς. Κάνω έκκληση στους συναδέλφους της ΝΔ να δεχτούν τις αντιρρήσεις μας και να σώσουμε τις διατάξεις του συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

    «Τι νομίζουν θα μας πουν οι νομοδιδάσκαλοι του ΠΑΣΟΚ; Θα επικαλεστούν θέμα αντισυνταγματικότητας για αέναες διαπραγματεύσεις που οδηγούν τις ΔΕΚΟ στην καταβύθιση και στο τέλμα;» ήταν η επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα.

    Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, τόσο για την κατάσταση των ΔΕΚΟ όσο και για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων -όπως είπε- επέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    «Τις στρεβλώσεις στη λειτουργία των ΔΕΚΟ που τις δημιούργησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν πρέπει να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι με διατάξεις που ουσιαστικά καταργούν την διαιτησία και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από αναχρονισμό και ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να στήσει μηχανισμό άλωσης των ΔΕΚΟ.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης έκανε λόγο για ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων ενώ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική τους είναι στην ίδια κατεύθυνση και υπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος τονίζοντας ότι αν εφαρμοστεί δικαίως θα χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση ενώ υπενθύμισε ότι και το 1998 επί Γιάννου Παπαντωνίου υπερψήφισε πανομοιότυπη ρύθμιση, θεωρώντας την απολύτως σωστή και επιβεβλημένη.

    Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος υποστηρίζοντας ότι «με παλαιοσυντηρητικά αντανακλαστικά και με επίδειξη αναχρονιστικού τσαμπουκά η κυβέρνηση μεγαλώνει τις εξουσίες του κράτους και μετατρέπει εργαζομένους και διοικήσεις των ΔΕΚΟ σε ανεύθυνα παιδαρέλια».

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα.

    [03] Στη Νέα Υόρκη ο κ.Πέτρος Τατούλης

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, θα εγκαινιάσει σήμερα το βράδυ την έκθεση: «Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ελληνική τέχνη σε αντίξοες συνθήκες, 1453-1830» που θα παρουσιαστεί στην πολιτιστική αίθουσα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», στο Μανχάταν.

    Ο κ. Τατούλης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με πολιτιστικούς παράγοντες και με στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Μεταξύ άλλων, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

    Επίσης, θα παρευρεθεί σε δεξίωση που διοργανώνει προς τιμή του η γενική πρόξενος της Ελλάδας Αικατερίνη Μπούρα και θα παραστεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».

    Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτισμού θα μεταβεί στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής για να συναντηθεί με τον προκαθήμενο της κ. Δημήτριο.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιδρυμα Ωνάσης αναμένεται να παρευρεθούν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, o πρόεδρος του Οργανισμού για την Ανέγερση Νέου Μουσείου Ακροπόλεως καθηγητής Δημήτριος Παντερμανλής, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, εκπρόσωποι ελληνικών και αμερικανικών ΜΜΕ, στελέχη μουσείων και πολιτιστικών φορέων της Νέας Υόρκης και πολλοί άλλοι.

    Η έκθεση «Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 6 Μαϊου 2006, συμπεριλαμβάνει 137 και πλέον εκθέματα (εικόνες, έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και αργυροχοϊας, κεντήματα, ενδυμασίες, κοσμήματα, κεραμικά, λιθανάγλυφα, σπάνιες εκδόσεις, χάρτες, όπλα και κειμήλια) των μεταβυζαντινών συλλογών του Μουσείου Μπενάκη.

    Με το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να διερευνηθεί η πνευματική και η καλλιτεχνική κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η σπουδαιότητα της κοσμικής τέχνης της περιόδου της ξενοκρατίας, η κόσμηση των γυναικών, η εικόνα της Ελλάδας μέσα από το βλέμμα των ξένων περιηγητών, ο Ελληνικός Διαφωτισμός και η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτουςΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας

    [04] ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕ

    Το ΑΠΕ ενημερώνει τους συνδρομητές του, ότι λόγω της σημερινής τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. όλων των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων την οποία κήρυξε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου, δεν θα λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες του ΑΠΕ στο διάστημα αυτό.

    Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 December 2005 - 9:15:13 UTC