Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
  • [02] Επαφές Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού
  • [03] Στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης ο κ.Αλαβάνος
  • [04] Συστάσεις προς γαλακτοβιομηχανίες
  • [05] Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης Γ'ΚΠΣ
  • [06] Ο κ. Κ.Παπούλιας στο συνέδριο Εξαγωγέων
  • [07] Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης
  • [08] Κ.Καραμανλής: Μεταρρυθμίσεις για καλύτερο μέλλον
  • [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ
  • [10] Επαφές Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού
  • [11] Παπούλιας:Ελλειμμα στον κοινωνικό τομέα

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με θέμα: «Οικονομία και Ανάπτυξη για το σήμερα και το αύριο».

    Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπούν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γεώργιος Κασσιμάτης και της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

    Εισηγήσεις θα κάνουν επίσης οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, και Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Τις εργασίες της συνεδρίασης θα κλείσει ο πρωθυπουργός .

    [02] Επαφές Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις επαφές με φορείς και κοινωνικές ομάδες, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Σήμερα συναντάται με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ.

    Χθες, το πρωί επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Υπάρχει άλλος δρόμος για την οικονομία και τη χώρα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική της αντί να ενώνει χωρίζει τους πολίτες και αδικεί τους εργαζόμενους αφού με την οικονομική πολιτική προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο μέσο και φτωχότερο πολίτη ενώ χαρίζει στα μεγάλα συμφέροντα.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους συνεταιριστές είναι ο μόνος δρόμος για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία και υπογράμμισε ότι η τάση για μείωση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων με πρότυπο χώρες χαμηλών επιπέδων κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αδιέξοδο προβάλλοντας ως εναλλακτική την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ενάντια σε κάθε απόπειρα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως, σύμφωνα με τις θέσεις των συνδικάτων, επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ήδη συζητείται στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος προέβλεψε μια καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από την έδρα της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως.

    Η περίοδος ανοχής τελείωσε, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις περιοδείες των συνδικαλιστών ζητούν από τα συνδικάτα μηδενική ανοχή στην κυβερνητική πολιτική αφού δεν υπάρχει πλέον αλλη αντοχή από τους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι συνδικαλιστές πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος αφού χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό τον διάλογο των συνδικάτων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί, όπως είπε, να είναι η μελλοντική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αναποτελεσματική πολιτική και δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε μια ατελείωτη λιτότητα.

    Τα συνδικάτα, συμπλήρωσε ο κ. Παπασπύρος, απαιτούν από τα κόμματα ριζοσπαστική πολιτική και δέσμευση στις πολιτικές θέσεις ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν και να ενισχυθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

    Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, συζήτησε ο κ. Παπανδρέου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι στον Πειραιά είναι πιο εμφανής η αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που τα αποτελέσματά της είναι η ανεργία και η φτώχεια.

    Μίλησε για προβλήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπάρχει σύγκρουση εσωτερική στη Νέα Δημοκρατία, είπε ο κ. Παπανδρέου, εξυπηρετούνται τα εσωτερικά συμφέροντα, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των πολιτών.

    Εμείς, υπηρετούμε, είπε ο κ. Παπανδρέου τα προβλήματα του τόπου, υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Αυτός της ανάπτυξης. Ενα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει το μόνο κριτήριο τα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ο κ. Παπανδρέου "μόνο και μόνο για να καλύψει τη μηδενιστική του άρνηση να συναινέσει στις αναγκαίες τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και αξιώνουν οι πολίτες, ψάχνει «άλλους δρόμους»".

    Ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου "να πει συγκεκριμένα σε όλους τους έλληνες χωρίς να καταφεύγει, ως συνήθως, σε ρητορικά σχήματα κενά περιεχομένου: Ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι δρόμοι»; Από πού ξεκινούν και πού καταλήγουν;".

    "Αν μπορεί, ας το κάνει. Αν δεν το κάνει θα επιβεβαιώσει ότι όλα όσα διακηρύσσει δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις»", συμπλήρωσε.

