Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με Πρ.Παυλόπουλο
  • [02] Συνεδρίαση ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [03] Πρόγραμμα για προώθηση ανέργων
  • [04] Νόμιμο δικαίωμα οι ποινές σε ΜΜΕ
  • [05] Περιοδεία Παπανδρέου στην Ηπειρο
  • [06] Ομιλία Ρουσόπουλου
  • [07] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπακογιάννη
  • [08] Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου
  • [09] Υπογράφεται η ελληνο-ιταλική συμφωνία για το φυσικό αέριο

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με Πρ.Παυλόπουλο

    Ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στο μεταξύ, χθες υποβλήθηκε στην ΕΕ η έκθεση για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας.Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η έκθεση υποβλήθηκε για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση κάτω του 3% του ελλείμματος.

    Στην έκθεση, αναλύονται, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 και τα κύρια σημεία του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού του 2006, όπως και η βελτίωση σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα από το 6,6% του 2004 περιορίζεται στο 3,6% το 2005 και θα μειωθεί περαιτέρω το 2006 στο 2,6%. Η συνολική προσαρμογή για τα έτη 2005-2006, πρόσθεσε ο υπουργός, σε σχέση με το 2004 φθάνει τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, από τις οποίες οι 3,5 προέρχονται από διαρθρωτικά μέτρα μονίμου χαρακτήρα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι η πρώτη φορά που μειώνεται το έλλειμμα κάτω του 3% και χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη πολύ σημαντική, η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ότι αποσκοπεί στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Τόνισε, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το γεγονός ότι μπορεί παράλληλα να υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

    Τιτλοποίηση

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) του Ιανουαρίου θα κριθεί η τιτλοποίηση και πρόσθεσε ότι εφέτος η τιτλοποίηση θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ από το 1,8 δισ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

    Χαμηλότερη επίσης θα είναι και η τιτλοποίηση για το 2006. Από τα 2 δισ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί η τιτλοποίηση θα περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ.

    Σε ερώτηση πώς θα καλυφθεί η διαφορά αυτή για εφέτος και το 2006 ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα προέλθει κυρίως από περικοπές δαπανών αλλά και από την αύξηση εσόδων.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις το 2006 θα φθάσουν το 1,6 δισ. ευρώ και ότι δεν θα επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα.

    Β. Παπανδρέου: Κατέρρευσε ο μύθος του πρώτου ειλικρινούς προϋπολογισμού

    «Κατέρρευσε ο μύθος του πρώτου ειλικρινούς και αξιόπιστου προϋπολογισμού το 2005 μαζί με τον ίδιο τον προϋπολογισμό» υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2006.

    «Είχαμε επισημάνει» υποστήριξε «όταν ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2006, ότι είναι στον αέρα. Σήμερα το πήρε πίσω, αλλά δεν τελειώνει εδώ ούτε ο διασυρμός της χώρας, ούτε ο Γολγοθάς των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα έκτακτα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και οδηγεί την οικονομία σε ύψεση».

    Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χάρισε και χαρίζει κάθε χρόνο ένα δισ. ευρώ στους μεγαλομετόχους. Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει, ενώ η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο οργιάζουν». Υποστήριξε ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις περικόπτονται σε μεγάλο βαθμό και η οικονομία οδηγείται σε μεγάλη ύφεση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την περαιτέρω διόγκωση των προβλημάτων.

    «Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η επιτήρηση θα επεκταθεί και το 2007 και με την πολιτική αυτή δεν είναι δυνατόν να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλε η δήθεν απογραφή της κυβέρνησης» υποστήριξε η κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενη στον υπ. Οικονομίας, είπε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης δεν ενημέρωσε ποιες είναι οι τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό που πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εμμένει εν μέρει στην τιτλοποίηση. Και αυτή η προτασή του είναι στον αέρα και περιμένει τον Ιανούαριο στο ECOFIN να πάρει το πράσινο φώς».

