Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Φ.Πετραλιά
  • [02] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
  • [03] Δημοσκοπήσεις VPRC και METRON

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Φ.Πετραλιά

    Τα θέματα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εν όψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο, συζήτησαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κ. Πετραλιά και ο κ. Παπανδρέου είναι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    "Στόχος της Ολυμπιακή Εκεχειρίας είναι να ενώσει τους λαούς και τους πολιτισμούς. Εχουμε μπροστά μας τους Αγώνες του Τορίνο και το κείμενο που διαμορφώθηκε για την Εκεχειρία ψηφίστηκε στον ΟΗΕ πριν απο 4 μέρες, το υπογράφουν 190 χώρες, η Ελλάδα όπως πάντα έχει κυρίαρχο ρόλο και στην σύνταξη του κειμένου αυτού", δήλωσε μετά την συνάντηση η κ. Πετραλιά η οποία πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η παρουσία, σε συνεργασία με την ΔΟΕ, του Διεθνούς Κέντρου Εκεχειρίας στο Τορίνο.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι συζήτησε και με τον πρώην διευθυντή του Κέντρου, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Λαμπρινίδη, καθώς και με την υπεύθυνο Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη "τις δυνατότητες που θα έχει το Κέντρο και την επόμενη χρονιά και τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν οι δύο αντιπρόεδροι".

    Από την μεριά του ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτήρισε την συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι η "Ολυμπιακή Εκεχειρία πριν από πέντε χρόνια ήταν ανύπαρκτη, έγινε μια πρόταση του κ. Παπανδρέου που την αποδέχθηκε η ΔΟΕ και κατορθώσαμε μέσα σε πέντε χρόνια να καταστήσουμε ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, μια ιδέα που πολλοί θεωρούσαν ρομαντική".

    "Στα Ηνωμενα Εθνη, το 2003, επ' ευκαιρία των Αγώνων της Αθήνας, πέρασε ομόφωνο ψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στις 3 Νοεμβρίου, εν όψει των Αγώνων του Τορίνο, πετύχαμε να περάσει δεύτερο τέτοιο ψήφισμα", ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης.

    "Αυτή η μεγάλη προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει, το Κέντρο Εκεχειρίας είναι ένας διεθνής οργανισμός της ΔΟΕ, συζητήσαμε ότι πρέπει να μείνει διεθνής οργανισμός για να έχει υψηλό κύρος σε συνεργασία με την ΔΟΕ και με την Ελλάδα πάντοτε παρούσα", ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης ο οποίος εξέφρασε και την βεβαιότητά του ότι και αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί.

    [02] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής ξεκίνησε χθες στη Ρόδο το συνέδριο της της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Στις εργασίες του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί αύριο, συμμετέχουν 3.000 περίπου εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι οι θεσμικές αλλαγές, οι φορολογική αποκέντρωση, η μητροπολιτική διακυβέρνηση, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο νέος εκλογικός νόμος, κ.ά.. Κύριο θέμα μεταξύ όσων συζητούνται σήμερα είναι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

    Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π. Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο υπ. Εσωτερικών μίλησε για ιστορική στιγμή καθώς αποτελεί την αφετηρία για μια άλλη μοίρα στην Αυτοδιοίκηση. Θίγοντας ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα του συνεδρίου, την εκλογή δημάρχων με 42%, ο κ. Π. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση περιλαμβανόταν από το 2003 στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και ότι εάν δεν προέβαινε στη ρύθμιση, η κυβέρνηση θα αποδεικνυόταν ανακόλουθη σε μια δέσμευσή της.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στην εισήγησή του χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος σαν το πλέον συγκεντρωτικό της Ευρώπης με την αυτοδιοίκηση καθηλωμένη σε μονοψήφια ποσοστά επί του κρατικού προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ ζήτησε λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, ανάπτυξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύπτει από καθολική ψηφοφορία και με αιρετό πρόεδρο, μητροπολιτικό σύστημα διακυβέρνησης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους πόρους.

    Οσον αφορά στο σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών που προβλέπει την εκλογή δημάρχων με ποσοστό 42% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, υποστήριξε ότι περιορίζει τη βάση δημοκρατικής νομιμοποίησης και πιθανόν να οδηγήσει σε πολώσεις και στην επικράτηση μονοκομματικών υποψηφιοτήτων, διακόπτοντας μια παράδοση διακομματικών συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης που συνιστά τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στην χώρα.

    Εξαιρετικά αισιόδοξη για την πορεία της Αυτοδιοίκησης δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη που χαρακτήρισε το συνέδριο ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. «Ανοίγει μια νέα σελίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής. Μένουν ανοικτά πολλά θέματα. Οπου και να καταλήξει το συνέδριο, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα».

    Η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα φθάσει στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έφθασε η ώρα να εμπιστευτούμε τις τοπικές κοινωνίες» είπε. Οσον αφορά στην εκλογή των δημάρχων με ποσοστό 42%, εξέφρασε την διαφωνία της, αλλά τόνισε ότι σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας του κόμματος της, που ήταν άλλωστε και προγραμματική θέση.

    Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του επίτιμου πρόεδρου της ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την ανάγκη ανασχηματισμού, η κ. Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι τους ανασχηματισμούς αποφασίζει ο πρωθυπουργός.

    [03] Δημοσκοπήσεις VPRC και METRON

    Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Σκάι". Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 42,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΝ με 4,5% και ο ΛΑΟΣ με 3,5%.

    Στο ερώτημα "Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του Πρωθυπουργού" ο κ. Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 51%, έναντι 22% του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης προχωρά (54%). Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα -για άλλη μια φορά- θεωρείται η καταπολέμηση της ανεργίας (40%). Ακολουθούν η ακρίβεια (22%), η διαφθορά (13%) και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (9%). Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεοπτική ενημέρωση εμφανίζεται κλονισμένη. Αλλά σε ποσοστό 61% οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της "Metron Analysis", η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνει να μειώνεται στο 0,6%. Η ΝΔ προηγείται με 35,2% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 34,6%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5%, ο ΣΥΝ 4%, το ΛΑΟΣ 4,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 15%.

    Οσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 40,5% και ο κ. Παπανδρέου 30,1%.

    Ο δημοφιλέστερος εν ενεργεία πολιτικός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 86,5%.

    Πολύ αρνητικοί είναι οι δείκτες αισιοδοξίας κυρίως για την οικονομική κατάσταση τωρινή και μελλοντική. Το 61,55% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα "πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση" και το 73,5% εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    «Σε δημοσκόπηση της Κυριακής η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 2,5% διαφορά, τη Δευτέρα σε άλλη δημοσκόπηση με 2,4%, την Πέμπτη με 3,5% και επίσης χθες με 0,6%. Σε τέσσερις δημοσκοπήσεις λοιπόν βλέπουμε ότι οι τρείς αποδίδουν μια διαφορά από 2,4% - 3,5%», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Δήλωση Αθανασάκη

    Σαφή βελτίωση του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες καταγράφουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, για τον οποίο είπε ότι έκανε «επιστημονική εφεύρεση», συνδυάζοντας διαφορετικές δημοσκοπήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2005 - 22:10:28 UTC