    [03] Στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης ο κ.Αλαβάνος

    Το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον κ. Γιάννη Θεωνά. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ, συζήτηση με εργαζομένους στον ΑΗΣ-Μ (Λαμαρίνα), καθώς και συνάντηση με την τοπική διεύθυνση.

    Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητά -με ερώτηση στη Βουλή- από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις, προμήθειες και κατασκευές έργων της ΔΕΗ, ύψους άνω των 300.000 ευρώ το καθένα, από το 2000 μέχρι σήμερα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, που μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από την βουλευτή Ασ.Ξηροτύρη και τον Μ. Κωστόπουλο, συναντήθηκαν, χθες, με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία.

    Ο κ.Αλαβάνος είπε ότι "στην περίπτωση της ΔΕΗ επαναλαμβάνεται το σκάνδαλο της κινητής τηλεφωνίας που είχε γίνει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή να αποκλείεται παρανόμως και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η ΔΕΗ από τις κατασκευές για την παροχή ενέργειας άνω των 900 Μεγαβάτ και να δίνεται αυτή όχι στον ιδιωτικό τομέα με ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά σε ορισμένες προνομιακές και φιλικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις και δεν έχουν κάνει τίποτα". "Δυστυχώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις ως ένας κρουπιέρης, που παίρνει χρήματα από τον ελληνικό λαό και τα βάζει σε στημένα νούμερα στα οποία ποντάρουν κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές και ψευτοεπιχειρηματίες", πρόσθεσε.

    Σχετικά με τους εργαζόμενους, ο κ.Αλαβάνος επεσήμανε ότι "η επιχείρηση με τους εργαζόμενους που τόσο εύκολα τους κατηγορούν, έδωσε 85 νεκρούς μέσα σε ένα διάστημα μιας δεκαετίας, δουλεύοντας μέσα σε συνθήκες δυσκολίας, κινδύνου, χωρίς τεχνική στήριξη, χωρίς γιατρούς εργασίας κλπ. Επομένως να σταματήσει το παραμύθι με τα προνόμια των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ας τους στηρίξουμε και ας προσπαθήσουμε να έχουμε τις ίδιες κατακτήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αντί να μοιράζουμε το μίσος μέσα στους εργαζόμενους.»

    Η βουλευτής Ασ. Ξηροτύρη, αναφερόμενη στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, είπε ότι «υπάρχει παθογένεια σε όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ και στις συναλλαγές τους με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υποχρέωση απέναντ στον ελληνικό λαό, τουλάχιστον, να διαχειριστούν την επιλογή τους για άρον- άρον ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, με διαφάνεια.»

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟ-ΔΕΗ Ν. Πιλαλίδης έκανε λόγο για "αντεργατικά, αντιεπιχειρησιακά και αντισυνδικαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης που στοχεύουν στην απαξίωση των δημόσιων επιχειρήσεων που παρέχουν κοινή ωφέλεια, στην κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, στην κατάργηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην απαξίωση των εργαζομένων, στο ρατσισμό που προκαλούν μεταξύ των εργαζομένων". Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την ηγεσία της ΓΣΕΕ να προβεί σε ένα συντονισμό απεργιακών δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλο το χώρο της Κοινής Ωφέλειας "προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική που επιχειρεί η κυβέρνηση.»

    [04] Συστάσεις προς γαλακτοβιομηχανίες

    Τη διάθεση των γαλακτοβιομηχανιών να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις του ΕΦΕΤ, όπου επιβάλλεται, σχετικά με τις επισημάνσεις στις συσκευασίες των προϊόντων, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κ. Βλέμμα.

    Η γαλακτοβιομηχανία δηλώνει αιφνιδιασμένη από τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ και ζητάει συναντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Διατηρεί τη θέση της ότι είναι υποκειμενική η ερμηνεία του νόμου ως προς τις επισημάνσεις από τον ΕΦΕΤ αλλά δηλώνει πρόθυμη να προσαρμοστεί.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του γάλατος, ενώ με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΕΒΤ τονίζει ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός από μέρους του διότι όλες οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, ενημερώθηκαν εγγράφως από τον ΕΦΕΤ την προηγούμενη βδομάδα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων που κάνει ο ΕΦΕΤ συστηματικά, δίνονται στη δημοσιότητα εδώ και καιρό και η ίδια διαδικασία τηρήθηκε και σε αυτούς τους ελέγχους.