    Ο Συντονιστής Οικονομίας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης αναρωτήθηκε «εάν ο κ. Καραμανλής έχει επίγνωση της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθε η χώρα εξαιτίας της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του» και «εάν μετά από όλα αυτά που συνθέτουν τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας, η οποία είναι αποδεδειγμένα πλέον, υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, για δεύτερη φορά μετά το 1898, μπορεί να παραμένει ακόμα υπουργός Οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας προς τον κ. Αλογσκούφη, σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, έχει πλήρως την ευθύνη».

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση προωθεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς τις αντιλαϊκές κοινοτικές κατευθύνσεις των ιδιωτικοποιήσεων, της φοροεπιδρομής και της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, της περικοπής των δημοσίων δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες. Κινείται στη γραμμή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Δήλωση Λαφαζάνη

    "Η δημοσιονομική πρόοδος, που επικαλείται ο κ. Αλογοσκούφης, δεν υπάρχει και είναι απολύτως πλασματική", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για την έκθεση δημοσιονομικής προόδου.

    [02] Συνεδρίαση ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ θα συνεδριάσει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.Το άνοιγμα των εργασιών, θα κάνει ο Πρόεδρος του κόμματος.

    Χθες, ο κ.Αλ. Αλαβάνος, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΝ στα δίκαια αιτήματά τους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,δήλωσε:

    «Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες είναι, πρώτον, παράνομη, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δέχθηκε τον πρωτεύοντα ρόλο της προφορικής συνέντευξης, και δεύτερον αντίθετη με την κοινοτική οδηγία 70/99.

    Είναι, τέλος, αντιοικονομική, αφού το Δημόσιο επιβαρύνεται τον χειμώνα με το επίδομα ανεργίας, τη στιγμή που με ένα λίγο μεγαλύτερο κονδύλι θα μπορούσε να τους αξιοποιήσει για υποδομές και πρόληψη.

    Ζητάμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».

    [03] Πρόγραμμα για προώθηση ανέργων

    Ενα νέο ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη και προώθηση στην απασχόληση 7.800 ανέργων νέων εξήγγειλαν, χθες, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης.

    Στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν άνεργοι νέοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτόβαθμιας εκπαίδευσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (με προσωπικό ως 50 άτομα).

    Το πρόγραμμα επιδοτεί επιχειρήσεις για την απασχόληση των ανέργων νέων με ποσό 22 ευρώ ημερησίως για τους δύο πρώτους μήνες και 14 έως 18 ευρώ για τους επόμενους 19 μήνες απασχόλησης.

    Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση), ειδικό λογαριασμό που έχει συγκροτηθεί από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

    [04] Νόμιμο δικαίωμα οι ποινές σε ΜΜΕ

    Η απειλή επιβολής σκληρών ποινών σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων, τέθηκε με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν αποτελεί εκδήλωση τρομοκρατίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας όμως, πως «το ύψος των ποινών είναι ένα θέμα που δεν με αφήνει αδιάφορο. Το ζήτημα αυτό το έχω συζητήσει με τις επαγγελματικές Ενώσεις από παλιά και θεωρώ, όπως το έχω ήδη δηλώσει, πως είναι ένα θέμα προς συζήτηση».

    Σε ό,τι αφορά εξάλλου το μέλλον των ανεξαρτήτων Αρχών, ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι ανεξάρτητες Αρχές είναι καθιερωμένες από το Σύνταγμα, στελεχώνονται με κοινή συναίνεση και με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων από τη Βουλή των Ελλήνων και ως εκ τούτου είναι κατοχυρωμένη η ανεξαρτησία των αποφάσεών τους».

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Άλφα ερωτηθείς αν στο θέμα του βασικού μετόχου υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός απάντησε πως όταν γίνεται μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση αναγκαστικά θα υπάρχουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό συνέβη.

