Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευοίωνοι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας
  • [02] Επαφές Χριστόφια με Μεϊμαράκη και Αλαβάνο
  • [03] Διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [04] Πρώτος νεκρός από τις ταραχές στη Γαλλία
  • [05] «Αντιμετώπιση της διαφθοράς»
  • [06] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα

  • [01] Ευοίωνοι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας

    Οι πολιτικές της κυβέρνησης άρχισαν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς τους επισήμανε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου με θέμα «Η Ωρα της Οικονομίας».

    Ειδικότερα επισήμανε ότι παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, τα χρέη και τα ελλείμματα του παρελθόντος, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας είναι υπερτριπλάσιοι αυτών της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί στα υπουργεία Οικονομίας-Οικονομικών και Ανάπτυξης, 769 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ύψος επένδυσης 1.769 εκατ. ευρώ Από αυτά, έχουν εγκριθεί 336 σχέδια με εγκεκριμένο ύψος επένδυσης 673 εκατ. ευρώ και εγκεκριμένη επιχορήγηση 275 εκατ. ευρώ.

    Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ.Σιούφας υπογράμμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9% στο πρώτο οκτάμηνο του χρόνου έναντι μείωσης 0,4% στο πρώτο οκτάμηνο του 2004. Στον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου, υπάρχει άνοδος των αφίξεων που εκτιμάται στο 8% και άνοδος των συναλλαγματικών εσόδων στο 10%. Ταυτόχρονα αυξάνεται, σύμφωνα με στοχεία της ΕΣΥΕ, η απασχόληση και μειώνεται η ανεργία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα ερευνών και εκθέσεων διεθνών οργανισμών και εταιρειών: Οι εκθέσεις της UNCTAD, που αφορούν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, κατατάσσουν την Ελλάδα σε συγκριτικά περίοπτη θέση. Η Grand Thornton International επισημαίνει ότι το ποσοστό των ελληνικών ταχέως αναπτυσσομένων επιχειρήσεων αυξάνεται από 13% το 2004 σε 15% το 2005. Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα σταμάτησε να διολισθαίνει στη διεθνή αξιολόγηση.

    Ο υπ. Ανάπτυξης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην εφαρμογή του ενιαίου πλαισίου για τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, συνεχίζει την εφαρμογή του προγράμματος μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου καθώς και τις διαδικασίες για την κατάρτιση ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

    Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στις μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αναμορφώνει και βελτιώνει τα κίνητρα που αφορούν αλλοδαπές, αλλά και εγχώριες, επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στη Ελλάδα και παρέχουν υπηρεσίες εκτός συνόρων. Προετοιμάζεται επίσης η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και το σχέδιο Περιφερειακής αναδιάρθρωσης της χώρας ενόψει και του νέου ΚΠΣ με τη δημιουργία πέντε Αναπτυξιακών Προγραμματικών Περιφερειών.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με κ. Δ. Σιούφα και κ. Γ. Βουλγαράκη

    Εν τω μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τους δύο υπουργούς για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας που έγινε την Παρασκευή στο Λέτσε της Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες και για την υπογραφή -κατά το πρόσφατο ταξίδι του κ.Βουλγαράκη στο Πεκίνο- του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

    Η συμφωνία για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου θα έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή, δήλωσε ο κ.Σιούφας και υπογράμμισε ότι και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν το σημαντικό ενεργειακό έργο.

    Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου προχωρεί καλά δήλωσε ο κ. Σιούφας και υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός για τον αγωγό στην Ελλάδα προχωρά ικανοποιητικά. Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο απο τη Ρωσία, την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μέσω της Τουρκίας, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα, στην Ιταλία και στις χώρες της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ.Βουλγαράκης, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας τόνισε ότι η χώρα μας θα συμβάλει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε σε τρία χρόνια το Πεκίνο να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Επαφές Χριστόφια με Μεϊμαράκη και Αλαβάνο

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ κ.Δημήτρης Χριστόφιας, με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ο κ.Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, με αφορμή εκδήλωση για τα 45 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργάνωσε, χθες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την κυπριακή πρεσβεία και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ.Αλέκο Αλαβάνο, καθώς και με τον γραμματέα της ΝΔ κ.Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή.