    "Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιλέξει το δρόμο της απόλυτης διαφάνειας και δεν συμφωνεί με την παρότρυνση του ΣΕΒΤ τα θέματα παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας στον κλάδο τροφίμων να επιλύονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η διαφάνεια ωφελεί και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές" κατέληξε ο υφυπουργός.

    ΠΑΣΟΚ

    "Σε πλήρη σύγχυση οδήγησε για ακόμη μια φορά τους καταναλωτές ο πολιτικός χειρισμός του θέματος της έρευνας του ΕΦΕΤ για τις παραπλανητικές ετικέτες στις συσκευασίες γάλακτος", σύμφωνα με τον Τομέα Ανάπτυξης και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ.

    Καθήκον του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα, είναι ο έλεγχος ασφάλειας των τροφίμων και πολύ σωστά διεξήγαγε ελέγχους στη βιομηχανία γάλακτος. Προσθέτει όμως ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και σαφείς κυρώσεις για συγκεκριμένα αδικήματα και επιχειρήσεις που να αποδεικνύουν πραγματική πολιτική βούληση αλλά και ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών.

    "Η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση ποσοστιαίων παραβιάσεων στην «ετικέτα» δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας σε όλους και για όλα δηλώνοντας παράλληλα ότι το γάλα είναι ασφαλές", επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης Γ'ΚΠΣ

    Πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία Επιτροπής Παρακολούθησης, σε ό,τι αφορά τα τομεακά προγράμματα (δηλαδή των υπουργείων), οι νομικές δεσμεύσεις καλύπτουν το 56% των αντίστοιχων πόρων της δημόσιας δαπάνης, ενώ το ποσοστό των πραγματοποιηθέντων δαπανών (κοινώς απορρόφηση) ανέρχεται στο 36,2% των πόρων.

    Στην συνεδρίαση θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του τόνισε ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες αφορά τις ΔΕΚΟ , απαντώντας σε ερώτηση εάν το "επόμενο βήμα" στις μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές στο δημόσιο και η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις περιγράφονται στο "Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων" και ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και περιλαμβάνει την εξυγίανσή τους και διαφάνεια στις συνθήκες ανταγωνισμού.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο παύουν να είναι ΔΕΚΟ και ότι καθιερώνεται στο πλαίσιο της διαφάνειας η υποχρεωτική τήρηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ενώ παράλληλα κόβονται προκλητικά προνόμια των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες των ΔΕΚΟ, είπε ότι οι ΔΕΚΟ πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες περί προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

    -το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει τελειώσει. Δεν το συζητώ με κανένα, είπε.

    -η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 συνεχίζονται. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας στις εισροές από την ΕΕ.

    -στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν ορισμένες υπηρεσίες θα εμπίπτουν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (9%) από το 19% που είναι τώρα.

    Οι υπηρεσίες αυτές είναι: η ανακαίνιση κατοικιών άνω των πέντε ετών, οι υπηρεσίες αποχέτευσης/αποβλήτων, η παροχή ρεύματος μέσω δικτύου, τα διόδια σε γέφυρες κλπ.

    Εάν θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές για τις ανωτέρω υπηρεσίες τελεί υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν μειωθούν οι συντελεστές στο 9% θα είναι μεν καλό για τους καταναλωτές, κακό για τα έσοδα, αλλά ως γνωστόν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN και Eurogroup είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους εταίρους του ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 2,6% και θα υπάρχει συνεχής μείωση και το 2007 και το 2008. Ειδικά για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2007 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2008.

    Τέλος, είπε ότι προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 3,6% για το 2005 και να ενισχυθεί περαιτέρω το 2006 στο 3,8%.

    [06] Ο κ. Κ.Παπούλιας στο συνέδριο Εξαγωγέων

    Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή άνοδο των εξαγωγών μας, ιδίως στις σημερινές συνθήκες, εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου εμπορίου.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων με την ευκαιρία των 60 χρόνων λειτουργίας του, τόνισε ότι η συνεχής άνοδος των εξαγωγών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και ισχυροποιεί τη χώρα.

    Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε επίσης ο πρόεδρος το γεγονός της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά 12,3% κατά το τελευταίο 9μηνο.

    Τέλος, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα για την εθνική οικονομία, της ποιότητας του προϊόντος -είτε είναι βιομηχανικό είτε τουριστικό, είτε αγροτικό, είτε υπηρεσίες- που παράγει ο κάθε πολίτης και στο ότι η προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή ξεκινά από τα μαθητικά χρόνια.

    [07] Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Στις δηλώσεις του είπε ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται για να δείξει ο ΣΥΝ ότι η ΔΕΗ δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που κυριάρχησαν αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ, δηλαδή δεν είναι μόνο ο κ. Παλαιοκρασσάς και ο κ. Νέζης, αλλά ΔΕΗ είναι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Ας πάψει πια, είπε, αυτή η δημαγωγία που γίνεται ενάντια των εργαζομένων στην ΔΕΗ την στιγμή μάλιστα που τα τελευταία δέκα χρόνια είχαμε 85 νεκρούς απο τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση και όλους εκείνους που θέλουν να αφαιρέσουν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να εργαστούν για λίγες μόνο μέρες κάτω απο τις συνθήκες που υπάρχουν στα ορυχεία και τα λιγνιτωρυχεία και ύστερα να πάρουν αποφάσεις.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε κάποιες επισημάνσεις. Είπε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα στην υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού και εξέφρασε την ανησυχία του για το Νομοσχέδιο που πέρασε και υλοποιεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της ενέργειας.

    Πρότεινε να κρατηθεί το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης ως πυρήνας παραγωγής ενέργειας με την δημιουργία νέων μονάδων λειτουργίας με φυσικό αέριο, αλλά έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει σχεδιασμός εδώ και πολύ καιρό.

    Την υπόθεση Παλαιοκρασσά, ο κ. Αλαβάνος την χαρακτήρισε θέατρο του παραλόγου, που φανερώνει την πλήρη έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής και μακροχρόνιου σχεδιασμού για την ενέργεια.

    Την παρομοίασε με την υπόθεση του διαγωνισμού της κινητής τηλεφωνίας που η τότε κυβέρνηση δεν επέτρεψε την συμμετοχή του ΟΤΕ στον διαγωνισμό. Σήμερα δεν επιτρέπει η κυβέρνηση την συμμετοχή της ΔΕΗ στην παραγωγή των 900 M.W.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε επίσης ότι στην ΔΕΗ βλέπουμε σε επανάληψη την απαξίωση όπως και στην υπόθεση της Ολυμπιακής. Επιχειρείται η διάσπαση της επιχείρησης και η παραχώρησή της σε ιδιώτες μαζί με τις υποδομές που έχουν "στηθεί" με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

    Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία των συνδικάτων στις 14 Δεκεμβρίου.

    Ζήτησε όλες οι επιχειρήσεις να καταθέσουν τις συμβάσεις κατασκευών και προμηθειών απο το 2000 έως σήμερα και αυτό να επαναλαμβάνεται στην συνέχεια για να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός.

    Τέλος, χαρακτήρισε την ΔΕΗ ως ένα είδος "Γκρουπιέρη" που μαζεύει τα χρήματα του Ελληνα πολίτη και τα τοποθετεί στον κουρβανά των ολίγων.

    [08] Κ.Καραμανλής: Μεταρρυθμίσεις για καλύτερο μέλλον

    Μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και αισιοδοξίας ότι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι δεδομένη, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, με θέμα "Οικονομία και Ανάπτυξη για το Παρόν και το Μέλλον".

    "Οι πολίτες μας έδωσαν μία ξεκάθαρη και ρητή εντολή: Να αλλάξουμε τα πράγματα. Να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες. Να τολμήσουμε όλα αυτά που αναβάλλονταν στα προηγούμενα χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Οι πολίτες αξιώνουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων".

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά "μια καθοριστική μεταρρύθμιση-τομή στο κράτος".

    Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση αυτή:

    - εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    - θέτει τις βάσεις ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δημιουργία ελλειμμάτων.

    - βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

    - ενισχύεται η εποπτεία των ΔΕΚΟ στους αρμόδιους φορείς, εκτός από τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

    - εξορθολογίζονται οι αμοιβές των διοικήσεων σε όσες ΔΕΚΟ δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    - προωθείται σταδιακά η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους,ενώ δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των παλαιότερων υπαλλήλων.

    - διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και δεν θίγονται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται σήμερα στις ΔΕΚΟ είναι μονόδρομος,γιατί είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να καλύψουν το χρόνο και το έδαφος που έχασαν, να γίνουν ανταγωνιστικές.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καραμανλής και στα θέματα της διαφάνειας, δίνοντας συνολική απάντηση στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απο την υπόθεση Παλαιοκρασσά και παράλληλα εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

    "Γι'αυτούς που κυβερνούσαν για 20 χρόνια,γι' αυτούς που συμβιβάστηκαν με την διαφθορά και την διαπλοκή,γι'αυτούς που όψιμα παριστάνουν τις τιμητές, η διαφάνεια δεν είναι παρά μόνο ένα κενό περιεχομένου σύνθημα. Γι'αυτούς δεν είναι παρά μόνο μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία νομίζουν πως μπορούν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Για μας είναι μία πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή που την αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη".

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ούτε οι μειοψηφίες των βολεμένων, ούτε οποιαδήποτε οργανωμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι "θεσπίζουμε κανόνες διαφάνειας, κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας, κανόνες που δεν επιτρέπουν ούτε εύνοια, ούτε αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενισχύουμε και θωρακίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, είμαστε σε πλήρη συστράτευση με ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε αγώνα σε όλα τα μέτωπα της διαφθοράς και της διαπλοκής με αμείωτη ένταση, αδιαπραγμάτευτα και ασυμβίβαστα".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οικονομία που παρέλαβε απο τις προηγούμενες κυβέρνησεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπήκε στον 21ο αιώνα κουβαλώντας τεράστια οικονομικά βάρη και βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε μείνει ουραγός μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το δημόσιο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

    Πρόσθεσε, πάντως, με αισιοδοξία ότι "η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το μέλλον, η νέα εποχή ανοίγει καινούργιους δρόμους για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας των Ελλήνων, των μεγάλων δυνατοτήτων της κοινωνίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας".

    Ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε σε συναινετική λογική, λέγοντας ότι "ακούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους πολίτες, επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα, επιδιώκουμε σταθερά το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεών μας. Είναι επιλογή ευθύνης με στόχο το μέγιστο κοινωνικό όφελος".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι επικεφαλείς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, υποχρεούνται να συνεργάζονται στενά με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλοι οι βουλευτές μπορούν να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές που έχουν με τις τοπικές κοινωνίες.

    Ομιλία κ.Αλογοσκούφη

    Αισιόδοξη νότα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτεταμένα "στις μεγάλες αντιξοότητες που κληρονόμησε απο το παρελθόν η κυβέρνηση" και επεσήμανε ότι υπήρχαν μεγάλα κρυφά ελλείμματα και χρέη που κανείς δεν γνώριζε το ακριβές ύψος τους.

    Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι αρνητικές προβλέψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επαληθεύτηκαν και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτική ήπιας προσαρμογής, πετυχαίνοντας όμως τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς ύφεση ούτε αύξηση της ανεργίας.

    Αντίθετα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η ελληνική οικονομία το 2005 πέτυχε αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ παράλληλα μειώθηκε η ανεργία περισσότερο απο μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές στη πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και έδωσε τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που είναι:

    - η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω απο το 3% του ΑΕΠ,

    - η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

    - η αύξηση της απασχόλησης, με στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Αναφέρθηκε, δε, στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε ένα διαχρονικό, διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρά μέτρα, αλλά με μπαλώματα και ημίμετρα.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώνονται μεγάλες επιτυχίες απο την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και με τις κυρώσεις για τους μη συνεπείς φορολογούμενους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε με έμφαση ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας και που αποβλέπουν όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά σε μία μακρόπνοη αναπτυξιακή διαδικασία.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κατέληξε: "Κινούμε τα πράγματα προς τα εμπρός, βάζουμε τη χώρα σε κύκλο μακροχρόνιας και διατηρήσιμης ανάπτυξης, διαμορφώνουμε συνθήκες ατομικής και κοινωνικής ευημερίας".