    Συνεχίζοντας ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε:

    "Για παράδειγμα, από την πλευρά της Ε.Ε. θέλω να σας θυμίσω ότι όχι μόνο από την πρώτη επιστολή που εστάλη από την επιτροπή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ένα θέμα που είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σε επιστολές που είχαν σταλεί αργότερα στη δική μας κυβέρνηση. Η επιτροπή στα κείμενά της έλεγε ότι δεν αποδέχεται ουσιαστικά το άρθρο 14, παρ.9 του Συντάγματος, βάσει του οποίου έγινε ο νόμος για τον βασικό μέτοχο. Όταν, λοιπόν, είχαμε την ρητή ανακοίνωση της επιτροπής ότι δεν αποδέχεται τον νόμο14, παρ.9 και φθάνουμε σήμερα στην επιστολή με την οποία επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι κοινός τόπος, και άρα ο νόμος είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Να αναφέρεται στο άρθρο του Συντάγματος, αποδεχόμενο από την Ε.Ε. Έχουμε μια υποχώρηση από την πλευρά της Ε.Ε. Από την πλευρά τη δική μας έχουμε μια αλλαγή σε σχέση με το πώς ορίζεται πλέον το ασυμβίβαστο, ενώ στον πρώτο νόμο που φέραμε, πριν από λίγους μήνες, λέγαμε ότι το ασυμβίβαστο ορίζεται με τον εξής απλό τρόπο: Δεν μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να είναι και ιδιοκτήτης ΜΜΕ και παραλλήλως να έχει μετοχές σε μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι μπορεί να είναι και στη μια και στην άλλη επιχείρηση, αλλά το ασυμβίβαστο αποδεικνύεται στη συνέχεια και κυρίως με την άσκηση αθέμιτης επιρροής. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ έχει και μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων και ασκήσει αθέμιτη επιρροή από το ΜΜΕ, το χρησιμοποιήσει για να πάρει τη «δουλειά», αυτό αποδεικνυόμενο επισύρει ποινές για τον ιδιοκτήτη των ΜΜΕ που είναι παράλληλα και ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας".

    Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο νέος νόμος για το βασικό μέτοχο έχει ένα νομικό περίβλημα, αλλά στην ουσία το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης ενταφιάζεται, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

    "Το αντίθετο θα έλεγα. Ποιο ήταν το πνεύμα της διάταξης; Δεν ήθελε να χρησιμοποιεί κάποιος το ΜΜΕ για να επηρεάσει, να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο. Από τη στιγμή που διασφαλίζεται αυτό και διασφαλίζεται διότι εφόσον αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε το μέσο ενημέρωσης για να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο, τότε έχει πολύ αυστηρές ποινές. Το πνεύμα του Συντάγματος παραμένει αλώβητο. Ο κ. Παπανδρέου είπε κάτι άλλο χθες το οποίο εγώ θεωρώ πολύ πιο σημαντικό. Είπε να ξανασκεφτούμε το 14/9, δηλαδή να ξανασκεφθούμε το Σύνταγμα. Το ότι κάποια στιγμή θα γίνει Συνταγματική αναθεώρηση όταν επιτρέπουν οι συνθήκες. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μιλήσει και στο πρόγραμμά της και πολλά χρόνια τώρα, για παράδειγμα, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό για να γίνει χρειάζεται μια Συνταγματική αναθεώρηση. Είναι πολύ νωρίς πάντως να σας πω το οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Εγώ με έκπληξη άκουσα χθες τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε και λέω με έκπληξη γιατί είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρει αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς ταυτοχρόνως να προτείνει κάτι. Και θα μου επιτρέψετε να το συνδυάσω αυτό με την περίφημη πια επιστολή, έγγραφο, ερώτηση που έκανε ο κ. Σιφουνάκης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον κ. Μακ Γκρίβι όπου κατά τη γνώμη μου με απαράδεκτο τρόπο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έλεγε ότι πρέπει να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το νόμο για το βασικό μέτοχο και για το 14/9 που ο κ. Σιφουνάκης είχε ψηφίσει στη Βουλή. Έλεγε ότι είναι ένα άρθρο που θα πρέπει να αλλάξει και κακώς υπάρχει".