    Να αξιοποιηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να υπαναχωρήσει η Άγκυρα από τις αδιάλλακτες θέσεις της, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφια.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο κ.Αλαβάνος εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην κυπριακή πολιτική ηγεσία, για τις έως τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε σχέση με το σχέδιο Ανάν

    Ο κ.Χριστόφιας στη δήλωσή του είπε ότι γίνεται συζήτηση για την κατάστρωση ενός στρατηγικού σχεδίου που προβλέπει και τακτικές κινήσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σ΄ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ.Χριστόφιας , θα πρέπει να ασκήσουμε όλη τη δυνατή επιρροή μας, και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διάφορα όργανά της, ώστε να γίνει απαιτητική απέναντι στην Τουρκία, έχοντας υπόψη τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην Τουρκία, και για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά και για την προώθηση της δικής της ενταξιακής πορείας. Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Α. Αλαβάνο να μεταβεί στην Κύπρο και να παραστεί στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

    Συνάντηση Χριστόφια-Μεϊμαράκη

    Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας "θα κάνει τα πάντα ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού με την επανένωση να γεύονται τα αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", διαβεβαίωσε τον κ.Χριστόφια ο γραμματέας της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "σβ αυτό το στόχο μένουμε αμετακίνητοι ως κόμμα και ο κ.Χριστόφιας, βεβαίως, με τις καλές σχέσεις και επαφές που έχει με όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, διότι το εθνικό ζήτημα δεν γνωρίζει κομματικά χρώματα. Θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού, με την μάχη και τον αγώνα που δίνουμε σε όλους στους διεθνείς οργανισμούς".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι "ήταν πολύ καλή η ατμόσφαιρα (της συνάντησης και) συζητήσαμε τις κοινές μας ανησυχίες για την Κύπρο, για την πορεία της, για το Κυπριακό".

    Εδώ, είπε, δεν έρχομαι για να συζητήσουμε τις όποιες ιδεολογικές μας προσεγγίσεις και πιθανές διαφορές ή ταυτίσεις με τα οποιαδήποτε κόμματα. Ερχομαι, σημείωσε, ως Πρόεδρος της Βουλής και ως πρώτος ανάμεσα σε ίσους στο ΑΚΕΛ, για να συζητήσουμε κάτι που ταλανίζει όλους μας, το πρόβλημα της Κύπρου, την κατοχή και πως βγαίνουμε από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια η κατοχή.

    Τόνισε πως "επειδή η έγνοια είναι η ίδια, βρίσκουμε και την κοινή γλώσσα" και εξέφρασε την ελπίδα "στο τέλος να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ώστε να προωθήσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της Κύπρου που δυστυχώς μένει άλυτο για πάρα πολλά χρόνια".

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής τόνισε πως "τα τετελεσμένα εδραιώνονται και δεν είναι προς το συμφέρον, πρώτα απβ όλα των Κυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε των Τουρκοκυπρίων" και πρόσθεσε πως "η ΝΔ είναι κυβέρνηση τώρα, η κοινή μας προσπάθεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη και ευρύτερα στο διεθνή χώρο συνεχίζεται μέχρι, ελπίζω, τη λύτρωση -το συντομότερο δυνατό του λαού- της Κύπρου".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "τώρα, είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, ασφαλώς, διότι και η Ελλάδα ταλανίζεται με αυτά τα προβλήματα και τις απειλές του γείτονα και ελπίζω ότι το συντομότερο δυνατό ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα επικεντρωθούν στα ειρηνικά πράγματα γιατί μπορούν να κάνουν θαύματα".