    Ομιλία κ.Σιούφα

    Στη δική του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει απο την αδράνεια, την απραξία, τη συντήρηση και τη στασιμότητα και πρόσθεσε ότι εδώ και 20 μήνες η κυβέρνηση χτίζει ένα ανθρωποκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν χτίστηκε στα 20 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    "Ακολουθούμε απόλυτα εφικτό σχέδιο για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, εφαρμόζουμε με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Αναφέρθηκε εκτεταμένα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ενέργεια, λέγοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να καλύψει κενά και ελλείψεις του παρελθόντος και παράλληλα άρχισε να δημιουργεί μία νέα δυναμική και μακρόπνοη στρατηγική ενέργειας.

    Εδωσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, οι οποίοι είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, η προώθηση μεγάλων έργων που καθιστούν τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο, ο περιορισμός της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

    Σημείωσε ότι προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς μεγάλα διεθνή έργα, όπως η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο απο τις χώρες παραγωγής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε επίσης την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι "το κλίμα αλλάζει, μπαίνουμε σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, σε μία εποχή μεγάλων ευκαιριών".

    Εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων

    Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι εκλήθησαν να μιλήσουν σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην πρακτική αυτή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου σημείωσε ότι είναι μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων με τους κοινωνικούς φορείς και παράλληλα εκπέμπει το μήνυμα για διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία, για συνεννόηση και συναινετικές μεταρρυθμίσεις.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως "τα προβλήματα διογκώνονται και δεν αντιμετωπίζονται, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται και μέσα στο οποίο εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις".

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, του είπε "δεν έρχονται όλα στα αυτιά σας" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί συνθέσεις, εάν οι αρμόδιοι υπουργοί ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις διαλόγου της Συνομοσπονδίας και ανέφερε χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 επιφυλάσσει μείωση εισοδημάτων και περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους, καθώς επίσης και αύξηση της αδυναμίας ανταπόκρισης στο κόστος ζωής. Υποστήριξε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση στους τομείς της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατέληξε ότι όσο η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο, το συνδικαλιστικό κίνημα καταθέτει προτάσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα και σημείωσε ότι είναι πρόβλημα η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας δαπανά τα λιγότερα για έρευνα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να υπάρχει πλέον δισταγμός, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που στον προϋπολογισμό είναι 6,4%, θα έπρεπε να είναι βραδύτερη για να δοθεί το μήνυμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις και ότι η χώρα έχει κρυμμένες και αναξιοποίητες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με το άνοιγμα των αγορών. Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό, είναι όμως ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Τέλος, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιδιώκει δημοσιονομική ισορροπία, που θα έχει αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό της χώρας απο την Ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να διατηρήσει τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει να συνεχίσει τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με το παρελθόν, με τολμηρότερα βήματα.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μουμουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των αγροτών.

    [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι ΔΕΚΟ πιο ανταγωνιστικές, πιο ευέλικτες, να αναπτυχθούν και όχι να συρρικνωθούν. Επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στον τρόπο λειτουργία τους. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει τη χώρα να πάει πιο γρήγορα προς τα εμπρός». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Από την πλευρά τους όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο επανέλαβαν ότι το καταψηφίζουν ενώ τα πυρά τους επικέντρωσε και πάλι η διάταξη που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού: «Ποτέ,είπε, δεν έπεσαν τόσες καπνογόνες βόμβες για να μην δούμε τη γύμνια της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αυτό είναι οπισθοδρόμηση και όχι βήμα προς τα εμπρός. Τα ακούσατε και από αυτούς που δεν τα περιμένατε. Καταργείτε το ΑΣΕΠ στους διορισμούς των ΔΕΚΟ για να οδηγήσετε σε κομματική επέλαση. Η μόνη μεταρρύθμιση που κάνατε ήταν να συνταξιοδοτήσετε τους 40αρηδες του ΟΤΕ. Αποσύρετε το νομοσχέδιο και φέρτε το να το συζητήσουμε τον Ιανουάριο με ψυχραιμία».