    Και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μελετά σενάρια αναθεώρησης αυτής της διάταξης, ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και είναι και πολύ νωρίς να συζητάμε για οποιοδήποτε άλλο άρθρο του Συντάγματος. Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα προχωρήσουμε σε Συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ όμως ότι όταν έχεις δεσμευτεί και προσπαθείς τις δεσμεύσεις να τις κάνεις πράξη, ειδικά αυτή η δέσμευση για το πανεπιστήμιο που σας είπα, μόνο μέσα από Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να υπάρξει.

    Σε άλλο ερώτημα αν είχε κάνει λάθος η κυβέρνηση με το πρωτο σχέδιο που είχε παρουσιάσει, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε: "Εμείς προχωρήσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο στην υπόθεση του βασικού μετόχου. Και προχωρήσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο διότι πιστεύουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου ασκήθηκε αυτού του είδους η πολιτική πίεση από μέσα ενημέρωσης για την ανάληψη δημοσίων συμβάσεων. Αυτά είναι πράγματα τα οποία αποτελούν κοινό τόπο. Άλλωστε η εισήγηση στο άρθρο αυτό, για να μπει αυτό το άρθρο στο Σύνταγμα, έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την απεδέχθη τότε η αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν η Νέα Δημοκρατία, διότι ήταν κοινός στόχος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι η ισχύς ορισμένων μέσων αξιοποιήθηκε όχι για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη αλλά για εξυπηρετήσεις κάποιων συμφερόντων. Ήταν πολύ αυστηρός ο νόμος, θεωρούμε ότι παραμένει πολύ αυστηρός σε ότι αφορά τις ποινές του -εφόσον αποδειχθεί αυτό το ασυμβίβαστο- και θεωρούμε ότι από την κατάσταση που μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ με ένα νόμο που είχε μπει στα συρτάρια, διότι προέβλεπε μια σειρά από παράθυρα, αυτό που έχουμε εμείς φέρει και ψηφίσαμε χθες στη Βουλή είναι μακράν καλύτερο".

    [05] Περιοδεία Παπανδρέου στην Ηπειρο

    Την Ηπειρο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα περιοδεύσει σε χωριά της περιοχής και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και στελέχη του κινήματους. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα.

    Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης:

    10.00 Άφιξη στα Γιάννενα.

    10.30 Άφιξη στον Δήμο Δωδώνης (οικισμός Δραμεσίου) - συνάντηση με κατοίκους.

    11.30 Επίσκεψη στην Παραμυθιά (οικισμός Σιαμετία).

    12.45 Ηγουμενίτσα - Επίσκεψη στη Νομαρχία Θεσπρωτίας.

    Συνάντηση με τον Νομάρχη και Νομαρχιακούς Συμβούλους.

    13.15 Συνάντηση με νεολαίους.

    14.00 Συνάντηση με Εθελοντές Διαδικτύου της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου του ΠΑΣΟΚ.

    14.15 Συνάντηση με Δημάρχους οι οποίοι έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

    14.30 Συνάντηση με κομματικά όργανα.

    Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου - Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας - Δημοτική Οργάνωση Ηγουμενίτσας.

    19.30 Ομιλία σε πολιτική εκδήλωση, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας.

    22.00 Συνάντηση με νεολαίους στις Φιλιάτες.

    [06] Ομιλία Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο με θέμα "Ο Περιφερειακός Τύπος και η συμβολή του στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη" που διοργανώνει, από τις 4-6 Νοεμβρίου,ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.

    Σήμερα θα μιλήσουν, επίσης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π.Τατούλης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ο γγ Βιομηχανίας Σπ.Παπαδόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ.Βερναδάκης.

    [07] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπακογιάννη

    Την ανάπτυξη του Βοτανικού με το σύστημα των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συζήτησαν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομίας.