    [03] Διάλογος για το ασφαλιστικό

    Στην ουσιαστική φάση του διαλόγου για το ασφαλιστικό προχωρά η κυβέρνηση. Οπως δήλωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στα προεδρεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Η ΟΚΕ θα αναθέσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό για το θέμα αυτό. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, υπάρχει ανάγκη για διάλογο μακράς πνοής και πρόσθεσε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

    Απο την πλευρά του υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν υπάρχει θέμα ορίων ηλικίας και άλλα παρόμοια και ότι ο εθνικός διάλογος θα είναι μακράς πνοής πέραν της τετραετίας.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι θα είναι ένας διάλογος ελεύθερος, απροκατάληπτος και ότι καλούνται να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς. Το προεδρείο της ΟΚΕ θα συντονίσει το θέμα των αναλογιστικών μελετών και τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω στάδια του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    ΓΣΕΕ: Το ασφαλιστικό απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα

    Η ΟΚΕ από το θεσμικό και νομικό της ρόλο είναι αδύνατον να χειριστεί και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο θέμα όπως το ασφαλιστικό για το οποίο μόνο υποστηρικτικό ρόλο μπορεί να έχει, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

    Ο κ.Πολυζωγόπουλος υπογραμμίζει ότι το ασφαλιστικό απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως και ευαισθησία από όλους και κυρίως από εκείνους που έχουν την ευθύνη των νομοθετικών ρυθμίσεων.

    Πριν προχωρήσει οποιοσδήποτε διάλογος, σημειώνει ο κ. Πολυζωγόπουλος, απαιτείται καθορισμός της ατζέντας, της συγκεκριμένης θεματολογίας και βέβαια οι απόψεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Για να προχωρήσει η συζήτηση πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των μερών για τη θεματολογία και επί των κεντρικών θεμάτων συζήτησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι τα συνδικάτα πήραν πρωτοβουλία διαλόγου και έχουν δώσει συγκεκριμένη θεματολογία από τον Απρίλιο του 2005 χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση.

    Σημειώνει, όμως, ότι θεωρεί ως προϋπόθεση του διαλόγου να επιβεβαιώσει έμπρακτα η κυβέρνηση τον σεβασμό και την υπευθυνότητά της στο ασφαλιστικό με την άμεση καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων χρηματοδότησης του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών γιατί από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν διαφαίνεται τέτοια βούληση.

    Με αυτές τις προϋποθέσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με την κυβέρνηση οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Σε καμία όμως περίπτωση, υπογραμμίζει , τα συνδικάτα δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν σε επικοινωνιακά παιχνίδια αποπροσανατολισμού και φιλολογικών συζητήσεων με θέμα το ασφαλιστικό.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    "Δυστυχώς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιπαίζει συστηματικά όλους τους ασφαλισμένους κι όλους τους συνταξιούχους. Δήθεν ανοίγει έναν μακροπρόθεσμο διάλογο για το ασφαλιστικό, ενώ καθημερινά με συνειδητές ενέργειες, υπονομεύει το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά Ταμεία", αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    "Είναι ποτέ δυνατό να υπάρξει διάλογος χωρίς πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς εφαρμογή του Ν. 3029 και όλης της ισχύουσας νομοθεσίας, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του 2006 για τις νομοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους με έλλειμμα εξ αρχής τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, που θα διπλασιαστεί για το έτος 2006 στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων;", αναρωτιέται ο κ.Βενιζέλος.

    ΣΥΝ: Προσχηματικός διάλογος

    "Ο διάλογος τον οποίο επιδιώκει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, όπως προκύπτει από τους χειρισμούς της για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών και για τη μαζική μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ, είναι καθαρά προσχηματικός", αναφέρει σε δηλώσεις του ο ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής και κοινωνικής πολιτικής του κόμματος.

    "Με τον τρόπο που προωθεί αυτό τον διάλογο, επιδιώκει να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα «ασφαλιστικής τρομοκρατίας», ώστε να προετοιμάσει το έδαφος είτε για την ίδια είτε για επόμενες κυβερνήσεις για μια νέα ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση, με στόχους την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότησής της, τη μείωση των συντάξεων, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την αφαίρεση θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", αναφέρει ο κ.Στρατούλης.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα δάκτυλά του για το ασφαλιστικό, την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη του συμφωνούν για αυτό το θέμα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ", καταλήγει.