    «Λουλουδόπολεμος με γαρδένιες δεν γίνεται όταν έχεις απέναντι σου τη διαφθορά και την διαπλοκή. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με οποιοδήποτε κόστος να συγκρουστεί με όποιο παρασιτικό απομυζά το ελληνικό δημόσιο και σε αυτή τη μάχη να το ξέρετε κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ θα υπάρχουν θύματα» είχε τονίσει νωρίτερα ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    «Δύο είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Γρήγορη ιδιωτικοποίηση και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η έντονη κριτική που άσκησε κατά του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας ότι οδηγούνται σε πλήρη απορρύθμιση οι εργασιακές σχέσεις.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ψήφιση του επί των άρθρων, και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον, στο αν, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις, θα προχωρήσει σε αλλαγές επί του επίμαχου άρθρου 14 που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

    [10] Επαφές Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού

    Την ανησυχία της ΓΕΣΕΒΕ για την πιθανότητα επιβολής νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων, για τη μείωση των κονδυλίων προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, για την αύξηση της φορολογίας σε περίπου 630.000 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και για τη συνεχή μείωση του οικογενειακού εισοδήματος που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, εξέφρασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο προέδρός της Δημήτρη Ασημακόπουλου.

    Στην αρχή της συνάντησης, που εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου είπε προς τους εκπροσώπους της ΓΕΣΕΒΕ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πολλά προβλήματα τόσο στο σύνολό του όσο και σε επιμέρους ρυθμίσεις του.

    Το πρωί, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όπου παραμένει σταθερά ο συντελεστής επιστροφής και ο ΦΠΑ που πλήττει τους αγρότες ως παραγωγούς και καταναλωτές, είναι τα αρνητικά σημεία του προϋπολογισμού που θα πλήξουν την εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και θα φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας μετά τη συνάντηση.

    Οπως είπε ο κ. Καραμίχας αυτά ήταν τα ζητήματα που ανέδειξε η ΠΑΣΕΓΕΣ στη συζήτηση, ενώ στην αρχή της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ που αποδείχθηκαν ακάλυπτες επιταγές και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο, κάτι που ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν από τις περιοδείες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντάται με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ.

    [11] Παπούλιας:Ελλειμμα στον κοινωνικό τομέα

    Για έλλειμμα στον κοινωνικό τομέα στην ΕΕ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) μετά απο το αίτημα της τελευταίας.

    "Εχουμε φτάσει στα μισά της Λισαβόνας και δεν μπορεί να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι" ανέφερε ο κ.Κ.Παπούλιας. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΟΚΕ, τους συνεχάρη για το έργο τους και πρόσθεσε:"Ο αγώνας είναι κοινός, εσείς είστε πρωτοπόροι και εμείς συμπαραστεκόμαστε".

    Μετά την επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της κοινωνικής συναίνεσης και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κατ'εξοχήν άνθρωπος της συνεννοήσεως και της συνοχής, υπογραμμίζοντας ότι από αυτού του είδους τη συνοχή και τη συναινετική διαδικασία εξαρτάται το μέλλον της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή άνοδο των εξαγωγών υπό τις σημερινές συνθήκες, εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με την ευκαιρία των 60 χρόνων λειτουργίας του, τόνισε ότι η συνεχής άνοδος των εξαγωγών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και ισχυροποιεί τη χώρα. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα για την εθνική οικονομία της ποιότητας του προϊόντος -είτε είναι βιομηχανικό είτε τουριστικό, είτε αγροτικό, είτε υπηρεσίες- που παράγεται και είπε ότι η προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή ξεκινά από τα μαθητικά χρόνια. Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το γεγονός της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά 12,3% κατά το τελευταίο 9μηνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 December 2005 - 23:15:17 UTC