    [08] Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου

    Τις πύλες της ανοίγει σήμερα η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου η οποία θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 20.00 παρουσία του υπουργού Μεταφορών&Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη. Η έκθεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε νέα μοντέλα καθώς και πολλές νέες εκδηλώσεις οι οποίες θα γεμίσουν τα 43.500 τετραγωνικά μέτρα της έκθεσης.

    Στον φετινό εκθεσιακό χώρο θα παρουσιαστούν 50 νέα μοντέλα και σχεδόν άλλες τόσες ανανεωμένες ή νέες εκδόσεις μοντέλων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και μία σειρά πρωτότυπων και αγωνιστικών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν test drive εντός και εκτός δρόμου, ασκήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, προσομοιωτές οδήγησης και πολλά άλλα.

    Μεταξύ άλλων εκθεμάτων θα βρίσκονται τα νέα μοντέλα Daihatsu D-Compact, Skoda Octavia5 RS, Peugeot 407 Coupe, Nissan Tone&Micra C+C, Jaguar XK Advanced Lightweight Coupe, Fiat Grande Punto, Volvo C70, Opel Vectra OPC, Audi Q7, Renault Clio 3, Toyota Yaris και πολλά άλλα.

    Η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου θα έχει 12ωρη λειτουργία καθημερινά από τις 10.00πμ. έως τις 10.00 μμ. ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει 9 ευρώ.

    [09] Υπογράφεται η ελληνο-ιταλική συμφωνία για το φυσικό αέριο

    Υπογράφεται σήμερα, στο Λέτσε της Ιταλίας, η Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με το οποίο θα συνδεθούν τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών.

    Η κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί, ουσιαστικά, επέκταση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού. Με την υλοποίηση των δύο έργων, η χώρα μας μετατρέπεται σε δίαυλο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και την Κεντρική Ασία στις ενεργοβόρες αγορές της δυτικής Ευρώπης. Το έργο αποτελεί έναν από τους πέντε άξονες προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, καθώς η μεταφορά φυσικού αερίου από τις ενεργειακές πηγές της Ανατολής προς την Ευρώπη είναι στρατηγική επιδίωξη της Ε.Ε.

    Στο Λέτσε βρίσκεται ο υπ. Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη, το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Α.Ε. Ραφαήλ Μωησή, το διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Δημήτρη Πλατή, και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΠΑ.

    Την Συμφωνία θα συνυπογράψουν ο Γ. Σιούφας και ο υπ. Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας Κλαούντιο Σκαγιόλα. Στην τελετή της υπογραφής θα παραστεί και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

    Ο αγωγός

    Μέσω της Ελλάδας, ο αγωγός προβλέπεται να μεταφέρει 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ιταλία με δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης της χωρητικότητάς του. Η διαμετακόμιση του αερίου θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα φθάνει στη Νέα Μεσημβρία μέσω του υπάρχοντος ελληνικού δικτύου. Ο υποθαλάσσιος αγωγός, μήκους 212 χλμ. και διαμέτρου 32", θα μεταφέρει το αέριο στο Οτράντο της Ιταλίας. Από εκεί θα κατασκευαστεί αγωγός με διάμετρο 36" και μήκος περίπου 300 χλμ., ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο στο Σταυρολιμένα.

    Η κατασκευή και η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου θα γίνει από την εταιρεία Poseidon, που θα ιδρυθεί με ίσα ποσοστά συμμετοχής από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική εταιρεία ενέργειας Edison. Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. για την κατασκευή όλου του τμήματος από την Κομοτηνή έως τη Δυτική Θεσπρωτία θα ανέλθουν σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα κατασκευάσουν από κοινού η ΔΕΠΑ και η Edison, μέσω της εταιρείας Poseidon εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009.

    Η αρχή του έργου έγινε τον Ιούλιο 2002, όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας, στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. E. Αντώναρος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο «αποδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας». Επίσης «υπογραμμίζει την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας εντός της ΕΕ και τη σταθερή μας βούληση να μετατρέψουμε την περιοχή σε χώρο ανάπτυξης όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 November 2005 - 14:54:14 UTC