    [04] Πρώτος νεκρός από τις ταραχές στη Γαλλία

    Ένας εξηντάχρονος, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε βόρειο προάστιο του Παρισιού, όπου σημειώνονται ταραχές, υπέκυψε σήμερα, ανακοίνωσε η χήρα του, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί.

    Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σημειώνεται κατά τις ταραχές στα γαλλικά προάστια, που ξέσπασαν στις 27 Οκτωβρίου.

    Ο Ζαν-Ζακ Λε Σεναντέκ, 61 χρόνων, χτυπήθηκε από ένα νεαρό ενώ συζητούσε με γείτονά του μπροστά στην πολυκατοικία του, στο Στενς. Μαζί με ένα άλλο πρόσωπο, ο δράστης της επίθεσης πλησίασε για να ρωτήσει ποιό ήταν το θέμα της συζήτησής τους.

    "Όταν του απαντήσαμε πως μιλούσαμε για τα αυτοκίνητά μας, έδωσε μια γροθιά στον Ζαν-Ζακ, ο οποίος έπεσε ανάσκελα", σύμφωνα με τη μαρτυρία του γείτονα. "Ήρθε προς το μέρος μας με το πρόσωπό του κρυμμένο κάτω από την κουκούλα του μπουφάν του, με το κεφάλι σκυφτό σαν να ήταν κανένας εννενηντάχρονος, ήταν προμελετημένο", πρόσθεσε.

    Χθες, 11η νύχτα έντασης στα μεταναστευτικά γκέτο της χώρας συνολικά 1.408 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 395 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη Γαλλία. Αφότου άρχισαν οι ταραχές, στις 27 Οκτωβρίου, συνολικά 3.500 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 800 περίπου άτομα συνελήφθησαν. Η εξάπλωση των ταραχών στη χώρα και η μεγάλη διάρκειά τους έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα γειτονικά κράτη, όπου ζουν πολυάριθμες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών.

    Η Ενωση Ισλαμικών Οργανώσεων Γαλλίας (UOIF) εξέδωσε χθες το βράδι «φάτουα» (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις βιαιότητες και καλεί τους νεαρούς μουσουλμάνους να κατευνάσουν το θυμό τους. Οπως σαφώς αναφέρεται «απαγορεύεται σε όλους τους μουσουλμάνους, που αποζητούν την ικανοποίηση και τη Θεία Χάρη, να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πράξη που στρέφεται τυφλά εναντίον δημόσιων ή ιδιωτικών αγαθών ή που μπορεί να βλάψει τη ζωή κάποιου».

    Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος δήλωσε ότι «απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η εδραίωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Ο νόμος θα έχει την τελευταία λέξη» δήλωσε ο κ. Σιράκ και διαβεβαίωσε ότι με τον πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τους επτά υπουργούς που συμετείχαν στη συνεδρίαση κατέληξαν «σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της δράσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

    Ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Καναδά και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνων που έχουν συλληφθεί και ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας «οπουδήποτε κρίνεται απαραίτητο στη χώρα».

    Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Σαρκοζί για την έκρυθμη κατάσταση. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάν έκανε λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πράσινων ζήτησαν την παραίτηση του Νικολά Σαρκοζί. Οι δηλώσεις του για «αποβράσματα της κοινωνίας» θεωρείται ότι πυροδότησαν την οργή των νεαρών μεταναστών που ζουν στα παρισινά προάστια.

    Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σιράκ, διαδηλωτές συγκρούονταν με αστυνομικούς στην περιοχή Γκρινί, νοτίως του Παρισιού. Οι ταραχοποιοί πετούσαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και ορισμένοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με αεροβόλα όπλα. 34 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, δυο από τους οποίους έπεσαν θύματα πυροβολισμών.

    Κάτα τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σιράκ προανήγγειλε νέο διάταγμα για την ενίσχυση «της δράσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης» εναντίον των δραστών.

    Το μεταναστευτικό προφίλ στη Γαλλία. Δηλώσεις του προέδρου του ΙΜΕΠΟ

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ι.ΜΕ.ΠΟ. (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής) κ. Α. Ζαβός, «μεταξύ του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του 2000, περίπου 10 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν στις γαλλικές ακτές, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη συρροή μεταναστών στη Γερμανία, την αντίστοιχη περίοδο. Σήμερα, στη Γαλλία οι μετανάστες ανέρχονται στο 8,1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα του Ι.ΜΕ.ΠΟ. η ανεργία πλήττει τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε ποσοστό που σε πολλές περιοχές φθάνει το 30%, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Οι μουσουλμάνοι ανέρχονται σε τέσσερα εκατ. ανθρώπους»

    Αντιδράσεις άλλων κρατών

    Στις Βρυξέλλες, πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες τη νύκτα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό «Γκαρ ντι Μιντί», στα νότια της πόλης, που βρίσκεται σε συνοικία με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Ο Γκαρ ντι Μιντί (σιδηροδρομικός σταθμός που υποδέχεται τις αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων Eurostar και Thalys) βρίσκεται κοντά στη συνοικία των Βρυξελλών Άντερλεχτ, όπου το Νοέμβριο του 1997 είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της τάξης μετά το θάνατο ενός διακινητή ναρκωτικών κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε «ούτε συγκέντρωση όχλου (στα σημεία όπου έγιναν οι εμπρησμοί) ούτε ανάληψη ευθύνης» και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας ύποπτος. Οι βελγικές αρχές παρακολουθούν από πολύ κοντά τις βιαιότητες στη Γαλλία. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου για την Αντιμετώπιση κρίσεων, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγράψει «κάποιο παρόμοιο γεγονός». Εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές στη συνοικία του Γκαρ ντι Μιντί αποτελούν «τοπικά» επεισόδια.

    Σε λαϊκή συνοικία του Βερολίνου, πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν τη χθεσινή νύκτα, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου, "οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες των εμπρησμών να ήθελαν να μιμηθούν τις επιθέσεις" στις συνοικίες του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων.

    Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε δρόμους της συνοικίας Μοάμπιτ. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν.

    Εμπρησμοί σημειώθηκαν και τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε συνοικία της Βρέμης, όπου αυτοκίνητα και ένα κενό κτίριο πυρπολήθηκαν.

    Εκπρόσωπος και της αστυνομίας της Βρέμης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται οι δράστες να ήθελαν να μιμηθούν τους δράστες των ταραχών της Γαλλίας.

    Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως επεισόδια σαν αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία μπορεί να γίνουν και στη Γερμανία.

    Στην Ιταλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι, κάλεσε την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να λάβει μέτρα. «Έχουμε τα χειρότερα προάστεια στην Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά από το Παρίσι. Είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνουν και στην Ιταλία επεισόδια» δήλωσε ο κ. Πρόντι.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», δήλωσε ότι έναν από τους κύριους λόγους για τα βίαια επεισόδια αποτελεί η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.

    Συνέπειες στον τουρισμό

    Η γαλλική εργοδοτική ένωση Medef χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρή» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις λαϊκές συνοικίες της Γαλλίας. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Medef Λοράνς Παριζό,«πρέπει να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό που ζητούμε πάνω απ΄όλα, όλοι οι Γάλλοι, είναι αποκατάσταση της τάξης».

    Η πρόεδρος του Medef τόνισε «τις πολύ σοβαρές συνέπειες» των γεγονότων στην οικονομία, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον τουρισμό. «Η εικόνα της Γαλλίας έχει πληγεί σοβαρά» είπε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση «δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της προσπάθειας ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία».

    Το βρετανικό υπ. Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βρετανούς που κινούνται στην περιοχή του Παρισιού και στα σημεία των ταραχών να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις «το κύμα βίας πλήττει και άλλες περιοχές της Γαλλίας ... ανάμεσά τους Λιόν,Λίλ, Μασσαλία και Τουλούζη. Οι επισκέπτες στις πόλεις αυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις περιοχές των βιαιοτήτων και να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φόρειν Οφις.

    Η κυβέρνηση του Τόκιο έκανε σύσταση προς τους Ιάπωνες πολίτες «που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη Γαλλία και σε αυτούς που μένουν εκεί να αποφύγουν τις περιοχές όπου μαίνονται τα βίαια επεισόδια». Σημειώνουμε ότι το 2004 περίπου 620.000 Ιάπωνες επισκέφτηκαν τη Γαλλία.

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε από τους Αυστραλούς που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις περιοχές της Γαλλίας όπου έχουν αναφερθεί επεισόδια.

    [05] «Αντιμετώπιση της διαφθοράς»

    Υψηλή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς δίνει το ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα αυτό στη σημερινή του συνεδρίαση στην οποία παρουσιάστηκε εισήγηση την οποία επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή που συνέστησε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος έχουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα και υπογράμμισε ότι από το ΠΑΣΟΚ θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε όποια θέματα διαφθοράς ανακύψουν στο χώρο του.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στην πρόταση των οκτώ σημείων που κατέθεσε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αγνοεί κάθε ουσιαστική προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την διαφθορά και την διαφάνεια προεκλογικά ως σημαίες ευκαιρίας και κομματικής σκοπιμότητας και δεν έχει πρόσθεσε την βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση στο ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθεί ουσιαστικός διακομματικός διάλογος και να διαμορφωθούν κανόνες πολιτικού πολιτισμού που θα εμπεδωθούν σε όλη τη χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η διαφθορά έχει κοινωνική διάσταση που σημαίνει κοινωνική αδικία, καθώς και κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Επίσης, έχει πολιτική διάσταση καθώς πλήττει τη δημοκρατία δίνοντας τη δυνατότητα σε ορισμένους πολίτες που έχουν ιδιαίτερα προνόμια να μετράει περισσότερο η ψήφος τους.

    Διακήρυξε την ιδεολογική αντιπαλότητα του ΠΑΣΟΚ με την διαφθορά και εξειδίκευσε τους τομείς τους οποίους πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Όπως ανέφερε το πλαίσιο διαφάνειας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ αφορά στη νομοθεσία, στα δημοσιονομικά, στη δημόσια διοίκηση, στα δημόσια έργα και στις προμήθειες, στη χρηματοδότηση της πολιτικής και στα μμε. Επίσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στην καθημερινότητα του πολίτη και ανέφερε τις πολεοδομίες, τις εφορίες και τα ΚΤΕΟ. Θα σπάσουμε τα κυκλώματα που αξιοποιούν το κράτος σε βάρος του πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι προτάσεις της σημερινής εισήγησης στο Πολιτικό Συμβούλιο θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, ενώ οι τελικές προτάσεις που θα διαμορφωθούν θα αποτελέσουν και τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ το 2004, αλλά και τις αποκαλύψεις για το τι έγινε στην κρίση των Ιμίων, απάντησε ότι "το βιβλίο του κ. Σημίτη, του πρώην πρωθυπουργού, θα το διαβάσουμε όλοι με ενδιαφέρον".

    [06] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα

    Στην ανάγκη αναζωπύρωσης του διαλόγου για το Κυπριακό και στην αξιοποιηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είχε "μία εγκάρδια και καρποφόρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό".

    Και πρόσθεσε ότι "είναι γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις, αφού είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο διάλογος που θα καταλήξει σε λύση του Κυπριακού, με αλλαγές στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι αποδεκτές από τον κυπριακό λαό και θα καλύπτουν και τις απαιτήσεις του πολιτικού κόσμου".

    Ο κ.Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, με αφορμή εκδήλωση για τα 45 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργάνωσε, χθες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την κυπριακή πρεσβεία και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ.Αλέκο Αλαβάνο, καθώς και με τον γραμματέα της ΝΔ κ.Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια

    "Θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτα-πρώτα με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δεύτερον με την αναγνώριση της Κύπρου και βεβαίως με την άρση κάθε εμποδίου για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους διεθνείς οργανισμούς", δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δ. Χριστόφια.

    Υπογράμμισε, ότι η σημερινή συγκυρία είναι μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί όλο και περισσότερο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε όποιες νέες πρωτοβουλίες υπάρξουν, έτσι ώστε η λύση για το Κυπριακό πέρα από το διεθνές δίκαιο να είναι σαφέστατα μια λύση που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην Κύπρο, δηλαδή να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη νέα πρόταση για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αυτό που πρέπει να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο είναι το ασύμβατο ύπαρξης μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου διατηρούνται στρατεύματα κατοχής από μια υποψήφια χώρα που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Είναι θέμα οφθαλμοφανές, πολλές φορές ξεχνιέται από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα οξύμωρη και απαράδεκτη σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Από τη μεριά του ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από διάφορους παράγοντες της ΕΕ, καθώς και για την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της κ. Ράϊς.

    "Οι στόχοι αυτών των επισκέψεων δεν είναι βοηθητική της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αν θέλετε και των ευρωπαϊκών αρχών. Περισσότερο ήταν στόχοι αναβάθμισης του κύρους του κ. Ταλάτ, ίσως και του ψευδοκράτους και μια προσπάθεια άσκησης πίεσης πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Βεβαίως, ο κ. Ταλάτ επέστρεψε μη ικανοποιημένος από τις ΗΠΑ, διότι δεν επετεύχθησαν οι στόχοι που έθεσε, όπως το να γίνονται περισσότερες απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και διάφορα άλλα που θέλει να πετύχει εκείνος και η Τουρκία", υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Χριστόφιας.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της ανάδειξης του αντικατοχικού χαρακτήρα του Κυπριακού και τόνισε ότι "έχει μεθοδευτεί η απόκρυψη της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας από ορισμένες δυνάμεις στο διεθνή χώρο".

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν επίσης και για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΚΕΛ του οποίου ο κ. Χριστόφιας είναι γενικός γραμματέας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ελπίζει σύντομα να δει τον κ. Χριστόφια στην Κύπρο και με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΑΚΕΛ που αρχίζει τις 24 Νοεμβρίου.

    Ελπίζω να μην φέρνω σε δύσκολη θέση τον κ. Παπανδρέου, αν δεν μπορέσει να έρθει θα υπάρξει σύντομα άλλη ευκαιρία, θα τον καλωσορίσουμε με χαρά στην Κύπρο, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ μέχρι να λυτρωθεί ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Συνάντηση Α. Αλαβάνου - Δ. Χριστόφια

    Να αξιοποιηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να υπαναχωρήσει η Άγκυρα από τις αδιάλλακτες θέσεις της, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφια.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο κ.Αλαβάνος εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην κυπριακή πολιτική ηγεσία, για τις έως τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε σχέση με το σχέδιο Ανάν

    Ο κ.Χριστόφιας στη δήλωσή του είπε ότι γίνεται συζήτηση για την κατάστρωση ενός στρατηγικού σχεδίου που προβλέπει και τακτικές κινήσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σ΄ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ.Χριστόφιας , θα πρέπει να ασκήσουμε όλη τη δυνατή επιρροή μας, και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διάφορα όργανά της, ώστε να γίνει απαιτητική απέναντι στην Τουρκία, έχοντας υπόψη τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην Τουρκία, και για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά και για την προώθηση της δικής της ενταξιακής πορείας. Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Α. Αλαβάνο να μεταβεί στην Κύπρο και να παραστεί στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

    Συνάντηση Ευ. Μεϊμαράκη - Δ. Χριστόφια

    Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας "θα κάνει τα πάντα ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού με την επανένωση να γεύονται τα αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", διαβεβαίωσε τον κ.Χριστόφια ο γραμματέας της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "σβ αυτό το στόχο μένουμε αμετακίνητοι ως κόμμα και ο κ.Χριστόφιας, βεβαίως, με τις καλές σχέσεις και επαφές που έχει με όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, διότι το εθνικό ζήτημα δεν γνωρίζει κομματικά χρώματα. Θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού, με την μάχη και τον αγώνα που δίνουμε σε όλους στους διεθνείς οργανισμούς".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι "ήταν πολύ καλή η ατμόσφαιρα της συνάντησης, συζητήσαμε τις κοινές μας ανησυχίες για την Κύπρο, για την πορεία της, για το Κυπριακό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 November 2005 - 22:05:15 UTC